Les obres al número 6 del carrer Peraires de Palma han tret a la llum el que podrien ser els primers vestigis físics del que fou el teatre romà, un edifici públic l'existència del qual és suposada pels historiadors i arqueòlegs, malgrat que de moment no se n'han trobat restes fefaents a l'indret. La troballa torna a donar esperances als tècnics, ja que s'ajusta a la tesi de l'arquitecte Luis Moranta sobre la seva localització vora el passeig del Born.
En concret, les restes s'han descobert durant el seguiment arqueològic de les obres de reforma d'un habitatge plurifamiliar de titularitat privada. La sorpresa arribà quan l'arqueòloga Francisca Torres informà el Consell de Mallorca que en la cala realitzada on s'havia de col·locar l'ascensor aparegué un tram de mur de 70 centímetres, just l'amplada de dos peus romans. "Tot ens fa pensar que aquesta és una estructura adjacent al teatre romà, que estaria situat més a l'interior", explicà el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà.
Segons els tècnics del seu departament, la ubicació del teatre entre el Born i el carrer Peraires seria lògica, perquè és una zona extramurs i propera al port romà (situat llavors on avui hi ha el Born). "A més, coincidiria amb el traçat radial del teatre de Pol·lèntia", afegí l'arqueòloga del Consell, Helena Inglada, citant la investigació de Moranta. La tècnica aclareix també que aquest primer mur faria part "d'algun tipus d'estructura subsidiària al teatre", cosa que no lleva importància a poder localitzar els primers vestigis del teatre romà. Així i tot, en les tres cales que s'han fet fins ara a la finca no s'han localitzat restes ceràmiques de cap casta.
De moment, el Consell ha donat permís a la propietat per continuar la reforma de l'habitatge perquè, una vegada consolidat, s'ampliï la cala ja iniciada i es pugui destapar més tram del mur. D'altra banda, també es realitzà una nova intervenció arqueològica al pati de l'edifici, on s'espera localitzar part de l'estructura del teatre, en concret, els murs de darrere del fòrum.
El director insular de Patrimoni destacà la bona disponibilitat dels propietaris de l'immoble, que "han decidit posar un vidre al terra de l'ascensor perquè el mur localitzat sigui visitable", explicà, mentre espera els resultats finals d'altres prospeccions. "Una vegada coneguts els resultats, ja ens plantejarem una actuació a més gran escala", afegí. Això mateix es féu en el seu moment, per cert, a Tarragona i a Cartagena per destapar els seus teatres.
Segons les investigacions de l'arquitecte i estudiós Luis Moranta, publicades a El teatro romano de Palma. Una hipótesis y sus primeras comprobaciones, Palma fou fundada simultàniament amb Pol·lèntia i se suposa que tingué un desenvolupament urbà semblant i que, en l'època d'August, es projectà la creació d'un edifici teatral, tal com s'ha descobert a la ciutat romana d'Alcúdia. És més, Moranta ha estudiat que l'interior d'aquesta illeta de cases on ara s'han trobat les restes muràries formen una estructura radial que recorda els edificis públics romans. Les properes excavacions hauran d'aportar-ne noves dades.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Estic ben d'acord amb l'opinió anterior. Seria molt interessant comprobar la hipòtesis del senyor Moranta sobre la ubicació del teatre romà de Palma. Esperem que aquesta descoberta no quedi en no res. Per desgràcia, els nostres governants siguin de la tendència que siguin no duen el tema de l'arqueologia gens bé (per dir-ho suaument). Part forana
Es diu carrer Paraires i no Peraires (o Pelaires, com escriviu sovint).
Estic personalment content i satisfet, com amant de la nostra historia, de la sensibilitat demostrada per els propietaris i sobre tot perque pareix que la nostra Direcció de Patrimoni, amb els seus tecnics al cap, estan adoptant les formes emprades als paisos europeus, o sigui, total colaboració amb els particulars quan es troben restes arqueologics, aixo evita que els amaguin i tots poguem gaudir d'ells, tant els estudiosos per la seva catalogacio i inventariat com per la resta de ciutadans, enhorabona!, tira a tira aixo ja pareix Europa...