AppleMark | S. AMENGUAL

TW
11

La decisió de la comunitat de Madrid de permetre l'obertura dels comerços les 24 hores dels 365 dies de l'any ha encès la bombeta del Govern. L'Executiu també liberalitzarà a Balears els horaris comercials, però no tant com Madrid, perquè la realitat del teixit illenc, amb forta presència de petit comerç, és diferent.

Així ho anuncià ahir el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, qui no concretà els paràmetres de la liberalització, tot i que reconegué que les línies de treball que s'estudien suposarien l'ampliació d'horaris i dels dies festius en què es permet l'obertura comercial. Així mateix, afectarien la fixació dels períodes de rebaixes. Sí que avançà que hi haurà novetats durant el proper any i que aquest procés es portarà a terme en col·laboració amb el sector. No aclarí si això desembocarà en una modificació de la Llei de comerç, aprovada pel primer Pacte de Progrés.

Bosch defensà la necessitat de donar a la gent més disponibilitat de temps perquè pugui anar a comprar i de donar més llibertat als comerços i, per tant, això voldria dir permetre una major liberalització d'horaris. Però també apuntà que es jugarà amb els períodes de rebaixes i amb els festius hàbils per a l'activitat comercial. Així, per exemple, s'analitzarà si aquests dies o períodes s'han de concentrar o s'han d'estendre.

Notícies relacionades

Actualment, el Govern fixa amb el sector un calendari de vuit festius hàbils per a l'activitat comercial. La resta de diumenges o festius, els comerços han d'estar tancats, excepte aquells que s'inclouen dins les delimitacions de les zones de gran afluència turística o de les àrees d'influència dels mercats declarades pels ajuntaments. Les rebaixes d'estiu, que sempre s'iniciaven a l'Arxipèlag una setmana més tard, coincideixen des de l'any passat amb les de la major part de l'Estat.

L'objectiu darrer de la liberalització, segons va recalcar ahir Bosch, és que hi hagi més moviment econòmic. El portaveu assegurà que "encertar" en la fixació dels festius oberts o dels dies de rebaixa té una repercussió sobre el PIB de les Illes que no és menyspreable. "Tenim interès que hi hagi més moviment econòmic en el sector del comerç i és evident que el tema dels dies festius i dels horaris és decisiu", apuntà Bosch, qui deixà clar que s'estudiaran "totes les possibilitats".

El portaveu reconegué que arran de la liberalització aprovada a Madrid, el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, plantejà en el Consell de Govern d'ahir la necessitat d'avançar en la liberalització a les Balears. Aguiló, que ja s'ha reunit amb el sector, deixà clar a la resta del Govern que el model madrileny no és aplicable a les Illes perquè la realitat social i del teixit comercial propi és molt diferent. Per això, al mateix temps que justificà la necessitat de permetre avenços en la liberalització comercial, també defensà que s'ha de "protegir" el petit comerç.

"Els temps han canviat", afirmà Bosch amb relació a l'increment de transaccions comercials per internet; "s'han de fer reformes, modificacions, s'ha d'innovar i s'ha de potenciar i protegir el petit comerç", assegurà.