Les pluges provoquen nombrosos incidents a Mallorca
A Sóller, el torrent és a punt de desbordar-se. Foto: Ll. Garcia. Les intenses pluges i neu caigudes en les últimes hores a Mallorca han provocat un total de 1.989 incidents d'emergència a l'illa, entre els quals destaquen desbordaments de torrents i el tall de carreteres com la de Manacor-Palma, segons informa en un comunicat la Direcció General d'Emergències. Així mateix, s'han produit alguns despreniments a punts concrets de la xarxa viària mallorquina, i fins i tot el tràgic esfondrament de l'hotel Son Moll de Cala Rajada. Per fer front a aquestes situacions la Unitat Militar d'Emergències (UME) ha enviat a Mallorca dos helicòpters amb 20 militars, així com uns altres 70 soldats a dos vaixells per ajudar en les tasques de salvament i control dels incidents provocats per les intenses pluges, sobretot a la Serra de Tramuntana i el municipi de Sa Pobla. L'Agència Meteorolgica de Balears ha registrat à Lluc les pluges més abundants caigudes a Mallorca des de 1979, amb 276 litres per metre quadrat en 24 hores.
Detenen els responsables de les obres on moriren quatre obrers a Capdepera
Un moment de les tasques de recerca dels desapareguts a Cala Rajada. Foto: G.M. Ahir a la nit, la Guàrdia Civil de Balears va detenir a tres individus per ser els presumptes responsables de l'ensorrament de l'Hotel Son Moll en el qual van morir quatre treballadors i on s'estaven realitzant, sense llicència, treballs de rehabilitació. Aquests són l'arquitecte l'aparellador i el cap d'obres de l'hotel. El sinistre deixà, a més, diversos ferits. Així mateix, avui han prestat declaració els propietaris de les dues empreses adjudicatàries de la reforma que han quedat en llibertat, així com el promotor i propietari de l'establiment. El Fiscal Coordinador de Sinistralitat Laboral, juntament amb la jutge d'Instrucció de Manacor de guàrdia s'ha desplaçat avui fins l'hotel sinistrat per fer-hi una inspecció ocular, acompanyats d'especialistes, per esbrinar els motius de la tragèdia i depurar les responsabilitats.
Entre el respecte i la certesa que el PP recuperarà la força
Si un poble ha viscut amb interès el judici dut a terme a Ciutat sobre el conegut cas Cavallistes ha estat ses Salines. L’exbatle del municipi, Sebastià Vidal, i altres regidors i batles del PP afrontaven diferents càrrecs i acusacions i ara han estat absolts. Els que seguien amb més interès aquest cas des del con sud de Mallorca eren els companys de Vidal en la junta local del Partit Popular.
2001: tres morts a dos hotels
El gener de 2001 resta en la memòria dels obrers de la construcció a les Illes Balears. Eivissa i Mallorca, destinacions turístiques per excel·lència, quedaren estupefactes davant la tràgica mort de tres obrers de la construcció que prestaven els seus serveis per a un dels sectors més actius de l’economia local: el turístic. Fou especialment sonat el cas de l’hotel Tívoli, de l’Arenal de Palma.
... i l'Exèrcit ve a fer pràctiques
La magnitud del temporal féu que el Ministeri de Defensa mobilitzàs 58 soldats en pràctiques de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per intervenir en les inundacions. Dos helicòpters chinook, procedents de Bétera (País Valencià) i Torrejón (Madrid), arribaren a l’aeroport de Son Sant Joan a les set del capvespre carregats amb material lleuger. Tan bon punt hagueren tocat terra.
“De miracle, he pogut salvar-me”
Tornaren a néixer i no podran oblidar-ho fàcilment. Salvaren la vida per segons. Entre plors i laments, els que ahir aconseguiren sortir sans de l’esfondrament de l’hotel Son Moll explicaven el mal moment que havien passat. Una de les primeres persones que va poder abandonar l’hotel va ser Antoni Sureda, un jove que, curiosament, ahir havia començat a treballar a l’obra.
Tres dies de dol
Les mostres de condol arribaren ahir des de moltes de bandes. Eren molts els que compartien la ràbia i el dolor per la tragèdia. La notícia era molt dura i qui més qui manco es volia solidaritzar amb els familiars de les víctimes. L’Ajuntament de Capdepera es va sumar al dolor i convocà ahir a les 17 hores un ple extraordinari per decretar-hi tres dies de dol. Cada dia es durà a terme un minut de silenci a les 12 del migdia.
“No tenien llicència d'obres”
Noves dades s’afegeixen al banyat de la tragèdia d’ahir a Cala Rajada. En el marc d’una roda de premsa convocada a corre-cuita per l’equip de govern de l’Ajuntament de Capdepera, el batle, Bartomeu Alzina, informà que l’Hotel Son Moll no disposavade la llicència d’obres corresponent per dur a terme la reforma de l’edifici que s’hi executava. "No tenien permís d’obres tot i que havien presentat un projecte de reforma de l’hotel.
La urbanització “il·legal” de Son Gallard, negada
La batlessa de Palma, Aina Calvo, ha sostingut avui que les inundacions que es van produir ahir a la zona propera a l'Hospital de Son Llàtzer van tenir lloc a causa que l'aigua es “va desviar” buscant “una sortida natural”, de manera que no va ocórrer per un desbordament del Torrent Gros. Eren les 8.30 del matí. Estrella Manzano, una veïna de Son Gallard, la urbanització "il·legal" devora Son Ferriol, no va poder dur, com cada dia, els seus dos fills a l’escola. "Ens arribava l’aigua fins els genolls..."
L'aigua ofega les patates
La marjal de sa Pobla ha estat una de les zones més afectades pel temporal d’aigua d’aquests dies. I és que els desbordaments dels torrents i el fet que el camp no pogués absorbir més aigua van provocar una situació de caos en el municipi de sa Pobla, on des de primera hora del matí es van començar a tancar carreteres, que estaven inundades.
La ploguda de la història
A Lluc estan avesats a veure-hi ploure. Mai abans, però, no havien vist tanta d’aigua com ahir. Els 276 l/m2 que caigueren entre les 8 hores del matí de dilluns i les 8 del matí d’ahir fan que sigui la ploguda més forta que s’ha registrat mai al santuari, d’ençà que s’hi condicionà l’estació pluviomètrica el 1944. Segons informà Agustí Jansà, director del Centre Meteorològic de Balears.
Primera nit contra Bolonya
Una quinzena de tendes de campanya i una gran estesa de sacs de dormir ocupen des de dilluns al matí el vestíbul de la facultat de Filosofia i Lletres, a l’edifici Ramon Llull del campus de la UIB. Més de vuitanta estudiants participaren en la primera jornada d’ocupació organitzada per l’Assemblea contra Bolonya. Amb la mobilització, els estudiants protesten per l’aplicació de la reforma universitària prevista en el pla Bolonya.
El Pacte cerca l'abstenció del diputat de Formentera
El Pacte cerca avui l’abstenció del diputat de Formentera Josep Mayans (AIPF) en la votació global dels pressuposts de la Comunitat per a 2009. El gest de Mayans, integrant del Grup Mixt però que representa la marca electoral del PP a Formentera, permetria al Govern treure endavant els comptes públics sense que fos decisiu el vot de Bartomeu Vicens, suspès de militància per UM arran de la seva imputació en el cas Son Oms.
“L'esclavatge no resoldrà la crisi”
Treballar 65 hores a la setmana? Idò, no. Això és, almanco, el que rebugen els 8.000 sindicalistes que ahir es manifestaren a Estrasburg contra la directiva europea que pretén ampliar la jornada laboral a 65 hores setmanals (en lloc de 48) i que avui el Parlament Europeu decidirà si aprovarà o no. El secretari general d’UGT a Balears, Lorenzo Bravo, denuncià que "la crisi no se soluciona amb l’esclavatge" que proposa aquesta directiva. Amb les mateixes paraules s’expressà el màxim responsable d’UGT a l’Estat.
Estats Units retalla els tipus d'interès fins el 0 i el 0,25%, una fita sense precedents
El Comitè Federal de Mercat Obert de la Reserva Federal d'Estats Units ha decidit avui reduir els tipus d'interès en almenys 75 punts bàsics per situar la taxa en un rang objectiu d'entre zero i el 0,25%, el seu nivell més baix des que els tipus d'interès es van convertir a la principal eina de política monetària del banc central d'EUA, en el que és un nou intent del sector polític per frenar el deteriorament de l'activitat econòmica.
Madoff: creixen les pèrdues i Espanya vol explicacions
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) xifrà ahir en 106,9 milions d’euros l’exposició dels fons i dels vehicles d’inversió de les grans fortunes espanyoles en la presumpta estafa de Bernard Madoff. En un comunicat, el supervisor borsari detallà que 56,5 milions corresponen a fons i 50,4 milions a les societats d’inversió de capital variable (SICAV).
Els preus van baixar el 0,5% el novembre a l'eurozona, fins al 2,1%
Els preus de consum han baixat el 0,5% a l'eurozona el novembre, el que deixa la taxa interanual en el 2,1%, segons les dades que avui ha difós l'Eurostat, l'oficina estadística comunitària. La inflació ha passat del 3,2% d'octubre al 2,1%, la major correcció des que hi ha dades disponibles per a l'eurozona, el 1997.
Barceló promet “batalla” contra l'atur i ocupació directa amb els ajuntaments
La consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, ha assegurat que emprendrà el 2009 una “batalla contra l'atur”, basant-se principalment en la creació d'ocupació amb la contractació directa a través dels ajuntaments.
Una subhasta amb pinzellades mallorquines
Dins la subhasta nadalenca que la casa Balcli’s de Barcelona realitzarà avui, sortiran a la venda un total de sis obres pintades per artistes relacionats d’una o d’altra manera amb la nostra illa. Una de les obres de Sebastià Junyer Vidal (Barcelona, 1878-1966) que surt a la venda per un preu de 1.200 euros és un oli sobre tela que mostra una marina signada i localitzada a Mallorca.
La veu de Nadal
Una mescla original que té tots els ingredients necessaris per emocionar el públic és la que proposen el grup de folk Música Nostra i el Cor Infantil del teatre Principal de Palma.Més de quaranta veus blanques, sota la direcció de Maria Francisca Mir, acompanyaran les melodies i la veu dels consagrats músics de Música Nostra, en un concert nadalenc que tindrà lloc avui a les 20.30 hores a la sala Gran del Principal.
La Mallorca “no ocupada” de 1808
La guerra del Francès (1808-1814) no passà de llarg per les Illes Balears. Malgrat que les tropes napoleòniques no envaïren l’Arxipèlag, les conseqüències del conflicte bèl·lic es deixaren notar. La major prova foren els de 6.000 a 9.000 presoners francesos reclosos a l’illa de Cabrera. Allò que comportà aquell període per a la societat illenca es pot veure a partir de demà a l’arxiu municipal de Can Bordils.
Primera passa per al trasllat de les restes de Son Espases
La Ponència tècnica del Consell donà ahir el vistiplau a la primera passa per al trasllat del jaciment trobat a Son Espases fins a les cases velles, tal com demanava l’Ib-salut. En concret, els tècnics informaren favorablement a l’informe presentat pels arqueòlegs sobre la metodologia que s’utilitzarà per al trasllat de les restes de 2.000 anys d’antiguitat...
aTIÀfoc amb restriccions
L’aTiÀfoc organitzat per l’Ajuntament de Palma haurà d’adaptar-se a les prescripcions que ahir estipulà la Ponència tècnica de Patrimoni. Principalment, el guió de l’espectacle piromusical s’haurà de regir per l’informe sonor realitzat per Valua i en el qual es delimiten els espais concrets on es podran llançar coets en rasant i cap a l’aire. "Es podran realitzar actes al parc de la Mar i a la murada.
Cultura popular passada per aigua
Els actes de celebració de la Diada de la cultura popular oferien ahir dues activitats en el seu programa. El dematí, segona jornada del taller infantil d’instruments reciclats. L’horabaixa, la primera de les tres classes que formen el taller de glosa. La pluja, però, va deixar la reivindicació de la cultura popular ben passada per aigua. Al matí, un centenar de nins havia de participar al taller d’instruments, repartits en tres tandes.
“Han de protegir Messi”
El migcampista islandès Eidur Gudjohnseen va sol·licitar per al seu company en el Barcelona Lionel Messi més protecció per part del col·lectiu arbitral, en considerar que l’argentí va sofrir molts de cops en el clàssic contra el Madrid i el col·legiat no va sancionar les accions amb targeta. Per a Gudjohnsen, els àrbitres "no només són allà per arbitrar", sinó per "protegir els jugadors".
El Palma planta cara però perd
LUBE BANCA 3PALMA VOLEI 0LUBE BANCA MARCHE MACERATA: Bartoletti, Corsano, Lebl, Martino, Monopoli, Omrcen, Podrascanin, Santana, Saraceni, Snippe, Swiderski i Vermiglio.
Grande cerca un president professional
Si divendres abans del consell d’administració del Reial Mallorca no s’ha tancat la venda del paquet accionarial que controla Vicenç Grande a Freddy Sheperd, el màxim accionista contractarà un gestor professional que es faci càrrec de l’entitat. Segons va avançar IB3, Grande ha pensat en Mateu Alemany perquè torni al club i es converteixi així en el màxim responsable del club.
“Cada dos dies cau un membre d'ETA”
Ja són 365 els membres d’ETA arrestats des del final de la treva. Els darrers van ser quatre presumptes membres "legals" (no fitxats) de l’organització que foren detinguts dimarts per la Guàrdia Civil a Guipúscoa. El president del Govern, José Luis Rodriguez Zapatero, assegurà ahir que aquestes detencions signifiquen que "en els darrers dos anys cada dos dies s’ha detingut un membre d’ETA", fet que mostra l’"esforç" de l’Executiu per derrotar l’organització.
La UAB expulsa 6 estudiants per altercats durant les protestes antiBolonya
La Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) expulsarà a sis estudiants, per períodes d'entre 1 i 3 anys, i n'amonestarà uns altres 22 pels altercats ocorreguts al campus durant els passats mesos d'abril i maig durant les protestes contra l'anomenat Procés de Bolonya.
Infàncies feixugues
Dimarts, onze del matí. Fent passes pel pati d’un col·legi de Ciutat, un ensuma que les muntanyes de literatura contemporània escrita entorn del fenomen de l’obesitat infantil no s’han aixecat perquè sí. Entre els enrenous de les gavines afamegades, les quals fan de les miques el seu tresor més apreciat, no aturen de rodolar a cop de vent plàstics i més plàstics dels pastissets i demés complements alimentaris.
Denuncien maltractament al periodista que va insultar Bush
Muntadar al-Zaidi, el periodista iraquià que va insultar i va llançar les seves sabates contra el president dels Estats Units, George W. Bush, té una mà i diverses costelles trencades a més d’una hemorràgia interna i una ferida a un ull per una pallissa durant la seva detenció. Aquesta és la denuncia que ha formulat el seu germà Dargham a la BBC i que neguen els funcionaris que el custòdien.
Devuit morts i 53 ferits per dues explosions en el centre de Bagdad
Almenys 18 persones han mort i unes altres 53 han resultat ferides avui com a conseqüència de l'explosió d'un cotxe bomba i d'una segona deflagració en el centre de Bagdad, segons un balanç de la Policia.
Pirates somalis segresten tres vaixells en un dia al Golf d'Aden
Dos vaixells de càrrega i un iot privat van ser segrestats ahir per pirates somalis en aigües del Golf d'Aden, ha dit avui el director del Programa d'Assistència Marítima de l'Est d'Africa (SAP), Andrew Mwangura. Segons ell, una de les embarcacions comercials és un remolcador amb bandera d'Indonèsia que estava prestant serveis a la companyia petroliera Total i l'altra és un vaixell de càrrega turc.
L'Eurocambra bloqueja l'ampliació de la jornada laboral a 65 hores setmanals
El Parlament Europeu ha bloquejat avui la norma que permet ampliar la jornada laboral màxima a 65 hores setmanals, que fou aprovada pels ministres de Treball dels 27 el passat mes de juny amb el vot en contra d'Espanya i el principal impuls del Regne Unit. El projecte de norma ha estat refusat, a més de pels partits d'esquerres, per un sector important dels eurodiputats del Partit Popular Europeu.
L'univers al mòbil
El projecte Astre ofereix a partir d’avui per a tots els públics i de franc imatges de l’univers "made in Spain" per a mòbils i ordinadors amb motiu de la declaració del 2009 com a Any internacional de l’astronomia. Imatges com un eclipsi de lluna al mòbil o de galàxies per al fons de pantalla de l’ordinador són alguns dels productes que els internautes podran descarregar-se, completament de franc.
Pluges i regulacions
La germana pluja i la germana neu ens proveïren ahir d’imatges (algunes de tràgiques), tot confirmant la dita: quan la meteorologia dóna notícies, són dolentes. També ho eren (d’una altra tragèdia, més còmica) les que ragen del cas Madoff, que ens ha permès repassar una vella paraula...
L'acadèmica funció dels cafès
Fa anys, a Ciutat i als pobles de Mallorca, els cafès, com a establiments públics, eren espais amatents, amarats d’un assossegat ritme de vida. Les urgències i els desassossecs restaven al carrer. Dins el cafè, a cada local hi havia la seva clientela i les seves tertúlies...
Anthony Giddens, a Mallorca
Lord Anthony Giddens demà fa una conferència a Palma al Centre Cultural Sa Nostra. Giddens és un sociòleg britànic, famós per la seva teoria de l’estructuració i la seva interpretació global, no fragmentada, de la societat moderna. En els seus treballs aprofundeix...
Coses que passen a Barcelona a 40, 50 i 60 anys
Estic llegint la novel·la de Llucia Ramis (Avís: ella escriu Llucia sense accent) Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys. La veritat és que m’he decidit a llegir-la per prescripció facultativa, per dir-ho de qualque manera. A l’Espai Mallorca...
Madò Catalina “Emperadora”
Vivia su-aquí dalt, allà on el carrer de Sant Josep es cansa de fer pujada i s’acaba, just quan es topa frontalment amb el carrer Retir. Damunt el paper nomia Catalina Jordà i Lladó, i havia nascut dia 26 de febrer de l’any 1876 a l’abans mencionat carrer Retir número 21...
El temps corromput
Ja és ben ver que ha plogut massa(i massa és més que molt),encara la pluja escoltcom vol entrar a la portassa.Un torrent no és una bassa,pot esser molt destructiu;queda absolt quan en l’estiuja no pensam que és culpable.Idò això és equiparablea tot el món corruptiu.
No vagi per dit
Son Moll toca el decret NadalNo era l’hora, però en cercles de l’esquerra ja es comentava ahir que la tragèdia de Cala Rajada suposa un cop molt dur per al decret de Miquel Nadal...
Nessie i el llibre Guinness dels rècords
Enguany l’habitual aparició del nostrat monstre del llac Ness, l’estimada i esperada Nessie de l’arqueologia mallorquina, ha arribat tard. Com és ben sabut, Nessie és animal d’estiu i les troballes sensacionals en matèria arqueològica es fan a l’estiu...
La solució és el bilingüisme substitutori
Com he repetit algunes vegades, utilitzar alegrement el concepte de bilingüisme és molt perillós. Ja sabem que la dreta espanyolista ho fa amb freqüència i defensa el predomini del castellà amb l’excusa del bilingüisme. L’altre dia em vaig topar amb un amic de la infància...
L'artista Joan Miró en el XXV aniversari de la seva mort
"L’artista és un home que ha de superar l’estat individualista i esforçar-se per a arribar a l’estat col·lectiu. Ha d’anar tan lluny com sigui possible, deixar, rebutjar, despullar la individualitat per submergir-se en l’anonimat [...]. Els antics frescos no estan signats per l’autor...
Grande i Alemany
Vicenç Grande cerca un professional per dirigir el Reial Mallorca. Clar, ha pensat en Mateu Alemany. I bé que ha fet. Grande ha de menester una solució que li permeti abandonar la presidència i deixar l’entitat en mans fiables. És una solució desesperada...
Un despropòsit
Vos podeu imaginar què passaria si el gerent o el director general de l’empresa Coca-Cola l’elegissin el treballadors de Coca-Cola juntament amb una petita representació dels consumidors? I què passaria si les directrius d’aquest director general no fossin...
Temporal i condicions legals
El temporal ha castigat amb força Mallorca en els darrers dies i ha provocat incomptables problemes, fins a un cert punt normals davant una inclemència de la natura. Tot i així, dos fets surten d’allò que es pot considerar lògic. Un és l’enfonsament d’una part...
L'esperpent valencià
Al País Valencià, l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania es podrà impartir també en espanyol i en "valencià", després d’un trimestre en què el faller major de la política, Francesc Camps, obligava a fer-la en anglès. Aquest episodi de la vida valenciana...
La contracultura dels reis Catòlics (1496)
A final del segle XV, els reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d’Aragó, rebien queixes dels estaments eclesiàstics a causa de l’existència i difusió de llibres que consideraven perillosos per a l’esperit dels creients. Estudiaren els monarques aquell tema...