TW
0

Com era d'esperar, la majoria de teatres de la Part Forana també patirà les conseqüències de la mal anomenada crisi. No debades, els pressuposts municipals seran més minsos o bé mantindran les mateixes xifres que l'any anterior.

De tots els centres consultats, cap no augmenta la partida, ni que sigui l'IPC. Tot i això, els gestors d'aquests espais escènics no defalleixen en l'escomesa i preveuen tenir una programació bastant semblant a la que realitzaren el 2009. La imaginació i l'empenta seran, segons expliquen la majoria, la principal basa a tenir en compte. La interrelació entre els diferents teatres de la Part Forana pot ser un dels principals quefers amb vista a la nova temporada, perquè suposaria compartir programació i despeses.

És el cas del gerent de l'auditòrium Sa Màniga, Pere Santandreu, qui assegura que "serà necessari fer contractacions de companyies conjuntament amb altres espais, a part de la programació ordinària que facem cadascú per la nostra banda". Aquesta idea també és compartida pels responsables d'Artà i de Muro. "S'ha de fer un treball coordinat per intentar no trepitjar-nos", hi afegí Santandreu. Això significa que augmentarà la tendència a intercanviar companyies com han estat el cas de Pagagnini i La mar de formes.

L'espai escènic de Sant Llorenç serà un dels que més patirà les conseqüències de les retallades pressupostàries, ja que tindrà una reducció del 48% de la partida destinada a programació. Pel que fa als doblers totals, Sa Màgina disposarà de 70.000 euros menys d'un global de 399.000. "A tot això, hi hem d'afegir les ajudes ridícules o inexistents del Consell i del Govern", precisà.

Aquest aspecte també fou destacat per la gerent del Teatre d'Artà, Bel Sancho, que reclama a marxes forçades una implicació més directa del Consell, perquè "hi ajuda una misèria". El centre artanenc tingué "superàvit el 2009", explicà joiosa, però el 2010 veurà com arriben menys doblers per part de l'Ajuntament. En concret, passarà dels 200.000 euros del 2009 als 175.000 d'enguany.

L'Auditori d'Alcúdia és un altre que pateix retallades, encara que menys considerables i que afectaran principalment l'apartat de programació, amb una rebaixa del 10%. Tindrà un total de 90.000 euros. Menys es notarà al Teatre de Petra que, gestionat directament per l'Ajuntament, "disposarà d'una partida movible de 19.500 euros", explicà la regidora de Cultura, Caterina Mas. "Intentam fer-hi dues actuacions mensuals, bé sigui de teatre o de música, i tenim previst mantenir el ritme d'enguany", indicà. Val a dir que la instal·lació és gestionada directament per l'Ajuntament.

Ben diferent és la situació del Teatre de Muro, cogestionat mitjançant convenis per l'associació Sa Riba i la Sala. "L'any passat rebérem ajudes per valor d'uns vuit mil euros, part per a actuacions teatrals i part per al cicle de música; enguany esperam rondar les mateixes quantitats", comentà Manuel Perelló. Així mateix, destacà la importància de "mancomunar la cultura" als espais escènics de la Part Forana per tal de poder realitzar activitats conjuntes. La cogestió del teatre és un altre tema que es posarà sobre la taula enguany a Lloseta. De moment, Fonart s'encarrega dels actes musicals, mentre que l'Ajuntament gestiona els culturals i teatrals. "La gestió mixta ara s'haurà de tornar a aprovar", assenyalà el regidor de Cultura, Pere Joan Martorell.

Per la seva banda, el Teatre de Vilafranca no preveu grans canvis. Des de l'Ajuntament confirmen que no n'augmentaran la partida i que es mantindrà en 18.000 euros. Aquests doblers són cabdals per a la Fira de teatre infantil i juvenil. Aquest espai escènic públic també té una gestió mixta entre la Sala i Sa Xerxa, que hi presta "assessorament tècnic", segons el Consistori.

El Teatre de Manacor es mantindrà estable dins les seves possibilitats econòmiques. La Sala hi aportarà una partida idèntica a la de l'any anterior, que suma 226.329€. Els doblers tampoc són suficients per a la programació global de l'espai escènic, que durant anys ha estat abanderat de l'activitat teatral fora de Ciutat.•