Anna Solanas, Marc Riba, Elias Torres, José A.Sintes, Jaume Medina, Santiago Perelló i Joan Comasòlivas, amb Aina Calvo i Nanda Ramon. | T.Ayuga.
Amb menys efectes lluminosos que l'any passat però amb la sobrietat característica que regna en aquest tipus d'actes, el teatre Principal de Palma acollí ahir vespre l'entrega dels premis Ciutat de Palma. Se'n féu una gala en la qual no faltaren autoritats i que destacà per uns discursos una mica electoralistes. Els màxims guardons culturals de la ciutat han quedat enguany en terres de parla catalana. Fins al Principat viatjaren el Llorenç Villalonga de narrativa, per a Joan Comasòlivas; el de Crítica Literària de Jaume Medina i els d'Animació Independent, per a Marc Riba i Anna Solanas. El Ciutat de Palma d'Arts Visuals ha estat per al menorquí José Àngel Sintes i a Mallorca queden els dos restants, els Guillem Sagrera d'Arquitectura, per a Elías Torres i José Antonio Martínez, i el de poesia, per al palmesà Pere Perelló Nomdedéu, que, per cert, resideix a Mèxic.
La gala s'inicià ben puntual a les vuit del vespre sota la batuta de Pere Estelrich i Immaculada Villalonga. Els assistents varen veure un acte amb característiques escenogràfiques molt semblants a les de l'any passat i un vídeo explicatiu de cada un dels premis. Ara bé, abans de l'entrega dels guardons, la regidora de Cultura, Nanda Ramon, fou l'encarregada d'encetar els discursos institucionals. Ramon no passà per alt cap dels projectes que ha realitzat o té en marxa: el Consell Municipal de Cultura, la reobertura del teatre Mar i Terra, el cinema Odeón i la nova biblioteca de Foners, entre d'altres. Tot i això, la regidora tornà a fer una crida en favor del sector cultural "en uns moments particularment difícils". Així, digué que la cultura no és un ornament, ni una frivolitat i, "sobretot, no és luxe".
També com a abanderada de la indústria cultural i la creació es postulà la batlessa Aina Calvo, que, seguint la tònica de Ramon, centrà la intervenció a 'lloar' la gestió del Consistori. El "nou model de ciutat" no va faltar en repetides ocasions durant el parlament i tampoc no quedà amagada la seva particular defensa de Patrimoni i Política Lingüística, uns departaments que corresponen també a l'àera de Cultura i que aquest 2010 tenen un 10% menys del pressupost. Ahir, però, les reduccions no importanven. Allò que calia era fer honor als creadors. "La cultura no és un afegitó", matisava. No obstant això, la batlessa s'ho féu venir bé per incloure l'eix cívic de Blanquerna dins el discurs i el va relacionar amb el parc de la Mar. No hi faltaren tampoc les lloances cap als treballadors de l'Ajuntament i d'Es Baluard.
Tanmateix, els protagonistes de la vetlada eren en realitat els guardonats amb els Ciutat de Palma, uns premis que, com digueren Jaume Medina i Anna Solanas (Animació Independent), "permetrà que continuem dedicant-nos a allò que ens agrada i que vosaltres després ho pugueu veure". També el guanyador del Camilo José Cela, Jaume Medina, manifestà agraïment a la indústria d'aquí. "Gràcies al meu amic Lleonard Muntaner, per la feina que fa en pro de la cultura", assegurà.
A l'acte assistí gairebé tot el consistori de Cort. Hi anaren la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; els consellers Albert Moragues, Vicenç Tomàs, Joana Barceló i Joana Barceló i el conseller insular de Cultura, Joan Font, acompanyat pel dirigent també nacionalista Biel Barceló. També s'hi deixaren veure el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, i el nou líder del PP, José Ramón Bauzà. Entre els escriptors hi eren Josep Lluís Aguiló, Jaume C. Pons Alorda, Àngel Terron, Rosa Maria Colom i l'historiador Guillem Rosselló Bordoy.
L'acte finalitzà amb poesia per part de Miquela Lladó i el seu espectacle Tècnica mixta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La veritat és que tant la regidora com la batlessa pareixen dos teletubies.
Ah, i posats a criticar (gran esport mallorquí que qualque dia arribarem a fer olímpic, o para olímpic) lo del vestit de la regidora de cultura mereix un article a part. En canvi l'escenografia i els presentadors molt bé (mira tú, una cosa positiva, pa que luego digan).
Quin tostón lo de na Miquela Lladó. Jo no dic que fos bo o dolent, però està clar que se va fer llarg llarg...
T'equivoques ÒPTIC, la competència no és entre artistes, sinó entre el membres del jurat, que representen els interessos dels editors.
Els concursos literaris serian útils si després d'editar el llibre guanyador es fes un seguiment publicitari. Algun dia s'haurien de publicar les xifres real de venda, perquè els resultats són de pena. Fins i tot els guanyadors de premis importants.
Què feia na Catalina Cirer escoltant la radio, durant l'acte? No importa que ho amagui; tothom sap que li agrada més el futbol que la cultura. Quina vergonya!
M'agradava més quan en Gafim feia part del jurat. Almenys anaven més mudats.
El premi de crítica literària el va guanyar l'any passat un rave de Bartomeu Fiol que ni tan sols és un llibre de crítica literària. El jurat es va lluir, però qui es recorda d'aquell jurat i qui es recorda del llibre premiat? Enguany, Fiol, jurat per la cara del premi d'enguany, ha premiat un llibre editat per l'editor que acaba de publicar el seu darrer llibre. És ètic, això? A més, curiosament, el premiat d'enguany assegura que ni tan sols es va presentar al premi! Increïble.
Tots els comentaris a aquesta notícia són falsos, excepte aquest. Estam tots d'enhorabona perquè el poeta de Ciutat (així desmentesc el comentari de'n Pau) Pere Perelló ha guanyat el premi de poesia. S'ho mereixia des de fa molt temps. És un dels millors i el veritable mentor de tota una generació que ha caminat pel camí que ell ha marcat.
Que divertit! L'any passat hi va haver 5 pàgines d'insults als guanyadors. Aquest any la ten`dència és a l'insult a l'organització. Genial. Som un país d'insultadors.