L’arqueòleg Javier Aramburu, en una cèntrica plaça de Palma. | Ferran Aguiló

TW
7

Dotze anys d’excavacions a les Païsses (Artà) han servit per a moltes coses, però la pregunta sempre ha estat la mateixa:com varen viure els talaiòtics? Javier Aramburu i el seu equip enceten aquest estiu una nova campanya, en la qual l’objectiu serà aconseguir més dades que ajudin a explicar “la desaparició del món talaiòtic”. “És difícil esbrinar-ne les causes exactes. Nosaltres analitzam els moments anteriors i posteriors al trencament cultural que es produí”, assenyala Aramburu.

Una de les claus de la destrucció d’aquell món fou l’esgotament de recursos i una crisi mediambiental. “Enguany treballarem en un edifici del moment anterior a la desaparició de la cultura talaiòtica”, diu Aramburu. L’arqueòleg té clar que hi hagué una ruptura radical de la cultura talaiòtica. “L’edifici talaiòtic que estudiarem era molt ampli, gairebé com un palau. En canvi, la construcció posterior és molt més modesta i petita”. “El moment de canvi sempre és molt interessant. Però al final ho acabes estudiant tot, ho cerquis o no. Han sortit a la llum 1.000 anys de vida en el poblat, fins a la conquesta romana”, explica Aramburu, qui centra el punt de vista en les diverses activitats i l’economia del poblat.

Tanmateix, és una cova a Calvià allò que centra en el moment present l’atenció de l’investigador, que tornarà a lesPaïsses el proper juliol. “Es tracta d’una cova d’enterraments que està intacta i que ens permet conèixer els diferents ritus prehistòrics”.

Per descomptat, els treballs arqueològics també pateixen de valent la situació de crisi. “A nosaltres encara ens deuen la subvenció de 2010. La de l’any passat va ser anul·lada, però, per sort, enguany s’han tornat a convocar ajudes”, comenta Aramburu.El més important és almanco “poder mantenir els equips” de treball. “Si no s’haguessin mantingut, s’haurien perdut molts d’anys de treball. La continuació de la ciència no s’improvisa i els equips no es poden reconstruir fàcilment”. A més, els jaciments poden ser un factor de recuperació econòmica, perquè “poden ajudar a consolidar el turisme”.

Malgrat tot, la ciència també ha de fer “ajustaments”. “S’ha de revisar el que es fa, perquè en temps de bonança es pot arribar a malgastar”, apunta Aramburu. Però això no significa que “es tallin radicalment els programes d’investigació, perquè això suposaria un retrocés d’una dècada. Les coses s’han de fer amb sentit comú, és a dir, s’ha de retallar el que sobra no allò que permet créixer en un futur”.

L'arqueologia no només serveix per retrobar-se amb el passat, sinó que també ajuda a veure amb més claredat i analitzar el moment present. “Estudiam societats a molt llarg termini , en conjunt i en moviment, i un dels principals ensenyaments és que, perquè una societat tingui èxit, s’ha d’actuar conjuntament i amb sentit comú”, subratlla Aramburu, impressionat per “les solucions equivocades” que es varen prendre en diferents moments de la història.

Què podran dir els arqueòlegs del futur de la societat del segle XXI? “Estic segur que no entendran com es va poder sostenir una societat basada en la destrucció del medi i en les desigualtats”, respon, sense dubtar-ho ni un segon, l'arqueòleg.