No hi ha hagut sorpreses. El sol i la platja de les Illes van poder més que Europa. L'abstenció a Balears i a la resta de l'Estat ha amenaçat les eleccions i ha demostrat que la UE queda molt lluny dels ciutadans. Els col·legis electorals de Palma semblaven ahir, més que "la festa de la democràcia", santuaris de pau. Ja era la una del migdia, però al recinte electoral de Son Gotleu, el CP Joan Capó, només havien votat 170 persones de les 900 possibles. I als pocs ciutadans que exerciren aquest dret semblava que els empenyia la inèrcia més que les conviccions europeistes. "Les eleccions europees no són tan importants", deia Manuela. Ella es dirigia a votar a aquest col·legi de barri obrer convençuda de no endur-se cap decepció: "Ho tinc molt clar. Votaré ZP", proclamava amb dignitat mentre l'ombra de la crisi planava en tot moment. "Vot perquè vull que tothom tingui un plat de menjar i un sostre davall el qual viure", afirmava la seva amiga Dolores.
Tampoc no hi faltaren els típics que sempre es fan un embull amb les paperetes: el desconeixement de com votar a Europa reflectia que el comú dels mortals coneix aquesta institució tan bé com els serbocroats. "Així doncs, què faig? Aquí no surt el nom que jo vull...", assegurava Francisco, un senyor de 60 anys del col·legi de la Graduada. Ell era un altre d'aquells que volia votar ZP. Eren les 14.00 hores i en aquest recinte de la Gerreria només havien passat per les urnes 126 persones de les 746 censades. I curiosament, segons constataren Trinitat i Arnau, dos apoderats del col·legi del Polígon de Llevant, el CP Camilo José Cela, els més entusiastes de la jornada van ser les persones majors. Sobre les 12.30, la xifra de participació en aquesta zona era "depriment": 72 persones de les 592 possibles. Per si no n'hi hagués prou, alguns immigrants se'n quedaren amb les ganes.
"No sabia que necessitava documentació per a això", deia Ahmed, un ciutadà algerià, probablement un dels tants estrangers amb aquest dret vetat. Altres que podien no ho feren. Com José, de 24 anys: "No m'agrada la política". I enmig de tot això, l'avorriment del personal de les taules: "Hi passa gent a comptagotes", es resignava Sergio, el president d'una mesa del Camilo José Cela. Si ja és pesat haver d'estar 12 hores assegut en aquella cadira, encara ho és més si no es disposa ni d'aigua, ni de menjar, es queixava el personal. És així com les urnes van haver de conviure amb la calma i amb comptades incidències sense repercussió: alguna brega entre interventors que sospiten "manipulacions de vot", denúncies de ciutadans per haver "oblidat" col·locar la papereta d'Iniciativa Internacionalista... La jornada evidencià que el somni d'Europa no gaudeix de la complicitat ciutadana i demostrà la falta de legitimitat que pateix la UE. Provà que encara hi ha una gran llacuna entre allò que es decideix a Brussel·les i el que es discuteix al carrer.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.