Notícies del dia 1 de maig de 2013
Illes Balears / Balears
A la imatge de la urbanització de Torre Marina es pot apreciar com ja no hi queda ni un sol bloc d’apartament dret.

Part forana

Les Covetes ha tornat al seu estat natural

Res ja no queda dels 12 blocs i els 68 apartaments de les Covetes. El Consell de Mallorca afronta la recta final de la demolició i, de moment, compleix de manera escrupolosa amb els terminis marcats pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Un mes després que l'empresa pública Tragsa iniciàs els treballs d'esbucament, ja s'han tomat els 12 blocs d'apartaments i només queda dret l'edifici on estava previst ubicar el restaurant. En principi, serà entre demà i divendres quan es convertirà en enderrocs.

Assumpta Bassa

Illes Balears / Polí­tica
El president deixà ben clar quina és la seva posició lingüística. Diu que la força dels vots el legitima per fer la seva polìtica.

PP i llengua

Bauzá:“No s’ataca la llengua” perquè “en tenim dues”

La política lingüística a les aules tornà a protagonitzar ahir part de la sessió de control al Govern en el Parlament. El portaveu de la coalició MÉS, Biel Barceló, criticà el decret de tractament de llengües, que acaba amb la immersió lingüística per introduir el trilingüisme, i recriminà al president José Ramón Bauzá que s'hagi convertit en "l'enemic públic número u" de la llengua pròpia i que només tingui dues preocupacions:"enriquir-se" i "atacar la nostra llengua". Ell li contestà que "aquí ningú no ataca la llengua" perquè, entre altres coses, "en tenim dues". I defensà que el seu model és el de "la llibertat i l'elecció", mentre que el de l'oposició és el de la "immersió per obligació".

Quim Torres

Illes Balears / Economia

Economia

La crisi triplica la taxa d’aturats majors de 55 anys a Balears

La taxa d'atur de les persones majors de 55 anys s'ha triplicat des de l'inici de la crisi a les Balears. El primer trimestre de 2007 era del 7,32%, mentre que el mateix període d'enguany assolí el 20,39%, d'acord amb les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que l'INE publicà la setmana passada.

Margalida Ramis

Illes Balears / Cultura
Fotografia del grup de premiats ahir migdia al Palau Moja amb Josep Massot i Muntaner.

Cultura

Antoni Gomila i Miquel Àngel Llauger són premiats en els Serra d’Or

Els premis Serra d'Or, els més antics del país, mai no passen de llarg la tasca cultural realitzada a les Illes Balears. Ahir en tinguérem una altra mostra amb l'entrega dels 46ns guardons Serra d'Or al Palau Moja de Barcelona. De les deu categories que els integren, dos premis anaren a parar a mans d'autors mallorquins: Antoni Gomila rebé el de teatre per l'obra Acorar i Miquel Àngel Llauger s'endugé el guardó de traducció per l'Antologia de Spoon River, d'Edgard Lee Masters, feta conjuntament amb Jaume Bosquet. Els parlaments dels dos mallorquins tingueren un punt en comú quan mostraren preocupació pels atacs dels governants de les Balears vers la llengua catalana.

Francesca Marí

Opinió / Opinió
Glosa de Mateu Xurí

Opinió

Barra de cap!

Amb plantejaments tan grisoshem d'encetar un nou camí.Sols al seny hem d'obeir.Ara cal ser insubmisos.No interessen els matisosque desbaratin l'acció.Aquesta insubmissióés, més que mai, necessàriaper servar la mil·lenàriallengua a l'educació.

Glosa de Mateu Xurí

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

1488

Alonso de Sedano fou un pintor castellà que va ser contractat pel bisbe de Mallorca per pintar un retaule a la Seu dedicat a sant Sebastià. Era nadiu de Burgos i havia fet molta feina a la catedral d'aquella ciutat, entre altres mestres.

Miquel Ferrà i Martorell

Editorial

PP i llengua

Dues llengües de Bauzá

El president Bauzá afirmà ahir en el Parlament que ell no ataca la llengua "perquè en tenim dues". Es declarava així partidari, a la pràctica, de la política d'arraconament de l'idioma propi de les Balears des de fa 784 anys, preservat generació rere generació i en circumstàncies molt difícils des de principis del segle XVIII per la gradual imposició del castellà.

Editorial

Pere Fullana

Opinió

Disset anys

Avui Diari de Balears compleix disset anys. Al marge de les valoracions que cadascú pugui fer-ne, hi ha un fet objectiu al voltant d'aquesta experiència. És la primera d'un diari en paper en català a Mallorca i compta amb un recorregut que mereixerà una consideració en la història de la premsa mallorquina.

Pere Fullana