Malestar entre els veïns de Montuïri pels accidents
"No passa cap mes que no hi hagi un o dos accidents a la rotonda de la carretera de Manacor, i sempre en el mateix indret". Així s'expressen els veïns de la zona del Revolt i de les Forques de Montuïri, que veuen amb preocupació aquest fet. I és que resulta que tots els accidents es produeixen en el mateix punt, en una zona a un nivell inferior de la qual hi ha la via de serveis que utilitzen tant aquests veïns per accedir als seus habitatges com molts altres com a camí per anar a passejar.
Son Servera s'estreny ben fort la corretja
L'Ajuntament de Son Servera ha decidit estrènyer-se ben fort el cinturó davant la crisi econòmica i ha posat en marxa un gran pla d'austeritat que li permetrà estalviar al voltant d'un milió d'euros anuals. L'objectiu és minvar el dèficit i reduir el termini mitjà d'espera per al pagament dels proveïdors. Es tracta d'una iniciativa que afecta diversos àmbits, com l'esportiu, Medi Ambient, Personal i Mobilitat, entre altres qüestions com una pujada de taxes. Així ho explicava el batle de la localitat, Josep Barrientos. "Hem decidit tirar endavant una política d'estalvi molt important, atesa la situació actual. Hem de prioritzar, reduir les despeses per acabar amb el dèficit i poder pagar totes les factures endarrerides. Les empreses han de cobrar en els terminis legals. S'han de fer molts d'esforços, però val la pena", afirmà. Així, una de les primeres decisions que ha pres el Consistori serverí ha estat reduir el servei del bus urbà que connecta tots els nuclis del municipi.
El 44% dels homes de Son Gotleu han nascut en un país extracomunitari
Un 44% dels homes i un 32% de les dones empadronats al barri de Son Gotleu de Palma han nascut i tenen la nacionalitat d'un país extracomunitari, segons l'estudi Població per barris de Palma, de l'Observatori Municipal de la Igualtat. És el percentatge més alt de la ciutat. En canvi, Son Gotleu no és la barriada amb més estrangers en proporció a la població -són un 41,9%, perquè cal comptar-hi els europeus-. El rànquing el guanya Cala Major amb un 47,3%. Tanmateix, allà la majoria dels estrangers són de la Unió Europea. Un 29% de la població del barri és d'altres estats de la UE ampliada.
Investiguen l'aparició d'un cadàver a la torre Picada, a Sóller
Agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil investiguen la troballa d'un cadàver en una zona escarpada de la torre Picada, al Port de Sóller. Uns excursionistes veieren el cos mentre feien senderisme ahir horabaixa. Ràpidament, n'alertaren al telèfon 112 i fins al lloc es desplaçaren dotacions de la Guàrdia Civil, Policia Local de Sóller, una ambulància del SAMU i tècnics d'Emergències.
Nigerians de la tribu igbo n'acusen el president d'estafa
Agents antidisturbis de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) del Cos Nacional de Policia i de la Policia Local hagueren de desplegar-se ahir horabaixa a Son Gotleu per evitar incidents durant el procés electoral per triar el president de l'associació Igbo Progressistes. El mandat de Cypril va finalitzar el mes d'abril passat i de llavors ençà un comitè ha treballat en la preparació d'aquestes eleccions. Ara, els dissidents del president l'acusen d'estafa, de gestió opaca i de dictador. A més a més, denuncien que va avançar la data pactada de les eleccions sense comunicar-ho als més de 300 socis amb la finalitat de quedar en el poder. Ahir protagonitzaren una sonada protesta. "Tenim un dictador i un corrupte al capdavant de l'associació. Cypril no ens representa", afirmava un dels manifestants. I mentre la majoria protestava al carrer, a l'interior del Casal de Barri unes 20 persones afins al president en funcions exercien el vot.
Tres persones ateses després de bolcar el vaixell en el qual navegaven a Es Mercadal
Tres persones que estaven navegant en un vaixell de lloguer davant la platja de Cala Tarint, en el municipi menorquí d'Es Mercadal, han hagut de ser ateses després que la seva embarcació bolcàs 400 metres de la costa i els tripulants caiguessin al mar, segons ha informat l'112.
Els marroquins diuen que és un “error polític” legislar en contra del vel integral
El president de l'Associació d'Immigrants Marroquins de Balears Al-Maghreb, Mustafá Boulharrak, ha qualificat "d'error polític" l'ordenança sobre convivència ciutadana que previsiblement aprovarà avui el plenari de l'Ajuntament de Sa Pobla.
La processó més típica omple Santa Margalida
Conten que era l'any 1949 quan el Bisbat de Mallorca va voler suprimir els dimonis de la desfilada de la Beata de Santa Margalida, la que es coneix com la processó més típica de Mallorca, aquella que reviu la història de la santa valldemossina Catalina Tomàs, que és representada per 12 carrosses diferents. 62 anys després, qui podria imaginar la festa sense dimonis? Les gerres, la trencadissa, el joc picaresc per agafar la pagesa... Dues mil persones desfilaren anit a Santa Margalida en la tradicional processó de la Beata. Francisca Oliver Fornés va ser enguany la Beata Major. En total, la desfilada inclou 12 carrosses, cada una de les quals du una beata que representa un episodi de la vida de la santa valldemossina.
Son Gotleu tindrà més presència policial de manera indefinida
El barri palmesà de Son Gotleu tindrà un policia de barri més, que se sumarà als dos ja existents, i alhora se'n va a reforçar de manera indefinida la presència policial amb agents de la Unitat d'Intervenció Immediata i del Grup d'Actuació Preventiva (GAP), amb la finalitat d'evitar qualsevol mena d'incident entre el col·lectiu nigerià i gitano.
La coordinadora d'ONG es creu la família del nigerià mort a Son Gotleu
La Coordinadora d'ONG de Balears (CONGDIB) ha assenyalat avui que la investigació sobre la mort del nigerià Efosa Okosun a Son Gotleu presenta "algunes llacunes" i ha donat suport a la família, que insisteix en què la Policia "menteix" quan diu que la caiguda va ser accidental. "Qui ha matat Efosa. On és aquesta gent?" són les preguntes que fa Blesi Okosun, germana d'Efosa que va morir dilluns passat i la mort del qual va ocasionar seriosos disturbis a Son Gotleu. Blesi ha insistit avui durant una roda de premsa convocada per la Plataforma per la Recuperació de la Iniciativa Ciutadana sobre el conflicte de Son Gotleu que la Policia "diu mentides" quan assegura que Efosa va caure de manera accidental des d'un cinquè pis del carrer Tomàs Rullan.
El Govern deu 225.000 euros al sector porcí
El Govern deu un total de 225.000 euros al sector porcí d'una subvenció per a la reposició de porcelles, que oscil·la entre els 75 i els 120 euros per animal. L'ajuda al sector que es posà en marxa ara fa dos anys subvenciona la incorporació d'aquest tipus de bestiar a l'explotació a partir d'1 de juliol de 2009 i fins a l'1 de juliol del 2010. "L'ajuda pretén compensar el desequilibri que pateix el sector els darrers dos anys a causa de la baixada del preu de la porcella al mercat", explica el president de l'Associació de productors de porcí de PIMEM, Antoni Mestre.
David Pagès ens ofereix un total de 500 raons per parlar català
Ni més ni menys que 500 arguments que defensen la llengua catalana és, alhora, títol i contingut del nou llibre de David Pagès. L'escriptor, interessat per la llengua des de fa uns anys, desenvolupà una mena d'afició que consistia a recopilar cites de tots els personatges rellevants que sortien als mitjans. Això sí, les paraules d'aquestes persones havien de transmetre un missatge contundent, que fomentàs i donàs prestigi al català. D'aquesta manera, allò que en un principi va començar com una curiositat, ara s'ha materialitzat en forma de llibre: 500 raons per parlar català. Els autors de les cites són polítics, poetes, professors i, fins i tot, institucions (Joves de Mallorca per la Llengua) i mitjans de comunicació (dBalears). De tota manera, allò que l'escriptor cercava no era reflectir la veu de personatges públics, sinó el seu missatge. I és que, segons el mateix autor, les cites són molt útils per exposar arguments i missatges molts clars. Per seleccionar-les, David Pagès tingué en compte alguns criteris, com per exemple que les cites fossin "constructives, encoratjadores, entusiàstiques, positives, suggestives... i que fossin útils per al foment i el cultiu de la llengua". Tot i que l'objectiu és elevar el català, l'escriptor s'ha assegurat que no es despreciï cap altra llengua.
“Cal tenir cura perquè les penes no prescriguin”
Marta assenyala que ara afronta "nous reptes perquè Executòries és un bon mort. La gent es creu que és pitjor que el que tenia. Aquí ens arriben totes les sentències de Mallorca de jutjats penals i d'Instrucció. A l'any poden ser 7.000 ben bé. És un macrojutjat. Som 38 persones: dos secretaris, dos jutges i 34 funcionaris. En caldrien 10 més, perquè hi ha moltíssima feina. No anam retardats perquè siguem ganduls. Hi ha gent que du 450 expedients: una bogeria". La seva funció consisteix a "verificar el compliment de les sentències. Hem d'executar-les perquè, si no, serien paper mullat. El judici, la investigació, tot el que s'ha gastat i la feina que ha costat no servirien de res". Cada dia arriben sentències amb penes diferents. "Bàsicament, són de presó, de multa, d'allunyament i d'indemnitzacions. A aquestes darreres, les has de controlar perquè es paguin. Pensa que per declarar extingida una pena o que algú pugui lliurar-se de la presó, primer ha de pagar la indemnització".
“Que el català sigui un mèrit incrementarà la demanda de cursos”
L'avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública, que elimina el requisit de coneixements de català per accedir a l'Administració i que està preparant el Govern, "incrementarà la demanda de cursos de llengua catalana per part dels funcionaris". Així ho creu el nou gerent de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), Sergi Torrandell. Aquest increment en la demanda de cursos de català ja l'apuntaren fa unes setmanes tant l'Obra Cultura Balear (OCB) com el sindicat STEI-i. Els funcionaris -excepte el professorat- que treballin a la funció pública no estaran obligats a tenir coneixements de català, tot i que per a la seva tasca diària necessitaran entendre'l i parlar-lo. Segons el president de l'OCB, Jaume Mateu, això suposarà "més despesa per a l'Administració, tot i que diuen que volen estalviar". A l'últim semestre de l'any a l'EBAP ja no hi ha cursos de català programats, perquè hi haurà els exàmens dels diferents nivells. Caldrà esperar, doncs, fins al 2012 per saber si l'oferta de cursos en català realment es mantindrà o s'incrementarà.
L'obra de Joan Peiró torna a la palestra
El cooperativisme, l'anarquisme i el moviment obrer han estat les curolles de Miquel Garau, un historiador mallorquí instal·lat a Barcelona que ara acaba de publicar un ampli estudi sobre l'anarcosindicalista català Joan Peiró i Belis (1887-1942). Cossetània Edicions li encarregà la tasca d'endinsar-se en el treball de Peiró, que ell ja havia analitzat anteriorment, que ha editat ara dins la col·lecció Cooperativistes catalans sota el títol Joan Peiró i Belis. La tasca de Garau s'inicià amb l'estudi sobre la cooperativa de Cristalleries de Mataró durant els anys vint i trenta, que, irremeiablement, el portà a endinsar-se en la tasca d'aquest anarquista particular. En deim particular, perquè Joan Peiró patí els atemptats "dels pistolers de la patronal", com recorda l'historiador mallorquí, però també fou criticat per alguns corrents de l'anarquisme més radical. "No cercava una transformació radical, sinó que fou un teòric a partir de la realitat i feia de cooperativista quotidià amb un ideal anarcosindicalista", remarca l'autor del llibre.
Orgull jueu
La Xarxa de Juderies europees celebrà ahir el seu gran dia, una data testimonial per reconèixer la petjada històrica de la cultura sefardita. Palma no en restà al marge i organitzà una completa jornada d'activitats. Aquestes començaren amb les tradicionals visites guiades al barri jueu de Ciutat, que de cada vegada congreguen més públic. Els recorreguts, tant al matí com a l'horabaixa i realitzats en quatre llengües, s'iniciaven a la plaça de Cort per desplaçar-se a peu pels diferents punts del que foren els calls major i menor palmesans. Val a dir que avui no queda gairebé res dret del que foren les llars d'aquesta comunitat.
Resultats de Tercera Divisió
El Ferreries es va escapar del Municipal de Son Ferriol amb els tres punts, després de remuntar el gol inicial de Nico. Amb aquest nou resultat, el Ferrioler compta els partits per derrotes i continua enfonsat a la zona baixa de la taula. Després de perdre les dues primeres jornades, els de Luis Espinosa sortiren al terreny de joc amb ganes de dominar i de fer-se seu el partit. Així, en el minut vuit ja comandava en el marcador, que es mantingué fins a arribar al descans gràcies a les intervencions del porter visitant Mingo. En la represa, el Ferreries féu una passa endavant i dos gols de Koke capgiraren el resultat.
Cobo guanya i es posa líder al cim de l'Angliru
El cantàbric Juan José Cobo (Geox), el Bisonte de la Pesa, irrompé amb força en la Vuelta amb un cop doble, que li permeté adjudicar-se l'etapa reina d'aquesta edició, amb final al mític cim de l'Angliru, i enfundar-se el mallot vermell de líder. El dia gran de Cobo no podia tenir millor escenari: l'Angliru, un port considerat com el més dur d'Europa al costat dels italians del Mortirolo i el Zoncolan. Allà, entre rampes impossibles de fins al 23 per cent, el ciclista cantàbric va llançar un atac incontestable a 6 quilòmetres de meta, que el va conduir fins a la victòria i el mallot vermell i que el va apropar al triomf final, quan falten sis etapes per arribar a Madrid. Cobo creuà la meta eufòric i marcà amb els dits les banyes d'un bisó. Gaudia d'un cop mestre mentre anaven arribant les víctimes de la seva estampida, tots en aquesta ocasió: el belga Poels, Froome i Menchov a 48 segons; Wiggins i i Igor Antón a 1.21; Purito Rodríguez i Mollema a 1.35; i Vincenzo Nibali, que no podrà renovar el títol, a 2.37.
El Mallorca aposta per Laudrup
El Reial Mallorca aposta per Laudrup. El consell d'administració de la Societat Anònima Esportiva farà tot allò que pugui perquè el tècnic danès no presenti la dimissió i continuï al capdavant de l'equip. Les declaracions de Laudrup, evidentment, no han agradat gens a la cúpula del Reial Mallorca i, molt especialment, al màxim accionista i vicepresident esportiu, Llorenç Serra Ferrer. L'entrenador, de fet, criticà directament el pobler, que es defensà públicament amb una comunicat oficial tan estrambòtic com innecessari. La destitució de Laudrup és, en principi, del tot inviable.
Resultats de Segona Divisió B
GANDIA 0AT. BALEARS 0 GANDIA: Reguero (3), Romera (2), Verdú (2), Berna (2), Garrido (2), Kiko (T2), San Julián (2), Carrillo (2), Ismael (2), Verdés (2) i Belda (2). Tito (2) per Kiko, Maxi (2) per Belda i Alonso (2) per Verdés.ATLÈTIC BALEARS: Nico (3), Angulo (2), Quesada (1), Mantovani (2), Bio, Fullana (2), César (2), Mathias (2), David Sánchez (2), Thiago (2) i Perera (2). Izquierdo (2) per Mathias, Lawal (2) per David Sánchez (2) i Abraham per Thiago.
Nadal pega el bot als vuitens de final
Rafel Nadal, campió de l'Obert dels Estats Units, pegà el bot als vuitens de final del torneig després de superar David Nalbandián per 7-6, 6-1 i 7-5 en un xoc que el mallorquí encarrilà bé, malgrat que tingué un inici complicat en el qual l'argentí mostrà la gran qualitat que atresora, però que fou molt irregular. Ara, Nadal cercarà l'accés als quarts de final davant el luxemburguès Gilles Muller. El mallorquí no acaba de trobar una continuïtat en el joc que li permeti liquidar els partits amb més solvència i millors sensacions. Nadal no tingué un començament de duel com hauria desitjat. Després d'uns jocs inicials de tempteig, cedí el servei, amb una doble falta, en el cinquè joc i hagué d'anar a remolc. El cordovès va disposar d'un 5-4 i servei per tancar el primer set, però reaparegué el Nadal irreductible. L'argentí tornà el favor a Rafel i també cedí el servei amb una doble falta. Així, la mànega avançà cap a un tie-break molt intens en el qual el mallorquí aconseguí apuntar-se el primer set.
Lorenzo torna a brillar
Jorge Lorenzo (Yamaha) es va recuperar ahir davant l'australià Casey Stoner (Honda), en una prova, el Gran Premi de San Marino, que va guanyar fent una exhibició i ho va fer amb més de set segons d'avantatge sobre Dani Pedrosa (Honda), segon, i onze sobre el seu adversari pel títol de MotoGP. El pilot mallorquí, vigent campió del món, va sumar la segona victòria d'enguany en territori italià, ja que també es va imposar en el Gran Premi d'Itàlia, el juliol, al circuit de Mugello, i ahir va vèncer a Misano. Aquest fet va fer aixecar diversos centenars de persones, majoritàriament seguidors de Valentino Rossi (Ducati), que varen xiular Lorenzo quan va pujar al pòdium i l'himne espanyol, en una jornada en la qual Nico Terol (Aprilia) en 125 c.c. i Marc Márquez (Suter) en Moto2 varen completar el dotzè triplet espanyol en la història d'aquest esport en el Mundial de velocitat. Terol i Márquez també varen vèncer a Mugello.
El Manacor salva un punt (1-1)
Manacor i Mallorca B es repartiren els punts en joc (1-1) en el duel disputat ahir migdia a na Capellera i corresponent a la tercera jornada de Lliga de la Segona Divisió B. Els locals sortiren molt forts en els primers deu minuts, però de mica en mica el Mallorca va agafar el control del mig camp, això sí, sense crear gaire perill davant la porteria de Gaspar. El conjunt manacorí confiava en la seva defensa i, esperant el rival, llançava pilotades amunt per tractar de muntar un contracop que fou inoperant en la primera part. Per la seva banda, els homes de Miquel Soler no combinaven amb precisió, malgrat mostrar-se superiors tècnicament, i al descans s'arribà a un ensopit, en joc i resultat, empat a zero gols. Els dos tècnics degueren llegir la cartilla als seus jugadors en el vestidor, perquè la imatge que havien oferit als prop de set-cents aficionats no era propi de la categoria, i més tractant-se de dos equips que necessiten obtenir aviat la primera victòria d'aquest curs.
Rafel Nadal pateix una rampa severa a la cama dreta en una roda de premsa
Font: youtube.com Rafel Nadal s'ha esvaït durant la roda de premsa posterior al partit a l'Obert dels Estats Units en patir una rampa severa a la cama. La defensa del seu títol segueix endavant, però Nadal està conscient que necessita una millora. "Crec que he jugat millor cada dia", ha dit Nadal a la roda de premsa. Moments després, Nadal ha deixat de parlar abruptament, s'ha tapat el rostre amb les mans i ha caigut al terra. Els periodistes han hagut d'abandonar el saló i personal mèdic ha hagut de tractar l'illenc. Ha quedat ocult darrere d'una taula però el circuit tancat de televisió ha mostrat un entrenador fent-li massatges a la cama dreta mentre un altre home proveïa gel i fluids a l'esportista. Nadal ha romàs damunt la catifa uns 10 minuts abans que eventualment es posàs dempeus. Nadal ha tornat a la sala poc després per explicar l'ocorregut, somrient i minimitzant l'incident. "He tingut una rampa a la cama. Això ha estat tot", ha dit.
...i altres herbes
La brega (I)El conflicte entre Llorenç Serra Ferrer i Michael Laudrup no té solució. Les diferències han anat més enllà d'allò que és recomanable, han transcendit a l'opinió pública i la relació personal és irrecuperable. És a dir, que és ben segur que Michael Laudrup, si arriba al trenta de juny del 2012, no renovarà contracte amb el Reial Mallorca. El tècnic danès té arguments ben poderosos per estar indignat amb Serra Ferrer.
Cop d'autoritat d'Espanya (79-91)
Espanya escombrà Lituània, la primera rival seriosa d'ençà que ha començat l'Eurobàsquet, i donà un cop d'autoritat després d'un dubtós inici de campionat que no es traduí, però, en derrotes. El joc de la selecció, ahir, fou espectacular, tant en defensa com en atac, i durant molts minuts doblà en el marcador una de les favorites de la competició. L'actuació de Navarro en els primers dos quarts fou, simplement, sensacional. Llevat dels primers tres minuts, igualats, el combinat d'Escariolo fou un martell compressor en la primera part del partit, amb uns percentatges increïbles en atac i una intensitat defensiva pròpia de jugadors de l'NBA, que va permetre deixar un parcial de 0-16 a unes de les millors seleccions del món. El primer quart va acabar amb un 12-31 i 15 punts de la 'bomba' Navarro, que fregà la perfecció absoluta en totes les seves accions. Lituània no pogué reaccionar en el següent quart, encara que millorà, i anà als vestidor amb un vergonyós marcador en contra de 36-62. Navarro, Pau i Calderón foren els estendards d'un equip que va fer el millor bàsquet que s'ha vist fins ara en el campionat.
Cospedal torna la “motoserra” al PSOE
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, afirmà ahir que "la vertadera motoserra de l'Estat del benestar" és el PSOE, perquè "cada vegada que governa actua com una motoserra amb l'arbre del progrés, amb el nombre d'ocupacions i amb l'equilibri en els comptes públics".La també presidenta de Castella-la Manxa contestava així a les declaracions del vicesecretari general del PSOE, José Blanco, qui dissabte assenyalà que el PP "ja ha tret la motoserra on governa" per "tallar de soca-rel l'Estat de benestar usant l'excusa de l'estabilitat pressupostària". La secretària general del PP replicà que el PSOE "no pot parlar de societat del benestar amb un govern a la deriva i improvisant" que ha deixat l'Estat amb més de 4 milions d'aturats, un 9,2% de dèficit i un deute públic que són dos terços del PIB", enumerà.
ZP no assistí a Rodiezmo, però fou el més criticat
El sindicat UGT celebrà ahir a Rodiezmo (Lleó) la seva tradicional festa minera, marcada per l'absència -per segon any consecutiu- del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i per les crítiques a la reforma constitucional, que UGT veu com "un acte de submissió de la política". Cap representant de l'Executiu ni de la direcció del PSOE no assistí a l'acte polític sindical de la 32a festa asturlleonesa de Rodiezmo, en la qual Zapatero havia participat durant tot el seu mandat fins l'any passat, en què ja no hi va acudir -després fou convocada una vaga general contra la reforma laboral promoguda pel Govern. Sí que hi fou present, per part del PSOE, l'exvicepresident del Govern Alfonso Guerra, que opinà que l'Executiu ha hagut d'empassar-se una "píndola enverinada" en veure's obligat a reformar la Constitució perquè els "poderosos" no arrasassin l'Estat. El diputat socialista indicà que "de vegades no agrada escoltar la veritat", però vivim una "època dura" en què els "enemics dels humils" han aconseguit el ressort del poder i s'ha declarat una guerra de l'economia contra el poble.
“Consider que la religió és un gran negoci”
En evocar la seva terra, a Linda Cosgrove li ve a la ment Irlanda, perquè els seus pares eren d'allà i la família hi anava cada any a passar l'estiu. Ara que fa trenta anys que viu aquí, enyora els prats i les vaques pasturant-hi plàcidament, però també sent melangia dels seus estimats racons de Londres, on va néixer el 1953. Quan vivia allà mai no imaginà que un dia, en retornar-hi deprés d'haver residit a Mallorca, se sentiria angoixada pel nou rumb de la vida ciutadana; avui dia l'atabala sobretot el metro estibat a hora punta i la sensació de perill, d'inseguretat que hi respira en fer-se de nit. La seva família, que era catòlica, fou presidida per un pare que treballà a la borsa, llavors en un hospital ("no sé exactament què hi feia") i finalment, durant els seus darrers anys laborals, col·laborà amb un dels fills, que havia muntat un negoci propi.
CiU alerta que no hi haurà acords amb el PP si rompen el model d'immersió català
El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, advertí ahir al PP que no els tindran en compte per a futurs acords si trenquen el model d'immersió lingüística a Catalunya. En el marc d'una entrevista a l'emissora de ràdio Catalunya Informació, Pujol alertà que el PP no els ha posat mai la condició de "tirar endavant uns pressupostos per convertir l'escola catalana en una escola bilingüe", tot i que, si ho fan, el PP deixarà de ser un company de viatge.
L'FMI augura una recessió “imminent”
La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha advertit sobre el risc que l'economia mundial torni a entrar en recessió de manera "imminent", en una entrevista que publicà ahir la revista alemanya Der Spiegel. Recollint els temors expressats recentment pel director del Banc Mundial (BM), Robert Zoellick, Lagarde apunta que el risc d'un nou revés econòmic a escala global existeix, però que encara es pot evitar, malgrat que la capacitat d'actuació és ara menor que fa dos anys. "Encara la podem evitar. Les opcions dels governs i els bancs centrals són menors que el 2009 perquè ja han disparat gran part de la seva pólvora. Però si els diferents governs, les organitzacions internacionals i els bancs centrals col·laboren, evitarem la recessió, argumenta Lagarde. Per això, la directora gerent de l'FMI, que va passar a ocupar aquest lloc el mes de juliol passat, insta els països més afectats per la crisi a implementar mesures que fomentin l'estalvi estatal i el creixement econòmic, amb l'objectiu d'"evitar una imminent espiral descendent".
Xiuxiuejos a la fresca
A mitjan juliol, les monges jerònimes d'Inca demanaren al Consistori que canviàs la ubicació d'un banc del carrer dels Canonges Garau. "S'instal·là just davant les habitacions de tres malaltes; la gent hi seu fins a la matinada i n'impedeix el descans", exposen. A més, sol·liciten "que el banc es traslladi uns metres més amunt, allà on no hi ha finestres ni habitacions". La petició de les monges il·lustra un dels problemes de convivència més recurrents de l'estiu: la dificultat per conjugar el fet de sortir a prendre la fresca i el descans dels veïns. A Inca (i a la majoria de pobles), sortir al carrer els vespres és una pràctica habitual. El conflicte no ve d'aquells grupets que treuen les cadires davant ca seva i xaferdegen o fan tertúlia, amb veu baixa, fins a mitjanit, sinó de les colles de joves que encara no tenen l'edat per entrar als bars però que vetlen fins a la matinada.
Diputats a Madrid
Les eleccions generalssense Lliga i Convergència(un favor per la presènciade diputats nacionals?).No crec que quedem cabals,amb qualcú devers Madrid;però podrem treure pitper aturar un poc l'espolii no deixar que rodolil'autoodi espaordit.
L'alternança era això?
Mariano Rajoy ja governa, segons The Economist, després de la reforma exprés de la Constitució aprovada el mateix dia que es fa pública la sentència del Tribunal Superior català contra el model d'immersió lingüística. La decisió judicial ha generat el rebuig dels partits que...
No vagi per dit
Històries eivissenques de drogaDes d'Eivissa comença a arribar el rum-rum al voltant del narcotràfic controlat per la camorra italiana. En veu baixa i d'amagat, hi ha alguna persona que assegura haver vist desembarcar caixes d'una embarcació esportiva, ben...
Recordant l'escultor Joan Palanqués
A punt de complir-se els trenta anys de la mort de l'escultor Joan Palanqués (Palma, 1921- 1982 ), un dels precursors de l'escultura abstracta a Mallorca, podria semblar que des del silenci l'artista ha caigut en l'oblit, però no és així... En el seu taller estudi, dins una de...
Una explicació, amb permís de l'autoritat
Tenen raó, tota la raó del món, en Guillem, na Petrònia Torrevila, en VVV, en Miquel i el reguitzell que m'han fet la mercè de llegir-me amb conseqüències on line per mi, potser, inesperades -i immerescudes. D'una banda, em ve una torrentada de cofoisme, perquè he multiplicat les...
El sistema impositiu
La persistència de la crisi econòmica i el dèficit públic ha provocat que s'hagi encetat un debat ben interessant sobre el sistema impositiu. Per alguns, cal augmentar la pressió fiscal per tal de pal·liar els números vermells de les administracions públiques. Per d'altres, això seria...
No hi ha teleporqueria
Les notícies més nímies i vergonyoses obren els teleinformatius els caps de setmana, i per confirmar-ho per enèsim cop, el retorn d'Strauss-Khan a França obria ahir el telenotícies migdia de TV3. I també el tanquen, i per això José Ribagorda (o qui sigui) decidí tancar...
Llengua: conflicte a Catalunya
La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'ordenar a la Generalitat que declari el castellà com a llengua vehicular a les escoles del Principat ha provocat una forta reacció de les forces polítiques, a excepció del PP i Ciutadans, clarament minoritaris. També...
Saviesa popular (1942)
"Vine aquí, filleta, no em tenguis por:/ vine, que ta dida no t'ha de castigar/ ni tampoc reganyar per allò que feres,/ perquè sé ben cert que no ets dolenta./ Ja n'hi ha prou de planys, mirem a la cara,/ no tenguis vergonya de trobar els meus ulls,/ que no és cap delicte...
La caritat dels rics
En una altra vida vull ser rica. Però no una milionària qualsevol, sinó una d'aquestes de veritat: les que declaren quatre cèntims a la Hisenda Pública i que, a sobre, es poden permetre gestos mega-super-generosos com dir-li al govern-estora de torn que li apugi els impostos. Sí, és...
Convergència, tampoc
Finalment, Convergència tampoc no concorrerà a les eleccions generals. Des del moment en què el PSM va decidir anar a les urnes amb els mateixos coalitzats del maig passat, el partit presidit per Josep Melià havia de seguir el mateix camí que la Lliga de Jaume Font. Com és
Cartes al director
Cartes dels lectors
BiciPalma, vergonyósBiciPalma està fet perquè la gent pugui desplaçar-se sense utilitzar el cotxe; en realitat, és un mitjà de transport que hauria d'adoptar l'exemple de totes les ciutats on s'aplica aquest servei; és a dir, la primera mitja hora hauria de ser gratuïta i, a partir d'aquest temps, hauria de ser de pagament tot el temps que l'usuari ho necessiti (així, la societat es conscienciaria que la idea del BiciPalma surt de la creació d'un servei públic que hem de compartir tots).