Llengua i cultura, eix transversal del Consell
"Ha estat una legislatura complexa i moguda en temes polítics i he de demanar disculpes de tot allò en què no hem estat a l'altura de les circunstàncies". D'aquesta manera començava el seu discurs la presidenta del Consell i candidata socialista, Francina Armengol, en la reunió que mantingué ahir amb representants del sector cultural de Mallorca.
Un segle de Palma en imatges
Madones amb davantal, processons multitudinàries a santets, pescadors arreglant la xarxa, banyistes de cama curta, fortificacions i edificis que avui només perduren en l'imaginari col·lectiu... Entre final del segle XIX i final del XX, la fisonomia de Palma i dels seus habitants canvià de manera radical. Les instantànies s'allunyen de la ciutat d'avui.
Conservar les ales
Aquest mes el Consell ha fet una passa més envers la protecció del patrimoni, en aquest cas industrial. La Comissió de Patrimoni Històric i Urbanisme aprovà la declaració de l'avió Convair CV-990 com a Bé d'Interès Cultural (BIC). En realitat, és la primera aeronau que es protegeix a l'Illa i alguns auguren que la seva preservació no estarà absenta d'enrenou, ja que el departament que dirigeix Gabriel Cerdà obre un nou camí sobre la conservació de béns. Fa 23 anys que aquesta nau, que fou de la companyia Spantax, està abandonda a la plataforma militar de Son Sant Joan. A més, una part ha estat mig desballestada amb el pas del temps. Tanmateix, aquests esculls no n'han impedit la preservació amb la màxima categoria de la qual té potestat el Consell. La proposta fou iniciada per l'Associació d'amics de Son Sant Joan, quan l'abril del 2010 remeté al Consell de Mallorca la sol·licitud per a la conservació.
Dos mesos més sense cobrar a l'Espai Mallorca
La història es repeteix cada parell de mesos. Sembla que no hi ha solució a la vista, tot i que Consell i Govern hagin arribat a un principi d'acord per a la creació d'un consorci. Allò cert és que les treballadores de l'Espai Mallorca de Barcelona fa dos mesos que no cobren. És més, som a les acaballes del mes d'abril i tot apunta que tampoc no els ingressaran els sous del mes de maig.
Diada de turistes, llibres i precampanya
Els mals auguris no es compliren i el Sant Jordi en dissabte de Pasqua esdevingué multitudinari i exitós. En espera de fer el recompte total de la caixa, la major part dels llibreters de Palma es mostrava ahir capvespre satisfet per l'assistència de públic i per les vendes. La diada de Sant Jordi a Ciutat havia despertat amb un fort ruixat poc abans de les nou del matí, però tot d'una amainà i el sol lluí de bon de veres.A les dotze del migdia, entre la plaça de Cort i la Major era un anar i venir de gent, per no parlar del carrer de Sant Miquel, on no s'hi podia fer cap passa. Ara bé, no tot eren àvids lectors. El mal temps de primera hora també provocà que molts turistes deixassin la platja per a un altre dia i es decidissin a voltar pel centre palmesà. Allà, s'hi trobaren més de trenta parades de llibres que brufaven la festivitat de la rosa i el llibre. Si els llibreters feren ahir el seu agost, també el feren les botigues de roba i complements, que eren plenes a vessar.
“Aquí s'entén millor l'obra de Joan Miró”
El director de la Tate Modern de Londres, Chris Dercon, quedà "captivat" per la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. Així ho reconeixia a dBalears després d'una visita de les instal·lacions que s'allargà gairebé dues hores. "Conèixer aquest espai i voltar-ne l'hort i el taller fan que un entengui millor l'obra de Joan Miró i li doni una altra perspectiva", assegurà durant una visita privada que el director realitzà juntament amb la seva dona.
El sol brillà per al viacrucis palmesà
Les escales de la Seu tornaren a ser l'escenari idoni per a la representació de la mort i la resurrecció de Crist. El fort ruixat que va caure a primera hora d'ahir al matí a Palma no aconseguí deslluir la representació del viacrucis que cany rere any interpreta Taula Rodona. A les dotze del migdia, el sol brillava de ple i els tambors de la companyia teatral anunciaven l'inici de la representació del text de Llorenç Moyà. Les escales eren plenes de gent, com també el replà de la plaça inferior. És més, semblava que enguany hi havia més turistes que mai armats amb les seves càmeres fotogràfiques. Aquests no se'n perderen ni un detall durant gairebé l'hora que va durar la funció. Ai, marbre cast, intacte del pretori, tebi, com l'alba i com el lliri, blanc (...) foren els primers versos que sentí el públic d'aquesta representació, duita a terme per setze actors i quatre lectors. Al capdavant, Bernat Pujol i Mateu Fiol, que enguany la codirigiren.
Un Sant Jordi de vacances
Alea jacta est. Fa dos dies que llibreters i editors tenen enllestits tots els preparatius de Sant Jordi. Les novetats literàries ja són al carrer i avui hi sortiran les paradetes en espera que el bon temps hi acompanyi. El Sant Jordi d'enguany és ben estrany, marcat per les vacances de Pasqua i sense grans auguris d'assistència. De moment, ja s'han descartat les visites escolars que cada any omplien d'ambient la plaça Major de Palma durant el matí. És més, si fa molt bon temps, és probable que els palmesans se'n vagin de Ciutat i, si plou, "ja hem begut oli", comentava una veterana llibretera. Tot i això, el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, es mostra optimista amb la diada d'avui i confia que aquest 23 d'abril suposi el punt d'inflexió per al sector amb un augment de vendes. Moll alerta que en aquests primers mesos de l'any les llibreries han minvat les vendes un 10%, una dada que dobla les pèrdues de l'any passat, que foren d'un 5%. "Hem de pensar que el pitjor ja ha passat", assegura. La situació a Mallorca és semblant a la de la resta de l'Estat.
Fusió d'art i literatura a les llibreries
L'art combrega aquests dies amb la literatura. Trenta-quatre llibreries de les Balears obsequien els clients amb un particular punt de llibre dissenyat per trenta-quatre artistes illencs. És la particular aportació del Gremi de Llibreters i del Govern a la festivitat de Sant Jordi, que se celebra aquest dissabte. Obres d'artistes amb corrents ben diversos, com Joan Ramon Bonet, Ñaco Fabré, Lluís Maicas, Erwin Bechtold i els dibuixants Max, Pere Joan i Rafel Vaquer, són algunes de les propostes que es podran aconseguir aquests dies en adquirir un llibre.
10 anys d'Espai Quatre
L'espai soterrat del Casal Solleric compleix el desè aniversari amb l'artista portuguès Baltazar Torres com a gran convidat. Sota el títol Líneas de horizonte, el centre expositiu palmesà commemora l'efemèride amb una mostra feta a mida per a l'Espai Quatre. A més, per primera vegada la línia vanguardista d'exposicions que caracteritza aquest espai puja fins a la planta noble del Casal en homenatge a la dècada de projecció artística. Ho fa amb la cartografia personal de Torres marcant línies cap a l'horitzó i compromès amb els problemes de la societat actual. Però aquesta no serà l'única mostra del Solleric per posar punt final a la legislatura. L'actual equip municipal tanca el mandat amb un altre artista ben conegut, l'il·lustrador Fernando Vicente. La planta entresòl del Solleric acull a partir d'avui i fins al 7 d'agost la primera retrospectiva del pintor i il·lustrador madrileny. Comissariada per Joan Roig, la mostra fa un repàs a més de vint anys de trajectòria pictòrica des de l'any 1984 fins avui, marcada també pels corrents de cada moment.
Llompart, pam a pam
"Crec que l'escriptor i l'intel·lectual tenen un deure amb la pròpia societat: no poden viure desentesos". La frase pertany a Josep Maria Llompart (Palma, 1925-1993) i ha estat recollida per Pilar Arnau al llibre Josep Maria Llompart. Un home polifacètic al servei del país. L'activitat cultural i política fou una constant durant tota la vida de l'escriptor i així ho traspua aquesta nova biografia elaborada per Arnau, editada per Cort i que es presentarà avui a les 19.00 hores a Can Alcover. Lluny de voler ser un dietari o un estudi curós sobre la seva obra, l'autora ha recercat les facetes menys conegudes de l'autor dels Poemes a Mondragó per tal de mostrar-nos un Llompart més íntim. Arnau avisa que la tasca no ha estat senzilla, atès que "a partir d'un cert moment, Llompart no té vida privada: gairebé tota és pública" arran de la seva tasca tant en editorials com d'activista polític i cultural. Per trobar-ne els trets més personals l'estudiosa s'ha valgut dels seus poemes, una part dels quals són autobiogràfics, si bé manté que "és molt díficil saber què pensava realment".
Dorothy cantarà a l'Auditòrium
Les rajoles grogues guiaran Dorothy i les seves sabates vermelles fins a l'escenari de l'Auditòrium de Palma. Serà del 22 al 24 d'abril en un espectacle musical a la recerca de la ciutat Maragda. El mago de Oz: el musical és el títol d'aquest espectacle que Mundi Artista inicià l'abril del 2009 i que encara roda pels teatres d'arreu de l'Estat. L'obra, protagonitzada per Marta Sam en el paper de Dorothy, repassa fil per randa la història que el 1900 Lyman Frank plasmà a The wonderful wizard of Oz. Dos anys després ja s'estrenava a Chicago i de llavors ençà no ha deixat de sorprendre grans i petits amb el seu vessant moralista. Dorothy i els seus amics l'Espantaocells, el Lleó i l'Home de llauna caminaran per l'Auditòrium en un intent de trobar allò que més desitgen, però ho faran cantant. Segons la companyia, els sis temes enganxosos i originals d'aquesta producció transgredeixen el clàssic musical per entremesclar ritmes ben diferents que van des del funky fins al rock, el country i el pop.
“El sistema actual socialitza les pèrdues i privatitza els guanys”
Manté viu l'esperit del hippy que lluita contra el sistema establert. A més, en "temps difícils" com els actuals, creu que és "moment de tornar a fotre canya", de tornar al "rotllo dur". Són els arguments del controvertit Pau Riba (Palma, 1948) que torna a l'Illa en un tour de concerts elèctrics. Ahir actuà a Capdepera i avui ho farà a Palma. Serà al teatre Principal a les 21.00 hores quan agafarà la guitarra elèctrica per presentar l'Electròccid Àccid Dioptria Xou. És un dels sis espectacles que té en funcionament i, amb els Muuu, ofereix una combinació de "temes canyers". En realitat, són cançons editades als setanta en els discs Dioptria i Electroccid àccid alquimístic xoc, que ara tornen a l'actualitat amb més embranzida.
Nit de música i llengua
El duel futbolístic entre el Madrid i Barça endarrerí enguany el concert de l'Acampallengua, que va començar cap a la mitjanit. Fou el moment en què la música més punyent prengué la nau de Son Fuaní i els milers de joves s'atansaren a l'escenari amb expectació. El programa estava ben repartit pel que fa a gustos musicals, encara que els grans protagonistes foren els Obrint Pas, que escolliren Mallorca i l'Acampallengua per presentar-hi el seu nou treball. La banda valenciana publica avui Coratge (Propaganda pel fet), un disc llibre que fa una barreja d'ska, reggae, rock i hardcore amb músiques tradicionals valencianes, però que aquesta vegada té un to de retrospectiva. No foren l'única formació que donà a conèixer nous projectes musicals. Oprimits també aprofità la multitudinària cita musical per oferir un tast de les cançons que actualment està enregistrant. En total, en tocà quatre i rebé una bona resposta del públic.
Sant Jordi sant
La incertesa plana sobre el Sant Jordi d'enguany. La diada del llibre pot quedar deslluïda per les vacances de Pasqua i editors i llibreters estan a l'espera sobre com seran les vendes d'un dels seus dies més importants. És una data una mica estranya, però no és la primera vegada que succeeix. D'ençà de 1930, el 23 d'abril ha caigut en Divendres Sant o Dilluns de Pasqua en set ocasions. No són moltes, per la qual cosa ambdós gremis es mostren cauts.
De Son Espases a la Real
L'1% del que costà la construcció de l'hospital de Son Espases, que foren 238 milions d'euros, es destinarà a preservar el patrimoni de l'entorn del Secar. És el que s'anomena l'1% cultural, del qual el Govern en destinarà 1.153.000 euros a habilitar la biblioteca lul·liana i recuperar els horts de la zona del monestir.
Primavera d'art modern
L'art modern i impressionista serà el protagonista de Sotheby's aquesta primavera. El proper 3 de maig, la casa de subhastes de Nova York treu a licitació un catàleg amb cinquanta-nou obres dels millors artistes del segle XX. Entre aquestes s'hi troben peces reconegudes de Pablo Picasso, Joan Miró, Rodin, Giacometti, Kandinsky i Delvaux, entre d'altres.
Literatura i art entre tombes
La part antiga del cementeri de Palma es convertirà avui i demà en escenari teatral i literari. Els alumnes de l'escola d'Estudi Zero guiaran els visitants en un recorregut sensorial a la llum de la lluna entre nínxols i panteons. L'espectacle, dirigit per l'escriptor Carlos Garrido, estudiós del cementeri palmesà, està inclòs dins el programa d'activitats de Sant Jordi de Cort i les places per a les visites previstes per a avui i demà ja estan completes. Des de Cort apuntaren ahir que se'n farà una nova edició després de veure l'èxit de la primera. Ahir es dugué a terme l'assaig general per aquest "viatge iniciàtic sobre els símbols del cementeri", explicà Garrido.
L'espiritualitat envers l'art
El patiment d'una mare per la mort d'un fill centra enguany la temàtica de la Setmana de música religiosa que s'enceta avui a les 20 hores amb la inauguració al Casal Solleric de l'exposició Pietà. Per segon any consecutiu, música, art i literatura s'uneixen a través de la l'espiritualitat en un cita que va molt més enllà de la religió o la tradició cristiana. L'exposició mostra com Maria Carbonero, Ramon Canet, Pep Coll, Menéndez Rojas, Maties Quetglas i Miquel Segura reflexionen sobre la representació plàstica de Maria i Jesús (La Pietà), a través d'un llenguatge contemporani i sense trair la pròpia estètica de cada artista. "Ha estat posar a prova els sis autors que han realitzat una obra a posta per a aquesta exposició sobre un tema que els era totalment aliè", explicà el comissari de la mostra, Gabriel Carrió, qui afegí que aquesta imatge de La Pietà es veu reflectida principalment en l'escultura de Miquel Àngel Buonarroti i exhibida al Vaticà.
El Miró polític convenç
El centre de Londres s'ha convertit en una munió de séquies i bastides preparant-se a marxes forçades per als Jocs Olímpics de 2012. Enmig d'aquest entorn de tanques i obres s'alça imponent la Tate Modern. A dins, però, l'activitat també es frenètica. El centre té en marxa quatre exposicions: Gabriel Orozco, Ai Wei Wei, la política Out of Place i, a partir d'avui, The ladder of escape, la gran retrospectiva sobre Joan Miró. "La Tate em recorda el centre Pompidour de final dels anys setanta amb tants visitants amunt i avall", recordava Magdalena Aguiló, directora de la Fundació Pilar i Joan Miró.Aguiló assistí dimecres capvespre a la inaguració oficial de la mostra mironiana que també estrenava nou director, Chris Dercon. El centre d'art contemporani aposta per la universalitat de l'artista català i presenta l'exposició amb un fort desplegament publicitari: banderoles sobre Miró als carrers, tanques mironianes a les estacions de metro del centre londinenc i fins i tot cartells als típics autobusos anuncien la gran retrospectiva.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés