Autor
Maria Llull
Maria Llull

Cultura

Brundibar puja a l'escenari

Un Trui Teatre ple de gom a gom fou l'escenari de l'estrena de l'òpera infantil Brundibar, dirigida per Rafel Nadal (Manacor, 1929). Aquesta obra, que Nadal s'estima més qualificar com a "conte musical", fou composta pel músic txec Hans Krása (Praga, 1899) l'any 1938 sobre uns textos d'Adolf Hoffmeister. Les interpretacions foren a càrrec dels nins de l'Escolania de Vermells de la Seu i els alumnes de Sant Josep Obrer. També hi participaren la Jove Orquestra Balear i l'escola de dansa Francisca Tomàs. Aquesta peça musical, concebuda com un himne a la solidaritat i amb elevat contingut educatiu, narra la història d'Aninka i Pepicek, dos infants que han d'aconseguir llet i altres aliments per a la seva mare malalta.

Maria Llull 27/04/11 0:00

Espectacles

Les companyies balears continuen en moviment

El teatre balear es mou. Aquests primers mesos del 2011 nombroses fires i esdeveniments escènics han tingut representació illenca i no sembla que s'hagi d'aturar. El primer dels propers compromisos dels representants de l'escena balear serà la Fira de titelles de Lleida, on divendres la companyia Au Ments mostrarà l'espectacle S.piel. D'altra banda, Mariantònia Oliver presentarà Nou a la Fira de Leioa, que es durà a terme del 12 al 15 de maig. Aquest muntatge viatjarà després a Tolosa, on participarà en Lo Festenal. Durant el mes de juny tindran lloc dos plats forts de les fires escèniques, com són Litterarum i la Mostra de teatre d'Alcoi. La fira d'espectacles literaris Litterarum, que enguany arriba a la quarta edició, tindrà lloc a Móra d'Ebre els dies 3, 4 i 5 de juny. Dos espectacles de les Illes en seran els protagonistes dia 4: en primer lloc, Onatge, de la companyia Disperses, una obra en memòria de Xesca Ensenyat.

Maria Llull 26/04/11 0:00

Cultura

El documental, un gènere a la recerca del seu lloc

El teatre Catalina Valls de Palma fou l'escenari on es projectà el documental guanyador d'un Goya Bicicleta, cullera, poma el 14 d'abril passat. La presència del seu productor, Tono Folguera, fou el pretext perfecte per parlar d'un gènere en creixement que encara ha de trobar el seu lloc exacte en el mercat de l'oferta cinematogràfica.

Maria Llull 25/04/11 0:00

Cultura

“Si dirigís tot el dia, acabaria boig”

Salvador Brotons (Barcelona, 1959) du la música a la sang, ja que ha format part de la seva vida i de la seva família des de sempre. No fa encara una setmana que l'actual director titular de l'Orquestra Simfònica de les Balears triomfà a la Seu amb l'esplèndid Rèquiem de Mozart. Com és habitual en ell, el dirigí amb passió i sentiment, dues característiques que solen tenir una resposta molt positiva per part del públic i de la crítica. Qui millor, doncs, per parlar de música que ell?

Maria Llull 25/04/11 0:00

Balears

Els orígens jueus del menjar de Pasqua

La Pasqua és una de les festes més importants tant per a la religió jueva com per a la cristiana. Els hebreus hi commemoren l'alliberament de l'esclavitud a l'Egipte faraònic. Per la seva banda, els cristians hi rememoren la resurecció de Jesucrist. A més, hi ha una continuïtat històrica entre les dues celebracions, atès que Jesús morí el primer dia de la festa israelita.

Maria Llull 24/04/11 0:00

Cultura

Antoni Parera posa música a la poesia de Blai Bonet

La XII Setmana de música religiosa viurà avui a partir de les 20.30 hores el seu moment estel·lar amb la presentació de l'obra creada pel músic mallorquí Antoni Parera Fons per acompanyar els Quatre poemes de Setmana Santa, de Blai Bonet. Parera no estarà tot sol a l'església de Sant Gaietà de Palma. La presentació de la seva obra tindrà dos convidats de luxe: la cantant Maria del Mar Bonet i l'escriptor Miquel Mestre. A més, també hi serà present el tenor Antoni Aragon, la soprano Maia Planas, el baríton Toni Marsol i la coral de la Universitat de les Illes Balears. "Musicar els Quatre Poemes de Setmana Santa fou una suggeriment de l'escriptor Guillem Frontera", explica Antoni Parera. "Em va agradar molt la idea i de seguida vaig quedar molt seduït per una poesia que, malgrat ser primerenca, és de gran altura" (Bernat Vidal i Tomàs llegí els Quatre Poemes de Setmana Santa de Blai Bonet el 1950 en la tertúlia de Guillem Colom).

Maria Llull 23/04/11 0:00

Cultura

El Rèquiem més solidari

La Catedral de Mallorca es convertí ahir en un escenari memorable per al brillant Rèquiem de Mozart, que oferiren l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i la Coral de la UIB, acompanyats pels solistes de la madrilenya Escola Superior de Música Reina Sofia i el Cor Juvenil de Sant Josep Obrer. El concert, organitzat pel Rotary Club Ramon Llull de Palma i a benefici de Projecte Home, va ser presidit per Sofia de Borbó. El president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Parlament, Aina Rado; el delegat del Govern central, Ramon Socias; entre d'altres personalitats, formaren part dels gairebé 1.700 espectadors que ompliren la Seu per escoltar aquesta grandiosa obra, tan apropiada per a aquestes dates.

Maria Llull 20/04/11 0:00

Cultura

Del gris al ros salmó

"He estat escanejant alguns barris de Palma i la conclusió és: ros salmó". Aquestes paraules pertanyen a Neil Harbisson (Londres, 1982), un artista sonocromàtic catalanobritànic que ha fet de la necessitat virtut i ha aconseguit aprofitar la seva condició per veure el món d'una manera única. Harbisson té acromatòpsia, un estat visual que no li permet veure els colors. Algú podria pensar que percep el món en blanc i negre, però aquesta és una idea equivocada, perquè ell pot escoltar els colors. Neil Harbisson ha estat el primer esser humà que porta un eyeborg, un ull electrònic ideat per ell mateix amb l'ajuda d'un amic quan estudiava música a Anglaterra. Parlam d'un aparell que ja forma part del seu cos i que li permet escoltar els colors.

Maria Llull 18/04/11 0:00

Cultura

Iguana celebra el quart de segle

La crisi econòmica, la crisi perpètua del teatre, l'era d'internet... pareix que hi ha molts impediments per a l'escena, però la salut de moltes companyies de les Illes, sobretot creativament, desmenteix qualsevol teoria de l'apocalipsi. I com a exemple basta veure el cas d'Iguana Teatre.

Maria Llull 17/04/11 0:00

Cultura

“Som uns treballadors de la cançó”

Perleta negra és el títol del nou treball d'Oliva Trencada, un llibre disc amb onze temes que els arribaren de la mar i que parlen d'allò quotidià. En aquest cas, quotidià no vol dir ni molt menys comú. Cap disc amb cançons que apareixen devora la platja, un dia qualsevol, sense més complicacions, pot ser comú. Per sort per als interessats, dBalears aconseguí arrabassar el secret d'aquestes tonades al cantant de la banda mallorquina, Pep Toni Ferrer. I només pel preu d'un tallat.

Maria Llull 16/04/11 0:00

Cultura

El rodatge de The Pelayos acaba avui als carrers de Palma

Després de deu dies de treball a Mallorca, The Pelayos afronta avui la darrera jornada de rodatge amb Palma com a darrer escenari. Malgrat que la decisió de venir a l'Illa fou una mica improvisada (en principi, havien d'anar al Macao), el director Eduard Cortès en destacà les virtuts com a plató de rodatge. "Mallorca té la gran diferència d'oferir una imatge més lúdica i lluminosa. Hi hem descobert molts paisatges inesperats", assenyalà. The Pelayos recrea la història de la família García Pelayo, que aconseguí d'una manera molt simple i legal guanyar centenars de milions en ruletes dels casinos de tot el món. El repartiment està ple de cares conegudes, com les de Lluís Homar, Daniel Brühl i la del televisiu Miguel Àngel Silvestre. "Aquest film parla d'un grup de gent que, amb eines que tots podem tenir, aconsegueixen un somni, realitzar un impossible. La cinta és una excel·lent vacuna contra el pessimisme. A més, els espectadors es podran reconèixer en moltes situacions, perquè no parlam de superherois, sinó de gent propera", explicà Cortès.

Maria Llull 15/04/11 0:00

Cultura

“No em consider un bon cantant”

El suec Jay Jay Johanson (Trollhättan, 1969) torna a terres mallorquines i ho fa com la primera vegada, dins el marc del festival Alternatilla. Més que un músic, Johanson és un home-orquestra, que es mou entre diferents estils com un peix dins l'aigua: des del trip hop dels seus primers treballs, amb tocs de jazz i de bossa nova, passant per l'electroclash i acabant en Spellbound (2011), el seu darrer disc, un treball en el qual la seva particularíssima veu es converteix en la gran protagonista dins unes atmosferes intimistes que Johanson sap recrear com ningú. No serà fins al proper dia 28 d'abril quan es pugui escoltar aquest disc en directe. El concert tindrà lloc a partir de les 22.00 hores en el Claustre de Sant Domingo de Pollença.Estau content de tornar a Mallorca?El primer concert que hi vaig fer fou meravellós (Johanson tocà en el Teatre de Lloseta el 15 de maig de 2009). Em va sorprendre molt positivament. La imatge de Mallorca a Suècia és típicament turística, i jo no havia estat mai a l'Illa abans de la meva actuació.

Maria Llull 14/04/11 0:00

Cultura

Lo mejor de mí, de l'idealisme a la realitat del que és estimar

El cicle Cinema d'autor de la UIB viu avui un nou capítol amb la projecció de Lo mejor de mi (2007), de Roser Aguilar. La pel·lícula es podrà veure a partir de les 20.30 al cinema Augusta. Lo mejor de mí és bàsicament "una història d'amor", en la qual Raquel, "una noia il·lusionada", passa "per diferents visions de l'amor, des de la més idealista fins a la més realista", explica la directora catalana Roser Aguilar sobre el que fou el seu primer llargmetratge, un treball reconegut per la crítica i guardonat al prestigiós Festival de Locarno. Malgrat l'èxit, la directora catalana no oblida "els moments difícils pels quals passà abans de rodar el film. "Tenir una bona acollida és molt bonic, és com una injecció de vitamines, però no s'ha d'anar més enllà. És circumstancial". Roser Aguilar formà part de la primera promoció de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), un centre d'on han sorgit noms com Mar Coll, Juan Antonio Bayona, Àlex Pastor i Guillem Morales. "Madrid havia estat tradicionalment el centre de producció cinematogràfica a l'Estat.

Maria Llull 14/04/11 0:00

Cultura

El còmic balear aterra a Barcelona

Com ja és tradició, l'edició 2011 del Saló del Còmic de Barcelona inclourà la presència de les Illes Balears, que ja són "una marca pròpia" en aquest esdeveniment, en paraules del dibuixant i editor Pere Joan. Aquest és el cinquè any consecutiu que el còmic balear té presència al Saló, que s'inicia demà i que durarà fins al proper dia 17.En aquesta ocasió, l'Institut d'Estudis Baleàrics posa a l'abast de les editorials mallorquines un espai de 24 metres quadrats. Aquest nou estand ha estat especialment dissenyat per a aquesta cita i podrà ser utilitzat en properes edicions i en altres fires. Les editorials presents enguany són Dolmen, Inrevés i Esquitx. A més, s'han organitzat una sèrie d'activitats paral·leles sobre el còmic de les Illes Balears. Avui mateix tindrà lloc a l'Espai Mallorca de Barcelona una taula rodona titulada Cada dibuixant és una illa. Els autors i el seu procés creatiu. Hi participaran Bartomeu Seguí, Joan Moreno i Bartolo Torres. Dia 15 s'hi presentaran els llibres Sa Barseta sense tapadora, il·lustrat per Beatriz Colom (guanyadora del premi Punta de Llapis d'il·lustració) i adaptat per l'eivissenca Emma Segura, i Balears abans i ara. La cultura talaiòtica, de Quim Bou.

Maria Llull 13/04/11 0:00

Cultura

“La formació que reben els traductors és la d'intèrprets”

Maria Bohigas (París, 1969), néta de l'escriptor i editor Joan Sales, agafà les regnes de Club Editor ara fa sis anys. La seva experiència al capdavant d'aquesta editorial històrica deixa en evidència les llums i les ombres d'una tasca apassionant i moltes vegades contradictòria. Traduir avui al català, el divorci entre la literatura pròpia i la literatura estrangera és el títol de la conferència que Maria Bohigas oferí ahir a la Riera dins el cicle La visita dels traductors, organitzat pel PEN Català, la llibreria Àgora i la UIB.Com està avui en dia el panorama de la traducció literària al català?De manera general, observant el sistema, ens trobam que els traductors d'avui tenen un gran avantatge en relació amb els de generacions anteriors, i és que saben idiomes que abans eren inaccessibles. El problema és que se'ls forma completament d'esquena a la literatura, especialment la literatura en la llengua a la qual tradueixen: la catalana.

Maria Llull 12/04/11 0:00

Cultura

L'escultor Patrick Guino descobreix la bellesa amagada a la pedra

Patrick Guino (Perpinyà, 1965) és un escultor d'aquells que encara creuen que la pedra amaga formes que l'artista ha de descobrir. Partint d'aquesta base, Guino troba a la de Mallorca infinitat de motius, que juguen amb els volums, el buit i la llum, formes que, malgrat que "no es veuen a simple vista a la natura", sí que es poden trobar en els seus materials. El francès inaugurà ahir l'exposició Piedra de Mallorca y mármol europeo, un recull de noves peces que destaquen pel dinamisme i la lleugeresa. Aquesta mostra es podrà visitar al claustre de Sant Antoniet (carrer de Sant Miquel, 30) fins al proper 23 d'abril.

Maria Llull 12/04/11 0:00

Cultura

Xocolat s'obre amb 'traïdoria i nocturnitat' per vendre Lamparetes

Les portes de Xocolat, al carrer Font i Monteros de Palma, s'obriren ahir abans de mitjanit per començar a vendre Lamparetes, el nou i esperadíssim treball d'Antònia Font. Els integrants del grup mallorquí no faltaren a la cita, que recuperà un costum en desús: el d'obrir les botigues la matinada anterior a la sortida de grans novetats discogràfiques. Tots els que anaren fins a Xocolat per ser els primers a adquirir Lamparetes compartiren un poc de vi i uns cocarrois amb els components d'Antònia Font, que "acceptaren des del primer moment participar" en aquesta obertura amb traïdoria i nocturnitat. "Els va encantar la idea", explicà Miquel Àngel Sancho, propietari de Xococlat.

Maria Llull 11/04/11 0:00

Espectacles

Albertí amb Crítica

Assajant Albertí, el muntatge teatral dels menorquins La Clota, torna a Mallorca un any i mig després de la seva estrena a la Fira de teatre infantil i juvenil de Vilafranca. En aquesta ocasió, l'obra dirigida per Pitus Fernández serà àl Teatre del Mar del 14 al 17 d'abril. Aquest retorn és molt especial, perquè es produeix just després de conèixer que Assajant Albertí ha estat guardonada amb el premi Crítica Serra d'Or com a millor espectacle en català del 2011. La revista Serra d'Or (Publicacions de l'Abadia de Montserrat) entrega des de 1967 aquests prestigiosos guardons. La cerimònia de lliurament es durà a terme el proper 4 de maig a Barcelona. "Estam encantats amb aquest premi, perquè suposa un reconeixement de primera línia", comentava ahir el director Pitus Fernández. A més, el guardó pot ajudar a difondre més aquest espectacle de creació pròpia, en el qual l'espectador se submergeix en la figura del menorquí Vicenç Albertí i Vidal (1786 - 1859), mitjançant la història de quatre creadors de l'actualitat que han estat escollits com a finalistes d'un concurs europeu de teatre. Per guanyar, hauran de demostrar les seves aptituds muntant una escena.

Maria Llull 08/04/11 0:00

Cultura

Palma commemora el Dia internacional de la dansa

Ciutat serà l'escenari d'un total de tretze espectacles de dansa del 28 d'abril al 15 de maig. El programa "Palma amb la dansa 2011", que enguany es du a terme per 12a vegada, commemorarà d'aquesta manera el Dia internacional de la dansa (29 d'abril). El teatre municipal Xesc Forteza, les Voltes i el Quarter d'Intendència seran els escenaris d'aquesta edició, en la qual, malgrat que el pressupost s'ha reduït de 70.000 a 60.000 euros, s'ha aconseguit augmentar el nombre d'espectacles, funcions i companyies respecte de l'any passat, a més de mantenir alguns espectacles gratuïts o amb preus assequibles. "Palma amb la dansa" no és només una bona oportunitat per veure espectacles de qualitat a un preu raonable, sinó que també suposa un punt de trobada entre les companyies de dansa de Mallorca i aquelles que vénen de fora. La programació de la mostra s'obrirà amb l'espectacle d'Au Ments Malasombra. Entre les altres companyies mallorquines incloses en la programació de "Palma amb la dansa 2011", s'hi troben Hierba Roja, que presentarà Hasiera, Pasodós i Assaji.

Maria Llull 07/04/11 0:00

Cultura

“L'artista ha d'anar en direcció contrària”

Parlar d'Erwin Bechtold (Colònia, 1925) és fer-ho d'un bocí de la història de l'art contemporani. Aquest creador alemany establert a Eivissa no es comporta, ni prop fer-hi, com una figura important de l'art, sinó que manté intacta la il·lusió del primer dia per expressar tot allò que porta dedins. Qui ho vulgui comprovar, només ha d'anar a la inauguració de la seva exposició a la galeria Altair de Palma, a les 20.00 hores.Una vegada més, tornau a Mallorca.Per a mi, és una gran satisfacció exposar-hi les meves darreres pintures. La mostra es diu Actual, perquè són les peces més recents que he enllestit i, a la vegada, pens que la meva pintura no ha perdut actualitat.Per què creis això?Bàsicament, perquè la meva carrera com a artista es va iniciar en un moment en el qual la motivació per fer art no eren la venda ni el comerç. És fonamental que l'artista vagi en direccció contrària, que la seva obra no estigui d'acord amb les modes.

Maria Llull 07/04/11 0:00