TW
1

Càndid Trujillo, Pau Mas, Marcel Pich i Pere Llabrés són els components de Taverners, un grup de joves que defensen les llibertats socials i nacionals al carrer i damunt els escenaris. La mostra la podrem veure avui vespre en el teatre Xesc Forteza de Palma (21 hores), on presentaran el disc No hi ha temps que no torn. I és que la dita popular s'adiu a la perfecció amb el contingut d'aquest primer treball discogràfic.

Els deu temes escollits del CD foren creats per gent lluitadora que musicà tot allò que succeïa dins la seva societat durant més de trenta anys. És la realitat d'un poble a través de la seva música i cançons a què ara Taverners "treuen la pols" per actualitzar-les i fer-les ben vigents. "El que feim és reinterpretar els seus temes, perquè aquestes persones són exemple de compromís", explicava ahir Marcel Pich. Es refereix a les lletres d'Ovidi Montllor, Toni Roig i Guillem d'Efak, entre d'altres.

Els quatre músics han agafat els temes que ja formen part de la cultura popular per passar-los pel seu sedàs, tant estilísticament com musicalment. El resultat és la combinació d'influències sonores amb una altra dimensió o, com diuen ells, "amb el nostre humil bagatge musical". Val a dir que aquesta recuperació ha suposat una tasca de creació. Algunes lletres han estat modificades per donar-los més actualitat, com a Barquet nou, en què parlen de l'impacte de Son Espases, i Cançó de Son Coletes, a què han afegit l'última frase que, segons Bartomeu Balutxo, Guillem d'Efak digué que li hauria agradat posar a l'emblemàtica composició.

L'escomesa per treure el disc no ha estat senzilla. El suport l'han rebut dels 180 mecenes que feren les seves aportacions al Verkami per tal que el treball es fes realitat; a banda d'altres persones i entitats que hi col·laboraren de manera personal. Després, vingueren les gravacions als estudis de Miquel Brunet a Ona Edicions, fins a arribar a avui com a tret de sortida del disc. L'objectiu, asseguren, és "difondre la cultura popular i despertar consciències", explica Càndid Trujillo.

Perquè, per ells, la defensa dels drets socials i nacionals va unida irremeiablement al seu procés musical. "Aquest és un disc col·leciu, és del poble i, per tant, un acte de reafirmació col·lectiva", diu Pich. Un cop enllestit el disc, arriba la música en directe: els concerts. I tot i que Mallorca no gaudeix de bona salut de ferro en aquest aspecte, Taverners asseguren que els trobarem on "hi hagi un fil de reivindicació nacional o una botella de vi".