PP: “L’avortament és la primera causa de mort”
La consellera de Salut, Carmen Castro (PP), acusà l’oposició de crear alarmisme. Foto:J. Morey. El PP defensà ahir al Parlament que l'avortament és "la principal causa de mort" a l'Estat, amb 305 casos al dia. El posicionament dels populars, emprat per antiavortistes, i les crítiques a la llei no els impediren votar una iniciativa socialista que considera l'avortament una decisió lliure de la dona, i insta l'IB-Salut a complir la llei i, per tant, a garantir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs. Després de considerar l'avortament com la principal causa de mort, la popular Catalina Palau afirmà que avortar no és una "solució", sinó un "problema", defensà el dret a la vida dels "concebuts", acusà els socialistes de "banalitzar" sobre aquesta qüestió.
Una nevada històrica
La imatge idíl·lica que molts havien anunciat arribà ahir. Una nevada intensa, una de les més importants que es recorden, deixà bona part de les Illes Balears emblanquinada. L'illa més afectada fou Mallorca, sobretot a la serra de Tramuntana, on s'hagueren de tancar carreteres i alguns municipis quedaren aïllats.
Antich, a les portes de l’executiva del PSOE
Els dirigents del PSIB, Francesc Antich i Francina Armengol, ahir en un recés del congrés del PSOE.Foto:J.T.B.. La victòria d'Alfredo Pérez Rubalcaba en el 38è Congrés del PSOE enforteix els dos líders del PSIB que li han donat suport obertament: Francesc Antich i Francina Armengol. L'expresident del Govern es perfilava a darrera hora d'ahir com l'únic membre del PSIB que podria acabar entrant a l'executiva del nou secretari general del PSOE. I a Armengol encara se li aplana més el camí per accedir a la Secretaria General del PSIB en el congrés de dia 25. Si entràs a l'executiva del PSOE, Antich substituiria Armengol, que ha estat vocal de la direcció els darrers vuit anys.
El Govern rebutja Ryanair i li retreu que s’aprofiti d’Spanair
El Govern rectificà ahir la posició sobre l'arribada de la companyia de baix cost Ryanair. Si el president, José Ramón Bauzá, havia aplaudit l'anunci de l'aerolínia de crear 250 llocs de feina a Palma, ahir el conseller de Turisme, Carlos Delgado, mostrà "molts dubtes" sobre l'anunci i advertí que l'única notícia que hi ha és l'acomiadament de 310 empleats d'Spanair, un centenar dels quals tornaren a protestar a Ciutat. Delgado carregà contra Ryanair, l'acusà d'"oportunista" per "voler treure profit" de la situació actual, denuncià que crea "competència ruïnosa" i avisà que perjudicarà Balears com a destinació turística.
Aguiló, el govern i petit comerç
El Govern vol barra lliure als comerços del centre de Palma
El Govern balear proposà ahir, per primer pic de manera oficial, declarar el centre de Palma com a zona d'especial interès turístic, la qual cosa permetria la liberalització total d'horaris comercials en aquesta àrea i, per tant, que els establiments poguessin obrir en diumenge. La proposta, que s'oficialitzà en la reunió del Consell Assessor de Comerç, no congregà suports més enllà del de les grans superfícies comercials i, en canvi, aixecà reticències en la resta, sobretot en la patronal del petit comerç (Pimeco), que s'hi oposa frontalment.
“El PP apuja els imposts i empitjora els serveis públics”
PSM-IniciativaVerds-Entesa xifrà ahir en 48 les principals retallades en actuacions i ajudes de serveis socials, sanitat i educació que ha executat el PP balear al Govern, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. Els econacionalistes, que ahir mostraren un cartell crític amb les rebaixes davant del Consolat, advertiren que amb el PP "com més taxes i imposts pagam, menys serveis públics tenim i de pitjor qualitat". "Això no és un ajustament pressupostari, és un atac frontal al benestar social", afirmà la portaveu adjunta de la coalició, Fina Santiago.
Marxa enrere a la llei turística
Els ajuntaments tindran la darrera paraula en les operacions de canvi d'ús -d'hotels a edificis d'habitatges- previstes en la futura llei general turística. El president del Govern, José Ramón Bauzá, informà els líders de l'oposició aquesta setmana que es modificarà l'actual redactat de la proposta i es fixarà que els consistoris hagin de fer-ne un informe vinculant. La proposta de llei presentada pel conseller de Turisme, Carlos Delgado, només preveia que aquests en fessin informes no vinculants i atorgava tot el protagonisme a la seva Conselleria.
Bauzá anuncia canvis a la llei de Delgado, però no a la del català
La primera reunió del president amb els líders de l'oposició en set mesos no evidencià acords, ni tan sols en la matèria que tothom veu prioritària: la lluita contra l'atur. Just serví per deixar entreveure les intencions de l'Executiu de modificar la proposta de llei general turística, impulsada pel conseller Carlos Delgado, i de mantenir la polèmica reforma de la Llei de funció pública i de la Llei de normalització per rebaixar l'estatus del català a l'Administració. El Govern oferí a l'oposició quatre pactes: en educació, economia, territori i turisme. Però més enllà de la disposició a parlar-ne, poca cosa més. L'Executiu també vol veure si hi ha "punts de coincidència" en les dues lleis anteriors, que l'esquerra rebutja de pla.
El Partit Popular diu que el català és l’excusa per protestar
Pel PP, impulsar una llei que rebaixa l'estatus del català a les Illes és una "excusa" qualsevol perquè determinats sectors, se suposa que progressistes, tornin a sortir al carrer a protestar contra el Govern. Així ho va dir ahir la portaveu parlamentària, Mabel Cabrer, qui afirmà que respecta les manifestacions pacífiques, però condemna "rotundament" els actes violents, entre els quals inclou la protesta de dues persones en l'acte d'entrega dels premis Ciutat de Palma. "No estranya, sobretot als qui ja fa alguns anys que hi som, que sempre s'agafi segons quin tema com a excusa per tornar a sortir al carrer i intentar boicotejar actes públics i generar una sensació d'intranquil·litat".
El PP adverteix que, si Pastor vota en contra de la llei, serà expedientat
Mabel Cabrer conversa amb Antoni Pastor en un ple de la legislatura passada. Foto:T.Ayuga. El PP advertí ahir que, si un diputat acabàs votant en contra de la llei que arracona el català a l'Administració, seria motiu d'expedient, segons els estatuts de la formació. Així ho avançà la portaveu parlamentària dels populars, Mabel Cabrer, qui apuntà també que no creu que s'arribi a aquesta situació. Ara per ara, l'únic diputat que podria votar en contra d'aquesta reforma legislativa al Parlament és el batle de Manacor i vicepresident del partit, Antoni Pastor, que s'ha manifestat en contra de la iniciativa.
El Govern no fa marxa enrere en la llei que arracona el català
L'allau d'al·legacions contra la reforma de la Llei de funció pública no fa canviar el Govern. El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, deixà clar ahir que no faran marxa enrere i el català deixarà de ser necessari per accedir a l'Administració. Bosch també avançà que només s'acceptaran aquelles al·legacions que vagin en la línia de la reforma que es porta a terme. "S'estudiaran totes -les al·legacions- i es poden prendre en consideració les que estiguin en la línia del projecte", advertí. Per tant, la majoria d'objeccions fetes, crítiques amb la reforma, no seran tingudes en compte.
Borrego prioritzarà la reconversió de zones madures
Borrego, en el moment que jurava el càrrec de Secretària d'Estat de Turisme. Foto: Efe. La mallorquina Isabel Borrego va prendre ahir possessió del càrrec de secretària d'Estat de Turisme i anuncià que la prioritat durant el seu mandat serà la reconversió de zones turístiques madures per impulsar el creixement del sector turístic. Una de les principals és la Platja de Palma. L'acte, presidit pel ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, José Manuel Soria, es va fer a la seu del Ministeri, a Madrid, i hi assitiren el president del Govern, José Ramón Bauzá; la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom; el delegat del Govern, José María Rodríguez, i el gerent del Consorci per a la reforma de la Platja de Palma, Álvaro Gijón, qui recalcà la necessitat de "veure realitats" en aquest projecte durant els pròxims anys i confià en les aportacions pendents del Govern central per fer del turisme un "motor econòmic i d'ocupació". La secretària d'Estat, Isabel Borrego, considerà "fonamental" el pla integral de turisme anunciat pel president del Govern central, Mariano Rajoy, durant el debat d'investidura.
Rodríguez jura com a nou delegat exhibint suports
Rodríguez, en el moment de jurar el càrrec.Foto:J.T.. José María Rodríguez jurà ahir el càrrec de delegat del Govern exhibint els seus suports davant la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i davant el president José Ramón Bauzá. Més de 300 persones acudiren a la presa de possessió d'un delegat més nombrosa vista mai, un acte organitzat per Rodríguez i el seu equip. El polític del PP féu tallar el carrer al trànsit davant Delegació del Govern i féu col·locar una pantalla gegant defora, 250 cadires i cambrers servint cava. No hi faltaren les principals autoritats ni una espontània que al hall de Delegació i just abans que començàs l'acte el rebé amb un "viva el delegado del Gobierno José María Rodríguez". "Vull ser un delegat que possibiliti l'acord (...)".
Xiulada a Isern durant l'Estendard
El públic de l'Estendard fa callar Isern
Mentre el batle suspenia la seva intervenció, la primera fila de les autoritats l'aplaudia. Foto: M. À. Cañellas. La festa de l'Estendard recuperà l'element de reivindicació de la llengua i de la identitat pròpies que havia perdut els darrers anys. Una monumental xiulada del públic assistent a la plaça de Cort va interrompre diversos pics el discurs del batle, Mateu Isern (PP), just quan abandonà el català i començà a parlar en castellà. El batle, el primer en democràcia que empra aquest idioma en una festa que reivindica la catalanitat de Mallorca, decidí deixar el discurs a mitges i el donà per acabat.
Xiulada a Isern durant l'Estendard
L’Església defensa amb fermesa la llengua i la identitat pròpies
L'Església es convertí, el dia de l'Estendard, en una mena de contrapoder del poder polític en matèria identitària. Just abans que el batle de Palma empràs el castellà en el discurs oficial, l'Església féu una ferma defensa de la llengua i la cultura pròpies i no estalvià crítiques velades als actuals governants en el sermó de la missa que es realitzà a la Seu. Una missa, no cal dir-ho, íntegrament en català i que presidí el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui. "Els seguidors de Jesús haurem de continuar tenint la mà oberta a tota la gent que ha vingut aquí cercant una millor manera de viure, però també han de poder trobar un poble que té la seva identitat".
El PSIB diu que la llei de Delgado és per fer favors
El PSIB també ha posat el crit al cel per la llei general turística que impulsa la Conselleria de Carlos Delgado (PP). Els socialistes en demanaren ahir la retirada i que es torni a fer amb consens de tot el sector i dels agents socials i polítics. Però també posaren en dubte la constitucionalitat dels preceptes més polèmics, com el del canvi d'ús, perquè usurpa competències urbanístiques d'ajuntaments i consells i suposarà la pèrdua de llocs de feina. Pel grup de l'oposició, la llei "oblida l'interès general, prioritza interessos molt particulars d'uns pocs i permet que Delgado faci favors a qui vulgui". Així ho va dir ahir la portaveu socialista, Francina Armengol, qui comparegué amb dels diputats i exconsellers Joana Barceló i Jaume Carbonero.
El Govern capola la Llei de normalització
El Govern de José Ramón Bauzá capola els principals preceptes de la Llei de normalització lingüística i ho fa per la porta de darrere, canviant una altra llei. Tot i que havia dit que no la modificaria, ara aprofita la revisió de la Llei de funció pública, que es fa perquè el català deixi de ser un requisit per accedir a l'Administració, per deixar sense contingut bona part dels eixos de la Llei de normalització, aprovada per consens ara fa més de 25 anys, quan també governava el PP.
El Govern acusa ara el Pacte d’haver anat contra el castellà
Les paraules gruixudes, habituals en els debats de pressuposts, arribaren a poques hores que s'aprovassin i, com no, les provocà la política lingüística. L'esquerra acusà el Govern d'impulsar una política "d'ofegament" del català, "de combat , visceral i irracional", contra la llengua pròpia. Venia arran de la modificació de la llei de funció pública que impulsa el PP per fer que el català no sigui necessari per accedir a l'Administració. El conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, defensà la reforma, acusà l'anterior Govern del Pacte d'executar polítiques lingüístiques de "coerció" i sentencià: "Nosaltres no anam contra el català, vostès anaven contra el castellà". Thomàs critica que per a Castro 'prevalgui l'econòmic per damunt l'assistencial'
La llei de Delgado envaeix competències municipals
La nova llei general turística que impulsa el conseller de Turisme, Carlos Delgado, envaeix competències municipals. Així ho posen de manifest els primers informes jurídics que han començat a encarregar els ajuntaments per avaluar com els afectarà la futura normativa autonòmica. Les principals competències municipals trepitjades són les urbanístiques i territorials, regulades en una llei estatal i emparades per la Constitució mateixa. En aquest sentit, els juristes apunten una possible inconstitucionalitat d'aquesta llei.
Aguiló, el govern i petit comerç
Balears liberalitzarà horaris comercials, però no com Madrid
El Govern ha assegurat que no seguirà el model de Madrid, on els comerços podran obrir 24 hores tot l'any. Foto: S. Amengual. La decisió de la comunitat de Madrid de permetre l'obertura dels comerços les 24 hores dels 365 dies de l'any ha encès la bombeta del Govern. L'Executiu també liberalitzarà a Balears els horaris comercials, però no tant com Madrid, perquè la realitat del teixit illenc, amb forta presència de petit comerç, és diferent. Així ho anuncià ahir el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, qui no concretà els paràmetres de la liberalització, tot i que reconegué que les línies de treball que s'estudien suposarien l'ampliació d'horaris i dels dies festius en què es permet l'obertura comercial. Així mateix, afectarien la fixació dels períodes de rebaixes.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona