Michael Laudrup, durant un entrenament a Son Bibiloni. | MONSERRAT

TW
1

El Reial Mallorca aposta per Laudrup. El consell d'administració de la Societat Anònima Esportiva farà tot allò que pugui perquè el tècnic danès no presenti la dimissió i continuï al capdavant de l'equip. Les declaracions de Laudrup, evidentment, no han agradat gens a la cúpula del Reial Mallorca i, molt especialment, al màxim accionista i vicepresident esportiu, Llorenç Serra Ferrer. L'entrenador, de fet, criticà directament el pobler, que es defensà públicament amb una comunicat oficial tan estrambòtic com innecessari. La destitució de Laudrup és, en principi, del tot inviable. L'acomiadament del tècnic costaria 700.000 euros, però en aquesta quantitat s'hi hauria d'afegir el sou del substitut del danès. Però el principal argument per oferir confiança a Laudrup i cercar-ne la continuïtat no és econòmic.

En aquest sentit, el consell d'administració considera que l'adéu prematur de Laudrup deixaria el club en una situació de crisi i inestabilitat, tant institucional com esportiva. La teoria diu que els nervis i les crisis als despatxos sempre acaben repercutint en el terreny de joc. Serra Ferrer, tot i que per ventura el cor li demanaria la ràpida destitució de Laudrup o forçar la situació per intentar provocar la dimissió del danès, ha decidit apostar per l'estabilitat.

De fet, sembla evident que, amb el danès, també partiria Larssen, i tot fa pensar que el manacorí Miquel Àngel Nadal deixaria igualment la banqueta. El manacorí, que ahir dialogà amb el danès Larssen a na Capellera durant el partit del Manacor amb el filial vermell, n'és també accionista. Queda clar que Nadal farà tot allò que pugui per aconseguir la continuïtat de Laudrup, com a membre de l'staff tècnic i com a accionista.

Ara bé, és evident i del tot obvi que les relacions entre Serra Ferrer i Laudrup estan del tot trencades i que és del tot impossible recuperar la normalitat. En tot cas, des de l'entorn de Serra i Laudrup es faran esforços per mantenir una formal cordialitat. De fet, el director general del club, Pere Terrasa, i Miquel Àngel Nadal, en permanent contacte amb el màxim accionista i amb l'entrenador, han exercit de mediadors per intentar calmar els ànims. Dit això, i amb vista a la temporada que ve, ningú no es planteja ja la possibilitat que l'entrenador danès, que acaba contracte el pròxim trenta de juny, continuï a l'entitat. El seu adéu, siguin quins siguin els resultats aquesta temporada, és ben segur.

Laudrup va fer llarg

Michael Laudrup té tota la raó en el conflicte que l'enfronta a Serra Ferrer. Des del desembre passat, quan l'ariet nigerià Anthony Ujah abandonà Son Moix depressa i corrents, està decidit que el Mallorca ha de fitxar un davanter. Idò bé, aquest estiu la contractació del davanter belga del Genk Marvin Ogunjimi es produí a darrera hora del darrer dia i, a més a més, i segons va reconèixer el mateix Serra Ferrer, fora de termini. Laudrup té prou arguments per criticar la gestió de Serra Ferrer, ja que encara ara no està clar si Ogunjimi podrà jugar en el Reial Mallorca. L'entitat havia tingut temps suficient per contractar un davanter i no es pot descartar encara que, finalment, Laudrup hagi de conformar-se amb Víctor i Hemed.

El tècnic danès té motius suficients per queixar-se, però el seu lament públic perjudica, i molt, el Mallorca. Laudrup es va equivocar a l'hora de criticar públicament Serra Ferrer. En tot cas, les paraules de Laudrup deixen en evidència la pèssima gestió de Serra Ferrer al capdavant del Mallorca. No es tracta només del fet de fitxar un davanter que no sabem si podrà jugar. Allò més important és comprovar que Serra Ferrer, que es va reunir amb Laudrup, és incapaç d'impedir les dures declaracions del danès.

Laudrup ha criticat la gestió del club diverses vegades. Ho va fer quan acabà el període hivernal de fitxatges i no es tancà el fitxatge d'Ujah. I també ho ha fet enguany, quan inicià els entrenaments sense les incorporacions desitjades. Així mateix, és una crítica a la direcció esportiva reconèixer que no sap res de Hemed, Cáceres i Tissone, el darrer reforç. També lamentà i desitjà que se solucionàs tan ràpid com fos possible el conflicte entre el Mallorca i Webó.

El Reial Mallorca ha cobrat enguany pel traspàs de Trejo i Webó, i l'entitat, en paraules del mateix Serra Ferrer, disposava de dos milions d'euros per fitxar futbolistes. És a dir, que la venda de De Guzmán no era necessària per garantir la contractació d'un davanter. Així ho explicà Laudrup, després d'escoltar com Serra Ferrer justificava el fracàs del fitxatge del davanter a darrera hora, tot argumentant que la marxa del migcampista holandès no s'havia concretat fins poques hores abans.

Indignats

Michael Laudrup i el seu entorn estan especialment dolguts pel fet que Serra Ferrer intentàs atribuir-se el mèrit de fitxar De Guzmán. El tècnic danès recordà en la seva darrera roda de premsa que havia estat el seu ajudant Larssen qui havia suggerit el fitxatge del migcampista holandès -que ha deixat vuit milions d'euros de benefici a les arques del club- i que just per aquest motiu mereixia una recompensa.

Col·loquen Caparrós com a substitut de Laudrup

Notícies relacionades

Sempre que les aigües baixen remogudes es dispara la rumorologia i es multipliquen les notícies. Així les coses, amb el conflicte entre Serra Ferrer i Michael Laudrup encara calent, el diari Sport assegurà ahir que, preveient que el tècnic danès pugui deixar la banqueta mallorquinista en els pròxims dies, el club balear ja ha iniciat contactes amb Joaquín Caparrós, que en seria el possible substitut.

El tècnic andalús, que la temporada passada entrenà l'Athletic de Bilbao i que enguany havia iniciat una nova aventura en el futbol suís com a entrenador del Neuchatel, ha quedat per ara sense equip, després que la seva curta experiència en el club helvètic. El principal inconvenient per a la contractació de Joaquín Caparrós seria la seva elevada fitxa de tècnic, afegida al fet que l'operació hauria de rebre el vistiplau dels administradors concursals.

Serra Ferrer, una gestió marcada per grans errades

L'arribada de Llorenç Serra Ferrer al Reial Mallorca aixecà una onada unànime d'il·lusió entre el mallorquinisme. Però, poc després d'un any de gestió, el desencant i els recels són ja majoritaris. I no és estrany, ja que, des que Serra Ferrer es convertí en l'accionista majoritari del Reial Mallorca, s'han acumulat errades de consideració en tots els àmbits: des de l'institucional a l'esportiu. La primera gran crisi fou institucional i arribà de la mà de Josep Pons, aleshores president del consell d'administració. Els desencerts s'han anat acumulant i, entre altres qüestions, el Reial Mallorca de Serra Ferrer ha protagonitzat ridículs importants. Per destacar-ne només alguns, s'ha de recordar els reiterats incompliments de Serra Ferrer i el seu consell d'administració a l'hora de comprar les accions que encara tenia Mateu Alemany -finalment les hi comprà-.

A més, la presentació del projecte de construcció del nou Lluís Sitjar ha estat un dels episodis més penosos de la recent història de l'entitat. Es tracta d'un projecte faraònic i que necessita, a més, que l'Ajuntament de Palma li regali 30.000 metres quadrats. Però el consell d'administració del Reial Mallorca viu encara la seva major vergonya: el president Jaume Cladera es va comprometre davant el batle de Palma, Mateu Isern, a garantir el finançament del projecte en trenta dies. Ja s'ha superat amb escreix aquest termini, però el Mallorca continua sense garantir al Consistori palmesà la viabilitat econòmica del projecte de construcció del nou Lluís Sitjar.

Reorganització

Un cop finalitzada la temporada passada, el Mallorca decidí reorganitzar-se i, amb el suggeriment dels administradors concursals, decidí emprendre la contractació d'un director general. L'escollit fou, curiosament, el també accionista Pere Terrasa. Fou una passa important per descentralitzar la gestió del club -durant la campanya anterior, Serra Ferrer havia acaparat totes les decisions-. De fet, qualsevol gestió o compra, per petita que fos, havia de menester el vistiplau del màxim accionista. Enguany, almanco en teoria, Terrasa ha d'alliberar Serra Ferrer de molta feina. En tot cas, l'organigrama del Reial Mallorca dista molt d'aquell que desitja Jaume Cladera.

Considera que és Llorenç Serra Ferrer, com a màxim accionista i referent mallorquinista, qui hauria d'ocupar-ne la presidència. Així mateix, Cladera defensa la contractació d'un secretari tècnic, que actuaria sempre sota la supervisió de Serra Ferrer. Cladera també considera que, qualsevol equivocació de planificació esportiva o comesa a l'hora de fitxar, és atribuïble a Serra Ferrer, com a vicepresident esportiu. Pensa que seria bo per Serra i per l'entitat que hi hagués un secretari tècnic que alliberàs Serra de crítiques i responsabilitats directes. Evidentment, Serra Ferrer, com a principal accionista, és sempre el màxim responsable de tot.

El fitxatge d'un director general hauria de servir per alleugerir el volum de feina del directiu pobler i, a la vegada, per intentar que el màxim accionista abandonàs el seu habitual mal humor. Un cop finalitzada la temporada passada, el president Jaume Cladera explicà al diari dBalears que un dels objectius per a aquesta campanya era, precisament, intentar que Serra Ferrer recuperàs el seu somriure.