Els mals auguris no es compliren i el Sant Jordi en dissabte de Pasqua esdevingué multitudinari i exitós. En espera de fer el recompte total de la caixa, la major part dels llibreters de Palma es mostrava ahir capvespre satisfet per l'assistència de públic i per les vendes. La diada de Sant Jordi a Ciutat havia despertat amb un fort ruixat poc abans de les nou del matí, però tot d'una amainà i el sol lluí de bon de veres.A les dotze del migdia, entre la plaça de Cort i la Major era un anar i venir de gent, per no parlar del carrer de Sant Miquel, on no s'hi podia fer cap passa. Ara bé, no tot eren àvids lectors. El mal temps de primera hora també provocà que molts turistes deixassin la platja per a un altre dia i es decidissin a voltar pel centre palmesà. Allà, s'hi trobaren més de trenta parades de llibres que brufaven la festivitat de la rosa i el llibre. Si els llibreters feren ahir el seu agost, també el feren les botigues de roba i complements, que eren plenes a vessar.
Qui tampoc no es perdé la cita foren els polítics, més multitudinaris que mai. I és que en temps de precampanya són molts els que es deixen veure per enmig. Com sempre, el president Francesc Antich encapçalà la comitiva, flanquejat pels consellers Bartomeu Llinàs, Vicenç Thomàs i Fina Santiago, a més de la batlessa Aina Calvo, la regidora de Cultura Nanda Ramon i el conseller insular Joan Font.
Ja al capvespre, les anades i vingudes de públic per davant les paradetes havien minvat, però eren més considerables que en anys anteriors. La majoria de llibreters assegurava que, malgrat la gran onada de turistes, els qui realment compraven llibres eren els locals o visitants catalans, que coneixen la festa. "Tot apunta que els resultats seran més bons que l'any passat", afirmava el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll. En aquest aspecte també coincidí Miquela Serra, de Quart Creixent, que féu un balanç positiu de la jornada. "Cada any surt més gent", asseverava igualment Joan Miquel, de Norma Còmics, qui reconeixia que en un primer moment va tenir dubtes de com es desenvoluparia un 23 d'abril enmig de Pasqua. Més contundent fou Àlex Volney, qui va tenir un dia intens a Llibres Mallorca. "Està demostrat que la festa va a més i es consolida", sentencià. Cal recordar que Palma celebra la diada de Sant Jordi al carrer d'ençà de 1946. I no només són les paradetes del centre, bona part de les llibreries d'arreu de l'Illa obriren ahir les portes durant tota la jornada per mostrar els seus grans títols.
Entre aquests destacaren els de Carme Riera (Natura quasi morta), Rosa Planas (La veu de la caputxa), Stépane Hessel (Indigneu-vos!), Miquel Àngel Llauger (A la gran Babilònia) i Pere Antoni Pons (Tots els dimonis són aquí). Val a dir que el rànquing va estar molt repartit i d'una llibreria a una altra s'hi podien trobar poques coincidències.
L'altre gran èxit fou el de la signatura d'exemplars. Lluny de comparar-nos amb el Principat, els escriptors illencs tenen de cada vegada una agenda més atapeïda en aquest sentit. Antònia Vicens, Rosa Planas, Miquel Àngel Llauger i Pere Sampol foren alguns dels reclams d'aquesta cita, en la qual participaren trenta escriptors. Qui quedà sense signar fou el premi Ciutat de Palma de poesia, Miquel Cardell, que en arribar a la parada de Cort es trobà que el seu llibre no havia arribat des de Barcelona. I és que els dies de festa jugaren una mala passada a alguns títols com el d'Albert Espinosa, líder de vendes al Principat però que aquí gairebé no ha arribat en català, comentava un dels responsables de Literanta.
Part Forana
Però no tota la festa es concentrà a Ciutat. Sant Jordi se celebrà en nombrosos pobles de l'Illa, encara que alguns, com sa Pobla, Alcúdia i Inca, s'haguessin avançat a l'efemèride. Així, el claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor tornà a omplir-se de llibres i de públic. Des de primera hora del matí, l'animació fou present al claustre i els més petits gaudiren de la jornada, fullejant i remenant entre les publicacions.
Els contes desplegables i la col·lecció de Gerónimo Stilton foren els gràns èxits infantils. Malgrat el dia mig gris a la vila, ningú no es féu por del mal temps i el claustre es convertí ahir en un gran aparador. De fet, un dels llibres més venuts fou Víctimes invisibles, del manacorí Antoni Tugores, seguit d'El temps entre costures, de María Dueñas. En castellà, destacà Picnic en Hanging Rock, de Joan Lindsay.
A la comarca del Raiguer, la majoria de municipis havien avançat uns dies la celebració per incentivar la lectura entre els escolars No obstant això, Sant Jordi es deixà sentir a la biblioteca de Can Torró, que ahir complí 21 anys. A la festa, no hi faltà ni el pastís.
La nota reivindicativa la posà el Gremi d'Editors, que no acudí a la lectura pública de Paraules al vent que organitzà el Consell a la Porta Pintada. El motiu era ben clar: fins que no s'arreglin els comptes pendents amb el Gremi i l'Espai Mallorca, no participaran en els seus actes.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És que tenim polítics que llegeixen!!!!! Això si que és un xiste! #noelsvotis
Si és que no aturem de riure amb tu IntelBook. Ja que hi ets, per què no poses la pàgina de les FAES de n'Aznar ja que és allà on pots trobar moooolta informació sobre n'Ayn Ranad. Si és que ja es sap, quan un comença per dir que no creu ni en les esquerres ni en les dretes, sempre es del mateix talan, a saber, d'extrema-dreta. N'Ayn Rand es dubtós que hagués llegit res mai de n'Aristòtil, i en el cas de que ho fes no va entendre res de res.
Francisco Ibáñez: "Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicílio"
Torno a posar el mateix missatge d'abans que se m'ha posat tot l'escrit junt, per així facilitar la lectura: Llibres que recomano: -Fréderick Bastiat: "El Estado", disponible gratuïtament aquí: http://es.wikisource.org/wiki/El_Estado i "Capital and Interest" gratuït aquí: http://en.wikisource.org/wiki/Capital_and_Interest_(Bastiat) -Els elixirs del diable d'E.T.A. Hoffmann. Traducció de Ramon Monton. Barcelona: Edicions de 1984, 2006. -Ambrose Bierce: La cosa maleïda, Un esdeveniment al pont sobre el riu Owl i especialment, "Diccionari del diable" (no estan en català) -Kierkegaard, S., El concepto de la angustia -Henry Hazlitt: Economía en una lección (gratuït aquí, a "enlaces externos": http://es.wikipedia.org/wiki/La_econom%C3%ADa_en_una_lecci%C3%B3n) -Maupassant: "L'horla i altres contes fantàstics" -Ayn Rand "La virtud del egoísmo", "La rebelión de Atlas" i "Capitalismo, el ideal desconocido". -Hermann Hesse: "Demian" i "Sobre la rueda" -Henry Hazlitt "La conquista de la pobreza" -La conquista del pan, Piotr Kropotkin (idees totalment equivocades, però molt contundent. Comunista "llibertari")
Llibres que recomano: -Fréderick Bastiat: "El Estado", disponible gratuïtament aquí: http://es.wikisource.org/wiki/El_Estado i "Capital and Interest" gratuït aquí: http://en.wikisource.org/wiki/Capital_and_Interest_(Bastiat) -Els elixirs del diable d'E.T.A. Hoffmann. Traducció de Ramon Monton. Barcelona: Edicions de 1984, 2006. -Ambrose Bierce: La cosa maleïda, Un esdeveniment al pont sobre el riu Owl i especialment, "Diccionari del diable" (no estan en català) -Kierkegaard, S., El concepto de la angustia -Henry Hazlitt: Economía en una lección (gratuït aquí, a "enlaces externos": http://es.wikipedia.org/wiki/La_econom%C3%ADa_en_una_lecci%C3%B3n) -Maupassant: "L'horla i altres contes fantàstics" -Ayn Rand "La virtud del egoísmo", "La rebelión de Atlas" i "Capitalismo, el ideal desconocido". -Hermann Hesse: "Demian" i "Sobre la rueda" -Henry Hazlitt "La conquista de la pobreza" -La conquista del pan, Piotr Kropotkin (idees totalment equivocades, però molt contundent. Comunista "llibertari")