Tornen a detenir Joan Pujadas per tràfic d'armes
La Policia Nacional espanyola detingué ahir dematí a Palma Joan Pujadas, de 62 anys, el col·leccionista d’armes i propietari de la botiga B-25, per un suposat delicte de tràfic d’armes. Pujadas ja fou detingut el mes de maig passat per fets sembants. En aquesta ocasió, l’arrest de Pujadas és el resultat de les investigacions desenvolupades per la Policia al voltant de l’aparició de dues armes que estaven inutilizades i que el sospitós hauria posat en circulació.
Mulet (PP) reitera que és innocent
"Hem aportat documentació que demostra que tothom sabia que el polígon industrial es construiria en aquells solars". Això digué el batle de Maria de la Salut, el popular Antoni Mulet, després de declarar davant el jutge per un suposat delicte d’aprofitament d’informació privilegiada en la requalifiació dels terrenys on està previst construir el polígon industrial.
Baleària cancel·la les seves rutes amb Ciutadella
La companyia naviliera Baleària ha cancel·lat avui els vaixells que realitzen el trajecte d'anada i tornada entre Alcúdia i Ciutadella per les condicions meteorològiques adverses de forts vents que colpegen la costa.
“Mai no hi hagué risc per les fuites de gas”
L’exgerent de l’Hospital de Manacor i actual responsable de Son Llàtzer, Carles Ricci, afirmà ahir davant el jutge que mai no hi hagué risc per als treballadors del centre per les fuites d’un gas cancerigen a l’àrea d’esterilització. El responsable del centre respon des d’ahir al Jutjat Penal número 1 de Palma d’un delicte social. El fiscal, que reclama per a això un any i mig de presó, considera que la direcció del centre no féu prou per impedir les fuites d’òxid d’etilè.
Alternativa a La Macarena
"No pas gens de pena que la gent corri perill per Sant Agustí. La situació de la plaça és bona". Qui ho diu tan convençut és el propietari de la plaça de toros de La Macarena de Felanitx, Pere Balaña. I és que ara l’Ajuntament ha decidit signar un conveni amb l’empresari català pel qual donarà 9.000 euros per a reformes a la plaça de toros. Resulta que aquest bon estat de la plaça no és el mateix que es respira en el poble, ja que alguns polítics i veïns creuen que qualsevol Sant Agustí es pot escriure la desgràcia a La Macarena.
Cirer no renuncia al duel amb Rodríguez
La portaveu del PP a l’Ajuntament, Catalina Cirer, respongué ahir de seguida a l’ofensiva que encetà el diputat del PP Joaquín Rodríguez i assegurà que no pensa renunciar a la seva candidatura per presidir el PP de Palma, a pesar que Rodríguez ja hagi fet pública la seva intenció de presentar-n’hi una altra d’alternativa.
De Corea a Aragó
Els primers desallotjaments de les famílies que viuen en el degradat nucli de Corea, al Camp Redó, començaran aquest mes de febrer. L’Ajuntament de Palma ja ha acordat amb els primers afectats la seva reubicació en els anomenats ‘habitatges dels mestres’, situats al carrer Aragó i que són de propietat municipal. La regidora d’Habitatge, Magdalena Palou, confirmà ahir que el Consistori ja ha anunciat als veïns que aquest mes hauran de buidar els pisos de Corea per poder començar la intervenció estructural dels immobles.
Els tècnics avalen el traçat nord
Fer anar el tren paral·lel a la carretera d’Alcúdia (MA-13) és el traçat més viable, segons un estudi tècnic que el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, donà a conèixer ahir. Així, la coneguda ruta nord és la que obté una puntuació més elevada (73,32), si es tenen en compte criteris ambientals i territorials. Per contra, la ruta sud, que transcorre entre el Parc Natural de l’Albufera i l’àrea protegida dels pujols de Son Fe i de Sant Martí, obté una puntuació menor.
“La tractorada ens amenaça d'ençà del primer dia de Govern”
La directora general d’Agricultura, María José Suasi, llevà importància ahir a les amenaces d’Asaja de fer mobilitzacions i a la demanda de la seva dimissió de manera immediata. "La tractorada és una amenaça que plana sobre la Conselleria d’ençà del primer dia de Govern", afirmà Suasi. "Dilluns horabaixa mateix jo hi vaig estar asseguda, amb els membres d’Asaja.
Marató d'Antich a Madrid per cercar inversions
El president del Govern, Francesc Antich, i el seu conseller econòmic, Carles Manera, viatjaren ahir per sorpresa a Madrid amb l’objectiu de demanar que es materialitzin un seguit d’inversions pendents i ja incloses en els pressuposts de l’Estat d’enguany. Antich i Manera seran a la capital fins avui i, segons explicà al matí el president, es reuniran amb alts càrrecs de cinc ministeris: Economia i Hisenda; Medi Ambient i Medi Rural i Marí; Indústria, Turisme i Comerç; Ciència i Innovació, i Foment.
Edils del PSOE es queixen de la gestió de Galmés
La gestió de la Conselleria d’Educació i Cultura, dirigida per la socialista Bàrbara Galmés, ha estat qüestionada per representants municipals del seu propi partit. Les crítiques, internes, es produïren en la reunió de constitució del consell polític dels socialistes de Mallorca, el 21 de gener. Allí es comptaren diverses intervencions d’edils molests per retards en l’execució de projectes escolars que afecten els seus municipis.
Grande tancarà el Hilton
Vicenç Grande tancarà l’hotel Hilton Sa Torre. Joaquín García, primer executiu del Grup Drac i home d’absoluta confiança de Vicenç Grande, així ho comunicà ahir als tres administradors concursals –Jorge Sainz de Varanda, Salvador Fornés i Raimundo Zaforteza–. No ho farà de manera imminent, però la decisió, avui per avui, està presa. L’hotel, situat en el terme de Llucmajor, obrí el passat mes de juny i té 90 habitacions, 15 de les quals són suites.
Anticorrupció emprèn una nova investigació a l'Ibatur
La Fiscalia especial per a la repressió dels delictes econòmics relacionats amb la corrupció ha encetat una nova investigació relacionada amb l’Institut Balear Turisme (Ibatur), dependent de la Conselleria de Turisme del Govern balear. Ahir al matí, dos membres de la Policia judicial es personaren a les instal·lacions d’aquesta institució oficial amb una ordre signada pel fiscal Anticorrupció de les Illes Balears, Pedro Horrach.
Gesa admet “petites desviacions” en el cobrament de les factures
Després d’un parell de setmanes negant allò que era evident, al final Gesa-Endesa reconegué ahir que s’han produït "petites desviacions" en el cobrament de les factures del gener passat i que aquestes "distorsions" en els rebuts podrien ser "de cèntims d’euro". Unes "distorsions" que, a parer dels consumidors, són "cobraments indeguts". Per això, Óscar Reguero, president de la Unió de Consumidors Espanyols (UCE), reclamà al Govern balear, "ara més que mai", un expedient sancionador.
L'INE confirma que l'economia espanyola ha entrat en recessió
El PIB espanyol es va contraure un 1% entre octubre i desembre en taxa intertrimestral, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), de manera que es confirma així l'entrada en recessió de l'economia espanyola (dos trimestres consecutius de creixement negatiu), fet que no passava des de fa 15 anys. En concret, l'última vegada que l'economia espanyola va entrar en recessió va ser en el primer trimestre de 1993, quan el PIB es va contraure un 1,1% en taxa intertrimestral, després d'haver caigut un 0,4% en el quart trimestre de 1992.
Madrid s'hi compromet
Encara que el Parlament europeu n’aprovà la directiva el 2007, no ha estat fins ara que s’ha aixecat el rebombori sobre la possible pèrdua dels correfocs i les festes populars amb material pirotècnic així com les entenem. Amb el risc de perdre manifestacions culturals tan tradicionals com la Patum de Berga, la revetla de Sant Joan i els correfocs de Mallorca, la Directiva 2007/23/CE, que limita l’ús d’elements pirotècnics en aquestes festes i en posa en perill la celebració, arribà ahir a la sessió de control del ple del Congrés, a Madrid.
De Sarah Bernhardt a Moët Chandon
Era el 1894 quan, a corre-cuita i de manera improvisada, Alphonse Mucha rebia l’encàrrec de realitzar un cartell per l’obra de teatre Gismonda, de l’aleshores cèlebre actriu francesa Sarah Bernhardt. L’artista txec, resident a París, realizà un cartell allargat, de colors pàl·lids i gens habitual per l’època. El resultat encantà. Fou el principi del gran èxit d’Aphonse Mucha: pintor, fotògraf, dissenyador, cartellista, guru del màrqueting i, en definitiva, la més gran celebritat de l’Art Nouveau.
Optimisme mallorquí a Arco malgrat la crisi
Balears no està de moda per a l’organització de la fira internacional d’art contemporani Arco 09 (recinte firal de Madrid, Ifema, 11-16 febrer), que serà inaugurada de manera oficial avui pels prínceps d’Astúries. Si l’any passat quatre galeries mallorquines –han arribat a ajuntar-se’n fins a vuit– van participar en un dels cinc esdeveniments culturals més importants del món, en aquesta 29a edició, marcada per la crisi, només n’hi figuren dues: Pelaires i Maior.
Primeres crítiques al Llull
"Si la nostra aportació no els interessa ni gens ni mica, que ens ho diguin. Almenys ens estalviarem la comèdia". Així d’àcid fou el comunicat que el Gremi d’Editors de les Balears envià ahir capvespre al mitjans per "denunciar" la suposada deixadesa de l’Institut Ramon Llull en no haver-los convidats a la inauguració de la nova seu, dimarts capvespre.
Què li passa a Arango?
Arango no està bé. L’internacional veneçolà mai no ha estat un home excessivament extravertit ni amant de la broma, ans al contrari, sempre s’ha caracteritzat per ser un futbolista aplicat, reservat i dels que fan la seva feina sense alçar la veu, però enguany no està fi, tot i ser un dels futbolistes que més qualitat acredita de la plantilla del Reial Mallorca.
Partit dramàtic a l'Estadi Balear
El futur dels equips balears a Segona Divisió B té una cita ineludible diumenge al camp de l’Atlètic Balears, on els blanc-i-blaus rebran l’Eivissa, en un partit corresponent a la vint-i-cinquena jornada de Lliga, amb la necessitat urgent dels dos equips de puntuar per sortir del pou de la classificació. El temps corre i els canvis se succeeixen en els tres conjunts balears del grup III de la Segona Divisió B, però la seva situació a la taula no millora.
Les coses canviaran
Diumenge passat va aparèixer publicada en aquest mateix diari una carta signada pel senyor Sebastián Aguiló Andrés en la qual, si ho vaig entendre bé, em formulava una pregunta i em feia un recordatori. La pregunta era a veure si era possible ser de l’Atlètic de Balears i no ser antimallorquinista. El recordatori era una embafadora –em perdoni l’adjectiu– llista dels triomfs aconseguits per l’equip barralet. Abans d’entrar en olivetes, m’agradaria donar –i de tot cor–, al senyor Aguiló les gràcies.
Sòria torna a ser el quilòmetre 0
Si el Reial Mallorca ha estat alguna temporada realment molt a prop de baixar a Segona Divisió en els darrers anys, aquesta és la 2004/05, coneguda a partir de llavors com la temporada del miracle, en la qual el conjunt balear, aleshores entrenat per Héctor Cúper, remuntà set punts de desavantatge al Llevant en els darrers sis partits per assolir la permanència en la darrera jornada i condemnar l’equip granota al descens.
Abonats al bon joc (2-0)
ESPANYA 2ANGLATERRA 0ESPANYA: Casillas, Ramos, Albiol, Piqué, Capdevila, Senna, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Villa i Torres.Reina per Casillas, Arbeloa per Capdevila, Silva per Villa, Llorente per Torres, Marchena per Albiol i Güiza per Xavi.ANGLATERRA: James, Johnson, Jagielka, Terry, Cole, Carrick, Barry, Wright-Phillips, Downing, Agbonlahor i Heskey.Green per James, Upson per Jagielka, Lampard per Barry, Crouch per Heskey i Beckham per Downing.
... i altres herbes
Bones relacionsFrancina Armengol acudí diumenge a l’Ono Estadi i així es visualitzaren les bones relacions entre el Consell i el Reial Mallorca. Idò bé, estic ben convençut que ben aviat aquesta harmonia es podrà veure per escrit en un conveni de col·laboració. N’estic convençut.
Colom fa embogir Bunyola
El bunyolí entrant al seu poble. Foto: Monserrat. Toni Colom va fer embogir Bunyola. El ciclista del Katusha es va imposar en l’etapa reina de la Challenge Volta a Mallorca, la quarta, de 143,3 quilòmetres, amb una exhibició de força amb la qual va aconseguir entrar en solitari a la meta del seu poble, aclamat pels seus veïns i amics. La victòria d’etapa serveix a Colom per situar-se líder de la general quan només manca una etapa per al final, i avantatja per 41 segons Jérôme Pineau, Edvald Boasson i Sylvian Chavanel.
Rajoy trenca relacions amb Justícia i recusarà Garzón
La plana major del PP, després de la reunió. Foto: EFE. Unitat. Aquesta era la imatge que cercava el president del PP, Mariano Rajoy, qui ahir reuní a Génova el seu comitè executiu en ple per analitzar la darrera trama de corrupció que afecta municipis de Madrid i València i que ha suposat la imputació de 37 persones per part del jutge Garzón. Segons Rajoy, no estam davant "una trama del PP, sinó contra el PP". El líder popular va anunciar que el seu partit sol·licitarà la recusació del jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón en el cas Gürtel i trencarà "qualsevol interlocució" amb el Ministeri de Justícia mentre Mariano Fernández Bermejo hi continuï al capdavant. Aquestes dues mesures varen ser preses com a resposta a allò que el líder popular considera una "teoria conspiratòria" impulsada per l’Executiu i en especial per la cartera de Justícia.
Esbroncada de la UE a Espanya per l'urbanisme massiu
La Comissió de Peticions del Parlament Europeu aprovà ahir per 23 vots a favor, 11 en contra i 1 abstenció un informe que demana la suspensió i la revisió de tots els nous plans urbanístics d’Espanya que no respectin el medi ambient i que no garanteixin el dret de la propietat. L’Eurocambra amenaça de congelar els fons estructurals per a Espanya si no es corregeixen els abusos urbanístics denunciats a Brussel·les, i critica la lentitud de les autoritats judicials espanyoles a l’hora de donar-hi una resposta.
Llibertat per a les tres primeres imputades
Trenta-set imputats i trenta-set declaracions, que el jutge que instrueix el cas, Baltasar Garzón, iniciava ahir a primera hora del dematí. Així, les tres primeres imputades en relació amb l’anomenada operació Gürtel i les primeres a declarar, Carmen Rodríguez Quijano, Felisa Jordán i Carmen Luis Cerezo, varen quedar en llibertat el migdia. La darrera que prestà declaració fou Felisa Jordán, que va ser al jutjat de Garzón tres hores i, segons el seu advocat, quedà en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar, encara que altres fonts consultades asseguraren que li han estat imposades compareixences mensuals.
Una trama a l'ombra de l'“aznarisme”
La xarxa de corrupció política i empresarial que investiga el jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón desarticulada en el marc de l’operació Günter el passat 6 de febrer i que apunta a un presumpte finançament il·legal del PP a partir del tràfic d’influències cresqué a l’ombra del mandat de l’expresident popular José María Aznar. La investigació se centra en una suposada trama vinculada als populars i dirigida per Franscisco Correa.
La principal associació de fiscals es suma a les protestes
L'Associació de Fiscals, la majoritària en la carrera, ha anunciat avui que se sumarà als actes de protesta convocats per al pròxim dia 18 per les associacions judicials Associació Professional de la Magistratura (APM) i Jutges per a la Democràcia (JpD).
Obrir les portes de casa a nins que ho necessiten
Hi ha molts menors a Balears que no tenen una infància senzilla. En molts casos han de ser separats temporalment dels seus pares biològics, com a conseqüència d’un context sociofamiliar gens favorable. Quan això succeeix, el Serveis Socials de la Comunitat es fan càrrec dels menors a l’espera que puguin tornar amb la seva família o quedin definitivament en mans de les institucions.
Cap a la coalició
Els ajustats resultats de les eleccions legislatives realitzades dimarts a Israel han donat avantatge a la guanyadora dels comicis, a la líder del Kadima i actual ministra d’Assumptes Exteriors en funcions, Tzipi Livni, en les seves pretensions de convertir-se en primera ministra. La inesperada victòria de Livni enfront del líder del Likud, Benjamin Netanyahu –que les enquestes donaven com a guanyador–, li permetrà exigir la presidència de l’Executiu en qualsevol acord de govern al qual arribi amb els seus principals rivals.
Netanyahu i Livni acceleren els contactes polítics per formar govern
Els líders del Likud, Benjamí Netanyahu, i del Kadima, Tzipi Livni, han accelerat els contactes polítics per aconseguir del cap de l'Estat l'encàrrec de formar govern, en espera dels resultats oficials de les eleccions.
Balears, al SIMM
La primera de les dues edicions anuals del Saló Internacional de la Moda de Madrid (SIMM) comença avui amb la presència de vint-i-sis empreses de les Balears que acudeixen a la cita amb l’ajut del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), pertanyent a la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia del Govern.
Passat i present
Té gràcia que aquests dies de debats al Congrés (dels diputats, a Madrid, sobre la crisi) hagin coincidit amb les reconstruccions fictícies (no arriben a documents històrics: són massa benvolents) del 23-F (del 1981). La de TVE-1 semblava un llarg publireportatge del...
Predicar amb l'exemple
Trob molt enutjós que la dreta més integrista s’hagi apropiat —almenys ho intenta amb una perserverança formidable— la noció de família. Els seus epígons se senten cridats a la missió històrica de salvar aquesta institució que, en el seu format tradicional...
Una marató imprescindible
Antich i Manera negocien de valent aquests dies a Madrid. No poden badar. A Zapatero no li surten els números a causa de la crisi i ja ha anunciat retallades importants en els pressuposts per destinar-ho a partides socials. Però les Balears han de rapinyar el màxim possible...
No vagi per dit
El cinquè exdirector imputatLa imputació de Pau Collado pel jutge Garzón en la trama de corrupció de Madrid el converteix en el cinquè exdirector general dels governs Matas empaperat per la Justícia. Aquells governs estan batent tots els rècords d’imputats...
El contraatac de Rajoy
Rajoy ja no podia aguantar més l’escàndol que envolta el seu partit a Madrid, amb importants ramificacions al País Valencià, i ahir sortí amb la destral aixecada contra el ministre de Justícia i contra el jutge Garzón. L’acompanyava la plana major del partit, en una...
Tornem-hi, amb el decret llei
Som de l’opinió que l’intercanvi de parers és un dels fonaments de la democràcia. La discrepància –sempre que sigui educada, raonada i civilitzada– no només és bona, sinó necessària. Que l’admirat i estimat Guillem Frontera s’hagi pres la modèstia de dedicar una de...
Llengua de glosador
Aquest és el polisèmic i adient nom del llibre de Miquel Sbert que, amb el subtítol "Notes sobre poesia de tradició oral", fa poc es va presentar a la Misericòrdia. Dins la sala hi havia tanta de gent que un –fi d’ironia– va dir que més que la presentació d’un llibre, semblava...
Retorn al Ramon Llull
Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull, va dir una cosa que té molt de sentit: "Si feim bona feina, farem que el LLull sigui una entitat que no pugui desaparèixer". Té molt de sentit en una societat que atorga a la cultura un paper bàsic, és a dir, la considera i la...
Madame Rosa, Cotlliure, Formentor
Madame Rosa ha proposat al Govern la reducció del nombre de conselleries per a minvar les despeses públiques. Suposo que el president Antich s’ha mossegat la llengua per no respondre a la provocació amb la contundència adient. Tots sabem que encara...
No només hi ha “parados” a Valldemossa
Ses al·lotes no em volenperquè som pillo.Perquè som pilloi perquè ses al·lotesno em volen,perquè som pilloperquè les robses agulles des rebosillo."Resulta que a banda del parado de Valldemossa, aquest bolero, que és en realitat un antic ball que es practicava al preciós poble de la serra de Tramuntana des de temps immemorial, hi ha molts altres...
L'home mort
Hi ha una fascinació malaltissa pel cas Saviano. L’autor de Gomorra —aquest reportatge esfereïdor sobre el món de la Camorra napolitana que li ha valgut a l’autor vendes milionàries, una adaptació cinematogràfica i l’amenaça de mort per part dels criminals que es...
La magrana del poeta (1925)
Té la roja magrana/ en el cor un petit rusc/ però és eixam de grans/ en lloc d’esser-ho d’abelles.""Dividits en caselles,/ murs de fràgils teixits/ com estan dins un convent/ ben aïllades les cel·les.""I aquesta societat menuda/ s’abraça i es compenetra,/ amb més...