Panoràmica de la façana maritíma de Palma. Les bastides de la Seu possibiliten la dotació de la imatge que, segons Magdalena Riera.

TW
1

Madones amb davantal, processons multitudinàries a santets, pescadors arreglant la xarxa, banyistes de cama curta, fortificacions i edificis que avui només perduren en l'imaginari col·lectiu... Entre final del segle XIX i final del XX, la fisonomia de Palma i dels seus habitants canvià de manera radical. Tot i aquells canvis, les instantànies d'aquell temps s'allunyen força de la ciutat que avui coneixem. Era la Palma emmurallada i preturística.

Ara, l'editorial Efadós fa un recorregut historiogràfic per la ciutat a través de les fotografies més representatives que van de 1968 a 1970. Ho fa, però, d'una manera peculiar, per mitjà d'un col·leccionable en fascicles que a partir d'aquesta setmana ha posat a la venda als quioscos i llibreries de Palma. Sota el títol Abans Palma. Recull fotogràfic i la coordinació de la historiadora Magdalena Riera, l'obra desgrana la realitat de la capital des de diferents vessants, però posant especial esment en l'aspecte humà. L'encant és què part d'aquestes instantànies són inèdites, cedides per col·leccionistes particulars que s'afegiren al projecte palmesà fa més de quatre anys, quan s'instal·là un punt de recepció de fotografies a Cort.

El resultat serà una publicació de 824 pàgines amb més de 900 fotos d'aquests 110 anys d'història, reproduïdes amb gran qualitat, segons indicà Riera. El preu de cada fascicle és de 2,90 euros i, en total, se'n publicaran 50. El volum complet es divideix en set temàtiques que van des de l'urbanisme de la ciutat fins a l'arribada del turisme, l'ensenyament, l'oci palmesà, la indústria i les institucions civils. Magdalena Riera en remarcà ahir l'absència d'imatges de la República i el capítol dedicat a la vida en societat i en religió, "perquè hem trobat un gran nombre de fotografies de manifestacions religioses multitudinàries ja desaparegudes". Com a anècdota, hi destaquen els dos uniformes de les alumnes de la Puresa: "Les nines de poble anaven amb rebosillo i les que eren de Palma no en duien", explicà, mentre apuntava que aquestes fotos daten d'entre 1880 i 90. En total, la historiadora s'ha capbussat en més de 6.000 fotografies tant de col·leccions particulars com d'arxius públics i privats.

Les imatges van acompanyades d'un text redactat per experts segons el capítol. Entre ells figuren els noms dels historiadors Antoni Vives, Arnau Company, Margalida Pujals i Joana Maria Escartín, entre d'altres. El projecte, que ara s'engega a Ciutat i que ha tingut el suport de Cort, ja s'ha realitzat a Manacor, Llumajor i Inca, a més de 71 localitats del Principat. L'objectiu, asseguren des de l'editorial, és donar una visió històrica i compartir records familiars. En aquest cas, els records ens porten a una murada completa arran de mar i a camps de conreu fora murada.