IB3 podria patir un procés de Valencianització. | ULTIMA HORA

TW
64

Sindicats, tota l'oposició i diverses entitats del sector audivisual criticaren ahir que Govern balear vulgui introduir el castellà a IB3, tal com va anunciar el president Bauzá a l'entrevista que dBalears publicà ahir diumenge. Moltes de les entitats entenen que IB3 podria patir un procés de "valencianització". El president de l'OCB, Jaume Mateu, assegurà que "Bauzá vol castellanitzar tot allò que es trobi pel mig, tal com feren amb Canal 9 al País Valencià". També recordà que els problemes per veure TV3 a Mallorca augmenten.

Així mateix, Miquel Bezares, portaveu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, diu: "Ja es comença a veure l'estratègia per desmantellar la protecció del català, així com els mitjans que l'utilitzen". L'onada de rebuig cap a la decisió continuà amb l'adhesió de Francisco Berga, membre de la Mesa Audiovisual i president de l'Associació de productors de les Balears (Aproba). "Creim que un canal autonòmic ha de ser molt regionalista i amb un alt percentatge de producció en llengua pròpia. No debades, el TDT ja ens ofereix 56 canals, dels quals la majoria són en castellà", argumentà Berga.

Tota la classe política, amb l'evident excepció del PP, també rebutjà la proposta. Francina Armengol, portaveu del PSIB al Parlament, assegurà: "Que tenguin majoria absoluta no vol dir que puguin fer allò que els vengui de gust i fora consensuar-ho amb ningú".Des del centre regionalista també hi hagué decepció. Josep Melià, president de Convergència per les Illes, titllà la notícia de "nefasta", tot assegurant que "ja tenim una oferta televisiva en castellà a bastament". Així mateix, el pobler Jaume Font, principal dirigent de la Lliga Regionalista, criticà que "el PP cerqui un problema on n'hi ha". I afegí: "Bauzá oblida les diverses sensibilitats, l'equilibri entre elles. A mi em va bé, que facin un programa en castellà, però no amb el to de 'faltaria més'". En canvi, el portaveu d'Entesa per Mallorca, Biel Huguet, no només rebutjà la mesura, sinó que demanà la tornada immediata dels correctors lingüístics a IB3.

Mentre David Abril, portaveu d'Iniciativa Verds, proposà que IB3 creï "un programa de l'estil del Digui-digui, per afavorir l'aprenentatge del català des de casa, cosa que surt molt barata de fer". Esquerra Unida també qualificà la mesura de "retrocés espectacular" per a la llengua, "a fi de contentar un sector molt minoritari dins el PP, que probablement no veurà mai IB3, encara que sigui en castellà". Joan Lladó, portaveu d'Esquerra, també fou clar: "Ens volen substituir com a poble. Volen fer una televisió bleda, madrilenya, d'autoodi...". I afegí que serà així "mentre no trenquem amb la via autonomista".

L'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), així mateix, comparà el futur d'IB3 amb el present de Canal 9. "El PP vol valencianitzar l'emissora intentant reduir-la a un reducte folklòric", manifestaren des de l'EIM.
La mesura tampoc no agrada als sindicats. Manuel Pelarda, d'UGT, digué que "no hi havia hagut mai tant d'atacs a la llengua pròpia en només 100 dies de legislatura", alhora que criticà que l'Executiu Bauzá "és el Govern més castellanoparlant de la història". Biel Caldentey, d'STEI-i, digué que "el PP vol desnaturalitzar el caràcter d'IB3". I vaticinà que "perdrà molta audiència". Finalment, David Díaz, secertari general d'USO, explicà que no veuen gaire necessària l'entrada del castellà, tot i que, dins el seu sindicat, hi ha diferents posicionaments.

El PSM trencarà la negociació per consensuar qui dirigeix l'ens

El parlamentari de PSM Antoni Alorda anuncià ahir el trencament immediat de les negociacions amb el PP "si manté la intenció d'incloure el castellà a IB3". Actualment, la coalició econacionalista es trobava en una discreta ronda negociadora amb els populars per cercar un director de consens a IB3, que podria ser Jacobo Palazón. Però si el PP vol fer una IB3 bilingüe, tota possibilitat de pacte esclataria. "Allò que estam negociant s'ha sustentat sobre el fet de complir la Llei d'IB3, que n'estableix el català com a llengua vehicular. Si això es trenca, nosaltres ens aixecam de la taula". Segons Alorda, "la llengua que té dèficit de presència en els mitjans de comunicació és el català, no pas el castellà". De fet, "la mateixa existència d'IB3 es basa en el fet de fomentar el català. No té gaire sentit fer un ens bilingüe".