El 19 de setembre de 1935 a les set i mitja del capvespre obria les portes la primera biblioteca municipal de Palma. El batle d'aleshores, Lluís Ferrer, era l'encarregat d'inaugurar unes dependències que avui, 75 anys després, es mantenen més actives que mai. No debades, la biblioteca de Cort té 39.000 usuaris, una xifra que ha augmentat un 25% en tres anys. Així ho destacà ahir la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, que acompanyada de la directora general de Patrimoni, Arxius i Biblioteques, Antònia Amengual, donaven el sus a set mesos d'activitats entorn del centre bibliotecari.
Després de més de set dècades l'indret no ha variat gaire la fisonomia inicial, tot i que ha quintuplicat el nombre de volums. Malgrat tot, encara se'n preserva la decoració inicial i els mobles d'"estil senyorial mallorquí", com es destacava a la crònica del Correo de Mallorca de l'any 1935. Un caràcter que preval, tot i que enguany hi hagin restaurat el parquet i s'hagin baratat les cadires. També "s'ha adaptat la biblioteca als requisits d'accessibilitat, s'hi ha arreglat el cablejat i hem entrat al món virtual a través de Facebook", recordava ahir Ramon.
Per celebrar aquest 75è aniversari, la regidoria de Cultura ha preparat un seguit d'actes que s'iniciaren ahir mateix amb una visita guiada a les entranyes de la biblioteca. La visita, a la qual assistí la batlessa Aina Calvo, fou dirigida per l'actual responsable del centre, Conxa Calafat, que mostrà el llegat que començà a bastir la primera directora, Martina Pascual, nomenada l'any 1931 i amb vocació de que Cort fos una biblioteca popular. Fomentar la lectura, igual que ara, era una de les seves principals quimeres.
El programa d'activitats commemoratives continuarà avui amb un itinerari literari relacionat amb Carme Riera. A les 19.30 hores, l'historiador Gaspar Valero s'endinsarà en una de la història més coneguda és la de l'Escriptora de l'Any, Dins el darrer blau. Dimarts de la setmana que ve, dia 28, serà el torn de la conferència Les novel·les històriques, de Carme Riera (a les 20 hores). Uns actes inclosos dins la promoció de l'escriptora resident a Barcelona que complementen les conferències i tallers que també es faran cada mes a Cort per celebrar l'efemèride. Aquest serà el cas de Pau Alorda, que parlarà de l'art de l'enquadernació dia 21 d'octubre, mentre que la història de la biblioteca centrarà la xerrada del novembre. Les activitats se succeiran fins al 23 d'abril, dia en què una exposició explicativa de la biblioteca al hall de la casa consistorial posarà punt i final als actes de commemoració.
Les dades d'avui
En els seus inicis la biblioteca de Cort es nodrí en gran part de les col·leccions d'Antoni Villalonga i Jaume Garau Montaner. Avui aquest fons abasta els 41.000 volums que van des de "l'hemeroteca històrica més important de Mallorca, els volums de La Nostra Terra, Aurora i Roqueta fins a les adquisions habituals de qualsevol biblioteca", explicà Ramon. Destaca una edició de Blanquerna de 1521 com a títol més antic, a més d'altres volums del segle XVI i XVII. Pel que fa al nombre d'usuaris, Cort és la segona biblioteca municipal amb més activitat a Ciutat, amb 39.000 usuaris. El rànquing l'encapçala del nou espai de la sala Corba de l'Escorxador amb 130.000. Ramon remarcà també la "fidelització" d'aquests usuaris i que en tres anys la biblioteca de Cort ha augmentat un 25% amb visites i un 75% pel que fa a llibres prestats. Tot un rècord després de 75 anys de vida.
75 anys de biblioteca a Cort
Conferències, itineraris literaris i una exposició sobre la seva història es podran veure en aquesta emblemàtica sala dels baixos de la casa consistorial fins al dia de Sant Jordi
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.