Autor
Maria Llull
Maria Llull

Cultura

Fou Cristòfol Colom eivissenc?

Lluny queden els temps en què l'origen genovès de Cristòfol Colom es donava com una dada segura del navegant. La qüestió és polèmica i els historiadors es posicionen amb les seves bateries d'arguments per situar-lo aquí o allà. Fou català?, mallorquí?, portuguès?, gallec? o tal vegada fou eivissenc, com defensa el periodista, escriptor i marí Nito Verdera (Eivissa, 1934)? "És com una malaltia. Hi ha teories impossibles i tot es fa molt complicat", assenyala Verdera, qui inicià les seves investigacions sobre l'almirall l'any 1962, ja fa quasi 50 anys. Les diferents opinions dels historiadors es fonamenten en proves diverses, i la defensa que Verdera fa del Colom eivissenc es basa en tres pilars.

Maria Llull 06/02/12 0:00

Cultura

La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca revisita el seu fons

Fernando Gilet, Elvira Cámara i Maria Lluïsa Lax, durant la presentació de la mostra de l’obra de Miró. Foto: J.Morey. La Fundació Pilar i Joan Miró de Palma inaugura avui l'exposició titulada Noves lectures de la col·lecció: I- Tapissos i obra gràfica. La mostra, que reuneix unes 60 obres, suposa la primera presentació d'una sèrie de noves lectures de la col·lecció del fons de la Fundació i és la primera amb Elvira Cámara com a directora. Dos són els eixos de la proposta: l'obra gràfica i el tapís. La primera hi està representada per les estampes i processos creatius de la Sèrie Gaudí, que Miró dedicà a l'arquitecte. En el segon cas, s'ha seleccionat el llibre Le lézard aux plumes d'or, relacionat amb textos poètics de Miró, a més dels tapissos que s'hi inspiraren, prestats per a l'ocasió per Successió Miró.

Maria Llull 24/01/12 0:00

Cultura

Dues-centes mil persones presencien l'Aiguafoc

Amb puntualitat, l'Aiguafoc tornà a la badia de Palma, després de quatre anys d'absència, per acomiadar les festes de Sant Sebastià. Eren les 20 hores quan es pogueren sentir els primers coets, amb tothom ben preparat i mirant el cel. Segons informacions de l'Ajuntament de Palma, més de 200.000 persones es congregaren a les zones del passeig marítim, Can Pere Antoni i Bellver per contemplar l'espectacle. De fet, les àrees del Molinar i Bellver registraren retencions importants abans que començàs l'espectacle pirotècnic. El llançament es dugué a terme des de la zona del moll Vell i els focs d'artifici es pogueren veure al llarg de tota la badia, encara que a certs llocs costava veure els que es llançaren dins la mar. Enguany, els focs volaren a 1.450 metres de la Seu.

Maria Llull 23/01/12 0:00

Cultura

Tot a punt per a la revetla de l’austeritat

Austeritat és la paraula de moda aquesta legislatura. S'aplica a tots els àmbits i la revetla de Sant Sebastià d'avui vespre no n'és cap excepció. En aquest cas, la referència va més enllà de l'àmbit econòmic, perquè la presència del català a l'esdeveniment no pot ser més austera enguany. Només Anegats oferiran les seves cançons en català, a més de la plaça Major, dedicada al ball de bot. I és que els percentatges no són gens bilingües: un 50% dels artistes cantarà en castellà, un 28% ho farà en anglès i un 22% en català (amb ball de bot inclòs).

Maria Llull 19/01/12 0:00

Cultura

Els més petits gaudeixen de Sant Sebastià

El ball de bot va ser a càrrec de l'Escola de Música i Danses de Mallorca. Foto: N. Rincón. El parc de les Estacions de Palma fou ahir l'escenari de Sant Sebastià Petit, un bon grapat d'activitats destinades als infants perquè també puguin gaudir de les festes del patró de Ciutat. La diada es perllongà de les 10.30 a les 13.30 hores i oferí una programació variada, que abastà la cultura popular, espectacles de circ, màgia i clown, exposicions, tallers i jocs. Hi hagué una plantada amb els gegants de la Sala, acompanyada d'una batucada i del ball del Drac de na Coca. A l'espai central de les Estacions, l'Escola de Música i Danses de Mallorca fou l'encarregada d'aportar-hi el ball de bot. Així mateix, hi hagué una ballada popular a càrrec de Balls i Tonades de Mallorca. Els Castellers de Mallorca aixecaren torres i pilars.

Maria Llull 16/01/12 0:00

Cultura

Les retallades pugen a escena

Melcion, Gaspar i Baltasar parlen amb el rei Herodes en un moment de la funció.Foto: Pere Bota. Les retallades i la política lingüística de les institucions foren ahir les estrelles de la representació de L'adoració dels Reis de Llorenç Moyà a les Voltes, juntament amb un esforçat elenc d'actors encapçalat pel metge Ramon Llull en el paper d'Herodes. Els únics representants de les institucions que acudiren a la cita foren el regidor de Cultura i Esports, Fernando Gilet, que hi interpretava un dels doctors de la llei, i el tinent de batle Álvaro Gijón. Com mana la tradició, les "improvisacions" dels intèrprets generaren un gran interès. Francesc Blanco com a criat de Melcion encetà els comentaris afegits, ja que començà a recitar el text en castellà i es justificà dient: "Ara que es parla bilingüe m'ha sortit en castellano!". Magdalena Cañellas, criada de Baltasar, aprofità l'avinentesa per reivindicar la Llei de dependència i desitjar que "qui la llevi tingui vellesa de malsofrit".  

Maria Llull 07/01/12 0:00

Cultura

"Mallorca ho té tot"

L'equip del film danès The stranger inside ja fa dues setmanes que roda a Mallorca, però fou ahir quan se'n realitzà la presentació oficial. No hi faltaren les estrelles de la pel·lícula, Wiliam Baldwin, Estella Warren i Sarah Butler, ni tampoc el director, Adam Neutzsky Wulff, ni el productor, Michael Aoun, de Drama Deluxe. L'encarregat de fer de mestre de cerimònies fou Pedro Barbadillo, director de la Mallorca Film Commission. Fulgencio Coll fou el representant de la productora mallorquina Orange Valley, que també participa en la filmació. Jaume Joan, conseller de Presidència del Consell, també s'apuntà a la fotografia amb els artistes, amb qui passejà pels jardins del Gran Hotel de Sóller.

Maria Llull 12/12/11 0:00

Cultura

Un diumenge de jazz a les Voltes

Malgrat que els niguls amenaçaven pluja i les activitats al carrer no semblaven les més adients ahir, el públic desafià la meteorologia i es plantà a les Voltes, on la banda Jazz Això oferí un concert a partir de les 12 del migdia. El grup es fundà a Binissalem l'any 2008 i el seu repertori combina els temes propis amb altres d'habituals del jazz, amb melodies de Coltrane, Davis i Silver. L'actuació de Jazz Això s'inscriu dins el cicle municipal Música per Palma, que té prevists concerts per al llarguíssim pont que s'acosta. El primer tindrà lloc dia 6 a partir de les 21 hores a l'església de Sant Jaume.

Maria Llull 05/12/11 0:00

Cultura

La crisi guanya la partida a la llibreria Àgora

Els ulls de Ramona Pérez estan plens de tristor aquests dies. Ha pres una de les decisions més difícils de la seva vida, tancar la llibreria Àgora, la qual ha estat el seu somni al llarg dels darrers sis anys. Són molts els negocis que abaixen la barrera per culpa de la crisi i de l'actual situació econòmica, però alguns deixen un buit més gran que d'altres, i Àgora, com el seu propi nom indica, era molt més que un local on es venien llibres.

Maria Llull 19/11/11 0:00

Cultura

Les tisores del Consell, a tota màquina

  El Consell de Mallorca aprovà ahir noves retallades de subvencions destinades a l'àmbit de la cultura. Les tisores continuen la seva marxa inaturable, i tant les entitats culturals com molts ajuntaments patiran de valent per treure endavant els seus projectes, si és que poden fer-ho.

Maria Llull 19/11/11 0:00

Cultura

Els indignats de NYC, de la mà de Tomeu Coll

Que esclati un moviment popular davant els ulls d'un fotògraf que aspira a reflectir el món que l'envolta és una sort que no arriba en molts casos. La clau és ser en el lloc adequat en el moment adequat, i no està a l'abast de tothom. Això és el que va passar al fotògraf mallorquí Tomeu Coll, que era a Nova York quan esclatà el moviment Occupy Wall Street. "Estava treballant amb Donna Ferrato quan tot començà", assenyala Coll. Donna Ferrato és una fotògrafa nord-americana molt coneguda, entre altres coses, pel seu llibre Living with the enemy (1996), que tracta sobre la violència de gènere.

Maria Llull 18/11/11 0:00

Cultura

“La música permet una promiscuïtat interessant”

Confesiones de un artista de mierda és el títol del darrer treball del gallec Iván Ferreiro (1971). Malgrat els dos temes nous, es tracta d'un viatge en el temps, una revisita a les velles cançons (incloses les que tocà amb Piratas), però des del prisma del present, un punt de vista que fa que allò antic soni d'una manera inesperada. Per comprovar-ho, basta anar dissabte a partir de les 22 hores a la sala Assaig de Palma.Heu robat el títol d'un llibre de Philip K. Dick. Per què aquest i no un altre?Entren en joc qüestions relacionades amb el meu amor propi i el grau que un s'exposa. A diferència d'altres treballs, aquest disc se centra més en mi mateix, i això em provoca una mica de pudor. En el seu moment, no vaig viure les meves cançons com a èxits, i el títol del llibre de Dick em semblava perfecte. I la confessió?

Maria Llull 17/11/11 0:00

Cultura

L’art més generós

Tres pintures de gran format decoren d'ahir ençà els murs de la parròquia de l'Immaculat Cor de Maria de Palma, fruit de la donació dels artistes Efrosini Doxiadis (Atenes, 1946) i Rafael Mahdavi (Mazatlán, Mèxic, 1946) i gràcies a una iniciativa de l'associació Amics del Patrimoni. "Amb aquesta donació, tractam de descentralitzar el centre històric cap als barris de les parts més foranes", explicà Joan Guaita, d'Amics del Patrimoni, just després de l'acte d'entrega de les obres. La pintura d'Efrosine Doxiadis és un tríptic mural titulat El xot místic i n'omplirà el presbiteri. Per la seva banda, Rafael Mahdavi ha donat una sèrie de dos quadres titulada Pau a la Terra. En aquest cas, s'han col·locat a la part anterior de l'església. "Ha estat, sense cap dubte, un dia molt feliç i amb un acte molt entranyable. L'art ha passat a una dimensió de generositat. A més, aquest encàrrec ha suposat un diàleg constant amb els autors", afegí Guaita, que també volgué destacar el paper fonamental que hi han exercit els patrocinadors privats.

Maria Llull 16/11/11 0:00

Espectacles

In the backyard: el retorn de Noctàmbuls

Què passaria si un jove acampàs al pati de ca vostra i no se'n volgués anar? A aquesta pregunta dóna una de les respostes possibles In the backyard, el darrer muntatge de la companyia Noctàmbuls, que torna a funcionar a tota màquina després de quatre anys d'aturada. Escrita i dirigida per Jaume Miró, la peça s'estrenarà amb motiu de la final d'Art Jove, concretament en l'apartat d'ajudes per distribuir espectacles de petit format (hi competirà amb Allò que els nostres néts haurien de saber de nosaltres, del grup Deu cèntims). La representació serà dissabte, dia 19, a les 19.00 hores i tindrà lloc al teatre de Santanyí. "L'obra parla de personatges del nostre temps, de gent que ha d'afrontar els seus problemes", declara Jaume Miró. "Un jove de 30 anys i que té una feina consolidada com a director d'un banc en troba un altre que ha plantat la tenda al pati posterior de ca seva, perquè no té on anar". Aquest és el fil argumental de l'espectacle, interpretat per Biel Bisquerra, Pau Arévalo i Toti Fuster, amb Pau Vich en la part tècnica. Miró considera que "es tracta d'una metàfora de la crisi", una època que, sense cap dubte, ha afectat de valent el sector de les arts escèniques.

Maria Llull 16/11/11 0:00

Cultura

Jappeloup fa la mudança

El film francès Jappeloup abandona els Jocs Olímpics de Los Angeles 1984, és a dir, l'hipòdrom de Son Pardo, per viatjar al Campionat del Món d'hípica que tingué lloc a Alemanya l'any 1986, o sigui, a la plaça de toros de Palma. Malgrat les complicacions d'un viatge en el temps d'aquest calibre, el trasllat es va fer al llarg de la jornada d'ahir sense cap complicació ressenyable.

Maria Llull 13/11/11 0:00

Cultura

Un projecte com una casa

Si alguna cosa requereixen els temps de les retallades i de la manca d'ajudes a les activitats culturals, sens dubte és iniciativa. Aquesta ha d'anar de la mà de la creativitat i ben lluny de la por. Aquells que s'atreveixen a fer coses són valents o estan bojos? Un dels candidats a respondre l'interrogant plantejat és el fotògraf mallorquí Toni Amengual, qui recentment a obert les portes del FAR: Fotografia, Atelier, Residència. "Em vaig decidir a dur endavant aquest projecte vital després de viure un bon moment professional i demanar-me cap on podia continuar avançant", explica Amengual.

Maria Llull 13/11/11 0:00

Cultura

“No puc cantar cap a una altra banda quan la gent pateix”

Feliu Ventura (Xàtiva, 1976) no és un bon company per a la precipitació i les presses. Parla amb veu tranquil·la, pensant el que diu, amb paraules ben allunyades de la frivolitat. El cantautor, músic i lletrat alhora arriba a Palma amb Música i lletra (Propaganda pel fet) sota el braç. Aquest disc arriba després de cinc anys d'històries i projectes, en definitiva, de vida. És un treball que es podrà escoltar avui a partir de les 22 hores al Teatre de Petra.

Maria Llull 12/11/11 0:00

Cultura

3 Lux més per a Esteva

El fotògraf mallorquí Nando Esteva (Palma, 1979) aconseguí ahir els tres premis Lux als quals optava en l'edició d'enguany. Un de bronze fou en la categoria d'interiorisme i decoració amb la campanya Adaptek, feta per a la marca d'electrodomèstics Teka; un segon, en aquest cas d'or, fou en l'apartat de projecte personal, amb les imatges que pertanyen al 250 gr. de tacón, fetes amb el dissenyador Jose Miró. Esteva també aconseguí un Lux de bronze en la categoria de reportatge temàtic, amb Passione Lirica. "Ha estat vertaderament increïble.

Maria Llull 11/11/11 0:00

Cultura

Jappeloup va endavant

Ningú no posa en dubte que una de les condicions que fan de Mallorca un excel·lent plató de rodatge és la benvolent climatologia que predomina a l'Illa durant bona part de l'any. Idò que no expliquin això als responsables de Jappeloup, el film francès que es roda des d'ahir a l'hipòdrom de Son Pardo, després d'haver passat prèviament per Alcúdia. Les inclemències havien retardat el rodatge a Son Pardo, que havia de començar diumenge. Però ja no es podia esperar més i tothom es posà ahir en feina a l'hipòdrom palmesà. El mal temps s'aprofità per filmar escenes interiors i, d'aquesta manera, no alterar les dates previstes. "Hem rodat des de les 8 del matí en llocs coberts de l'hipòdrom, com les cabines de premsa", explicaren fonts de la producció de la pel·lícula. El rodatge en escenaris coberts es perllongarà al llarg de la jornada d'avui, ja qué també està previst que plogui. La filmació reuní ahir uns 250 extres, caracteritzats sobretot d'atletes i periodistes. També treballaren alguns dels actors secundaris, però cap dels protagonistes no es desplaçà fins a l'hipòdrom.

Maria Llull 08/11/11 0:00

Cultura

La Mediterrània, centre de la música contemporània

El festival Encontre internacional de compositors arriba a la 32a edició, malgrat la crisi i les retallades. Les 15 actuacions del festival, totes gratuïtes, giraran al voltant d'un mateix eix: la mar Mediterrània. No només es podrà gaudir de concerts, sinó que també hi haurà un seguit d'activitats paral·leles.

Maria Llull 05/11/11 0:00