Notícies del dia 26 de setembre de 2011
Illes Balears / Balears
El veler Southern Cross té 34 metres d'eslora i fou construït el 1962.

Crònica Negra

Rescatats quatre tripulants d'un veler d'època a 35 milles de Formentor

Salvament Marítim rescatà ahir els quatre tripulants d'un veler d'època que es feren a la mar en una barca inflable després de detectar una via d'aigua en l'embarcació, de 34 metres d'eslora. Els quatre tripulants foren traslladats a Palma en bon estat de salut, segons n'informaren fonts de Salvament Marítim. El veler afectat, de nom Southern Cross, és el major vaixell d'acer construït a Escòcia (el 1962) i s'ofereix a particulars i empreses. El seu port de base és a Barcelona, però també opera a Eivissa, Mallorca i Menorca. La nau també ha participat alguna vegada en regates, com ara la Copa del Rei i el Trofeu Comte de Barcelona. El vaixell anava cap a la Península. De matinada, i quan ja es trobaven a unes 35 milles del cap de Formentor, la tripulació descobrí la via d'aigua.

G.P.

Part forana

La barreja de nacionalitats tenyeix de color, aromes

Cala Rajada es va tenyir ahir de color en l'Encontre de cultures del món, una trobada lúdica organitzada per l'Ajuntament de Capdepera dins el programa de dinamització turística i que té com a objectiu oferir als visitants un ampli ventall d'activitats a fi que el municipi tingui més atractiu. Una amalgama de nacionalitats omplí de festa, de música i de ball el centre del nucli costaner. Veïns i turistes anaren al centre cultural Cap Vermell per gaudir d'una sèrie d'actes que mostraven un petit bocí de món.

Assumpta Bassa

Els Vermadors Majors presidiren l'esdeveniment més institucional de les festes del Vermar.

Part forana

Binissalem donà l'adéu a les XLVII Festes del Vermar

El poble de Binissalem va acomiadar ahir la XLVII edició de les festes del Vermar amb l'acte més institucional, que va posar punt final a dues setmanes d'activitats. Ahir tocà el torn al tradicional concurs de pesar raïm, que va guanyar Nicolás Murillo, amb un carràs de 3,4 quilos, i a l'ofrena del most novell a Nostra Senyora de Robines per part dels Vermadors. Durant l'acte, la mestra de cerimònies, Maria Antònia Bibiloni, va aprofitar per donar a conèixer les dades de la verema d'enguany. Bibiloni va explicar que "la qualitat, la maduració i l'estat sanitari del raïm en fan preveure una bona collita, que, segurament, serà com la de l'any passat, que va ser qualificada d'excel·lent", encara que es preveu que la producció sigui una mica inferior. Actualment, s'han recollit 2.053.385 quilos de raïm, dels quals 1.485.080 són de les varietats de vi negre. Cal recordar que l'any anterior es recolliren 3.000.000 quilos de raïm que ajudaren a produir dos milions de litres de vi.

Maria Nadal

Part forana

Sa Pobla diu basta als actes incívics

L'Ajuntament de sa Pobla ha iniciat dues campanyes paral·leles que pretenen posar fi als abocaments il·legals que es duen a terme en els punts de recollida de fems ubicats en sòl rústic i a fer desaparèixer els excrements de cans i animals de companyia que es deixen a les vies públiques. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Josep Llabrés, va explicar que "s'ha iniciat la tasca d'instal·lar plafons informatius al costat dels 10 punts de recollida de fems ubicats en rústic per evitar-hi abocaments il·legals".

Maria Nadal

En el concurs hi participaren una cinquantena d'exemplars, que hagueren de passar un control.

Part forana

La mostra de ca de bestiar centrà la Fira de Felanitx

A Felanitx, ahir, se celebrà la fira coneguda popularment com de Sant Miquel i que sempre té lloc el diumenge abans a la festa dels arcàngels. Aquesta fira no està gaire arrelada i el fet que cada diumenge hi hagi mercat fa que sigui considerada com un mercat més ampliat pel que fa a nombre de paradetes i també de visitants. Es varen poder veure molts estrangers passejant entre les paradetes pels carrers cèntrics. L'oferta era molt variada. Hi havia bijuteria, artesania, roba i també la gastronomia hi ocupà un lloc important. Tanmateix, si hi va haver un autèntic protagonista a la fira, va ser la mostra de ca de bestiar, que tingué lloc al parc municipal de la Torre. Es tracta de la devuitena monogràfica dedicada al ca de bestiar, conegut també com a ca pastor mallorquí. Organitzada pel Club del Ca de Bestiar, hi varen participar una cinquantena d'exemplars arribats d'arreu de l'Illa, i fins i tot, algun de Menorca.

Gori Vicens

Milers de persones gaudiren de la tradicional fira de Maria, que cada any omple els carrers de gent que cerca el millor objecte al millor preu.

Part forana

Les antiguitats triomfen a Maria

Mobles antics, quadres, eines de camp, música, llibres, utensilis de cuina o qualsevol objecte que no es troba actualment en els comerços habituals serviren de reclam per a milers de persones que no es volgueren perdre ahir la XIX edició de la Fira d'ocasió i segona mà, que acull el municipi de Maria de la Salut cada any durant el darrer cap de setmana de setembre. Des de primera hora del matí, els amants de les antiguitats començaren el regateig amb els venedors per aconseguir l'objecte més preuat. Durant la fira es pogué veure que els visitants cercaven el millor objecte al millor preu, i bona part d'ells el trobaren. Fins i tot alguns que només anaren fins a Maria per passejar durant el matí no es pogueren resistir a adquirir alguns dels articles que ahir estaven en venda. Una de les parades que crida més l'atenció és la de mobles antics. Tot i que algunes peces necessitin restauració, els amants d'aquests objectes no dubten a comprar un canterano o una cadira antiga per restaurar-la i exposar-la a les seves cases. Però a Maria no tot eren antiguitats. El bon menjar també tingué un lloc preferent durant la fira, que és una de les que deixa més beneficis al municipi pel gran volum de gent que hi volta.

Maria Nadal

Illes Balears / Polí­tica
Bauzá, el primer dia que entrà al Consolat després de guanyar les eleccions, Antich li feia de guia.

Polí­tica

Cent dies amb Bauzá

"Hem fet moltes coses". Ho va dir el vicepresident econòmic, Pep Ignasi Aguiló, dimarts passat, quan li preguntaren al Parlament què havia fet el Govern en aquests cent dies per reactivar l'economia. El Govern manté que ha posat les bases per generar la confiança que permeti reactivar-la. L'oposició ho veu a l'inrevés i diu que només ha creat alarmisme i desconfiança. Des que el 18 de juny José Ramón Bauzá prengué possessió com a president del Govern, els populars han denunciat reiteradament l'herència rebuda, han fet retallades de despesa però, sobretot, anuncis de retallades, i han deixat entreveure les línies d'una altra manera d'entendre el paper que ha de jugar l'Administració autonòmica a l'hora d'afrontar la crisi. L'Executiu ja no s'ofereix per suplir la caiguda de la iniciativa privada. S'han acabat les subvencions, avisen. El paper del Govern ha de ser el de facilitar que la iniciativa privada faci. De moment, però, anuncis. Durà poc aquella imatge del president Bauzá i del ja expresident Francesc Antich al Consolat, pegant-se copets a l'esquena, tirant-se floretes. Aquell dia van arribar a dir que Antich acompanyaria Bauzá quan hagués d'anar a negociar a Madrid.

Quim Torres

Català a l'administració

L'OCB denunciarà els atacs contra el català davant les institucions europees

L'Obra Cultural Balear ha anunciat avui que denunciarà davant les institucions europees "els atacs contra la llengua pròpia" que impliquin les decisions que adoptin el Govern, el Consell de Mallorca o els ajuntaments, que pugui suposar una violació de la Carta Europea de les Llengües Regionals.

Efe

El conseller Gornés, durant la seva intervenció davant els mitjans.

Polí­tica

Una central de compres controlarà les adquisicions de totes les conselleries

L'Executiu balear anuncià ahir la creació d'una central de compres que s'encarregarà de centralitzar totes les adquisicions de material que realitzin les diferents conselleries, una decisió amb què l'Executiu autonòmic pretén estalviar costos i tramitacions administratives. Així ho va explicar després de reunir-se amb el president del Govern, José Ramón Bauzá, el conseller d'Administracions Públiques, Simón Gornés, qui detallà que, en un primer moment, les consellerias d'Educació, Cultura i Universitats, i la de Salut, Família i Assumptes Socials funcionaran de "manera autònoma" respecte d'aquesta, si bé la intenció és que "s'hi incorporin a mitjan termini". Gornés indicà que aquesta central s'encarregarà de realitzar totes les comandes de material, des del d'oficina fins a una màquina de raigs X, exemplificà. D'aquesta manera, s'evita que cada departament del Govern hagi d'efectuar un procediment administratiu diferent.

E.P.

Polí­tica

Somescola.cat celebra el Dia europeu de les llengües defensant el model d'immersió

La plataforma Somescola.cat, que aglutina famílies, professors i associacions en defensa de la llengua i la cultura catalana al Principat, ha celebrat aquest dilluns el Dia europeu de les llengües amb murals a les escoles i instituts, per tal d'implicar les famílies en un sistema educatiu respectuós amb la llengua pròpia.

Agències

Bauzá, amb els responsables de la Conselleria de Salut, amb Carmen Castro al capdavant.

Polí­tica

Un sistema de llistes d'espera permetrà triar metge i centre

El Govern implantarà un nou sistema de llistes d'espera que farà que els ciutadans de les Illes puguin elegir "qui vol que l'operi i en quin centre". Aquesta modalitat començarà a ser operativa el 2012 per via telefònica, per a la llista d'espera quirúrgica, i s'implantarà gradualment a les altres dues llistes d'espera -especialitzada i de diagnòstic-, fins a concloure el procés, el 2015, quan les tres llistes podran ser consultades mitjançant un sistema informàtic. Així ho avançà ahir, després de reunir-se amb el president del Govern, José Ramón Bauzá, la consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, qui, a més, detallà que "d'aquesta manera, serà el metge de família qui, amb el pacient, gestionarà la llista d'espera". Mitjançant aquesta elecció del centre i del cirurgià per part dels pacients, no s'incrementaran les llistes d'espera, ja que els mateixos ciutadans podran decantar-se pels professionals amb menor llista de demora, detallà Castro.Actualment, cada hospital i servei té una llista d'espera.

Agències

IB3 podria patir un procés de Valencianització.

Polí­tica

L'oposició i els sindicats temen la “valencianització” d'IB3

Sindicats, tota l'oposició i diverses entitats del sector audivisual criticaren ahir que Govern balear vulgui introduir el castellà a IB3, tal com va anunciar el president Bauzá a l'entrevista que dBalears publicà ahir diumenge. Moltes de les entitats entenen que IB3 podria patir un procés de "valencianització". El president de l'OCB, Jaume Mateu, assegurà que "Bauzá vol castellanitzar tot allò que es trobi pel mig, tal com feren amb Canal 9 al País Valencià". També recordà que els problemes per veure TV3 a Mallorca augmenten. Així mateix, Miquel Bezares, portaveu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, diu: "Ja es comença a veure l'estratègia per desmantellar la protecció del català, així com els mitjans que l'utilitzen".

Ander Zurimendi

Illes Balears / Cultura
Aquest es el santuari talaiòtic localitzat devora l'hospital de Son Espases i que encara no ha estat excavat.

Cultura

Allò que s'amaga davall els terrenys de Son Cabrer

Passada la via de cintura de Palma, uns metres abans d'arribar a Son Espases, trobam un dels llocs més estratègics i amb més història de la ciutat. Ho sabien bé els nostres avantpassats i totes les civilitzacions i cultures que, d'alguna manera, s'establiren a l'Illa. L'espai se situa en una zona elevada, des d'on es pot controlar, sense gaires dificultats, tota la badia, així com les entrades i sortides de Palma. Ens referim a la zona de Son Cabrer, un terreny que actualment està ocupat per dues cases abandonades i un aparcament de camions de ciment, i que està dividit pel pont de l'hospital. La resta, rostoll i unes envejables vistes del centre sanitari i de l'Ocimax, entre altres edificis. De fons, el monestir de la Real romp el gris paisatge. Des de l'època talaiòtica (baleàrica, en concret), les persones que hi passaren, s'hi quedaren. Ho demostren les ceràmiques trobades, ja fa uns anys, per l'arqueòleg Javier Aramburu. També hi trobà restes romanes i musulmanes. Fins i tot el rei en Jaume va escollir aquesta àrea per conquerir la ciutat.

Pau Riutort

El Dansamàniga reconeixerà la tasca de la companyia Mariaantònia Oliver.

Cultura

Dansa sense presentacions

Sense grans presentacions oficials, ni rodes de premsa polítiques, l'Auditòrium de Sa Màniga ha encetat aquest cap de setmana el tradicional Festival internacional de dansa de les Balears, una cita que arriba a l'onzena edició i que s'ha convertit en un referent del gènere a l'Illa. Això sí, el Dansamàniga d'enguany ve carregat d'espectacles. Seran vuit obres -tres més que l'any passat- que tindran com a protagonista la companyia mallorquina Mariantònia Oliver que també celebra l'onzè aniversari. Precisament Nou ha estat la representació que encetà dissabte l'esdeveniment i també la programació de la temporada. Cal afegir-hi l'exposició 11 anys de la companyia Mariantònia Oliver a Mallorca, produïda per Sa Màniga amb l'Obra Social Sa Nostra i que es podrà veure a l'espai escènic del 5 de novembre al 28 de desembre. La seguiran els valencians Ananda Dansa, que dissabte que ve, dia 1 d'octubre, representaran El màgic d'Oz. El conte de Dorothy reproduït per aquesta companyia s'emportà el premi Max al millor espectacle infantil l'any 2002 i porta més de 400 representacions a l'esquena.

Francesca Marí

Illes Balears / Esport
Gonzalo Castro lluita per una pilota davant la presència d'un jugador de la Reial Societat en un partit de la temporada passada.

Futbol

Una final en la sisena jornada

Tot just ens trobam en el sisè capítol de la Lliga i amb quatre partits a l'esquena, però el duel que enfrontarà avui migdia el Reial Mallorca amb la Reial Societat a l'Iberostar Estadi arriba en forma de final per al conjunt de Michael Laudrup i de plebiscit per al tècnic danès.

Pere Batlle

Futbol

Resultats Segona Divisió B

MALLORCA B 1SANT ANDREU 1 MALLORCA B: Felipe (2), Company (2), Bigas (1), Charlie Took (2), Mateo (1), Uche (2), Àlvaro (1), Nico (1), Flores (1), Dídac (1) i Gallar (1).Joan Grasa (2) per Gallar en el minut 57 i Abdón (3) per Dídac en el 77.SANT ANDREU: Morales (1), Grima (2), Didac (1), Moyano (1), Arnau (1), Carroza (1), Marc (1), Xavi (1), Nakor (1), Quim Araujo (1) i Marcos (2).Nando (1) per Nakor en el minut 60, Blanco (1) per Quim Araujo en el 65 i Rubén (1) per Arnau en el 79.GOLS: 0-1: minut 30, Marcos.1-1: minut 86, Abdón.ÀRBITRE: Alemán Pérez (Comitè canari). Amonestà els locals Company, Charlie Took i Mateo; i els visitants Arnau, Marc, Xavi i Nando.

M.R.

Futbol

Resultats Tercera Divisió

P. DE CALVIÀ 2FERRIOLER 2 PLATGES DE CALVIÀ: Flexas (2), Van Dyck (2), Ruiz (2), Santiago (2), Arjona (2), Sergi (2), Taylor (2), Priego (2), A. Blázquez (2), García (2) i Escobar (2).González (1) per Arjona, Aguiló (1) per A. Blázquez i G. Blázquez (1) per Sergi.FERRIOLER: Borja (2), José García (2), Calero (2), Llompart (2), Rueda (2), Orejuela (2), Torrens (2), Cano (2), Arbós (2), Rivero (3) i Palliser (2).Peset (2) per Llompart i Nico García (2) per Arbós.GOLS: 1-0: minut 38, Priego.2-0:minut 41, Sergi.2-1: minut 70, Rivero.2-2:minut 87, Rivero.ÀRBITRE: Albertí Oñate (1). Amonestà els locals Taylor, Arjona, Van Dyck i al suplent Román i els visitants Cano, Lozano, Palliser i Rueda. Expulsà per doble amonestació el local Escobar en el minut 89.

dBalears

Futbol

Resultats Primera Divisió

REIAL MADRID 6 RAYO VALLECANO 2 REIAL MADRID: Casillas, Sergio Ramos, Varane, Albiol, Marcelo, Alonso, Lass, Di María, Kaká, Cristiano Ronaldo i Higuaín.Özil per Lass, en el minut 28; Khedira per Kaká i Benzema per Higuaín, en el minut 58. RAYO VALLECANO: Dani, Tito, Arribas, Jordi, Casado, Movilla, Javi Fuego, Michu, Piti, Lass i Tamudo.Delibasic per Tamudo, en el minut 63; Trashorras per Michu, en el minut 68 GOLS:0-1: minut 1, Pichu.1-1: minut 38, Cristiano Ronaldo.2-1: minut 45+1, Higuaín.3-1: minut 50, Cristiano Ronaldo, de penal.3-2: minut 54, Michu.4-2: minut 66, Varane.5-2: minut 72, Benzema.6-2: minut 84, Cristiano Ronaldo, de penal. ÀRBITRE: Paradas Romero (comitè andalús). Amonestà Arribas, en el minut 44; Movilla, en el minut 49; i Lass, en el minut 64, per part del Rayo Vallecano. Expulsà per doble amonestació Di María, en el minut 56

Efe

Castro, exultant, celebra al centre de l'imatge el segon i definitiu gol del Mallorca.

Reial Mallorca 20011-2012

El Mallorca guanya i engana la crisi (2-1)

El Mallorca engana la crisi amb un triomf (2-1) davant la Reial Societat i ja suma sis punts. El conjunt de Michael Laudrup no féu un gran partit i no experimentà una millora substancial, però guanyà davant una Reial Societat que s'avançà en el marcador i disposà d'oportunitats claríssimes per superar Aouate. La crisi esportiva ara queda relegada a un segon termini, ja que la victòria maquilla les nombroses mancances i situa el conjunt en una zona tranquil·la, allunyada del pou dels llocs del descens. Ara bé, els tres punts, evidentment, no han provocat canvis en la pèssima sintonia personal entre Llorenç Serra Ferrer i Michael Laudrup.

Pep Verger

Vettel celebra el triomf damunt el seu Red Bull.

Motor

Vettel, a 1 punt del Mundial

L'alemany Sebastian Vettel (Red Bull) es va imposar en el Gran Premi de Singapur de Fórmula 1, però no va poder sentenciar el segon títol mundial consecutiu, mentre que l'asturià Fernando Alonso (Ferrari) va ser quart i va cedir el segon lloc de la general. Vettel va firmar ahir el denovè triomf de la carrera i el novè d'aquesta temporada, i ho va fer des de la pole, per davant del britànic Jenson Button (McLaren) i del seu company d'equip, l'australià Mark Webber, que va sortir victoriós de la lluita amb Fernando Alonso pel tercer esglaó del podi. L'alemany va aconseguir un triomf que només va veure mínimament perillar en les cinc darreres voltes, quan Button s'hi va acostar, encara que al final la presència de nombrosos doblats en pista va frenar les il·lusions de l'anglès i va garantir la victòria en el circuit Marina Bay de Vettel, que la va tenir tot el temps sota control. Després d'aquesta correguda, Vettel suma 309 punts. El segueixen Button, amb 185; Alonso, amb 184, i Webber, amb 182.

Efe

El porter visitant Adriàn, un dels millors de l'equip valencià.

Futbol

L'Atlètic venç i convenç (3-2)

L'Atlètic Balears tornà a oferir ahir la millor versió i es retrobà amb la victòria, després de derrotar per 3-2 el València Mestalla a l'Estadi Balear. Amb el triomf i els tres punts sumats ahir, el conjunt blanc-i-blau posà fi a una ratxa de tres empats consecutius i espantà els primers dubtes que començaven a planar sobre un equip dissenyat per lluitar per l'ascens. Un cop disputades les sis primeres jornades, l'Atlètic Balears continua sense conèixer la derrota i això li permet consolidar-se en el lloc que, per pressupost i per plantilla, li correspon: la zona alta de la classificació. El filial valencianista es plantà a l'Estadi Balear amb només cinc punts i un bagatge de dues derrotes en dos partits en els seus duels a camp contrari (Oriola i Sporting Maonès), en els quals, a més, no va marcar cap gol. Tots els indicis apuntaven que el conjunt de Gustavo Siviero no tindria excessius problemes per endur-se la victòria.

Pere Batlle

Futbol

No tan entabanats, 2 - Reial Societat, 1

DeixonditsTímida reacció mallorquinista, afavorida per un punt de sort... Tot el que vulgueu, però el més important ahir era guanyar, sumar els tres punts i esvair el mal rotllo que surava a l'ambient. I això es va aconseguir. Els de Laudrup derrotaren...

Tomeu Martí

Futbol

El City aprofita la travelada del United

El Manchester City de l'argentí Kun Agüero va igualar el Manchester United al capdavant de la taula de la Lliga anglesa, que lideren els red devils per la diferència de gols, després de la primera punxada a la Premier dels d'Alex Ferguson, que empataren davant l'Stoke City (1-1). El Chelsea, per la seva banda, mantingué el tercer lloc després de guanyar 4-1 el Swansea, en un partit en què Fernando Torres marcà el primer gol del seu equip, tot i que fou expulsat pocs minuts després per una perillosa entrada al centre del camp.

Efe

Ara / Estat Espanyol
El teatre Lizeu de la localitat biscaïna de Gernika acollí l'adhesió a l'acord de pau per part del col·lectiu de presos d'ETA.

Estat Espanyol

Els presos d'ETA s'impliquen amb el procés de pau

Els presos d'ETA escenificaren ahir l'adhesió a l'Acord de Gernika en un acte que es dugué a terme al teatre Lizeo de la localitat de Gernika, en el qual varen prendre part 26 antics interns de l'organització terrorista. L'acord fou subscrit formalment pels expresos Gloria Rekarte i Jon Aguirre Aguiriano. Aquest darrer, de 69 anys, sortí de la presó el 3 de maig, després d'haver-hi complert 30 anys per assassinat. En el transcurs de l'acte, els signants de l'acord donaren a conèixer una declaració, que fou llegida per la tinent de batle de la localitat guipuscoana d'Aretxabaleta, Lore Martínez (Bildu), en la qual advertiren que l'actitud de "supèrbia" de l'Estat és "el major perill" del procés de pau.

Efe

Estat Espanyol

Rajoy advoca per la regeneració de les institucions

El líder del PP, Mariano Rajoy, revelà ahir que en els primers cent dies en el Govern aprovaria una llei de transparència i canvis en els organismes reguladors, enduriria les responsabilitats dels polítics que gastin sense aval pressupostari i propiciaria un pacte per l'austeritat. Aquestes són algunes de la desena de mesures que aplicaria si venç el 20-N i que va desgranar en la clausura del Fòrum sobre la reforma de les administracions públiques, que organitzà el seu partit a Saragossa.

Agències

Ara / Món
Jenny Sykes, anglesa de Londres.

Horitzons

“La discriminació racial encara regna”

Jenny Sykes, la menuda de sis germans, nasqué ara fa quaranta-cinc anys al barri londinenc de Tottenham, on el seu pare havia mort el 1987 i on encara resideix la mare, que en té noranta-un i que viu tota sola, això sí, amb la visita constant dels fills i amics, que la vecien molt. Abans de sortir del seu país, feia feina en una agència de viatges i un dia demanà el trasllat a Eivissa i després, l'abril del 1988, a Mallorca, on conegué qui seria el pare del seu fill Joel, que ara té devuit anys i estudia informàtica enfocada al disseny gràfic i que és el centre absolut de la seva existència. És admiradora de Mahatma Ghandi, de Martin Luther King i de Barack Obama, perquè "ningú no donava un duro per ell i aquest president negre ha materialitzat un gran canvi als Estats Units". Jenny va fer feina de cantant durant deu anys -la darrera contractada al mític piano bar Azzurro de Palma- i ara és recepcionista d'una empressa de producció televisiva, encara que quan els seus amics músics l'han de menester, ella torna a pujar a l'escenari i fa reviscolar durant unes hores el seu repertori.

Raphel Pherrer

Les restes dels més de mil reclusos de la presó d'Abou Salim estaven enterrades als afores del penal.

Món

Descoberta una fossa a Trípoli amb 1.270 morts

Una fossa comuna amb 1.270 cadàvers va ser descoberta ahir a Trípoli pels insurgents, van anunciar portaveus de l'oposició. La fossa és a prop de la presó de d'Abou Salim. Aquest descobriment va ser possible gràcies a les informacions subministrades per un simpatitzant del règim de Moammar al-Gadafi, detingut hores abans. El simpatitzant del règim de Gaddafi precisà el lloc exacte de la fossa després de ser interrogat. Els cadàvers són d'homes arrestats a la presó d'Abou Salim i assassinats el 1996 pel règim de Gaddafi, segons confirmà el portaveu del Consell Militar de Trípoli de les forces armades rebels, Khaled Sherif. Segons el seu testimoni, els cossos van ser enterrats entre 1996 i 2000 davall l'establiment penitenciari, posteriorment van ser desenterrats i sepultats en una fossa comuna a l'exterior. La presó d'Abou Salim té una sinistra reputació: els adversaris del règim detinguts durant els anys del Govern de Gaddafi van assegurar que foren torturats sistemàticament amb diverses tecnologies.

C.A./Agències

Nicolás Sarkozy va perdre ahir la seva majoria en el senat davant l'esquerra.

Món

Cop a Sarkozy

El Govern conservador del president francès, Nicolas Sarkozy, va perdre ahir la seva majoria en el Senat davant de l'esquerra, en una derrota històrica que li assesta un cop dur, a set mesos de les eleccions presidencials. Per primera vegada des de 1958, la Cambra Alta, dominada per la dreta, ha tornat a una majoria d'esquerra, en moments en què l'organisme experimenta un gran canvi generacional. Els primers resultats de les eleccions apuntaven que els candidats de l'esquerra prendrien almenys 23 escons a l'oficialisme, fet que els assegura la majoria absoluta. El gir a l'esquerra, que el líder oficialista del Senat, Gerard Larcher, preveia que tindria conseqüències "sísmiques" amb vista a les presidencials del pròxim mes d'abril, fou rebut amb crits d'alegria entre els detractors de Sarkozy.

Reuters

Mahmud Abbas llançà in missatge d'ànim i esperança als ciutadans palestins.

Món

Abbas anuncia l'arribada de la “primavera palestina”

El president palestí, Mahmud Abbas, va ser rebut ahir com un heroi en tornar a Ramallah, després de demanar el reconeixement d'un estat independent a l'ONU, i va anunciar davant la multitud que "ha arribat la primavera palestina". "Hi ha una primavera àrab, però també ha arribat la primavera palestina. Una primavera de resistència popular i pacífica per aconseguir els nostres objectius", va manifestar Abbas poc després d'arribar en vehicle a la Muqata, seu del Govern a Ramallah, procedent de la capital jordana, Amman, on aterrà dissabte. Milers de palestins es concentraren en aquesta ciutat cisjordana per rebre amb tots els honors el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) onejant banderes i corejant consignes a favor del seu líder, que ha estat objecte, després del discurs davant l'assemblea general de l'ONU de divendres, d'un vertader bany de carisma. Després de dipositar flors en la tomba de l'històric líder palestí i predecessor seu, Iasser Arafat, que es troba al mateix complex governamental.

Efe

Ara / Tendències
Els antitaurins, amb pancartes a les portes de l'emblemàtica plaça de Barcelona.

Tendències

Adéu entre crits de llibertat

La Monumental de Barcelona acollí ahir la darrera correguda, un esdeveniment que havia aixecat gran expectació i que començà entre llargs aplaudiments als toreros i crits de "llibertat, llibertat", procedents d'una plaça plena fins a la bandera i en estat d'ebullició. L'emblemàtica plaça de toros s'acomiadà del toreig amb un cartell de luxe format pel madrileny José Tomás, l'extremeny Juan Mora i el català Serafí Marín, que posaren fi a gairebé un segle d'història taurina a La Monumental. A la cita, no hi faltaren els polítics catalans contraris a la prohibició de les curses de braus, que va aprovar el Parlament el juliol de l'any passat i que entrarà en vigor a partir del pròxim 1 de gener. Així hi eren la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, que reconegué que no n'és aficionat i mai no havia anat als toros a La Monumental. "Hi vinc perquè estic en contra de les prohibicions", deixà clar.

Efe

Opinió / Opinió
Damià Quetglas

Opinió

Cent dies sense José Ramón

No era premonitòria fórmula de definir el Consell de Mallorca com a 'ajuntament d'ajuntaments' del que se suggereix, ara mateix, d'eliminar ajuntaments petits per un excés de despesa 'administrativa'. Algun secretari i altres tècnics d'ajuntaments més grossos que...

Damià Quetglas

Opinió

Adéu a Trinidad Huertas 'Rus' i José L. González, 'Tudanca'

Aquest mes de setembre, a punt d'acabar, hem de ressenyar la mort de dos artistes pintors força significatius dins el camp pictòric i expositiu de la nostra comunitat. Es tracta de Trinidad Huertas (Madrid, 1933), que signava les seves obres amb el segon cognom, Rus. La...

Pep Bauçà i Pizà

Opinió

De les autopistes educatives als camins de pedres

Deia el programa del PP que aquesta legislatura seria la de la construcció de la millor autopista: la de l'educació. I no s'equivocaven, totes les autopistes a les Balears han servit per especular com i qui la fa i fins on podrien arribar, encara que tots sabem que, per...

Rafel Pons Campos

Ferran Aguiló

Opinió

Provincianisme

Si qualque dia tenc una malaltia greu i m'ha d'operar el millor especialista mundial, però resulta que només parla mandarí, convindreu amb mi que seria del tot estúpid posar com a condició entendre'ns en un català fluït. És cert que l'excel·lència professional no sap de...

Ferran Aguiló

Maties Salom

Opinió

Fumar als camps de futbol

Ni n'hi aniran més, ni tampoc no n'hi haurà que quedaran a ca seva. Els compromisaris del Futbol Club Barcelona han decidit que al Camp Nou no s'hi podrà fumar -com es fa ara en tots els camps de la Lliga espanyola- a partir del mes de desembre. La mesura exemplar només...

Maties Salom

Glosa de Mateu Xurí

Opinió

“Faltaria més”

Pledejar amb qui empenyorala cultura d'un paísés mantenir el compromísamb la nació valedora.Però el temps perd qui valorala feina que no s'ha fet;i perd el pledeig i el pletqui ens vol fer, a ca nostra, estranys.Ni en cent dies ni en cent anysl'aigua clara serà llet.

Glosa de Mateu Xurí

Kika Rodríguez

Opinió

Donar exemple

De petita a casa em van ensenyar que no hi ha una altra manera de predicar que no sigui amb l'exemple. Una bona lliçó que aviat va entrar en contradicció amb el món exterior. I és que a les monges no els va agradar que els demanàs per què el papa predicava la solidaritat i...

Kika Rodríguez

dBalears

Opinió

No vagi per dit

Amagaran Zapatero?Dos mesos abans que es duguessin a terme les passades eleccions autonòmiques ja se sabia que ZP vindria a Mallorca a fer campanya. Ara arriben les generals, però no n'hi ha cap anunci ni insinuació. Tot indica que...

dBalears

Josep Maria Llauradó

Opinió

Unes dosis de realitat

Front al radicalisme escenarial de la infermera Jackie (la molt realista Edie Falco, la Carmela d'Els Soprano, fent de drogoaddicta que dóna títol a una sèrie on passeja les seves addiccions per un hospital de Nova York com a crítica per estar envoltada de personatges que abusen...

Josep Maria Llauradó

Editorial

Opinió

Recta final d'ETA?

És indubtable que en el darrer any s'ha avançat molt en el procés de pau a Euskadi. De fet, s'ha estat molt a prop d'anunciar l'abandonament definitiu de les armes per part d'ETA. Però al final, i fins ara, l'anunci s'ha esmorteït. Hi ha diferents causes, començant per la resistència...

Editorial

Miquel Àngel Limon

Opinió

Menorquins com a bimbolles de sabó

Menorca, com a bon territori insular, presenta, grosso modo, dues classes de nadius més o menys exactes i precises, diríem que característiques. D'una banda, s'hi donen els individus clarament autòctons, d'anys i panys, secularment assentats, sense arrels enlloc...

Miquel Àngel Limon

Jaume Lladó

Opinió

Viatjar al passat

La ciència té una gran influència sobre les nostres vides. Aquesta és una idea que, com a professor que som, procur d'inculcar als meus alumnes. Moltes vegades em demanen per a què serveix això o allò que acabam d'aprendre. Aleshores m'agrada posar-los...

Jaume Lladó

Miquel Payeras

Opinió

Eleccions a la vista

Manco de dos mesos falten per a les eleccions i tots els partits haurien d'estar en ebullició. Tanmateix, igual que va passar amb la precampanya i campanya per a les autonòmiques i locals, l'ambient és més aviat tristot. Perfil baix. Allò que millor va per al PP. Per ventura...

Miquel Payeras

Opinió

Viagra compleix 13 anys

Potser l'any 1998 fou el de la innovació de fàrmacs per via oral, com ara la píndola abortiva RU-486 -inhibidora de l'acció de l'hormona femenina progesterona- o les pastilles amb finasterida contra la calvície -controlant l'acció de l'hormona masculina testosterona-. Però la...

Pere Riutord

Miquel Ferrà i Martorell

Opinió

El radiotelegrafista (1931)

El radiotelegrafista del correu de la Patagonia, una hora més tard, es va sentir suaument alçat com una ona. Mirà el seu entorn: niguls feixucs apagaven els estels. Es va inclinar cap a la terra: cercava els llums de les ciutats, semblants als de les cuques de llum amagades dins...

Miquel Ferrà i Martorell