Els eivissencs diuen no a les retallades
Petits i grans van compondre una vistosa cadena humana. Foto: G.G.Lama. Els eivissencs tornen a mostrar el seu rebuig a les retallades educatives del Govern de José Ramón Bauzá. Més de 300 persones es van concentrar ahir al parc de la Pau d'Eivissa per reivindicar una educació pública de qualitat. Pares, alumnes i professors participaren en la manifestació, convocada per la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPA). L'ambient fou festiu i animat, amb moltes pancartes reivindicatives, crits i camisetes verdes a favor de l'escola. Els assistents es concentraren al parc de la Pau, d'on partiren després cap al Consell d'Eivissa, tot formant una vistosa cadena humana que va arribar al passeig de Vara de Rei, on es va llegir un manifest contra les retallades.
El pla Company per preservar la posidònia no acontenta ningú
La regulació penalitza el fondeig sobre posidònia de naus de més de 12 metres d'eslora en profunditats de menys de 35 metres. Foto: M.S.F. Preservar les prades de posidònia és l'objectiu del Govern. Per això, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori té previst aprovar un decret en aquest sentit. Tanmateix, les línies mestres del pla que elabora el departament que dirigeix Biel Company no acontenten ningú. El GOB es mostra escèptic davant la futura normativa i les empreses nàutiques de Balears la troben massa restrictiva. Una de les característiques d'aquest pla és que, en relació a l'ancoratge d'embarcacions, la regulació penalitza el fondeig sobre posidònia de naus de més de 12 metres d'eslora que estiguin sobre profunditats de menys de 35 metres.
Els instituts, els que més patiran les retallades de professors
Els IES seran els que més patiran la retallada de professorat. Foto: Arxiu. Els Instituts d'Educació Secundària (IES) seran els que més patiran la retallada de professorat el pròxim curs. Hi ha tres factors que incideixen en el fet que això passi a Secundària i no a Primària. Tots els professors hauran de fer a partir del curs vinent 20 hores lectives, la jornada laboral dels funcionaris s'incrementa de 35 a 37,5 hores a partir de l'1 de juliol i, a més a més, la ràtio de professor per alumne puja un 20%. Amb tot, els Centres d'Educació Infantil i Primària (CEIP), tot i perdre un o dos professors de mitjana el curs que ve, no arriben a les xifres desorbitades que s'estan confirmant per a Secundària. Les quotes establertes per Educació a molts instituts suposen prescindir de més d'una desena de docents.
Bauzá cobra 11.000€ menys que la mitjana de presidents
El president Bauzá assistí ahir al lliurament de diplomes de l’Escola de Xeremies de Marratxí.Foto: P.Bota. El president Bauzá cobra uns 11.000 euros menys de mitjana que la resta de líders autonòmics, en concret 10.943 euros menys a l'any. La mitjana de sou de tots aquests mandataris puja als 76.647 euros, mentre que el salari del president balear és de 65.704 euros. El que més doblers percep és el president de la Generalitat de Catalunya, el convergent Artur Mas, que gairebé duplica el salari de Bauzá, uns 122.456 euros l'any. A continuació el segueixen el lehendakari del País Basc, Patxi López, amb 97.519 euros, i la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, amb 94.079.
La festa esclata a Ciutadella
El flabioler Sebastià Salord arribà abans de les dues del migdia a la plaça de la Catedral de Ciutadella, plena a vessar de gent. Tot estava llest per al primer toc de flabiol. Després començà el replec dels 93 caixers i cavallers. La festa ja s'havia encetat. A les cinc de l'horabaixa, el replec estava a punt de completar-se, amb l'única mancança del caixer senyor, Luis de Olivar O'Neill. El Caragol del Born es va iniciar a les 18 hores. El caixer senyor havia esperat deu minuts per fer l'entrada. Enguany, foren 21 cavallers manco que l'any passat, i això es va notar perquè el Caragol del Born va finalitzar quan mancava un quart d'hora per a les set.
Malgrat tot, Palma celebra Sant Joan
Ciutat celebrà ahir la seva nit de Sant Joan més polèmica, precedida per la substitució del pregó per una convidada a la festa i pel debat entorn de l'actor Miquel Àngel Llonovoy com a encarregat d'un discurs que havia fet durant els darrers 18 anys i a qui l'Ajuntament de Palma no volgué. Malgrat tot, Cort rectificà i Llonovoy convidà els ciutadans a la celebració, encara que el seu sou anà a càrrec de la Federació d'Associacions de Veïns i no del Consistori, que enguany s'encarregà de l'organització de la festa. El principal enemic de la vetlada fou el partit de futbol de la selecció espanyola, que endarrerí l'inici dels actes. Llonovoy pujà a l'escenari a les 22.20 hores i començà amb una declaració d'intencions.
1869: Sant Joan Pelós
Sant Joan Pelós era descobert per l'Arxiduc, entre altres figures folklòriques ancestrals de les Illes, i en prenia nota per al seu voluminós treball Die Balearen. Personatge present a les festes, principalment a Pollença i Ciutadella de Menorca, és algú disfressat del sant...
President fracassat
De cap altre govern autonòmic dels que hem tengut en aquest petit país insular es pot dir amb tanta raó i amb tantes raons que és un fracàs. Diríem, fins i tot, que és un fracàs sense pal·liatius, inapel·lable, perquè, al marge de la feixuga herència rebuda...
Company i la posidònia
Les lleis es fan per ser complides, però per ser aplicades necessiten un punt de coerció que les faci ser respectades. Si regular l'activitat humana ha estat sempre difícil, preservar el medi ambient i compartir els fruits de la natura ha estat molt complicat...