Educació elabora una ordre que desenvoluparà els continguts del TIL
La Conselleria d'Educació ha anunciat aquest dimecres que està elaborant una ordre que marcarà els continguts del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Amb aquesta norma Educació pretén regular aspectes “metodològics, el calendari d'aplicació del Decret i l'avaluació de les assignatures fetes en llengua estrangera”, entre d'altres.
L'oposició creu que la Llei de Símbols és "anticonstitucional" i "innecessària"
Els grups parlamentaris de l'oposició demanaran aquest dimarts la retirada de la Llei de Símbols, que es debatrà en la sessió plenària del Parlament, perquè, segons el PSIB, és "anticonstitucional" i per a MÉS és "innecessària", ja que impedeix penjar símbols, com els llaços quadribarrats a les façanes d'edificis públics.
Els Joves Actius per la Cultura enllaçaren Artà en un acte festiu i compromès
Prop de 150 persones participaren el passat diumenge a Artà en l'acte de defensa de la llengua catalana a càrrec de l'associació de Joves Actius per la Cultura (JAC-IB).
El Govern 'ven' que sí es poden prohibir els llaços quadribarrats
La Llei no prohibeix directament que els centres pengin llaços quadribarrats a les façanes si bé la norma diu que caldrà demanar autorització a la conselleria competent en matèria de patrimoni.
Llaços quadribarrats
Des que els llaços quadribarrats s'han convertit en símbol de la llibertat d'expressió, és molt possible que d'aquí a poc temps apareguin a molts més llocs que a escoles i instituts.
La Llei de símbols és un "nyap" jurídic
El Grup MÉS considera que el nou projecte de llei de símbols és jurídicament un "nyap" i una "perversió", i constata que el Consultiu mira cap a una altra banda per evitar més pressions del Govern del PP. El diputat Nel Martí explica que "és un nyap perquè amb el nou redactat pretén regular l'ús dels símbols amb una llei -sobre l'ús propi dels immobles públics- que ja és vigent i que res té a veure amb la finalitat de la llei de símbols". Martí afirma que "penjar una bandera o un altre símbol no oficial no es pot considerar un ús impropi de l'immoble, com es pretén amb el nou text. Açò suposaria una manipulació jurídica injustificable i perversa".
La Llei de símbols no prohibirà els llaços quadribarrats a les escoles
La Llei sobre l'ús de símbols institucionals de les Illes Balears no prohibirà els llaços quadribarrats a les escoles. Això és el que s'extreu del vot particular emès pel sector més progressista del Consell Consultiu, que formulen els consellers Pere Aguiló Crespí, Pedro A. Aguiló Monjo, Maria Ballester, Carmen Fernández i Joan Oliver Araujo. Tal com expliquen els consellers amb la nova redacció del punt 4.3 de la llei de símbols, "si es penja de la façana un llaç amb els colors de la senyera catalana, com a expressió de suport a la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, aquest fet no constitueix en cap cas utilització privativa del bé, que continua íntegrament destinat al servei públic educatiu, de manera que no necessita autorització".
Llaços: victòria de la llibertat d'expressió
La decisió final del Consell Consultiu ha ratificat que prohibir els llaços quadribarrats a les escoles va contra la llibertat d'expressió, pilar fonamental de la Constitució.
Una cançó de rap contra el Decret de Llengües
El Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) ha estat la font d'inspiració de Miki Galmés que ha compost una cançó de rap inspirada en aquesta nova normativa que tant preocupa a alumnat, pares i docents.La cançó explica la història de la Maria, de 9 anys, que cada dia es desperta plorant pels enganys que sent a dir als polítics i al pensar que el TIL l'allunyarà d'un amic seu que xerra castellà. La cançó acaba demanant als polítics que no juguin amb els infants.• Pots escoltar l'enregistrament pitjant aquí
L'Ajuntament de Pollença, el primer en rebutjar el Decret de Llengües
L'Ajuntament de Pollença és el primer a dir "no" al Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). El darrer ple municipal aprovà una moció per mostrar el rebuig al Decret del Govern Bauzá i donar suport a la vaga indefinida a l'educació convocada per l'Assemblea de Docents. La moció va ser presentada de forma conjunta per PSM, el Pi, Alternativa i PSOE. Va ser aprovada amb els vots favorables d'aquests partits, juntament amb els d'Esquerra. La moció va tenir les abstencions de PP i UMP. Segons explicaren des d'Alternativa per Pollença, fins i tot el batle, Bartomeu Cifre (PP), "va acceptar que el govern del seu partit havia actuat amb una improvisació total" i que havien donat lloc a "una tensió i un enfrontament absurd".
Els docents denuncien que el Govern Bauzá els vol "criminalitzar"
El Comitè de Vaga de l'Assemblea de Docents de les Illes denuncia que el Govern Bauzá realitza una "campanya de criminalització" dels professors i lamenta que es vulguin "limitar els legítims drets d'expressió i de vaga". La reacció dels professors es produeix després que l'Institut de Política Familiar (IPFB) denuncies l'Assemblea de Docents davant l'Institut Balear de la Dona (IBD) per utilitzar un vídeo de crida a la vaga en el què, al seu parer, "s'empra la violencia de gènere". L'IBD reclamà la retirada del vídeo. El Comitè de Vaga explica a través d'un comunicat que ell vídeo "vol mostrar que les mesures i accions que s'han dut a terme contra l'educació pública i contra les condicions laborals dels docents durant els tres darrers anys són agressions" . Segons els docents, per il·lustrar aquesta "situació límit", el vídeo "alterna les imatges de bufetades del cinema clàssic amb les mesures, decrets i lleis" aprovats pel Governs del PP.
Llei de símbols, inconstitucional
El Consell Consultiu ha fet un dictamen on diu que la llei de símbols del Govern Bauzá és inconstitucional. L'obsessió d'aquesta normativa és prohibir els llaços quatribarrats a les escoles. Ara es veu clar qui és que menysprea l'esperit de la Constitució.
Consultiu: per la llibertat d'expressió
El Consell Consultiu ha envergat una mala galtada jurídica a la cara de Bauzá. Li esbomba la seva reaccionària Llei de símbols afirmant que va contra la llibertat d'expressió, pilar bàsic de la Constitució, precepte recollit a totes les normes democràtiques del món i ja regulada a la primera carta magna de la humanitat, la dels Estats Units, en el segle XVIII. Però pel que sembla Bauzá viu ideològicament i culturalment molt més enrere: habita en el segle XVI dels Tercios de Flandes, a l'època del Gran Capità i la Armada Invencible.
La Llei de símbols és anticonstitucional per al Consell Consultiu
El Consell Consultiu considera anticonstitucional l'Avantprojecte de Llei sobre l'ús dels símbols institucionals de les Balears. Concretament, al Dictamen emès per la institució consideren que "no s'ajusta a dret" en l'apartat 3 de l'article 4, que regula la utilització o col·locació de símbols, a l'estimar que "atempta contra la llibertat d'expressió, protegida per l'article 20 de la Constitució Espanyola". Així, aquest òrgan ha aprovat un dictamen, que no és vinculant i que compta amb un vot particular, subscrit per cinc consellers del Consell Consultiu.
'Enllaçats' fa costat als batles de la Franja contra el 'LAPAO'
Els impulsors de la campanya 'Enllaçats per la llengua' han fet arribar a nombrosos batles de les comarques catalanòfones d'Aragó una carta en la qual manifesten solidaritat i suport a la resposta organitzada a diversos indrets de l'Alta Ribagorça i la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya, en contra de la reforma normativa d'aquella comunitat que preveu canviar la denominació oficial de la llengua pròpia dels seus habitants. En aquest context, des d'"Enllaçats per la llengua" s'han assabentat que els primers edils d'una trentena de municipis han articulat una resposta unitària en oposició a la llei, aprovada amb els vots de PP i PAR.
El compromís d’Enllaçats
Els col·lectius que componen Enllaçats per la Llengua assumeixen compromisos cada cop més importants. Aquesta organització illenca, nascuda des de la ferma convicció de la defensa de l'idioma propi de les Balears, ha acordat amb altres grups afins d'arreu dels països de parla catalana anar al Parlament Europeu després de l'11 de setembre a fer sentir la veu dels que no volen la llengua ni arraconada ni en vies d'extinció.
El Govern diu que la llei de símbols no és sancionadora
El Govern presentà ahir a la mesa general de negociació de l'Administració el darrer esborrany de l'avantprojecte de la llei de símbols institucionals i assegurà que "no és una llei sancionadora, sinó dissuasòria". Ara bé, la veritat és que a l'esborrany, en els articles 10, 11 i 12, hi consten clarament les sancions que es preveuen en cas d'infraccions lleus i greus. A més a més, el títol II s'anomena "règim sancionador". La mesa estigué presidida per la directora general de Funció Pública, Núria Riera, i per la directora general de Recursos Humans de la Conselleria d'Educació, Margalida G. Pizà.
És una llei antillaços
Les societats civilitzades es doten de lleis que garanteixen la convivència, regulen la llibertat i condueixen l'interès general cap al futur
El Govern elimina de l’esborrany de la llei de símbols l’atac directe als professors
El Govern ha decidit eliminar l'atac directe als professors que es feia explícit a tot l'article 5 de l'últim esborrany de l'avantprojecte de llei sobre l'ús dels símbols institucionals. Concretament, on deia que la regulació afectava els "immobles o mobles afectes a serveis públics propis de la Comunitat Autònoma o en els centres de l'àmbit docent", s'ha llevat la part dels centres educatius tal com ja estava redactat en el primer esborrany. És una llei antillaços
Enllaçats a l'Europarlament
El fet que Enllaçats es prepari per anar al Parlament europeu per conscienciar-lo de la discriminació de la llengua catalana que duen a terme el Govern balear, el valencià i el central de Madrid ha de tenir el suport de tots els que estimen, conreen i defensen la llengua pròpia d'aquestes comunitats.
Enllaçats denunciarà a l'Europarlament el menyspreu del català
Enllaçats per la Llengua ja s'ha començat a organitzar per anar al Parlament europeu a denunciar el menyspreu cap a la llengua catalana que s'està produint des dels governs de Balears, Madrid i del País Valencià. Durant aquest mes d'abril, els representants dels territoris de parla catalana tenen previst reunir-se al País Valencià per concretar com exposar a Brussel·les, durant el tercer trimestre, el que passa a l'Estat espanyol amb les llengües minoritàries. Enllaçats a l'Europarlament
Un centenar de centres recullen firmes contra el decret de llengües
Un centenar de centres de Primària i de Secundària ja recullen firmes en contra de l'esborrany del decret de tractament integrat de llengües que la Conselleria d'Educació vol començar a posar en marxa el pròxim curs, si tot va bé. Si el malestar en contra de la lliure elecció de llengua el curs passat es materialitzà amb la creació del moviment 'Enllaçats per la llengua' i la penjada de llaços quadribarrats a les façanes dels centres, ara la retirada del decret es vol exigir a través de la recollida de signatures. La iniciativa, que ha sorgit del sindicat STEI-intersindical i de l'Assemblea de Mestres i Professors en Català, rep el suport de l'OCB, Acció Cultural de Menorca, Institut d'Estudis Eivissencs, Escoles Mallorquines i Moviment per la Llengua, entre d'altres.
Enllaçats per la llengua arriba al Congrés dels Diputats
Enllaçats per la llengua portà ahir les seves reivindicacions en defensa de l'idioma propi al Congrés dels Diputats, després de la gran jornada de dissabte arreu dels Països Catalans. Enllaçats per la llengua, CIEMEN, Kontseilua i A Mesa pola Normalización Lingüística exposaren davant dels diputats d'Amaiur, d'ERC, del Bloc Nacionalista Gallec, de Compromís, d'Iniciativa Verds i d'Izquierda Plural el seu rebuig a l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), perquè suposa un "atac directe" a les comunitats lingüístiques que representen.
Els directors d’institut planten cara al Govern
La Federació d'Associacions de Directors i Directores de Secundària de les Illes Balears (FADESIB), que agrupa 52 directius, ha decidit plantar cara al Govern davant les noves normatives que Educació vol posar en marxa el pròxim curs. Concretament, la seva indignació ha estat generada pel contingut del futur decret de tractament integrat de llengües i pel de la llei de la convivència escolar i de l'autoritat del professorat dels centres educatius. En relació al segon esborrany que Educació els ha presentat sobre el decret de llengües, el president de la Federació, Antoni Quintana, assegurà que "el decret el que vol és modificar l'equilibri que existeix entre català i castellà".
9-M: Primera acció simultània en defensa de la llengua als Països Catalans
L'atac a la llengua catalana que estan duent a terme els governs balear, valencià i estatal ha aconseguit que aquest dissabte els Països Catalans portin a terme la seva primera acció simultània en defensa de la llengua pròpia. Des de la Catalunya Nord passant per les Balears i acabant pel País Valencià, el moviment d'Enllaçats per la Llengua realitzarà la seva acció més important d'ençà que fa un any sorgí a l'IES Albuhaira de Muro. El llaç quadribarrat ha traspassat, després d'un any, la mar balear i arriba dissabte amb força a la resta de Països Catalans.
Enllaçats per la llengua es prepara per al 9 de març
Enllaçats per la llengua enllesteix els diferents actes que es duran a terme a tots els territoris de parla catalana el pròxim 9 de març de manera coordinada. Serà la primera vegada que la defensa de la llengua es realitzarà de simultàniament als Països Catalans després dels forts atacs del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, a l’escola en català. Palma, el Mercadal i Eivissa plantegen diferents alternatives per actuar en la defensa de la llengua pròpia. L'edifici de la Riera de la UIBacollirà a partir de les 12.30 hores el Consell Social de la Llengua Catalana de les Illes Balears, obert a la participació d'entitats i personalitats de reconegut prestigi.
Les entitats en defensa del català es mobilitzen per reviure el 25-M
Les entitats en defensa de la llengua catalana de les Illes ja s'estan mobilitzant per reviure el clamorós 25 de març, quan la manifestació "Sí a la nostra llengua" aconseguí reunir més de 50.000 persones a Palma, segons els organitzadors. De moment, entitats i sindicats a favor del català s'han citat el dissabte 9 de març en l'àmbit de tots els Països Catalans. L'objectiu és una jornada simultània en defensa de la llengua pròpia a l'escola. Aquesta va ser una de les iniciatives sorgides el 15 de desembre passat en la trobada a Castelló, al País Valencià, amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la signatura de les Normes de Castelló.
El decret de llengües no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016
El decret pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears no arribarà a les aules fins al curs 2015-2016. Així ho indica la disposició transitòria tercera d'un nou esborrany del decret, que inclou dos punts nous en què s'apunta quins són els plans de la Conselleria d'Educació.
“Enllaçar-se ha deixondit el cor dels catalanoparlants”
Amb un recital de poemes i entonant gloses, és a dir, amb una demostració de les possibilitats literàries que ofereix la llengua catalana, l'IES Albuhaira de Muro va celebrar ahir el primer aniversari d'"Enllaçats pel català", una iniciativa que sortí d'aquest centre i que s'ha convertit en l'emblema de la lluita contra les polítiques del Govern de José Ramón Bauzá per arraconar la llengua pròpia. El gener de l'any passat, quan es va posar en marxa Enllaçats, feia encara molt poc temps que el Govern havia anunciat la modificació de la Llei de funció pública (la que eximeix els treballadors públics de conèixer el català). Antoni Pastor continuava al PP, el decret de trilingüisme no existia, ni la nova llei de José Ignacio Wert.
“El 2012 molta gent ha defensat la llengua per primera vegada”
El coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, acaba de publicar La revolta dels Enllaçats, un llibre que recull en més de 280 pàgines el darrer any de lluita de la societat balear a favor de la llengua pròpia. Segons Martí, el president José Ramón Bauzá ha fet que "molta gent se sentís agredida i se'ls ha despertat el sentiment de lluita que tenien adormit". De fet, una de les coses que més li ha sorprès del 2012 és que "molta gent defensà la llengua per primera vegada". "Visquérem un any d'un creixement molt important a favor del català", apunta.
El PSM-IV-ExM considera que l'avantprojecte d'ús de símbols és “una remembrança franquista”
La coalició PSM-IV-ExM ha presentat noves al·legacions al segon avantprojecte d'ús de símbols del Govern balear, en considerar que suposa "remembrança franquista", "un viatge 40 anys enrere quan les expressions en favor de la catalanitat i de l'escola a aquesta llengua eren perseguides".
Bosch diu que no retallarà més professors però que no té la clau del calaix dels doblers
El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, assegurà ahir durant la mesa sectorial d'Educació que ell no té la clau del calaix dels doblers. Així ho explicaren els sindicats, que ben aviat li recriminaren que amb les seves paraules deixava clar que no era ell qui governava realment a Educació. Ja davant la premsa, el conseller es comprometé, tot i no tenir poder en les qüestions econòmiques que afecten la Conselleria, que el pròxim curs 2013-14 "el nombre de professors serà similar al d'aquest, com també les seves retribucions, i afegí que no té previst "cap reducció significativa". Manifest de suport a la llengua catalana
Manifest de suport a la llengua catalana
"Enllaçats no acatam" ha posat en marxa una campanya per recollir signatures al manifest Som onze milions, que pretén reivindicar la presència del català als quatre estats i als 68.000 quilòmetres quadrats on es parla actualment.
Educació designarà a dit els nous inspectors dels centres
Un operari de l’Ibisec, a l’IES Marratxí durant la retirada d’un llaç quadribarrat de la façana. Foto: Arxiu. La Conselleria d'Educació designarà a dit els nous inspectors dels centres, tal com denuncià ahir FE-CCOO. El sindicat informà que Educació "ja prepara el seu braç executor per eliminar els símbols als centres" i fer complir la resta de lleis, a més del decret de tractament de llengües, que s'han de posar en marxa el pròxim curs. Concretament, el procediment per a la provisió accidental de places d'inspecció educativa "sempre havia estat poc transparent i amb molt poca objectivitat, però el que tracta la Conselleria amb aquesta nova ordre és nomenar inspectors que simpatitzin amb ells per obligar tot el professorat a complir els darrers avantprojectes presentats", afirmaren ahir des del sindicat. Cal recordar, que a final del curs passat, Educació decidí prescindir de 17 inspectors.
Un símbol és un símbol
Símbol és, segons algun diccionari, un element sensible que es pren com a signe figuratiu d'un altre per raó d'una analogia que l'enteniment percep entre ells...
Multes de 5.000 € per als directors que incompleixin la llei de símbols
CCOO crida la comunitat educativa a fer una “desobediència pacífica” de la norma. Foto: Arxiu. El segon esborrany d'avantprojecte de llei sobre l'ús dels símbols institucionals de les Illes Balears preveu multes de fins a 5.000 euros per als directors dels centres educatius que "no adoptin mesures adequades" per donar compliment a la futura legislació. La nova llei preveu infraccions lleus (amb multa de 500 a 2.000 euros) i greus (multa de 2.001 a 5.000 euros), i deixa clar que "es consideren infractores les persones que ocupin el lloc de més responsabilitat en el centre educatiu en el qual es duguin a terme qualssevol d'aquestes infraccions", és a dir, els directors. Crida a "desobeir" la llei de símbols El PSIB considera que la llei de símbols legalitza les "purgues ideològiques"
Multes de 5.000 euros
Parlant clar, la llei de símbols que prepara Bauzá es fa per posar 5.000 euros de multa als directors de centres docents que permetin col·locar llaços quadribarrats...
El PSIB considera que la llei de símbols legalitza les "purgues ideològiques"
El PSIB-PSOE ha qualificat la llei sobre l'ús de símbols institucionals que tramita el Govern Bauzá de "reaccionària i impròpia d'una democràcia", ja que "legalitza les purgues ideològiques dins de l'administració".
Crida a «desobeir» la llei de símbols
Un operari retira la llaçada a a favor de la llengua pròpia a l'IES de Marratxí. Foto: Arxiu. La Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (FECCOO) ha realitzat avui una crida a la «desobediència pacífica» del sector educatiu pel segon esborrany de la llei sobre l'ús de símbols institucionals de Balears que tramita el Govern, per considerar que atempta contra les llibertats de càtedra i expressió. CCOO considera la norma «ambigua, innecessària i coercitiva» i ha anunciat que estudiarà plantejar noves accions legals a l'esborrany. El sindicat ha rebutjat en un comunicat el contingut d'aquest avantprojecte legislatiu per entendre que «suposa un atac directe a la llibertat de càtedra i d'expressió, protegides constitucionalment» i ha cridat la comunitat educativa a la desobediència pacífica contra la norma.
La comunitat educativa intensificarà el 2013 la lluita contra els atacs a la llengua
L'IES Marratxí durant la darrera protesta contra les retallades educatives.Foto: Arxiu. La comunitat educativa ho té clar i el 2013 intensificarà la lluita iniciada enguany contra els atacs a la llengua i les retallades a les escoles i als centres. Ja està en marxa la convocatòria d'una reunió d'entitats, sindicats i partits polítics que treballen per la normalització del català, el basc i el gallec, a fi de donar una resposta conjunta a la futura Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) per tractar una proposta que tindria dues fases. La primera serà coordinar una acció conjunta a tots els territoris, que s'haurà de veure en què es concretarà: si en grans manifestacions o bé en accions puntuals de protesta.
- Com serà la nova plaça Major de Palma?
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- PP i Vox, en contra de reclamar un impuls formal davant el Parlament Europeu per a l'oficialitat del català
- Mònica Terribas participa en un debat a Campos sobre el periodisme d'investigació i 'El minuto heroico'