Així ho anuncià ahir el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, qui no concretà els paràmetres de la liberalització, tot i que reconegué que les línies de treball que s'estudien suposarien l'ampliació d'horaris i dels dies festius en què es permet l'obertura comercial. Així mateix, afectarien la fixació dels períodes de rebaixes. Sí que avançà que hi haurà novetats durant el proper any i que aquest procés es portarà a terme en col·laboració amb el sector. No aclarí si això desembocarà en una modificació de la Llei de comerç, aprovada pel primer Pacte de Progrés.
Bosch defensà la necessitat de donar a la gent més disponibilitat de temps perquè pugui anar a comprar i de donar més llibertat als comerços i, per tant, això voldria dir permetre una major liberalització d'horaris. Però també apuntà que es jugarà amb els períodes de rebaixes i amb els festius hàbils per a l'activitat comercial. Així, per exemple, s'analitzarà si aquests dies o períodes s'han de concentrar o s'han d'estendre.
Actualment, el Govern fixa amb el sector un calendari de vuit festius hàbils per a l'activitat comercial. La resta de diumenges o festius, els comerços han d'estar tancats, excepte aquells que s'inclouen dins les delimitacions de les zones de gran afluència turística o de les àrees d'influència dels mercats declarades pels ajuntaments. Les rebaixes d'estiu, que sempre s'iniciaven a l'Arxipèlag una setmana més tard, coincideixen des de l'any passat amb les de la major part de l'Estat.
L'objectiu darrer de la liberalització, segons va recalcar ahir Bosch, és que hi hagi més moviment econòmic. El portaveu assegurà que "encertar" en la fixació dels festius oberts o dels dies de rebaixa té una repercussió sobre el PIB de les Illes que no és menyspreable. "Tenim interès que hi hagi més moviment econòmic en el sector del comerç i és evident que el tema dels dies festius i dels horaris és decisiu", apuntà Bosch, qui deixà clar que s'estudiaran "totes les possibilitats".
El portaveu reconegué que arran de la liberalització aprovada a Madrid, el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, plantejà en el Consell de Govern d'ahir la necessitat d'avançar en la liberalització a les Balears. Aguiló, que ja s'ha reunit amb el sector, deixà clar a la resta del Govern que el model madrileny no és aplicable a les Illes perquè la realitat social i del teixit comercial propi és molt diferent. Per això, al mateix temps que justificà la necessitat de permetre avenços en la liberalització comercial, també defensà que s'ha de "protegir" el petit comerç.
"Els temps han canviat", afirmà Bosch amb relació a l'increment de transaccions comercials per internet; "s'han de fer reformes, modificacions, s'ha d'innovar i s'ha de potenciar i protegir el petit comerç", assegurà.
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El frenopàtic vol donar instruccions a la unitat de cures sobre com ha de fer els comentaris! Sempre iguals, aquests dogmàtics.
cavall verd: no has entès res; el meu comentari era en to totalment irònic i crític, jo tampoc estic a favor de l'obertura de comerços a totes hores, bàsicament perquè això suposarà la mort del petit i mitjà comerç, un greuge per als treballadors del comerç, que ja tenen prou problemes amb la signatura del conveni col·lectiu, etc. O sigui que me sap greu decebre't però el meu comentari si diu molt de jo, o no te n'has adonat que el tots contents no era una afirmació sinó una pregunta. Sento no haver estat entès, però el comentari era totalment irònic i crític amb l'obertura dels horaris comercials "a voluntat".
@pep toni sala: Jo faig feina a una administració pública i sempre he dit que hauríem d'obrir un o dos horabaixes a la setmana per facilitar la presència dels ciutadans. I aquest és l'argument que don quan algun company defensa la "llibertat" d'horaris del comerç, de la qual jo no en som partidari. La majoria callen i ja no en parlen pus. Per això mateix et puc dir que el teu comentari diu ben poc de tu. La teva frase final ho resumeix ("I així tots contents, no?"), com dir que si foten uns treballadors que els fotin a tots. Idò jo som partidari de que tots els treballadors ens ajudem i, en aquest cas, boicotegem els comerços que adoptin horaris que no permetin una conciliació entre la vida laboral i la vida familiar. Serem capaços de fer-ho i evitar que els horaris "lliures" siguin profitosos per als empresaris? Em tem que no, ja que, malauradament, la majoria de gent pensa més com tu que com jo.
@unitat de cures intensives: Ja comences a fer-te pesat sempre fent apologia d'UM (CxI). Tanmateix no sou de fiar, perquè sempre anau de la mà del PP. Comenta les notícies però deixa de fer sempre el mateix cantet. Ja put.
Els comerciants han de fer-se conscients que, si voten pp o psoE o nacionalisme cumba, no tenen ningú que els defensi. Han de fer costat a una formació nacionalista moderada, centrada, de manera que tenguem un PNB, Coalició Canària o Convergència i Unió a la Balear. És que hem de menester. O ara o mai.
Sé que no té res a veure amb aquesta notícia, però no vull deixar de dir-ho. Google Maps ha castellanitzat molts de carrers als Països Catalans. Per ordre de qui ? Com a mostra, el carrer d'en Colom, a Ciutat, ara és CALLE DE PALOMA !!! Al·lucinant !!! http://maps.google.es/maps?hl=ca&tab=wl
Es pot sebre qui va votar PP? Ara sembla que tothom hi és en contra. Fins i tot Coalición Canaria té grup parlamentari propi al Congrés de Diputats. Nosaltres, ni tan sols un, només fos com a mostra. I així ens va. Ara, a somicar com a boabdils.
Això és el començament, i qui en sortirà perjudicat seran els petits i mitjans comerciants, els mateixos que majoritariament voten PP, els millonaris eternament frustrats, que escupen a la mà que els ajuda(Pere Sampol, per exemple) i besen la que els apunyala per l'esquena(PP). D'aqui a 10 anys, ja no en quedaran ni la meitat, o faran de depanents a les grans superficies.
idò també estaria bé que l'administració s'aplicàs el mateix criteri: els que treballam en els mateixos horaris que l'administració volem que les distintes administracions obrin els horabaixes i els mateix nombre de diumenges que els comerços per no haver de demanar dies lliures per fer gestions; i també volem que els bancs obrin els horabaixes i els festius i, en general, tots els que tenen atenció al públic de dilluns a divendres i de 8 a 15 hores. I així tots contents, no?
I a més a més, Rafel, aconseguiran acabar amb el petit comerç, que és el qui realment crea llocs de treball.