L’informe a què ha tingut accés aquest diari assenyala com un dels elements més polèmics el canvi d’ús, que permet convertir hotels obsolets en blocs d’habitatges, tot mantenint les altures de l’edifici que, això sí, haurà de ser rehabilitat. Fins i tot es permet esbucar-lo i tornar-lo a aixecar amb les mateixes altures. Tot això, independentment del que prevegi per a aquella zona el planejament municipal. L’Ajuntament només en faria un informe no vinculant.
“Hi ha una clara invasió competencial de les potestats municipals”, diu l’informe sobre aquest punt. El document proposa que el canvi d’ús es faci a través d’una modificació del planejament general municipal sense necessitat d’adaptació a instruments territorials i a altres lleis sectorials, o a través dels plans de reconversió territorial. Però “allò que no té sentit és que l’administració turística pugui establir els usos del territori a través d’aquesta fórmula i que l’informe municipal ni tan sols sigui vinculant”, alerta el document. Això suposa que “Turisme pot convertir parcel·les en residencials o sanitàries sense fer cas ni tan sols de l’opinió de l’Ajuntament”, avisa l’informe.
El document encara esmenta una altra vulneració competencial: que la llei doni el dret al propietari de l’hotel obsolet per reconstruir-lo amb un altre ús. L’informe entén que la decisió té, sobretot, implicacions urbanístiques més que turístiques i, per tant, considera que aquesta potestat l’ha de tenir el planejament general o el pla de reconversió.
El text subratlla que el canvi d’ús no es pot fer “d’esquena a les administracions competents”, en referència als ajuntaments i als consells, i “atorgant a Turisme unes competències que no li corresponen”. Per aquest motiu, s’avisa que Turisme només hauria d’assenyalar els criteris per eliminar-ne l’ús turístic, però la resta correspon a les administracions urbanístiques.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.