L'Ajuntament de Palma pagarà uns 206.000 euros a l'Institut balear de l'habitatge (Ibavi), que depèn del Govern, per expropiar-li quatre pisos del bloc 13 de Corea. L'acord ja està tancat, però encara s'ha de formalitzar a la junta de govern de Cort, que es reuneix dimecres que ve, dia 29. En concret, segons fonts municipals, el Consistori pagarà a l'Ibavi uns 64.000 euros pel pis més car, 39.000 pel més barat i 55.000 i 48.000 euros pels altres dos. L'Ajuntament expropia els pisos dels blocs 13 i 8 perquè els dos edificis s'han de demolir. El projecte de reforma de la zona preveu fer, al lloc que ocupen ara els dos immobles, un passeig ampli que permeti creuar Corea i impedeixi que hi quedin racons amagats.
Habitatge ja va admetre al dBalears a principi de mes que Cort expropiaria l'Ibavi, però fonts oficials de la Conselleria varen dir que això és "normal" perquè els pisos són patrimoni públic que no pot alienar una altra administració. Fonts municipals, en canvi, creuen que l'expropiació és el resultat d'una "manca de voluntat política ferma" del conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, i de l'Ibavi mateix per facilitar la reforma de la zona.
Cal dir, en tot cas, que l'Ibavi es va avenir al preu de les expropiacions durant el procés de mútues conformitats. Si finalment no hi hagués hagut cap acord entre l'institut públic i la Sala, el cas s'hauria hagut d'elevar al Tribunal d'expropiacions i tot el procés s'hauria allargat.
De tota manera, no es pot oblidar que l'Ibavi és un organisme públic que depèn de l'Executiu; o sigui, que es podria dir que Cort està expropiant el Govern. A més, l'Ibavi hauria pogut cedir els habitatges a l'Ajuntament, segons recorden fonts municipals, que diuen que no manquen exemples d'aquesta mena de cessions i permutes entre administracions. El 2006, per exemple, l'Ibavi va cedir sòl de la façana marítima a Cort. Quan aquest diari va preguntar sobre la qüestió a la regidora d'Habitatge del Consistori, Magdalena Palou, no va voler entrar en valoracions. Palou es va limitar a dir que, com que "s'ha de procedir a la demolició del bloc 13", s'expropien els pisos als propietaris i "l'Ibavi n'és un".
En la reunió de la junta de govern de Cort del dia 29 també es tancarà el pagament de dues expropiacions més i es permutaran quatre pisos d'aquest mateix bloc per d'altres habitatges. Amb tot, aquests sis pisos són tots de propietaris particulars. Quan s'hagin enllestit aquestes deu expropiacions, encara en quedaran nou més per tancar abans de poder començar a enderrocar el bloc 13, i més endavant, a més, mancarà negociar les expropiacions dels pisos del bloc número 8.
Habitatge no ho posa fàcil a l'Ajuntament de Palma
Els problemes entre la Conselleria d'Habitatge, dirigida per Jaume Carbonero, i Cort no s'acaben amb els pisos que l'Ibavi té a Corea. Tal com ha publicat dBalears aquestes darreres setmanes, Habitatge bloqueja la possibilitat que la zona rebi fins a nou milions en ajudes de l'Estat i la Conselleria no ha dedicat ni un euro als reallotjaments de Son Banya. Segons fonts municipals que prefereixen no identificar-se, les males relacions entre Cort i Jaume Carbonero poden tenir l'origen en els emperons que va posar l'equip d'Aina Calvo a l'aplicació de les Reserves Estratègiques de Sòl (RES), previstes a la llei Carbonero. Els conflictes són, principalment, amb les àrees que depenen del Bloc.
De fet, la coalició d'esquerres va ser la que va impedir que es poguessin declarar RES i urbanitzar zones de sòl rústic per fer-hi habitatges lliures i protegits. Cal recordar que tant la regidora d'Habitatge, Magdalena Palou, com el d'Afers Socials, Eberhard Grosske, que són els principals perjudicats d'aquest conflicte, són del Bloc.
Perquè la reforma de Corea pugui optar a ser declarada Àrea de Renovació Urbana i rebre les ajudes estatals corresponents, que podrien arribar a nou milions, cal modificar un decret. Es tracta d'una norma que va promulgar el mateix Carbonero, però ja fa 21 mesos que l'Ajuntament en va demanar la modificació i encara no s'ha fet res. Segons Carbonero, el canvi "és molt complicat". Per la seva banda, Grosske se sent "contrariat" pel fet que Cort no hagi rebut pisos ni doblers d'Habitatge per als reallotjaments de Son Banya, tot i que ha demanat reiteradament ajuda al Govern. Assegura que la manca de suport alenteix el procés de reallotjament.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
BEN D'ACORD! ES MOLT MOLT MILLOR I MÉS ECONÒMIC QUE L'ENDERROQUIN! NO TÉ CAP VALOR PATRIMONIAL I ÉS UN MAL RECORD DE L'ERA DICTATORIAL. I DEIXAR UNA ZONA AJARDINADA JA SERIA "EL NON PLUS ULTRA!
Corea ha de ser esbucada totalment per tal de fer la zona més habitable. La reforma és més cara que l'enderrocament i reconstrucció. Seria millor guanyar una planta en alçada i deixar més lloc ajardinat.