Aquestes són les litografies del llibre de bibliòfil Ubu roi, amb formes grotesques i colors vius. Fotos: Jaume Morey

TW
1

Es Baluard inaugura avui a les 20 hores la nova sala dedicada a Joan Miró amb la mostra permanent Miró. Ubú en escena, que reuneix un total de 40 obres procedents majoritàriament de dipòsits i donacions de la Col·lecció Serra. L’espai gira al voltant de dos eixos: l’admiració de l’artista català per l’obra d’Alfred Jarry i el personatge d’Ubú, i la gran estimació que va sentir per Mallorca. 39 de les 40 peces són de Miró, mentre que l’altra és Esquisse pour les plongeurs (fond jaune) (1r état), una pintura de Fernand Léger de la col·lecció privada del català.

Entre les creacions relacionades amb la figura d’Ubú (des de 1953 fins a 1978) es poden trobar llibres de bibliòfil, obra sobre paper, fotografies i dos ninots. Miró creà l’any 1966 el llibre de bibliòfil Ubu roi, amb el text original de Jarry i 13 litografies en què reflectí el seu treball escultòric amb el tractament del volum dels personatges, de formes arrodonides i colors cridaners. El llibre es completà amb Ubu aux Baléares (1971), que situa el personatge de Jarry a les Illes, i L’enfance d’Ubu (1975), un recull de 20 litografies que il·lustren la història d’Ubú infant i 15 pàgines de text amb dites de la cultura popular.

La feina en el terreny editorial s’acompanya amb el teatre. Miró treballà amb el grup Teatre de la Claca en la gestació de l’obra Mori el Merma, que es va preestrenar en el  Principal de Palma el 7 de març de 1978. L’artista en creà els personatges i també fou responsable del decorat. El abanderado i Le chien són els dos ninots que es presenten a la mostra. En aquest àmbit també es poden veure fotografies de Gabriel Serra, esbossos i dibuixos.

L’espai dedicat a Miró es completa amb l’àmbit dedicat a l’estima del català per Mallorca, patent a la sèrie de nou gravats Mallorca (1973). Aquí també es poden veure les portades de les edicions especials que dedicaren a Miró els diaris Ultima Hora i Mallorca Daily Bulletin. El recorregut museístic es tanca amb quatre obres destacades, una de les quals és la de Fernand Léger, que conviu amb Paysage de Mont-roig (1916), un oli de l’etapa realista. Figurine (1956) i Jeune fille au long cou (1983) són les dues peces de la mostra que acostaran el visitant a la faceta escultòrica de Miró.