El fred no pot amb les ganes de Rueta
La Rueta desafià ahir el fred i omplí els carrers del centre de Ciutat de famílies disposades a passar-ho d'allò més bé. Les disfresses foren de tot tipus i per a tots els gustos, tot i que en destacaren moltes de fetes a casa, perquè el preu econòmic no és incompatible amb la creativitat, ans al contrari. Els infants foren els protagonistes de la jornada i gaudiren d'allò més, encara que fos per una estona, sent princeses, pirates, bruixes, pallassos... L'únic límit el posava un mateix. No hi va haver desfilades i cadascú anava on volia, malgrat que en qualque punt es podia trobar el Drac de na Coca i la resta de caparrots de la Sala, els quals també volgueren fruir de la festa del rei Carnestoltes.
“Si guany, serà com si em tocàs la Grossa”
La cursa per als premis Goya ha començat el seu particular compte enrere i ja queden només 10 diues per saber si la intèrpret mallorquina Catalina Solivellas aconseguirà el prestigiós guardó, en aquest cas a la millor actriu revelació pel seu paper de Lola en Els nens salvatges. L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques no es farà càrrec enguany de les despeses dels viatges que han d'efectuar els nominats, però l'actriu illenca rebrà l'ajuda de l'Institut d'Estudis Baleàrics per traslladar-se a Madrid. Solivellas va reconèixer ahir que molts dels nominats estan "atònits" per haver de costejar-se els desplaçaments. "Això demostra que la crisi està arribant a totes bandes", afirmà. Encara que quan va saber que estava nominada no pensava a guanyar, a mesura que s'acosten els dies augmenten les ganes de tornar a Mallorca amb el Goya a la maleta. "Si guany, serà com si em tocàs la Grossa", afirmà.
L’IEB es fa càrrec del desplaçament de les galeries illenques a Arco
L'Institut d'Estudis Baleàrics aportarà 22.500 euros per al desplaçament de les galeries Xavier Fiol, Pelaires, Maior i Horrach Moyà a Arco. Les representants illenques seran a Madrid del 13 al 17 d'aquest mes. Així ho anunciaren ahir el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch; el director adjunt de l'IEB, Antoni Vera; Pep i Fede Pinya, de la galeria Pelaires; Jero Martínez, de Maior; Patricia Palmer, d'Horrach Moyà; i Xavier Fiol, en nom de la seva galeria. Vera destacà que subvencionar els desplaçaments de les galeries "era una mancança" quan l'Institut Ramon Llull s'encarregava de la promoció exterior de la cultura illenca, i assegurà que s'ha fet un esforç afegit perquè hi hagi presència balear a Arco.
Sus al Carnestoltes
La Rua de Marratxí anuncià ahir que ja ha començat el temps de carnestoltes. Malgrat el fred i la manca de sol, els carrers del poble s’ompliren de gent disposada a passar-ho d’allò més bé.
El Teatre de Petra torna un clam
El Teatre de Petra es convertí dissabte vespre en un clam per la llengua i el territori catalans amb la presentació de la iniciativa 'Som Països Catalans'. El recinte no només es va omplir de gom a gom, sinó que més d'un centenar de persones quedaren sense entrada per presenciar l'acte. A més de llegir-s'hi un manifest fundacional, s'hi pogué gaudir de les actuacions de Biel Majoral, reconeguts glosadors com Macià Ferrer i Maribel Servera, i els integrants de l'espectacle La cançó necessària (Pau Alabajos, Cesk Freixas, Meritxell Gené, Josep Romeu, Jordi Montañez i Andreu Valor). L'altre manifest de la vetlada fou el que aquests darrers llegiren a favor d'una cultura crítica.
“M’acomiadaren per telèfon dies abans de presentar el nou director”
Salvador Brotons dirigí l'Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma per primer pic el 1997, fins al 2001. Vuit anys després tornà a l'Illa, però també arribaren els temps convulsos, la crisi i el perill de desaparició de l'Orquestra. La segona estada amb la Simfònica finalitzà de manera sobtada el mes passat, quan les urgències pels nous projectes es dirigeixen cap a un altre model de gestió econòmica i, consegüentment, artística. L'actual gerent de la Simfònica, Marcelino Minaya, li comunicà per telèfon que li rescindien el contracte, dies abans que es fes oficial el nom de Josep Vicent com a nou director. Brotons parla a dBalears de com fou l'acomiadament i de la situació de l'Orquestra.
Mallorca, a pas de camell
Mohammed. Una volta a Mallorca en camell és el títol del darrer treball del cineasta mallorquí Toni Bestard. Es tracta d'un documental que narra la volta a l'Illa que dugueren a terme el periodista Miquel Vidal i el pintor Gustavo l'any 1964. La insòlita aventura quedà descrita en el llibre Mallorca a paso de camello (1965, amb textos de Vidal i il·lustracions de Gustavo), que s'ha editat en un e-book que s'entregarà amb el DVD, el qual es podrà comprar a partir de demà a Xocolat. "Mohammed és un projecte que arribà a les meves mans fa 5 anys, arran d'una entrevista a Gustavo que vaig llegir en una revista d'interiorisme", explicà ahir Bestard durant la presentació del film.
Llauradó dóna el Ciutat de Palma a l’OCB
Llauradó recollí el premi de mans de Fernando Gilet.Foto: Arxiu. L'escriptor, professor i col·laborador de dBalears Josep Maria Llauradó, guanyador del premi Joan Alcover de poesia, donarà els 10.000 euros de dotació econòmica del guardó a l'Obra Cultural Balear. Llauradó aconseguí el Ciutat de Palma amb el poemari El vers de l'esclau i, malgrat que tenia decidit en tot moment renunciar als doblers, no digué res dia 20 al teatre Principal. L'escriptor manifestà la seva posició crítica envers la política cultural i lingüística de l'actual legislatura recordant la figura d'Alcover, fonamental en "el camí de protegir i divulgar la llengua pròpia". "Aquest no és el premi Ciutat de Palma tal com l'entenc", comentà ahir Llauradó.
20 anys sense Josep Maria Llompart
Josep Maria Llompart finà a Ciutat el 28 de gener de 1993, víctima d'un infart. Amb la seva desaparició es va obrir un buit que mai més no s'ha tornat a omplir. Llompart fou poeta, editor, crític literari, intel·lectual i activista cultural. "No ha tornat a sorgir una persona amb la seva capacitat", explica la seva biògrafa, Pilar Arnau. Fill de militar, passà part de la infantesa a Galícia. Tornà a Mallorca amb la seva família l'any 1930. A causa d'una malaltia, entrà en contacte amb el català, llengua que no abandonà pus mai més. "El seu pare li volgué fer l'estada al llit més agradable amb les rondalles de mossèn Alcover. Malgrat que les intentà traduir al castellà, finalment les hi hagué de llegir en català", diu Arnau.
L’IEB inaugura la primera gran exposició
Sediments és el títol del primer gran projecte que presentarà l'Institut d'Estudis Baleàrics des que assumí totes les tasques de projecció exterior de la cultura de les Illes Balears. El centre Conde Duque de Madrid serà l'encarregat d'acollir des del proper dimarts aquesta exposició col·lectiva, que reuneix obres de Pep Canyelles (Palma, 1949), Gerard Matas (Palma, 1945), Àngel San Martín (Palma, 1945), Joan-Ramon Bonet (Palma, 1944) i Vicenç Torres (Palma, 1950). "És la nostra primera inauguració forta i la nostra línia és del tot continuista, amb una clara aposta per la projecció del món cultural de les Illes", assenyalà ahir el director adjunt de l'IEB, Antoni Vera, durant la presentació del projecte.
Nou boicot als Ciutat de Palma bilingües
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i l'Obra Cultural Balear duran a terme demà la segona edició de l'acte Sant Sebastià Literari, una manera de protestar contra la bilingüització dels premis Ciutat de Palma que rep un suport majoritari entre els integrants del sector literari. Com l'any passat, Sant Sebastià Literari consistirà en la lectura de textos per part d'una trentena d'escriptors, encara que la llista de participants és oberta a noves incorporacions. La cita serà demà a partir de les 19 hores a Can Alcover, coincidint amb el lliurament dels premis Ciutat de Palma. "L'acte és reivindicatiu, però farem veure la nostra queixa amb un to festiu", apuntà ahir durant la presentació de Sant Sebastià Literari Miquel Bezares, vicepresident de l'AELC.
Nou director per a un nou projecte
Josep Vicent (Altea, Alacant, 1970) serà el nou director titular i artístic de l'Orquestra Simfònica a partir de la temporada vinent, la qual començarà el proper juliol. La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats fou ahir l'escenari de l'anunci, duit a terme pel conseller Rafel Bosch, qui no va voler especificar quin serà el sou que cobrarà el nou director. Vicent i Bosch hi varen estar acompanyats per la directora general de Cultura, Isabel Cerdà; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, i el gerent de la Simfònica, Marcelino Minaya. Per part del Consell de Mallorca, no hi acudí cap representant polític.
Poca festa per començar
Catalina Torrents es mostrà molt emocionada per ser la pregonera d’enguany.Foto: T.Ayuga. Les festes de Sant Sebastià 2013 començaren ahir amb ben poca bauxa. En lloc de la tradicional desfilada popular, hi hagué un ball dels gegants de la Sala i el Drac de na Coca, dansa que va ser precedida per l'actuació de la Banda Municipal i pel ball de bot. Poca gent es congregà a la plaça per assistir al pregó, que enguany va ser a càrrec d'una emocionada Catalina Torrents, propietària de Casa Roca (fundada el 1850). Fonts municipals assenyalaren que la supressió de la desfilada popular ha estat per causes pressupostàries, malgrat que només s'han estalviat 4.000 euros amb aquesta mesura. Bona part dels ciutadans que hi anaren demanaren per la desfilada, sobretot els més petits. Algunes persones partiren abans d'hora decebudes.
Sus a l’Any Villangómez
Enguany es commemora el centenari del naixement de Marià Villangómez.Foto: Arxiu. L'Any Villangómez ja ha començat a rodar. La comissió que coordinarà els actes de commemoració del centenari del naixement de Marià Villangómez ja ha marcat els baluards del seu full de ruta, que tindrà en la reedició de l'obra poètica de l'escriptor eivissenc un dels eixos centrals. Els consells d'Eivissa i Formentera, el Govern, l'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE), l'Obra Cultural Balear de Formentera, els cinc ajuntament pitiüsos i la Universitat de les Illes Balears són els organismes que integren la comissió esmentada. "La reedició dels llibres de Villangómez és prioritària, perquè a hores d'ara estan esgotats. A més, volem unificar la seva obra poètica en un sol volum, que facilitaria les tasques de difusió", explica Jordi Salewski, membre de la comissió per part de l'IEE.
Joan Serra a la memòria
Kaleuxe inaugura aquest dijous a partir de les 20 hores una exposició retrospectiva del pintor manacorí Joan Serra Sansó (1973- 2002), desaparegut a només 29 anys. Aquesta és la primera mostra que es fa de la seva obra des que morí i es podrà visitar fins al 26 de gener. Serà llavors quan el germà del pintor, el músic Miquel Serra, realitzarà un concert de cloenda de l'exposició. Un total de 30 pintures de diferents formats i també alguns dibuixos integraran la mostra, que també ha estat comissariada per MiquelSerra.
El portal major de la Cartoixa, llest el 2013
Imatge de la Cartoixa. Les obres de rehabilitació de la coberta de la nau central i dels annexos de la Cartoixa de Valldemossa finalitzaren el setembre passat, després de dos anys de treball, problemes burocràtics i econòmics. Malgrat que el pressupost inicial de la intervenció rondava els 440.000 euros, la xifra ha pujat fins al 496.000, aclaria l’aparellador diocesà, Bartomeu Bennàssar. I és que les tasques de restauració de l’emblemàtic edifici de la serra de Tramuntana no només s’han centrat a reparar-ne la coberta, sinó que també s’ha intervingut la façana de l’església barroca, un element que estarà llest a principi de l’any que ve.
L’OCB celebra el 31 de Desembre més reivindicatiu
Tomeu Martí i Jaume Mateu, ahir a les portes de Can Alcover amb el programa d’actes del 31 de Desembre.Foto: C.C. L'Obra Cultural Balear presentà ahir a Can Alcover el programa d'actes amb el qual commemorarà la Diada del 31 de Desembre, marcada pel 50è aniversari de l'entitat i per les reivindicacions davant la situació de la llengua i la cultura catalanes a les Illes. L'acte principal es durà a terme el proper dia 29 a partir de les 20 hores al teatre Xesc Forteza de Palma, i consistirà en un homenatge a la filòloga i impulsora del procés de normalització lingüística Aina Moll i Marquès. "Ha estat un any horrible per a la llengua i la cultura catalanes i es notarà en la celebració", explicà el president de l'OCB, Jaume Mateu, durant la presentació de les activitats, que s'estrendran per tota la xarxa territorial de l'entitat. Mateu s'aferra a l'èxit de la passada Nit de la Cultura per reclamar la valentia necessària per "reivindicar el que ens pertany: els nostres drets lingüístics".
“Ara més que mai, la cultura és inseparable de la llibertat”
Josep-Lluís Carod-Rovira presentà ahir a Palma el llibre La passió italiana, obra amb la qual guanyà el premi Octubre 2012 i en què queda del tot palesa la "seducció" que ha exercit Itàlia al llarg del temps en il·lustres noms de la cultura catalana, una seducció de la qual Carod-Rovira tampoc no ha pogut escapar. "El llibre té una característica general pròpia que també és atribuïble a la meva persona: va per lliure i no és encasellable", assenyalà l'expolític de Cambrils. Els ingredients amb què ha cuinat aquesta obra són d'allò més diversos: "Hi ha prosa memorialística, lírica, un quadern de viatges, retrats literaris, recerca històrica i cultural, gastronomia, cinema i política".
La Fira de Teatre de Manacor queda sense ajudes del Consell
La Fira de Teatre de Manacor no podrà disposar l'any que ve de l'ajuda econòmica del Consell de Mallorca. Així ho anuncià ahir el batle de Manacor, Antoni Pastor, qui considera "normal" aquesta decisió per part de la institució insular. "Maria Salom m'ho va dir directament fa algunes setmanes. No és que no vulguin ajudar, però si el Govern no paga el Consell s'han de retirar aquests tipus d'ajudes", explicà Pastor.
Vilafranca dóna una lliçó
L'XI Fira de Teatre Infantil i Juvenil de Vilafranca finalitzà ahir amb un balanç òptim, sobretot quant al suport i a la voluntat del poble de tirar-la endavant. "Estam molt satisfets, perquè ha vingut moltíssima gent, però principalment perquè la participació de la gent de Vilafranca ha estat espectacular", explicà ahir Margalida Bonnín, de Sa Xerxa. "Més de seixanta persones, entre membres de companyies i programadors, han quedat a dormir a cases de veïns del poble, i també hem tingut voluntaris a les sales i taquilles". Després de tant de temps duent a terme la fira a Vilafranca, ara hi ha hagut ocasió de veure que ambdós elements "són indissociables". "Ara s'ha comprovat el feedback i el poble ha demanat tenir fira". Per les companyies, ha estat "molt millor estar en una casa que no en un hotel".
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- Exigeixen a Educació que «deixi de discriminar els docents amb alguna discapacitat» i faciliti la seva integració als centres
- Convoquen una concentració contra el Pla de segregació lingüística del Govern
- Demanen a la Fiscalia que investigui el Govern per presumpta prevaricació urbanística
- Més de 60 entitats se sumen a la manifestació de dissabte a Palma per l'habitatge