Autor
Maria Llull
Maria Llull

Espectacles

Lliçons de paternitat

Sense el pa davall el braç és el títol de l'obra amb la qual debuta sobre l'escenari la companyia Sense pa, creada per l'actor Bernat Molina, que en aquesta ocasió també fa les funcions de director, a més d'haver traduït el text original de Christopher Durang. I què millor per néixer com a companyia que una comèdia que parla sobre uns pares primerencs? Perquè Sense el pa davall el braç (que s'estrenà a Nova York l'any 1983 amb el títol original de Baby with de bathwater) parla d'una parella que no està preparada, ni prop fer-hi, per criar el seu primer fill. "És una sàtira social sobre la gent que no sap pujar un infant que utilitza l'humor negre i que pràcticament té un peu en el teatre de l'absurd", explica Bernat Molina. Això sí, malgrat la crítica que hi pugui haver, l'objectiu primordial de la companyia és "que la gent rigui". "La moral no és tan important. De fet, el missatge de l'obra és el de la necessitat de l'humor, de riure, per afrontar la vida", afegeix Molina. Malgrat que Christopher Durang és un autor nord-americà i que es tracta d'una obra dels anys 80, en aquesta ocasió "no importa el quan ni l'on, sinó què passa damunt l'escenari", assenyala l'actor i director. "El text és bastant atemporal i no està arrelat a cap època determinada. Pràcticament no hem hagut de canviar-ne res, llevat de qualque nom propi", continua.

Maria Llull 09/03/11 0:00

Cultura

Darrera jornada a la llibreria en català

La 22a Setmana del Llibre en Català arriba avui a la fi després de 10 dies plens de presentacions i activitats per a lectors de totes les edats. I res millor per acomiadar aquest esdeveniment que la taula rodona que tindrà lloc avui a l'envelat de la Misericòrdia sobre l'Escriptor de l'Any 2011, que no és ningú altre que el menorquí Ponç Pons.

Maria Llull 06/03/11 0:00

Cultura

“La literatura no ha de fer mai trampa”

Amors i laberints és el títol del darrer llibre d'Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945), que fou presentat divendres a la 22a Setmana del Llibre en Català. Qui esperi trobar-hi una narrativa convencional, s'endurà una sorpresa. La prosa poètica, o la poesia prosaica, serveix per fer pinzellades a un quadre format per records, admiracions, vivències i, sobretot, literatura.

Maria Llull 06/03/11 0:00

Espectacles

Miquel Àngel Riera puja a escena

La rara anatomia dels centaures és l'obra que Iguana Teatre estrenarà dia 7 d'abril al teatre Principal de Palma. Aquest muntatge s'ha fet sobre contes de l'escriptor manacorí Miquel Àngel Riera. "Ha estat una experiència fascinant", explica el director, Pere Fullana.

Maria Llull 05/03/11 0:00

Cultura

Sant Jeroni, lloc per a la creació i l'intercanvi

De convent a espai de creació artística i intercanvi. Aquest ha estat el destí del convent de Sant Jeroni, ben a prop de la plaça Port del Camp de Palma. La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma i la Direcció General de Joventut del Govern han enllestit de manera conjunta el projecte Sant Jeroni, una iniciativa cultural que ofereix la possibilitat d'establir un flux d'intercanvi d'artistes. Creadors de l'Estat i d'altres països podran venir a treballar a Mallorca durant uns mesos. Això es completa amb la possibilitat que tindran els artistes locals de completar la seva formació fora de l'Illa.

Maria Llull 05/03/11 0:00

Espectacles

Àngel Pavlovsky presenta Angelhada al Xesc Forteza

"Jo he estat àngel tota la meva vida, però tenia problemes. Volia ajudar i ningú no m'ho agraïa. Ocupava el darrer lloc en la jerarquia d'àngels. A més, era un àngel laic i no era gaire ben vist. Per això, em vaig ficar a una escola de fades i em vaig graduar amb la tercera medalla d'honor". Així explica Àngel Pavlovsky el seu pas d'àngel a fada. Precisament aquesta fada és la protagonista d'Angelhada, l'espectacle que es podrà veure avui i demà al teatre Xesc Forteza. Pavlovsky defineix aquest muntatge com un "disbarat", d'ençà que comença fins que acaba. "Intent donar el que jo esper com a espectador. Vull sorprendre, entretenir, divertir i emocionar", apunta l'actor, director i transformista, que en aquesta ocasió, a més d'interpretar i dirigir, s'ha encarregat del text, l'espai escènic, la il·luminació, el vestuari i la producció.

Maria Llull 04/03/11 0:00

Cultura

“El cinema català és atípic, fet amb vocació de museu”

El currículum de Romà Gubern (Barcelona, 1934) és pràcticament inabarcable. Doctor en Dret, catedràtic de Comunicació Audiovisual i historiador del cinema, Gubern ha publicat al llarg de la seva carrera més de 40 llibres, entre els quals destaquen Historia del Cine o Comunicación y cultura de masas. Sa Nostra ret homenatge des d'ahir i fins al proper dia 30 de març al periodista i historiador català, per tal d'agrair-li els més de 20 anys que ha estat col·labotant amb l'Obra Social en matèria de cinema.

Maria Llull 03/03/11 0:00

Espectacles

S'acosten els darrers dies

Mentre que els pobles celebren avui les desfilades dels més petits a les ruetes, els carrers de Palma s'ompliran de disfresses dissabte, amb la Rueta, i diumenge, amb la Rua. Els participants en ambdós esdeveniments optaran a un total de 42 premis. La Rueta de dissabte, dia 5, s'iniciarà a les 16.30 i acabarà a les 20.30 hores. La Rua començarà à a les 17.00. El termini d'inscripcions de carrosses i comparses estarà obert fins demà a les 13.00 hores i el tràmit es pot realitzar a la Regidoria de Participació Ciutadana.

Maria Llull 03/03/11 0:00

Cultura

Albert Hauf: rigor, passió, humor i vocació de mestre

Quan se sent parlar Albert Hauf (Sóller, 1938), el primer que crida l'atenció és la passió que impregna les seves paraules. És un erudit d'aquells que ja no hi ha gaire ocasions de trobar, dels que senten la cultura com a aliment vital.

Maria Llull 02/03/11 0:00

Cultura

Una cita ineludible, malgrat la crisi

Aquest diumenge el mal temps s'afegí a la crisi per posar les coses difícils als lectors que es volgueren acostar a l'envelat del pati de la Misericòrdia per gaudir-hi una estona dels llibres. Però les coses no anaren malament en aquesta 22a Setmana del Llibre en Català durant el cap de setmana. L'afluència de públic i les xifres de vendes foren similars a les de les edicions de 2009 i 2010, les dues més exitoses de la història d'aquest esdeveniment.Dissabte i diumenge, els interessats s'acostaren a qualsevol hora a la Misericòrdia. Això no passa amb els dies feiners, quan els lectors s'hi apropen a pegar-hi un cop d'ull a partir del capvespre. Malgrat que l'organització de la Sertmana no facilità dades concretes, el fet que tant el públic com les vendes s'hagin estabilitzat un any i un altre fa deduir que la cita amb les lletres en català s'ha convertit en un esdeveniment ineludible per als lectors. Les activitats que més èxit tingueren al llarg del cap de setmana foren les infantils, sobretot els contacontes, que permeteren que ens pares cercassin amb tranquilitat entre els llibres mentre el més petits gaudien d'una estona de fantasia.

Maria Llull 01/03/11 0:00

Cultura

Vegetarianisme: més que menjar, una opció de vida

Estrella Alba, Catalina Piris i Maria Antònia Santandreu són tres amigues vegetarianes que un dia varen tenir la idea de recollir sistemàticament un munt de receptes vegetarianes i adaptacions de plats que originàriament portaven carn de cuina mallorquina. D'aquesta idea nasqué Cuina mallorquina vegetariana, obra que fou presentada ahir en la Setmana del Llibre en Català. "Durant tres anys ens hem reunit cada mes que podíem per tal de cuinar i fotografiar els plats que formen aquest llibre", explicà Estrella Alba. "Tot ha estat molt treballat, des de la part de recollir receptes i cuinar-les fins a la de fotografies, redacció i revisió dels textos", afegí la seva companya en aquesta aventura, Maria Antònia Santandreu. Cuina mallorquina vegetariana és a les llibreries des del desembre passat i el seu èxit ha sorprès les autores. "Funciona molt bé sense que ho esperàssim", digué Estrella Alba. "Només amb el fet d'editar-lo ja estàvem molt contentes, així que aquesta resposta ens ha donat molta alegria", afegí. Cap de les tres autores no és cuinera. Els fogons són només una afició. Estrella Alba és naturòpata i també es dedica a la medicina xinesa, Catalina Piris és educadora social a Son Servera i Maria Antònia Santandreu és logopeda. Totes tres entenen el vegetarianisme com una opció de vida que va més enllà del menjar.

Maria Llull 28/02/11 0:00

Espectacles

El xarlatan: “Us canviaré la vida!”

"Sempre hi ha hagur xarlatans, però la proliferació actual ha fet que hi estiguem envoltats", afirma Quim Masferrer, alma mater de Teatre de Guerrilla. quan parla d'El xarlatan, l'espectacle que es podrà veure fins al pròxim diumenge a la sala Petita del teatre Principal de Palma. Masferrer, autor, codirector i actor de l'obra, parteix de dos eixos: els antics xarlatans que anaven per les fires dels pobles venent productes inversemblants; i l'actualitat, quan han proliferat xarlatans a qualsevol àmbit de la vida quotidiana.

Maria Llull 25/02/11 0:00

Cultura

Mar Coll assaboreix l'èxit

Tres dies amb la família és el primer llargmetratge de Mar Coll (Barcelona, 1981), una pel·lícula que li suposà el Goya a la millor direcció novella en la 25a edició d'aquests guardons. "He assimilat perfectament l'èxit", afirma quan li parlen de premis. El treball de la barcelonina es projectà ahir a la sala Augusta de Palma, dins el cicle de "Cinema d'autor" de la UIB.

Maria Llull 25/02/11 0:00

Espectacles

Joan Vinyoli omple l'escenari

Nu del tot en l'univers és el nom de l'espectacle que Magisteri Teatre presentarà avui al teatre Municipal de Palma a partir de les 21.00 hores. En aquest muntatge, els poemes del català Joan Vinyoli s'acompanyen de música i dansa. No ha estat gens fàcil entrar dins el complex univers d'un autor com Vinyoli, un món carregat de símbols i de temàtiques recurrents, com la figura del magià (el poeta que troba l'àngel dins seu, és a dir, els seus propis límits). El guió i la direcció del muntatge han anat a càrrec del professor de la UIB, Antoni Artigues. Els actors que posen veu als versos de Vinyoli són Miquel Amengual, Maria Bellver, Llorenç Vila i Aina Vallès. "Una de les coses més complicades ha estat fer un guió. He d'agrair a Jaume C. Pons que em recomanàs llegir La tempesta de Shakespeare, una obra que m'ajudà a crear uns ambients en els quals viu Vinyoli", explica Antoni Artigues.Aquests ambients són "la tempesta (els dubtes i les lluites amb el propi jo), l'amor carnal i apassionat, el vi i l'amistat i el magià", continua. "El cant a la vida és un altre dels elements que defineix Vinyoli (també Rilke). Es tracta de viure la vida cantant les petites coses", afegeix. Els actors tampoc no ho han tingut gens fàcil, per accedir a l'univers poètic de l'autor català. "Tothom hi ha entrat molt lentament. Ha estat com una cadena", assenyala Llorenç Vila.

Maria Llull 23/02/11 0:00

Cultura

Tot a punt per a la gran Setmana

L'escriptora Lolita Bosch donarà divendres el sus a la 22a Setmana del Llibre en Català amb la lectura del pregó. A partir de llavors, un envelat de 800 metres quadrats oferirà, al pati de La Misericòrdia, més de 15.000 títols, que reuniran tant les novetats habituals, com llibres descatalogats i rareses difícils de trobar, que sempre fan les delícies dels bibliòfils. El gran absent en aquesta Setmana del Llibre en Català serà l'editor Miquel Font, que finà sobtadament dilluns i a qui el gremi vol retre un especial homenatge durant aquests dies. "Tot i que no està programat, estaria molt bé fer un reconeixement a Miquel Font", afirmà ahir el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll. La directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, i el conseller de Cultura i Patrimoni, Joan Font, també lamentaren la desaparició de l'editor. Moll es mostrà "optimista" amb l'edició d'enguany i recordà que "l'any 2009, quan tothom creia que la crisi ens passaria factura, fou l'edició més brillant d'aquest esdeveniment". L'editor també subratllà que l'envelat del pati de La Misericòrdia és "la llibreria somiada, un espai per mostrar-ho tot, organitzat per matèries".

Maria Llull 23/02/11 0:00

Cultura

El quadre d'Eliseu Meifrèn ja penja de la paret del Consolat de Mar

La capella del Consolat de Mar albergarà durant els pròxims cinc anys (prorrogables a cinc més) el quadre d'Eliseu Meifrèn titulat Mallorca, una espectacular vista de la badia de Palma realitzada el 1907 o el 1908 i que ha estat restaurada fa poc. Aquesta obra, que pertany al Museu del Prado, ha estat dipositada a l'Ambaixada de Brussel·les durant els darrers deu anys. La iniciativa de la Conselleria de Cultura i la col·laboració de la Fundació AXA han fet possible no només el trasllat d'aquesta peça a la seu del Govern balear, sinó també la restauració.

Maria Llull 22/02/11 0:00

Cultura

Un any més de rehabilitació a la Cartoixa

La coberta de l'església barroca de la Cartoixa de Valldemossa continua a la sala de cures. El penós estat en què es trobava el sostre provocà que la humiditat afectàs greument l'edifici. Però la lluita no només és contra la humiditat, sinó contra el temps. La rehabilitació, amb un cost total de 440.000 euros, disposa d'una subvenció de 200.000 euros de la Conselleria d'Obres Públiques i Habitatge del Govern.

Maria Llull 21/02/11 0:00

Espectacles

3 en1

3 ballets és el nom del proper espectacle del ballarí i coreògraf Carlos Miró. Al capdavant de la Companyia de Dansa del Teatre d'Alaró, Miró s'encara en aquesta ocasió a tres peces emblemàtiques de la dansa: La migdiada d'un faune, de Claude Debussy; el Bolero, de Maurice Ravel; i La consagració de la primavera, d'Igor Stravinsky, que serà el ballet estrella d'aquest trio. L'estrena de 3 ballets tindrà lloc a l'Auditòrium de Palma el pròxim 14 d'abril. Posteriorment, hi haurà representacions a l'Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor (16 d'abril), l'Auditòrium d'Alcúdia (23 i 24 d'abril), el Teatre d'Artà (29 d'abril), l'Auditòrium de Peguera (5 i 6 de maig) i el Teatre d'Alaró (10, 11 i 12 de juny). En aquest darrer, les reduïdes dimensions faran que només es dugui a terme la peça d'Stravinski. A més, La consagració de la primavera celebrarà el centenari l'any 2013, fet que serà aprofitat per Carlos Miró i la seva companyia per intentar dur aquest espectacle fora de Mallorca. "Estam segurs que molts teatres demanaran un espectacle com aquest l'any del centenari", afirma. "Ja hem fet els primers contactes, encara que haurem d'esperar per presentar l'espectacle definitiu als interessats".

Maria Llull 16/02/11 0:00

Cultura

“No sé a quin déu donar les gràcies per tot això”

"Cansat, però molt content", així es trobava ahir Agustí Villaronga (Palma, 1953) després de la pluja de Goya de diumenge. Mentrestant, a Mallorca, també hi havia pluja de felicitacions per al director de Pa negre, tant d'aquells que estimen el seu cinema com les dels polítics, sempre presents en aquests casos. El director mallorquí ha viscut dos dies ben intensos, però avui continua el seu quefer diari i, lluny de grans estrelles, se'n va a un petit festival txec a presentar la cinta. Això sí, amb nou Goya a la maleta. Com estau? Esperàveu aquest triomf?La veritat és que no m'esperava tot això que em passa. Tot han estat alegries des que presentàrem la pel·lícula al Festival de Sant Sebastià. La veritat és que no sé a quin déu donar les gràcies per tot allò que estam aconseguint amb Pa negre. Mai no m'hauria imaginat una cosa així.

Maria Llull 15/02/11 0:00

Cultura

L'hora de la veritat

Els Goya arriben avui a la 25a edició, enmig d'esperança i de polèmica. Un mallorquí torna a ser un dels protagonistes de la nit més important del cinema estatal: Pa negre, d'Agustí Villaronga, acumula un total de 14 nominacions, incloses les de millor director i millor pel·lícula. Malgrat que les apostes es decanten més del costat d'Alex de la Iglesia i la seva Balada triste de trompeta, el mallorquí podria donar la campanada i erigir-se com a triomfador del vespre.

Maria Llull 13/02/11 0:00