Notícies relacionades
L'abstenció fou la nota predominant de la jornada a la Part Forana, on just un 37,3% dels ciutadans anaren a votar. L'anàlisi de les dades treu a la llum que el PP pateix un retrocés, malgrat que guanya en 44 municipis. El PSOE, mentrestant, lidera l'escrutini en un total de 14 pobles, el doble que el 2004, i UM es consolida com a tercera força política a la Part Forana. El que no es pot obviar són els resultats aconseguits per Unión Progreso y Democracia (UPyD), el partit liderat per Rosa Díez, que en alguns municipis com Calvià es converteix en la tercera força política, com també a Marratxí i a Llucmajor, per citar-ne alguns exemples. Iniciativa Internacionalista, en canvi, no assolí les expectatives. El fet que el PSM no concorregués als comicis accentuà l'abstenció de la majoria dels seus votants. Les consignes llançades de donar suport a ERC-Entesa no donaren el fruit esperat. Amb tot, Esquerra-Entesa es converteix en la quarta força política, amb uns resultats dignes.
Comarca de Manacor
El PP va ser el partit més votat a Ariany, Campos, Felanitx, Manacor, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenç, Santanyí (amb quasi el 50 per cent dels vots), ses Salines i Vilafranca. Per la seva banda, el PSOE guanyà a Algaida; a Capdepera, amb prop del 50 per cent dels vots, i a Son Servera, municipis que tenen batlies socialistes, juntament amb Artà. S'ha d'esmentar que a tots els pobles de la comarca la suma de forces d'esquerres amb UM superen els vots del PP. El vot en blanc ha representat en molts de pobles entre l'1 i el 2%, vot atribuïble possiblement a votants del PSM. Montuïri, amb el 4,15%, ha estat el municipi amb més vots en blanc.
Iniciativa Internacionalista assolí a la comarca de Manacor fins a 282 vots: Manacor (69), Montuïri (31) i Porreres (26) són els pobles amb suports més destacables. Així mateix, Unión Progreso y Democracia (UPyD) aconseguí fins a 332 sufragis a la zona. A Manacor, UM fou la força que més va créixer seguida del PSOE. El PP perdé uns 300 vots i Esquerra-Entesa mantingué els que en els comicis passats aconseguí la formació republicana en solitari. EU perdé la meitat dels suports que obtingué el 2004. Algaida tornà a demostrar la seva fidelitat socialista, mentre que el PP perdé un poc de gas i Esquerra-Entesa s'hi mantingué. Campos triplicà el vot d'UM i la convertí en segona força a costa d'un PP que perdé més de 500 vots, amb increments de PSOE i Esquerra-Entesa. A Son Servera, tot i l'augment del PP, el PSOE veié pujar el seu vot de manera considerable. Capdepera tornà a ser fidel als idearis socialistes.
Comarca d'Inca
El PP s'imposà en els municipis d'Alcúdia, Binissalem, Búger, Escorca, Inca, Lloret, Llubí, Maria, Muro, sa Pobla, Santa Eugènia, Santa Margalida, Santa Maria, Selva, Sencelles i Sineu. El PSOE, per part seva, guanyà a Alaró, Campanet, Consell, Lloseta, Mancor de la Vall i Pollença. D'altra banda, Costitx es mantingué com a feu d'UM, on aquesta força va ser la més votada amb el 43,57% dels vots. A la capital del Raiguer els resultats van ser molt semblants als del 2004, amb el PP com a primera força seguit del PSOE. La nota més destacada va ser l'alta abstenció, que es va situar en poc més del 63%. Alcúdia també va ser un dels municipis amb més abstenció, de prop del 70%, i resultats similars al 2004.
Pel que fa a grans triomfs del PP, cal destacar el municipi de sa Pobla, on els populars van aconseguir el 62,85% dels vots, encara que va perdre tres punts respecte del 2004. Així i tot, la diferència amb el PSOE, la segona força més votada, va ser del 38%. D'altra banda, és significatiu que en aquest municipi el partit Iniciativa Internacionalista fos la cinquena formació, amb 58 vots. Quant als socialistes, aconseguiren vèncer en dos pobles de tradició popular: Consell, amb el 40,25% dels vots, i Mancor, amb el 40,77%. A Campanet, el PSOE va passar de ser la tercera força el 2004 a la primera, amb el 40,77% dels vots. El PSOE tornà a recuperar Pollença amb el 42% dels vots, 10 punts més que el PP. Pel que fa a Sencelles, municipi d'on és batle el candidat Joan Carles Verd, UM hi multiplicà els vots i passà a ser la segona formació més votada després del PP.
Serra de Tramuntana
A Sóller l'abstenció també va ser molt elevada, amb una davallada de la participació tres punts per sota del 2004. A aquest municipi es va tornar a imposar el PP, tot i que per només 66 vots de diferència enfront del PSOE. Un any més, els populars forjaren l'avantatge en el seu tradicional feu del Port de Sóller. S'ha de remarcar, però, que el PP ha perdut quasi 5 punts en percentatge en relació al 2004, mentre que el PSOE va aconseguir uns resultats percentuals similars als de les anteriors eleccions europees. Com a dada curiosa cal destacar que el partit Familia y Vida va treure 10 vots més que EU-EV i 14 més que UM-Ume, de manera que passà a ser la quarta força més votada, per darrere Esquerra-Republicana-Entesa.
Respecte de Fornalutx, el PP es tornà a imposar amb uns resultats molt similars als del 2004. A Deià també guanyà el Partit Popular. A Calvià, mentrestant, el protagonisme va correspondre clarament al partit de Rosa Díez, UPyD, que aconseguí el 4,13 per cent de l'escrutini, amb un total de 413 vots. Es convertí així en la tercera força política. El PP, d'altra banda, recollí 4.381 sufragis. En va perdre prop de 300 en relació a 2004, precisament els que se sumà el Partit Socialista, amb 4.361. A Andratx, el PSOE es consolidà com a primera força del municipi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.