Bauzá s'ha reunit amb Armengol (PSIB) i Barceló (PSM) | Ferran Aguiló - J. Torres.

TW
15

La primera reunió del president amb els líders de l'oposició en set mesos no evidencià acords, ni tan sols en la matèria que tothom veu prioritària: la lluita contra l'atur. Just serví per deixar entreveure les intencions de l'Executiu de modificar la proposta de llei general turística, impulsada pel conseller Carlos Delgado, i de mantenir la polèmica reforma de la Llei de funció pública i de la Llei de normalització per rebaixar l'estatus del català a l'Administració.

El Govern oferí a l'oposició quatre pactes: en educació, economia, territori i turisme. Però més enllà de la disposició a parlar-ne, poca cosa més. L'Executiu també vol veure si hi ha "punts de coincidència" en les dues lleis anteriors, que l'esquerra rebutja de pla.

El líder de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, demanà al president José Ramón Bauzá la retirada de la Llei de funció pública i ho considerà "innegociable". La portaveu del PSIB, Francina Armengol, també hi mostrà oposició. Un i altre explicaren que Bauzá defensà la modificació de la llei per complir sentències judicials d'altres comunitats i, segons aquests, arribà a dir que no la considerava una "agressió" a la llengua catalana.

Pel que fa a la llei turística, Armengol i Barceló exposaren el seu rebuig al gruix del document de Delgado per la invasió de competències als ajuntaments, per la no-regulació del tot inclòs i per la introducció del canvi d'ús. En aquest punt, segons l'oposició, Bauzá es mostrà més disposat a negociar i a fer canvis, sobretot per ajustar el projecte al marc legal, però a més n'insinuà per regular millor el tot inclòs.

El portaveu del Govern, Rafel Bosch, que no participà en les reunions, reconegué que, malgrat la intenció de parlar amb l'oposició d'aquestes dues lleis, és més possible que hi hagi acords en la turística que en la del català. Mentre que assegurà que en la llei turística el president vol el màxim consens, en la del català afirmà que es pretén explicar el perquè de la reforma i es limità a defensar la seva posició i a rebaixar-ne els efectes.

Notícies relacionades

El primer pacte que s'abordarà, però, serà l'educatiu i, de fet, ja n'hi ha un esborrany de la Conselleria, però això no vol dir que fructifiqui. Ahir, tant PSOE com PSM fixaren límits. Armengol advertí que, si no hi ha garanties que s'aturen les retallades, no pactaran cap model. Barceló vaticinà que, amb la política lingüística del PP, mai no podran estar-hi d'acord. En les reunions, Bauzá els apuntà que intentaran no reduir els 400 professors interins prevists per al proper curs. En canvi, els advertí que considera que la plantilla sanitària actual està sobredimensionada.

En l'àmbit econòmic, que es plantejava com a cabdal, només s'avingueren que la lluita contra l'atur ha de ser la prioritat. Armengol i Barceló exigiren increments d'imposts a rendes altes i la reclamació dels doblers que deu Madrid. L'objectiu és assolir més ingressos que es destinin a polítiques actives d'ocupació i no retallar més l'estat del benestar. Bauzá, que no és partidari d'incrementar imposts, es comprometé a reclamar els doblers a Madrid, però els reconegué que no és optimista, perquè ja li han dit que els comptes estan buits. Sí que els avançà que demanarà crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per pagar proveïdors.

El portaveu, Rafel Bosch, recordà que, dels 530 milions que el PSOE vol destinar a un pla de xoc contra l'atur, 400 vindrien d'inversions de l'Estat, i afegí que no s'ha de fer un nou pla E, amb inversions que generen feines temporals, sinó que el pla hauria de servir per potenciar sectors de futur i generar ocupació estable.

El darrer pacte plantejat, el territorial, també té limitacions. El Govern vol parlar amb l'oposició d'una futura llei del sòl i del projecte de llei per legalitzar urbanitzacions il·legals i altres en espais protegits pel Pacte. El PSM, que impulsà la protecció, ja avançà que no jugarà ara a desprotegir.

Així les coses, Armengol assegurà que el PSIB vol cercar acords "però mantenint unes línies vermelles: no retrocedir més en l'estat del benestar i tenir com a prioritat absoluta la creació d'ocupació". Barceló lamentà que l'Executiu no hagués mostrat "més impuls i propostes per lluitar contra l'atur". I Bosch valorà la trobada com a "cordial i positiva, perquè es posaran en marxa reunions per assolir possibles acords".