Blanquerna ja és dels vianants
Sembla que veïns i comerciants del carrer de Blanquerna no es posen d'acord sobre si la decisió municipal de fer un eix cívic per a vianants i sense cotxes és bona o és un absurd. Tothom hi diu la seva i, malgrat que la mesura ja s'ha posat en pràctica, la polèmica encara no ha abandonat el carrer. Un dels pocs que sembla encantat amb la mesura és Jaume Rivera, propietari de Sa Tenda Ecològica. "A la fi, després d'un any d'incivisme, ho hem aconseguit. Blanquerna és per a vianants. Els que ja hi passejaven abans, ara ho faran més, perquè per molt que em vulguin vendre la pel·lícula, no es descobreixen els negocis amb cotxe, sinó a peu. A més, hi ha pàrquing a Avingudes i a Santa Pagesa i també es pot aparcar en els carrers transversals". Loli no opina el mateix una de les germanes González, que regenten la Cafeteria Ben's. "No hi passejarà més gent. On ha d'anar en aquest carrer? Què hi ha aquí que cridi l'atenció? Com no vagin als gronxadors de Santa Pagesa! Per mi és absurd. Primer el que varen gastar per posar quatre llambordes i quatre bancs que ja no se sap on són. Tot ha estat un frau. És clar que també és cert que fins ara el que hi havia a Blanquera era Can Bum. El carrer era molt perillós amb tants de cotxes, motos, bicicletes, vianants...
Col·lisió brutal
Dos homes i una al·lota resultaren ferits de consideració la matinada de Nadal com a conseqüència d'una brutal col·lisió entre dos turismes que es produí al Polígon de Son Castelló de Palma. Un dels cotxes sembla que circulava en direcció contrària i el comptaquilòmetres quedà marcant els 110 km/hora. Faltaven alguns minuts per a les dues de la matinada quan un Ford Focus blanc circulava per la confluència dels carrers Gremi Sabaters i Gremi Boneters, amb una parella al vehicle. De sobte, un Seat Córdoba de color gris, conduït per un estranger, els va envestir a una velocitat considerable i ambdós turismes quedaren destrossats.Les tres persones implicades a l'accident quedaren atrapades en els dos cotxes i, quan els equips d'emergència hi arribaren, tots estaven conscients, però atordits per la violència de la col·lisió. Els bombers tardaren més d'una hora a rescatar els ferits, sobretot el conductor del Ford Focus, ja que l'habitacle estava completament deformat. La Policia inicià les gestions per aclarir les causes de l'accident i sembla que el Seat Córdoba circulava en direcció incorrecta per un dels carrers, a una velocitat molt alta, quan es trobà en l'encreuament amb l'altre vehicle.
El santuari de Lluc es posa al dia
Lluc oferirà al públic una imatge totalment reformada a partir del mes de gener. Des de fa dos anys, el punt de trobada de milers de fidels, turistes i curiosos és sotmesa a unes intenses millores per adaptar el santuari als temps actuals. Es calcula que Lluc rep la visita anual de 2 milions de persones i si s'aconsegueix la declaració de la serra de Tramuntada com a Patrimoni de la Humanitat es preveu un considerable increment. Una de les primeres intervencions finalitzades és la de l'embelliment de l'entrada al santuari i en què el Govern, a través de la Conselleria de Turisme, ha invertit 470.000 euros. Avui dia els operaris estan empedrant les voreres de l'entrada, construint una marge d'un metre d'alt i col·locant bancs i fanals. Aquesta intervenció se sumarà a la rehabilitació integral de la plaça dels Pelegrins, que va finalitzar el 2009, i en la qual es va apostar per soterrar el cablatge elèctric, empedrar la plaça i suprimir les barreres arquitectòniques. Disposa d'un pressupost de 687.221 euros.
25 anys d'escola a S'Auba
Al curs 85-86 obria les portes amb una gran festa i d'aquesta manera culminà un llarg procés en el qual s'involucraren moltes persones. Ara, el Col·legi Públic S'Auba de Cala Rajada fa 25 anys que es manté al servei de l'educació i de la convivència. Durant aquest quart de segle ha mantingut una identitat pròpia, que passa per desenvolupar les capacitats dels alumnes en un ambient afectiu adequat.
Tots els pobles del Pla redueixen quilos de rebuig en la recollida
Fa uns mesos, la Mancomunitat del Pla decidí posar fil a l'agulla i prendre alguna decisió per tal d'evitar l'elevat deute que li suposava la recollida de fems. Així, s'establí que cada un dels 14 municipis gestionàs la recollida de residus amb una ordenança local. I per primer cop en molts d'anys, tots i cada un dels pobles, en major o menor mesura, han minvat la producció de rebuig. Ara, el mes de novembre ha estat el primer que els municipis han pogut decidir de manera individual alguns dels aspectes de la recollida de fems del poble. Per aquest motiu, alguns municipis han posat en marxa diferents campanyes per reduir de manera notable les tones de rebuig que eren i són el principal mal de cap de la recollida de fems. A Porreres, per exemple, decidiren revisar les bosses de fems dels veïns i dur a terme una forta campanya de conscienciació dels veïns. A Algaida, la Sala ha optat per posar en marxa una campanya anomenada ITR, un programa que beneficia a tots aquells usuaris que apostin pel reciclatge, ja que d'aquesta manera estalvien en el seu rebut de fems. I altres municipis han optat per continuar igual, o fer molt poca cosa.
El pont de Lloseta, quasi llest
La Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient del Govern té previst obrir al trànsit el nou pont elevat del tren al pas pel municipi de Lloseta durant el proper mes de gener. Encara que en un principi les previsions eren les d'inaugurar la nova infraestructura a final d'any, "uns problemes amb la construcció de la rotonda que dóna accés al pas elevat han provocat un cert retard en l'execució de l'obra", segons informaren fonts de la Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient.
“Per mi, Son Banya ja ha mort”
En un carrer estret del barri de la Soledat, s'alça una casa amb un cartell que hi diu:"Villa Consuelo". És aquí on Agustina Amaya, a 53 anys, ha tornat a començar una nova vida. És una de les habitants que han partit del poblat de Son Banya per tractar d'integrar-se en la societat de Palma. Agustina va fugir d'aquest gueto marginal fa uns sis mesos de manera voluntària. Pocs gitanos han volgut abandonar Son Banya i han renunciat, així, a les condicions que els ofereix la regidoria de Benestar Social. Ella és l'única que ho ha fet. Fins ara, hi ha hagut tretze famílies que han sortit del poblat pel seu compte, però totes han optat per acollir-se a les ajudes que concedeix el pla de reallotjament i inserció social de l'Ajuntament de Palma.
Son Espases prohibeix fumar en tot el perímetre a partir de gener
La imatge és força coneguda: un grup de metges i sanitaris, a la porta de l'hospital, assaboreixen una cigarreta abans de continuar amb les seves tasques. Idò aquesta imatge s'acabarà ben aviat. A partir de dia 1 de gener entra en vigor la llei contra el tabac, la normativa estrella del Ministeri de Salut. A hores d'ara, la llei n'ultima l'aprovació al Senat. Serà una normativa d'obligatori compliment a partir de l'1 de gener. Aquesta mesura prohibeix fumar no tan sols dins qualsevol infraestructura sanitària (com succeïa fins ara), sinó que amplia el vet al tabac a tots el complexos sanitaris. O sigui, que queda prohibit fumar al pàrquing, zones verdes i entrades de tot hospital. En el cas de Son Espases, que encara no ha estat inaugurat de manera oficial, la normativa obligarà a sortir del perímetre del centre per fumar. Vaja, que aquell familiar i treballador que vulgui fumar s'haurà de desplaçar fins a la vorera de la carretera de Valldemossa. Aquesta situació es repetirà per tots els hospitals de les Illes (Inca, Manacor, Son Llàtzer, Can Misses i Mateu Orfila), així com a tots els PAC i altres infrastructures sanitàries.
Cort pagarà 206.000 euros a l'Ibavi pels pisos de Corea
L'Ajuntament de Palma pagarà uns 206.000 euros a l'Institut balear de l'habitatge (Ibavi), que depèn del Govern, per expropiar-li quatre pisos del bloc 13 de Corea. L'acord ja està tancat, però encara s'ha de formalitzar a la junta de govern de Cort, que es reuneix dimecres que ve, dia 29. En concret, segons fonts municipals, el Consistori pagarà a l'Ibavi uns 64.000 euros pel pis més car, 39.000 pel més barat i 55.000 i 48.000 euros pels altres dos. L'Ajuntament expropia els pisos dels blocs 13 i 8 perquè els dos edificis s'han de demolir. El projecte de reforma de la zona preveu fer, al lloc que ocupen ara els dos immobles, un passeig ampli que permeti creuar Corea i impedeixi que hi quedin racons amagats. Habitatge ja va admetre al dBalears a principi de mes que Cort expropiaria l'Ibavi, però fonts oficials de la Conselleria varen dir que això és "normal" perquè els pisos són patrimoni públic que no pot alienar una altra administració. Fonts municipals, en canvi, creuen que l'expropiació és el resultat d'una "manca de voluntat política ferma" del conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, i de l'Ibavi mateix per facilitar la reforma de la zona.
“No vull que m'identifiquin amb qui defensa una dictadura de los trabajadores”
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago (Palma, 1961), és la candidata autonòmica d'Iniciativa Verds i ocuparà el número dos de la llista al Parlament de la coalició amb el PSM. Defensa l'escissió d'Esquerra Unida, la configuració del nou partit amb Els Verds i l'aliança amb el PSM com una qüestió clau per consolidar un tercer espai d'esquerres.Què heu après de les eleccions catalanes?El que ha fet Iniciativa. No renegar de la feina feta i tenir un discurs d'esquerres, d'alternativa a aquesta crisi econòmica, que ha de passar per replantejar-se temes de consum i sostenibilitat.Al Principat es fracciona un espai electoral reduït, el del nacionalisme radical, i aquí es fracciona l'esquerra del PSOE.Se'ns critica que afavorim la fragmentació del vot d'esquerres. Nosaltres hem defensat que el moment era estratègic. Dins Esquerra Unida hi havia dues tendències: una que plantejava fer pactes electorals amb el PSM i Els Verds i l'altra que planteja anar més enllà i crear un tercer espai polític.
Mor Joan Pericàs i Mestre, periodista
Joan Pericàs i Mestre morí dia vint-i-quatre a l'Hospital General de Palma, després d'una llarga malaltia. Pericàs, de 50 anys, va néixer a Palma, estudià al col·legi Sant Francesc i es llicencià en biologia. Això no obstant, la seva trajectòria professional sempre ha estat lligada als mitjans de comunicació.
Mor José Orlandis, jurista i prevere de l'Opus Dei
Divendres va morir a Palma el professor José Orlandis Rovira, que havia nascut a Ciutat el 29 d'abril de 1918. El funeral pel seu descans etern tindrà lloc demà, dilluns dia 27, a les 20.00 hores a la parròquia de Santa Eulària de Palma. L'any 1942 obtingué la càtedra d'Història del Dret de la Universitat de Navarra. Fou decà de la Facultat de Dret i director de l'Institut d'Història de l'Eslgésia de la Universitat de Navarra. Així mateix, fou vicedecà de la Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa, de la qual fou professor més de 25 anys. Entre altres distincions, el 2006 rebé el premi Ramon Llull. Era membre d'honor des de 1999 de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Històrics. Era capellà de la Prelatura de l'Opus Dei, de la qual ha format part durant més de setanta anys. En l'actualitat, era el més antic del món. Conegué San Josemaria l'any 1939, a qui acompanyà en el primer viatge a Roma. L'any 1992, després de jubilar-se de la càtedra, tornà a viure a Palma, on continuà exercint la feina pastoral. Des d'aquell moment, des del punt de vista acadèmic, fou professor honorari de la Universitat de Navarra, on dirigí cursos especials en les facultats de Teologia i Dret Canònic, i de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu de Roma, on impartia cada any un curs de doctorat.
De Sant Tomàs a la cova dels Coloms
Començam a caminar des de l'extrem de ponent de Sant Tomàs, en direcció a Binigaus, on trobarem el tram que voreja la mar corresponent al camí de Cavalls. Aviat passarem vora una barraqueta -un antic niu de metralladores reciclat-, emplaçat just davant un discret illot de sols nou metres d'altura. Aquest punt esdevé un magnífic mirador de la platja de Binigaus. La tirada desemboca en la part més fonda de la rada.
Mor Jim Bird, el pintor del gest pur
El seu contacte directe amb l'expressionisme abstracte de Robert Morthewell marcà el llenguatge plàstic de Jim Bird, una expressió pictòrica que ahir s'apagà per sempre. Jim Bird (Bloxwich, 1937) morí ahir de matinada a la seva residència d'Altea (Alacant). Tenia 73 anys i en feia més de quaranta que tenia un contacte directe amb Mallorca, on s'instal·là definitivament el 1996. Si bé inicià la seva carrera en el camp del disseny gràfic, l'artista britànic experimentà diversos llenguatges plàstics, des de l'obra gràfica fins a l'escultura i la pintura. És precisament en aquest darrer camp on pren força la seva tasca quan es despullà gradualment de bona part dels elements constructivistes inicials per centrar-se (a partir dels anys setanta) en l'abstracció geomètrica, l'expressionisme espontani i l'informalisme matèric. Ara bé, el llenguatge de Bird es fonamenta en un expressionisme abstactre marcat també per la poesia i pel gest pur. El 1970 realitzà la primera exposició individual a Sitges i aquell mateix any participà en una mostra a la sala Pelaires de Palma.
El cant de la Humanitat
La profecia del Judici signum tornà a ressonar divendres a les esglésies i parròquies de Mallorca. Enguany, però, amb més expectació que mai. La declaració del cant de la Sibil·la com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat el mes de novembre passat provocà que la profecia sacra s'oís aquesta Nit de Nadal amb més atenció. A més, moltes bancades de les esglésies s'ompliren més que altres anys, tot i que en alguns indrets després del cant part dels assistents abandonassin el temple, sense esperar al final de la missa. Això, també passava fa un temps. No és nou. Allò cert, però, és que la bellesa del drama sacre ha pres enguany embranzida després de segles de tradició, avui convertit en patrimoni de la Unesco. Les primeres notes del Jorn del judici començaren dia 24 ben prest. A les cinc del capvespre s'entonaren a les residències de Manacor i Inca i a l'església de la Casa Blanca. Eren, per tant, les primeres matines programades d'entre les 67 que tingueren lloc divendres.
El futbol de ca nostra
Campus Pau RocaUna setantena de porters han confirmat l'assistència al Campus de Nadal Pau Roca, que es durà a terme a les instal·lacions de la Penya Arrabal la setmana que ve. Per desenvolupar la feina amb els joves porters, Roca s'ha envoltat d'un bon grup d'especialistes, com Jesús González (ajundant durant 5 temporades), Iván González (exporter de Preferent), Sion (entrenador de porters de La Unió), Josemi (entrenador de porters a La Salle), Carlos Toro (exporter de la 1a xilena), Santi Vallés (porter del CIDE), Juanan Sabater (porter de l'Arenal) i Juanjo (porter del Collera). Els horaris de feina seran de 9.00 hores a 13.30 de dilluns a divendres.
63 valents prenen el port de Palma
Més de seixanta valents desafiaren ahir dematí el fred hivernal i participaren en la Copa Nadal de natació. 200 metres de travessia per l'aigua de la badia de Palma en una prova en què allò més important fou, una vegada més, la diversió i l'esperit nadalenc dels assistents. Entre els seixanta-tres nedadors que desafiaren la fredor de l'aigua palmesana, s'hi pogueren veure algunes cares conegudes, com la del campió paralímpic Xavi Torres i la de Blanca Gil, una de les millors jugadors del món de waterpolo. La regidora d'Esports de l'Ajuntament de Palma i presidenta de l'Institut Municipal de l'Esport, Maribel González, va ser l'encarregada de donar el sus a la prova, que en poc més de dos minuts va tenir vencedor: Luis Rodas.La majoria dels participants s'acontentaren d'acabar el recorregut per sortir corrents cap a les dutxes d'aigua calenta i beure una tassa de brou calentet per recuperar-se del fred. Les disfresses d'alguns dels assistents varen animar una prova que va tenir, com a dada curiosa, la participació d'un padrí amb el seu nét, el primer de 74 anys i el segon de només 8.
Conjur per remuntar el vol en un dur gener
Després de protagonitzar un nefast mes de desembre, saldat amb un balanç de quatre derrotes en quatre partits, el Reial Mallorca es conjura per remuntar el vol en un mes de gener que es presenta carregat de duels i que molt probablement acabarà de definir els objectius d'aquesta temporada. El conjunt que entrena Michael Laudrup acomiada el 2010 sense sumar cap punt en tot el desembre. Després de tocar sostre en la jornada 13, quan s'assolí la sisena posició de la classificació gràcies a les dues victòries consecutives contra el Sevilla (1-2) i el Màlaga (2-0), el Reial Mallorca encadenà una ratxa de tres derrotes consecutives davant el Getafe (3-0), el Racing de Santander (0-1) i el Vila-real (3-1), que el feren caure fins a la desena plaça. Això sí, els 21 punts sumats fins ara, equivalents gairebé a mitja permanència, permeten que els vermells conservin un matalàs de vuit punts respecte de la zona de descens. A les tres ensopegades en Lliga, cal afegir-hi una quarta derrota sumada en el partit d'anada dels vuitens de final de la Copa del Rei que enfrontà el Mallorca amb l'Almeria, jugat a l'estadi Juegos del Mediterráneo, i que acabà amb un marcador de 4-3 que deixa l'eliminatòria oberta.
L'onze ideal del 2010 es tenyeix de blaugrana
El porter Iker Casillas, el defensa Gerard Piqué i els migcampistes Sergio Busquets, Xavi Hernández i Andrés Iniesta foren inclosos ahir en l'onze ideal de l'any 2010 per la publicació francesa L'Équipe, que també incorpora el barcelonista Leo Messi entre els escollits. L'onze fantàstic per als gals es completa amb la presència del portuguès Fabio Coentrao (Benfica) en el lateral esquerre i dels brasilers Lucio i Maicon (Inter) també en defensa. A més, l'alemany Bastian Schweinsteiger (Bayern) i l'holandès Wesley Sneijder (Inter) tanquen l'alineació.
“Ser president és una gran responsabilitat”
El president del Reial Mallorca, Jaume Cladera, va fer el seu particupar balanç del 2010, que és a punt de finalitzar, tant en les qüestions que afecten l'equip com a títol personal, en una entrevista concedida a la web oficial del club. En primer lloc, Cladera reconegué que acomiadarà l'any amb "bones sensacions" i amb l'esperança que l'equip quedarà un any més a la màxima categoria del futbol espanyol. "Les sensacions són bones, tot i que per desembre els resultats no han estat bons. Emperò, si feim balanç d'allò que ha oferit l'equip fins ara, podem estar-ne satisfets. La nostra realitat és mantenir-nos a Primera Divisió i els números van sortint", digué.Pel que fa a la seva trajectòria personal dins el club, des del seus inicis com a vocal del consell d'administració fins a l'arribada a la presidència, Jaume Cladera comentà que "m'ha passat el mateix que a Dustin Hoffman a la pel·lícula Heroi per accident. Venia com un acompanyant i les circumstàncies conegudes per tothom m'han duit a ser-ne el president".
Unitat per continuar amb les reformes
El rei Joan Carles demanà ahir al conjunt de ciutadans de l'Estat unitat entorn de les reformes precises per crear ocupació, de manera que es mantinguin la "protecció i cohesió social" i es fomentin valors com la voluntat de superació, el rigor, el sacrifici i l'honradesa, "l'absència de la qual no és aliena a l'origen de la crisi". Aquesta crisi "ha posat de manifest desequilibris i deficiències estructurals que hem de resoldre junts amb eficàcia i promptitud", advertí el cap de l'Estat en la seva al·locució de la Nit de Nadal, en la qual requerí, així mateix, actuar amb determinació per acabar amb el terrorisme, una xacra que "només suscita condemna i repudi" a tots els que defensen la llibertat i la democràcia. El monarca, a més, va voler ressaltar en el missatge nadalenc que continuarà "complint sempre amb il·lusió" les seves funcions constitucionals al servei d'Espanya, perquè és el seu deure i també la seva passió, després de destacar l'afecte rebut dels espanyols i l'actiu suport del príncep d'Astúries aquest any 2010. El rei assenyalà que els aturats són "una prioritat indefugible" i expressà la major gratitud i suport més ampli "als qui han hagut de tancar comerços, tallers o negocis" i "a totes les persones que han assumit grans sacrificis i esforços enguany: treballadors assalariats, autònoms, professionals, empresaris, pensionistes i funcionaris".
Els secrets del sistema solar, desxifrats pels seus colors
Els colors d'un planeta poden revelar-nos detalls importants i indicar-nos quins val la pena investigar de prop. Així ho suggereix un estudi duit a terme per l'astrònoma de la NASA Lucy McFadden i l'estudiant de la Universitat de Califòrnia Carolina Cuervo, que descriu com diferenciar els planetes del nostre sistema solar en funció de la informació del color.
Una dona amb burca s'immola i deixa 43 morts al Pakistan
Almenys 43 persones van morir ahir i 64 van resultar ferides en un atemptat suïcida contra un lloc fronterer de les forces de seguretat al cinturó tribal pakistanès proper a l'Afganistan, on malgrat les operacions militars la insurgència conserva capacitat per llançar grans atacs. Els fets van tenir lloc a la població de Khar, capital del districte de Bajaur, on una jove vestida amb un burca va fer detonar la càrrega explosiva que duia a sobre davant un dispositiu de la Policia.
Benet XVI fa una crida per la pau
El papa Benet XVI va fer ahir una crida al respecte de totes les religions i demanà una resolució justa entre israelians i palestins en el tradicional missatge de Nadal pronunciat des de la basílica de Sant Pere a la Ciutat del Vaticà. En el discurs Urbi et orbi (A la ciutat i el món), el líder catòlic afirmà que el missatge nadalenc de pau i esperança sempre era "nou, sorprenent i desafiador" i que hauria d'impulsar tothom en la lluita pacífica per la justícia. Davant d'una plaça plena de creients protegits per la intensa pluja que cau sobre Roma des de fa dies, el papa pregà per la pau a Orient Mitjà i encoratjà els catòlics de l'Iraq i la Xina comunista a resistir la persecució.Des del balcó central de la basílica de Sant Pere, el pontífex va demanar que la llum del Nadal tornàs a brillar a la terra on va néixer Jesús i que inspiràs israelians i palestins a lluitar per una coexistència pacífica. Va afirmar que esperava que les festes de Nadal portassin consol als cristians a l'Iraq i l'Orient Mitjà, on la Ciutat del Vaticà tem que successos com l'atac del mes d'octubre a una església de Bagdad, que deixà 52 morts, provoqui un èxode de cristians.
Compte amb les juguetes
En aquestes dates nadalenques, en què els més petits són els reis de la casa, convé mirar-s'hi molt a l'hora de triar regals per a ells. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) aconsella als pares que és molt important adequar els regals a l'edat que tinguin els infants i sobretot comprar amb seguretat. Per "identificar" que les juguetes siguin adequades a les edats dels al·lots n'hi ha prou d'analitzar-ne les etiquetes i és importantíssim veure que hi apareix el fabricant o l'importador per posar-se en contacte amb ells en cas que sorgeixi algun problema o dubte amb la joguina, com també que portin la marca CE, que significa que la peça ha passat tots els controls de seguretat. Des d'OCU recomanen "manipular la jugueta" abans de dur-la a casa i que els pares o responsables de l'adquisició vegin "que no hi ha peces que se'n puguin separar. S'ha de tenir esment especial amb les joguines que funcionen amb piles, ja que aquests han "d'anar protegides perquè l'al·lot no pugui ingerir-les".
Patrons amb història
Vintage, modern, clàssic, casual, de nit, de novia... Hi ha moltes maneres d'entendre la moda i, per tant, d'entendre la vida. Vestir d'una manera o una altra forma part d'una manera de ser, de veure, de sentir. És un acte social més. Cada persona cerca en el mercat la vestimenta que més s'adequa al seu estil, encara que no poden deixar de formar part de la moda i de la tendència del moment.
Bones festes!
Esper que en companyoniapugueu omplir bé el gavatx,i si heu de patir un empatxque sigui amor i alegria.I que la malenconiasigui un plaer enyoradísper encarar el compromísde dibuixar un nou somriurei gaudir cofois de viureel somni d'un món feliç.
No vagi per dit
Missatge de NadalLa presidenta del Consell de Mallorca va reclamar "unitat" durant el tradicional missatge de Nadal "per derrotar una crisi que afecta tot el món". Francina Armengol es mostrà, així i tot, optimista amb vista al futur i recordà...
El missatge dins el missatge
Estau en crisi. Aquest és el resum del missatge nadalenc del rei, enguany emès per més cadenes que mai (i, per als més entusiastes, fins i tot en alta definició). I poc més en podem dir, perquè, com cada any, es fa difícil contrariar-ne els continguts. ¿Algú discutiria, per...
Hostes vengueren...
Uns s'estimen el català com els maltractadors diuen estimar les víctimes, altres el consideren una rèmora d'un passat sense implicacions en la quotidianitat i la majoria veu aquesta terra talment una generosa mamella que dóna sense exigir i es permeten imposar els...
Maltractaments familiars (1895)
"Si aquest matí hagués sabut com fatigosament m'havien de torbar al llarg de tot el dia les aspres paraules que et vaig dir quan te n'anares, hauria tingut més cura de no entristir-te sense necessitat. Però solem angoixar els nostres amb mirades i veus, els...
Insubmissió lingüística
Aquests dies, per diverses circumstàncies, he repassat imatges de les accions directes no violentes que va realitzar la Crida a la Solidaritat a mitjans dels 80 per exigir la normalització lingüística a grans empreses i institucions. He recordat que els catalanoparlants, per...
La lliçó de cada dia. El partit
Ana, cariño, dile a la chacha que interrumpa su repaso melódico por lo último de Alejandro Sanz, porque así me tome el último sorbito de café, pincho en el picú el "Hala Madrid" en versión Plácido Domingo. Y quiero que ella y tú lo escuchéis con el respeto sacro con que...
Inquisidors i jihadistes de l'Estat-Nació
La revolució francesa de 1789 va suposar la fi de la monarquia absolutista. Recordem que, en parlar d'absolutisme, ens referim a una filosofia política segons la qual el rei és el representant no religiós de Déu a la terra, cosa que li confereix un poder il·limitat i...
El rei continuarà “amb passió”
El rei Joan Carles aprofità el missatge nadalenc per aclarir qualsevol dubte sobre el seu futur, després dels rumors per la malaltia que va patir. No hi ha successió a la vista i Felip haurà d'esperar. "Continuu i continuaré complint sempre amb il·lusió les meves funcions...
Que no me'l toquin!
Quan tenia devers quinze anys, Albert Sadacca va quedar fortament impressionat per la visió d'un habitatge de New York que havia quedat calcinat per un foc originat als llums de l'arbre de Nadal. En aquell temps era costum il·luminar aquests arbres amb espelmes...
Dels nostres
Mentre no acaba mai de rajar l'aixeta de males notícies que vénen "d'aquest món de crits i arpelles, / de mandrejar encomanadís, / del nostre món cansat i gris, / de miserables coses velles / emmascarades de vernís, / del nostre món tan lluny de les...
El preu de les taronges
No conec cap estudi que xifri, a l'Illa, els allotjaments turístics no adequats a les circumstàncies actuals del mercat. Segurament, la quantia de la xifra no seria difícil fixar. No obstant això, sovint es parla d'oferta obsoleta i de la necessitat que aquesta desaparegui del...
Nadala de Son Dureta i Son Espases
Aquests dies són el territori on floreixen els bons sentiments compartits: per parelles, per famílies, grups, pobles, països, continents. Diria que, tal com s'estan posant les coses, en aquests redols és cada dia més difícil trobar els espais dels bons sentiments -i dels...
El supermercat d'òrgans
Potser ja fa set o vuit anys, que l'escriptora i poetessa tarragonina Olga Xirinacs i una colla de passerells lletraferits, per motius i circumstàncies d'unes feines que ara no vénen al cas, ens trobàrem un dia peus davall taula a un restaurant de la bella ciutat de...
Austeritat positiva
Si algú s'ha dedicat a fer un estudi empíric sobre l'assistència dels mallorquins a Matines i disposa de dades que li permeten comparar amb el compliment dominical, per exemple, molt probablement l'èxit de participació en la celebració d'aquest Nadal de 2010...
Cartes al director
Cartes dels lectors
Alumnes sense teatre, teatre sense públic (i 2)M'agradaria replicar la resposta del director gerent del teatre Principal.En primer lloc, no vaig escriure en cap moment que el Principal repartia invitacions "de manera indiscriminada". Sí que vaig escriure que l'Associació d'Actors i Actrius Professionals podia entrar als espectacles teatrals pagant 5 euros.