TW
0

Els 7.092 vots assolits diumenge per Unión, Progreso y Democracia (UPyD) constitueixen una amenaça per al PP, sobretot perquè s'aprecia el transvasament de part del seu electorat cap a la formació de Rosa Díez, una tendència que es començà a veure en les passades generals i que ara es consolida en les europees. La incògnita és saber si mantindrà la tendència en unes autonòmiques o, per contra, funcionarà el vot útil i el PP recuperarà els suports. Per resoldre el dubte, serà clau saber si UPyD aconsegueix el sufragi d'algun dels responsables del sector més ‘espanyolista' del PP. Si no, el partit de Rosa Díez ho té difícil per superar la barrera del 5% dels vots per entrar al Parlament, tot i que pot restar al PP uns vots d'or per assolir majories.

Aquestes europees han convertit l'àrea metropolitana en una font de suports cap a UPyD, tercera força a Palma, Calvià, Marratxí i Llucamjor. Aquests quatre nuclis aporten el 67% dels vots al partit. Els sufragis a Eivissa ciutat, Maó i Ciutadella fan pujar la xifra al 78%. El perfil del votant d'UPyD és, per tant, el d'un elector urbà. És a les zones urbanes on cala un discurs gairebé monotemàtic de defensa del castellà, que el PP no representa amb la contundència exigida per aquests electors. Perquè, si bé és possible que una part dels votants d'UPyD provinguin del PSOE, a Palma i a Calvià el seu increment coincideix amb davallades del PP. A Palma UPyD obté 3.854 vots i el PP en perd 4.609 (el PSOE en cedeix 3.331), i a Calvià UPyD suma 413 sufragis i el PP se'n deixa pel camí 232 (el PSOE en guanya 280).

L'avenç d'UPyD respecte a les generals, les úniques eleccions en què havia participat, és constatable. Ara, amb una participació molt menor, obté més vots a Palma que l'any passat a tot Balears (3.107), on fou la cinquena força. Llavors no superà l'1% dels suports enlloc i ara es mou al voltant del 4%. A Palma, Calvià, Marratxí i Llucmajor duplica sufragis respecte a les generals, tot i l'abstenció.

Notícies relacionades

"Podrem entrar a les institucions"

"Amb aquesta tendència, podrem entrar a les institucions de les Illes Balears en les properes eleccions autonòmiques, insulars i municipals". Així ho creu el coordinador d'Unión, Progreso y Democracia (UPyD) a les Illes Balears, Juan Luis Calbarro, qui recordà ahir que en només un any han passat d'obtenir 3.170 vots a l'Arxièlag en les passades generals a assolir els 7.092 suports diumenge en les europees, amb uns índexs de participació molt més baixos. El dirigent d'UPyD entén que el seu partit és "transversal" i rep ara sufragis tant d'exvotants del PP com del PSOE. En qualsevol cas, va admetre que a Balears serien els populars els qui patirien un major desgast.
Al mateix temps, afirmà que el creixement del partit de Rosa Díez no s'ha d'atribuir al seu discurs lingüístic, sinó a una proposta de "sentit comú" que passa per "fer política per als ciutadans". Amb tot, reconegué que el seu discurs a favor de la llengua castellana "és un factor" que contribueix a explicar els resultats i matisà que "no és un problema de llengua sinó de drets ciutadans".

UPyD "cobreix un forat"

Calbarro assegurà que, abans de les europees, ja havien decidit presentar-se a les properes autonòmiques i municipals de 2011, perquè tenen vocació de permanència. A més, avançà que la formació oferirà una "alternativa" als partits tradicionals i continuarà advertint que els partits nacionalistes tenen massa capacitat per condicionar polítiques. "Els resultats d'aquestes eleccions ens indiquen que UPyD cobreix un forat que hi havia", indicà el dirigent. Finalment, reconegué que el seu partit està obtenint millors resultats a les zones urbanes de les Balears que a les rurals i ho atribuí que "els canvis cap al progrés sempre solen començar a les ciutats". De fet, UPyD obté gairebé el 80% dels seus vots a l'àrea metropolitana de Ciutat (Palma, Calvià, Marratxí i Llucmajor) i a les capitals de Menorca i Eivissa.