La nova editorial Òrbita Edicions va fer ahir la presentació oficial del que és el seu tercer llibre, Receptes per a no oblidar. Es tracta d’un recull de 37 plats elaborats per personatges coneguts de les Illes Balears, com Aina Calvo, Rodo Gener, Toni Garrido, Madò Pereta, Llorenç Santamaria, Toni Bestard, Agustí Villaronga, Joan Bibiloni, Pep Tosar, Tomeu Penya, Koldo Royo, Tomeu Seguí (autor de la il·lustració de la portada), Daniel Monzón, Chenoa i Rafel Duran. El 10% dels beneficis del llibre aniran destinats a l’Associació de Familiars d’Alzhèimer de Mallorca (AFAM). En l’edició, també hi ha col·laborat la dona de Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, que és vicepresidenta de la Fundació que porta el nom del seu marit.
“Òrbita Edicions ha sorgit de les ganes d’estar més a prop de la nostra societat i cultura”, digué durant la presentació Javier Matesanz, un dels responsables del projecte juntament amb Vicente Garcia i Natalia Rabassa. “És un llibre molt modest, fet per persones per a persones, amb receptes de tota la vida que explica cada un dels personatges”, afegí.
La recepta proposada al llibre per l’actor Joan Bibiloni és la dels ciurons cuinats. “El toc es dóna posant al final l’allioli”, confessà l’intèrpret, qui s’ha bassat en la recepta de la seva sogra. “Aquest llibre és una iniciativa fantàstica perquè, a part de les receptes, té una finalitat solidària. I moltes vegades costa molt poc ajudar”.
El director de cinema Toni Bestard ha apostat per tot un clàssic: l’arròs brut. “Vaig tenir la sort que aquest plat estigués lliure quan Javier Matesanz em va entrevistar. És un dels pocs que sé cuinar”, reconegué. Per Bestard, el més important en aquest cas són les “espècies i el sofregit”. El cineasta agafà la recepta de la seva mare.
Rodo Gener recomana una recepta d’allò més actual com és el menjar de pobres. “És un clàssic de la cuina menorquina, que sorgeix de la saviesa popular, quan es cuinava amb les coses que tenies a mà”, comentà. “Ens hem d’anar acostumant a això”, digué.
D’altra banda, Koldo Royo hi ha aportat una recepta de creació pròpia: guàtleres farcides de foie i pètals de rosa. “Estic molt content, perquè em varen demanar un plat meu, que vaig crear a Mallorca i que en certa manera ja s’ha incorporat a la cuina illenca”, contà el famós cuiner, que es mostrà molt “orgullós” de poder col·laborar en una iniciativa solidària com aquesta.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
M'agradaria comprar-lo, però visc fora de les Illes. Qualcú me pot dir si per Internet el puc comprar i a partir de quan? Gràcies