Palma torna capital del setè art
El setè art bullirà pels carrers de Ciutat amb la celebració de la Setmana Internacional del Cinema Europeu (SICE), que s'hi durà a terme del 19 al 26 d'aquest mes. Aquest no és un festival corrent, sinó "un paraigua que acollirà diferents esdeveniments" relacionats amb la indústria cinematogràfica. Així ho explicà ahir el director de la Mallorca Film Comission, Pedro Barbadillo, qui va estar acompanyat en la presentació de la SICE pel conseller de Presidència del Govern, Antonio Gómez; el conseller insular de Presidència, Jaume Juan; el tinent de batle de Cort, Álvaro Gijón; i Javier Vidal, organitzador del certamen i representant dels quatre inversors que l'han fet possible, dels quals no es pogueren conèixer els noms.
Nit de gala al Principal
Un moment de la gala de presentació de la temporada del teatre Principal. Foto: M.À.C. El teatre Principal es vestí ahir de gala per presentar la temporada 2012-2013 en societat. L'acte consistí a mostrar petites píndoles d'alguns dels muntatges que es podran veure a l'espai escènic palmesà durant els propers pesos. La gala va ser presentada per Llorenç Cloquell, que gaudí de l'acompanyament de David León al piano. No faltaren a l'esdeveniment el vicepresident del Consell de Mallorca, JoanRotger; el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Tòfol Vida; i la directora gerent del teatre Principal, Margalida Moner. Les entrades per al públic assistent, que omplí el pati de butaques, varen ser gratuïtes.
“Treballar amb Almodóvar espanta”
Han estat molts anys de feina, però tard o d’hora n’arriben els fruits. Pepa Charro, la Terremoto d’Alcorcón, la madona del bar Flexas de Palma... o, com li vulgueu dir, està a hores d’ara gaudint d’un petit paper a Los amantes pasajeros, la darrera d’Almodóvar, i immersa en la filmació de Fenómenos, una sèrie d’A3 en què treballa recomanada per Paco León, és a dir, el Luisma d’Aída.
El suport de les institucions dóna aire al Teatre del Mar
Després de mesos de rumorologia, s'aclareix el futur del Teatre del Mar, almanco durant el proper any. El principal perill per a la supervivència de l'espai escènic del Molinar era una possible sortida de les administracions públiques (Govern, Consell, Ajuntament) del Patronat de la Fundació Teatre del Mar. I és que a hores d'ara el 40% del finançament del teatre prové de fonts públiques. La junta directiva de la Fundació Teatre del Mar es reuní ahir per tal d'aclarir la situació. Per part dels organismes públics, hi acudiren la directora general de Cultura, Isabel Cerdà; la directora insular de Cultura, Catalina Sureda; i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet. La continuïtat de les tres institucions hi està garantida durant els propers 12 mesos.
Una entrada de cine costarà 7,50€
Només queden uns dies perquè s'apliqui la pujada de l'IVA i un dels llocs on els ciutadans ho notaran serà a les taquilles dels cinemes. El preu d'una entrada ordinària costarà a partir de dissabte 7,50 euros, en lloc dels 6,80 euros que es pagaven fins ara. I això que el nou preu no cobrirà l'increment del 8 al 21% de l'IVA. "Les empreses reduirem aproximadament un 7% el nostre marge de beneficis, però consideram que aquesta és l'única manera que el públic vingui a veure pel·lícules", explica Joan Salas, propietari de diverses sales de cinema a Palma. Malgrat tot, hi haurà tres categories de preus ‘intocables' En primer lloc, l'entrada del Dia de l'espectador (dilluns), que es mantindrà en 4,50€. Tampoc no es modificaran els preus dels bons 10 i 5, que continuaran a 4,00 i 4,50 euros l'entrada.
Sóller es converteix en museu
Aquesta tercera edició de la Nit de l’Art sollerica ha tingut una gran acollida per part del públic.Foto: M.L./Ll.G. L'art i la imaginació foren ahir els protagonistes pels principals carrers de Sóller en la tercera edició de la Nit de l'Art, que s'inicià a les 18 hores i es perllongà fins a mitjanit. Més de 70 artistes es reuniren per a l'ocasió, que fou seguida de valent pel públic, sobretot a mesura que les hores avançaven i la calor donava una treva. Museus, galeries, estudis i comerços se sumaren a la iniciativa i permeteren imatges tan curioses com la contemplació d'una pintura a l'aparador d'una farmàcia o d'una botiga de roba. Can Prunera i el Museu de Ciències Naturals s'incorporaren per primera vegada a la Nit de l'Art sollerica. El museu modernista obrí les portes gratuïtament fins a mitjanit i presentà la mostra Ts-sT, on Laura Marte i Neus Marroig fan la seva reflexió al voltant del tren de Sóller.
Sant Sebastià queda sense Aiguafoc
Les festes de Sant Sebastià 2013 disposaran d’un pressupost de 350.000 euros, un 37% menys que l’any passat, quan va ser de 545.000 euros. La crisi hi obliga, i la principal mesura adoptada per l’Ajuntament de Palma ha estat l’eliminació de l’Aiguafoc, la celebració del qual es va reprendre el 2012, amb una despesa de 118.000 euros. "Hem hagut de renunciar a l'Aiguafoc, malgrat que havíem intentat impulsar-lo", afirmà ahir la regidora de Participació Ciutadana,Sandra Fernández. "No crec que els ciutadans entenguessin una despesa de més de 100.000 en focs artificials en temps de crisi", va afegir.
Es Baluard s’obre al món d’Ubú
Es Baluard inaugura avui a les 20 hores la nova sala dedicada a Joan Miró amb la mostra permanent Miró. Ubú en escena, que reuneix un total de 40 obres procedents majoritàriament de dipòsits i donacions de la Col·lecció Serra. L’espai gira al voltant de dos eixos: l’admiració de l’artista català per l’obra d’Alfred Jarry i el personatge d’Ubú, i la gran estimació que va sentir per Mallorca. 39 de les 40 peces són de Miró, mentre que l’altra és Esquisse pour les plongeurs (fond jaune) (1r état), una pintura de Fernand Léger de la col·lecció privada del català.
Els Joves per la Llengua ja són majors d’edat
Can Alcover acollí la festa d'aniversari de Joves per la Llengua. Foto: N.Rincón. Els Joves de Mallorca per la Llengua compleixen avui 18 anys, encara que la festa de celebració va tenir lloc ahir a Can Alcover. "Hem volgut fer una petita festa d'aniversari per commemorar els èxits aconseguits durant aquests anys", comentà l'organització des de la seva pàgina web. Pepet i Marieta és un grup format per músics d'ambdues bandes del riu de la Sènia. La seva proposta musical és de caire festiu i impregnada per les músiques populars d'arreu del món: rumba, jota, reggae, bolero, ska i ritmes llatins formen part del seu repertori. Però no tot queda en música festiva, ja que aquesta banda catalana també es caracteritza per les lletres reivindicatives.
Mig segle de felicitat
Miquel Pujol (centre), amb familiars i amics al carrer de la Pelleteria. Foto: M. À. C. Gairebé ja no queden forns com els d'abans. La major part dels dolços arriben ara als establiments precuinats. Quants forners deuen quedar com aquells que s'aixecaven de matinada per tenir-ho tot a punt a l'hora d'obrir? La notícia trista és que, des d'ahir, ja en queda un menys. Miquel Pujol ha tancat les portes del forn de Can Miquel per jubilació, i el carrer de la Pelleteria i el barri de la Calatrava queden una mica orfes. Per sort, un documental deixarà testimoni del seu amor per la vida i dels seus quasi 50 anys de professió. La periodista Marta Alonso és la directora de La vida dolça. Si tot va bé, el film es finançarà mitjançant micromecenatge. Les aportacions per col·laborar amb el projecte es poden fer fins al 15 de juliol a Verkami. De moment, ja s'han aconseguit 5.835 euros dels 7.000 necessaris perquè el documental arribi a bon port.
Concert per la llengua a la plaça de Cort
Tot començà amb la campanya "Enllaçats per la llengua", que va tenir una primera ramificació amb "Enllaçats per la paraula". Idò els representants del món de la música també hi diran la seva a favor de la llengua i cultura pròpies amb "Enllaçats per la música", un concert que tindrà lloc a la plaça de Cort el proper 6 de juliol des de les 17 hores fins a mitjanit, aproximadament. La docent Antònia Lladonet ha estat la impulsora d'aquesta iniciativa, que té el suport de Músics per la Llengua, Joves de Mallorca per la Llengua, l'OCB i l'STEI-i.
Malgrat tot, Palma celebra Sant Joan
Ciutat celebrà ahir la seva nit de Sant Joan més polèmica, precedida per la substitució del pregó per una convidada a la festa i pel debat entorn de l'actor Miquel Àngel Llonovoy com a encarregat d'un discurs que havia fet durant els darrers 18 anys i a qui l'Ajuntament de Palma no volgué. Malgrat tot, Cort rectificà i Llonovoy convidà els ciutadans a la celebració, encara que el seu sou anà a càrrec de la Federació d'Associacions de Veïns i no del Consistori, que enguany s'encarregà de l'organització de la festa. El principal enemic de la vetlada fou el partit de futbol de la selecció espanyola, que endarrerí l'inici dels actes. Llonovoy pujà a l'escenari a les 22.20 hores i començà amb una declaració d'intencions.
Cort suprimeix el pregó de Sant Joan
L'Ajuntament de Palma ha suprimit el pregó de la nit de Sant Joan a Ciutat. Feia 18 anys que l'actor Miquel Àngel Llonovoy pronunciava aquest discurs, que enguany es transformarà en una salutació i convidada a la festa per part de Jesús González, president de la Federació de les associacions de veïns de Palma. "Ens han dit que no hi ha cabuda per al pregó per un tema de protocol", assenyala el mateix González. L'eliminació del discurs es va comunicar "fa uns vint dies", en una reunió en què els representants de l'Ajuntament assenyalaren que "l'element còmic no estava lligat a les festes de Sant Joan". Un 45% menys de pressupost i reggae a la platja per la Nit de Sant Joan
El vi, pretext per a la història
El vi que bec té gust de mar és el títol de l'exposició que Joan Bennàssar inaugura avui a les 20 hores a Es Baluard, on serà tot l'estiu (fins al 30 de setembre). La mostra sorgí arran de la publicació del llibre del mateix títol, que dBalears ha entregat en fascicles durant els dos darrers mesos. "L'exposició no és només el final d'un projecte, sinó també d'un somni. M'agrada la pintura amb contingut i som un apassionat de la història de les Illes Balears", explicà Joan Bennàssar durant la presentació de la mostra, a la qual també assistiren la directora general de Cultura, Isabel Cerdà, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Tòfol Vidal.
La gent protesta i Bosch no apareix
Un total de dotze policies varen garantir ahir l'ordre en la presentació del llibre Les possessions mallorquines, passat i present (Documenta Balear). El motiu fou de caire preventiu, ja que hi estava prevista la presència del conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, a qui esperaven una cinquantena de persones disposades a fer sentir la seva protesta amb xiulets. Però Bosch no hi aparegué. "Li ha sorgit un imprevist per un altre compromís", digué la directora general de Cultura, Isabel Cerdà, després de l'esdeveniment, encara que fonts de la Conselleria argumentaren una indisposició de caire personal. Isabel Cerdà; Miquel Deyà, director general d'Universitats; i Tòfol Vidal, director de l'IEB, hagueren de patir els xiulets dels presents, que es perllongaren durant uns 20 minuts després de la presentació.
“Que no us amarguin, que no us llevin el somriure”
Lluís Llach pronuncià ahir a Palma 'El meu amic Miquel Martí i Pol i la bona vida', la conferència que clausurà al Centre de Cultura Sa Nostra el cicle de la UIB La bona vida, en el qual ja participà l'any passat. I fou també el 2011 quan la UIB cedí 20 ordinadors reutilitzables perquè la Fundació Lluís Llach els enviàs al Senegal, on treballa per millorar les condicions educatives al poble de Palmarin amb el projecte Anem més lluny i on el músic passa gairebé la meitat de l'any, lluny del seu celler del Priorat. Aquesta cessió puntual es convertí ahir en un conveni de col·laboració entre les dues institucions per continuar enviant-hi equipament periòdicament.
La cuina més solidària
La nova editorial Òrbita Edicions va fer ahir la presentació oficial del que és el seu tercer llibre, Receptes per a no oblidar. Es tracta d’un recull de 37 plats elaborats per personatges coneguts de les Illes Balears, com Aina Calvo, Rodo Gener, Toni Garrido, Madò Pereta, Llorenç Santamaria, Toni Bestard, Agustí Villaronga, Joan Bibiloni, Pep Tosar, Tomeu Penya, Koldo Royo, Tomeu Seguí (autor de la il·lustració de la portada), Daniel Monzón, Chenoa i Rafel Duran.
Els llibres surten al carrer
La XXX Fira del Llibre i la XXIII Setmana del Llibre en Català tornen enguany al parc de les Estacions, on se celebraran plegades des de divendres fins al 10 de juny, després del sus del seu pregoner, l'actor Joan Miquel Artigues. "Els llibreters han entès la situació en què estam. Necessitàvem fer-les juntes per raons operatives", afirmà ahir durant la presentació de l'esdeveniment Francesc Sanchís, president del Gremi de Llibreters. També varen assistir a l'acte el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Joan Rotger; la directora general de Cultura, Isabel Cerdà; el director general de Comerç i Empresa, César Pacheco; i la directora insular de Cultura, Catalina Sureda. Sanchís també va subratllar l'esforç econòmic que han fet els llibreters per dur endavant ambdues fires, que no s'haurien pogut realitzar "sense les seves ganes ni il·lusió".
“Els arqueòlegs del futur no entendran com es va sostenir aquesta societat”
Dotze anys d'excavacions a les Païsses (Artà) han servit per a moltes coses, però la pregunta sempre ha estat la mateixa:com varen viure els talaiòtics? Javier Aramburu i el seu equip enceten aquest estiu una nova campanya, en la qual l'objectiu serà aconseguir més dades que ajudin a explicar "la desaparició del món talaiòtic". "És difícil esbrinar-ne les causes exactes. Nosaltres analitzam els moments anteriors i posteriors al trencament cultural que es produí", assenyala Aramburu.
La Simfònica desconvoca la vaga
Imatge d’arxiu de la darrera protesta dels músics de la Simfònica. El comitè d'empresa de l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma desconvocà ahir la vaga prevista per als dies 23, 25 i 27 de maig, dates que coincidien amb les funcions d'Il trovatore al teatre Principal. "El motiu d'aquesta desconvocatòria és que finalment s'han aconseguit les reunions de les entitats que formen el Consorci per tal d'obtenir una solució a la viabilitat de l'orquestra", diu el comitè mitjançant un comunicat. El comitè d'empresa presentarà, mitjançant la gerència de la formació musical, una proposta de viabilitat basada en un estudi econòmic de la situació de l'orquestra, "on els músics i treballadors faran diferents esforços econòmics i laborals" per tal d'afrontar la situació.
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- Exigeixen a Educació que «deixi de discriminar els docents amb alguna discapacitat» i faciliti la seva integració als centres
- Convoquen una concentració contra el Pla de segregació lingüística del Govern
- Demanen a la Fiscalia que investigui el Govern per presumpta prevaricació urbanística
- Més de 60 entitats se sumen a la manifestació de dissabte a Palma per l'habitatge