Si a hores d’ara les institucions aporten un 40% del finançament del teatre, s’haurà de reduir a un terç. | E.C.

TW
4

Després de mesos de rumorologia, s'aclareix el futur del Teatre del Mar, almanco durant el proper any. El principal perill per a la supervivència de l'espai escènic del Molinar era una possible sortida de les administracions públiques (Govern, Consell, Ajuntament) del Patronat de la Fundació Teatre del Mar. I és que a hores d'ara el 40% del finançament del teatre prové de fonts públiques.

La junta directiva de la Fundació Teatre del Mar es reuní ahir per tal d'aclarir la situació. Per part dels organismes públics, hi acudiren la directora general de Cultura, Isabel Cerdà; la directora insular de Cultura, Catalina Sureda; i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Fernando Gilet. La continuïtat de les tres institucions hi està garantida durant els propers 12 mesos. Tanmateix, si alguna cosa més quedà clara en el decisiu encontre, és que el model de gestió s'haurà de canviar per minvar l'aportació de les institucions.

"Hem plantejat els diversos escenaris possibles i el que suposaria una caiguda en cadena de les institucions", explicà el responsable del Teatre del Mar, Carles Molinet, després de la reunió. "El suport de les institucions continuarà, però cal fer canvis en l'estructura de finançament publicoprivat".

El cas és que és necessari transformar l'esmentat 40% de finançament públic a només un terç. Els altres dos terços provindrien dels beneficis d'explotació de l'espai i de patrocinadors privats. En aquest darrer cas, la llei del mecenatge en serà clau. "S'ha de canviar la cultura de la despesa per la cultura de l'ingrés", continuà Molinet, conscient que la pujada de l'IVA "no hi ajuda gaire". Malgrat tot, no cal perdre l'optimisme. "Allò important és que hi ha possibilitat de futur amb reptes assolibles", digué Molinet, qui considera que "ja s'han fet esforços". "Hem tingut un ERO que ha estat molt dur, però ara podem tirar endavant".

Les quantitats que hi aportaran les institucions l'any que ve seran garebé les mateixes que enguany, encara que s'ha de tenir en compte que, des de 2009, s'han reduït gairebé un 50%.

Altres camins

"He intentat explicar que la incertesa de l'Ajuntament era raonada", comentà, per part seva, el regidor de Cultura, Fernando Gilet. L'agost passat, Gilet confirmà que el Consistori palmesà analitzava "la possible sortida de la Fundació Teatre del Mar". El motiu dels dubtes era que la situació pressupostària ja feia complicada la gestió dels teatres municipals. "Quan es constituí la Fundació Teatre del Mar, fa vint anys, la situació era molt diferent", apuntà el regidor. "Serem patrons un any més, perquè tenim la voluntat d'oferir una oferta plural a Ciutat, però en el futur els recursos públics no han de ser l'única garantia de la viabilitat del Teatre del Mar".

Gilet també apuntà a nous camins de col·laboració per part de la Saola, com el d'oferir els escenaris municipals a productores i teatres privats. L'Ajuntament treballa en les futures bases de "definició del projecte cultural dels teatres municipals". "Allò que està clar és que els ingressos públics, privats i d'explotació han de ser equitatius".