L'avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública, que elimina el requisit de coneixements de català per accedir a l'Administració i que està preparant el Govern, "incrementarà la demanda de cursos de llengua catalana per part dels funcionaris". Així ho creu el nou gerent de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), Sergi Torrandell. Aquest increment en la demanda de cursos de català ja l'apuntaren fa unes setmanes tant l'Obra Cultura Balear (OCB) com el sindicat STEI-i. Els funcionaris -excepte el professorat- que treballin a la funció pública no estaran obligats a tenir coneixements de català, tot i que per a la seva tasca diària necessitaran entendre'l i parlar-lo. Segons el president de l'OCB, Jaume Mateu, això suposarà "més despesa per a l'Administració, tot i que diuen que volen estalviar". A l'últim semestre de l'any a l'EBAP ja no hi ha cursos de català programats, perquè hi haurà els exàmens dels diferents nivells. Caldrà esperar, doncs, fins al 2012 per saber si l'oferta de cursos en català realment es mantindrà o s'incrementarà.
Cursos, si hi ha demanda
L'EBAP tampoc no s'ha salvat dels rumors que podrien reduir-se el nombre de cursos que s'imparteixen. El gerent assegura que allò que no passarà a partir d'ara "és que es faci un curs per a una sola persona". "En tots hi haurà d'haver un nombre mínim d'inscrits", puntualitza Torrandell. On sí que hi hagut una disminució dels cursos programats "és en el sector de la sanitat, ja que no s'arribava als mínims requerits", confirma. Per compensar aquesta davallada, Torrandell diu que el que es vol fer a partir d'ara és potenciar la formació dels funcionaris "amb estudis on line".
La intenció de Torrandell és continuar amb els tres grans grups de formació per a funcionaris que ja existien: la contínua, la que s'adreça als equips d'emergència i policials i la de coneixements de llengües. Pel que fa a les polítiques d'austeritat econòmica que adoptarà en la seva gestió, el gerent comentà que "a totes les empreses privades que ofereixin serveis de formació se'ls pagarà el mateix". El gerent explicà que "serà una prioritat que sigui el personal de la nostra Comunitat qui s'encarregui d'impartir la formació. M'estim més gent de la CAIB que no pas d'empreses externes".
Segons el tipus de formació, "s'han arribat a pagar 150 euros per una hora de classe a empreses privades, tot i que els preus regulats al BOIB n'estipulen 72 per hora". Torrandell assegura que a partir d'ara es pagarà a tothom els preus establerts pel Govern. Per poder disposar dels professionals de la Comunitat, el gerent vol crear una borsa de professors pròpia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.