TW
0

Treballar 65 hores a la setmana? Idò, no. Això és, almanco, el que rebugen els 8.000 sindicalistes que ahir es manifestaren a Estrasburg contra la directiva europea que pretén ampliar la jornada laboral a 65 hores setmanals (en lloc de 48) i que avui el Parlament Europeu decidirà si aprovarà o no. El secretari general d’UGT a Balears, Lorenzo Bravo, denuncià que "la crisi no se soluciona amb l’esclavatge" que proposa aquesta directiva. Amb les mateixes paraules s’expressà el màxim responsable d’UGT a l’Estat, Cándido Méndez, en el seu discurs davant el PE. Amb els seus mots denuncià "l’abús contra els drets dels treballadors" que suposa la nova regulació. "És un retrocés en les normes laborals que ens du al segle XIX", va dir.

Organitzada per la Confederació Europea de Sindicats (CES), la protesta reuní representants de les principals centrals sindicals dels vint-i-set estats de la UE. Els sindicats deixaren clara la seva oposició a la revisió de la normativa europea de temps de treball pactada pels governs europeus amb l’oposició d’una minoria, entre els quals hi ha l’Estat espanyol. El secretari general de CCOO a Balears, Josep Benedicto, recordà ahir que "tant el PSOE, com Izquierda Unida han expressat de manera inequívoca el rebuig a la norma". A més, el Govern espanyol "adquirí un compromís en el nostre parlament per no ratificar aquesta directiva". Si s’arribava a complir, les 65 hores no serien legals en Espanya. Per frenar l’acord intergovernamental, el PE necessita el vot dels 393 diputats per tenir majoria absoluta a favor de les esmenes del ponent del text, l’espanyol Alejandro Cercas (PSOE). 

Només Letònia supera l’Estat espanyol

L’Estat espanyol va ser el segon membre de la UE, per darrere de Lituània, on més va caure l’ocupació en el tercer trimestre, amb una baixada del 0,8% en comparació amb el segon trimestre, segons les dades difoses ahir per Eurostat, l’oficina estadística comunitària. A l’eurozona, el nombre de persones amb treball descendí el 0,1% en relació amb els tres mesos anteriors, mentre que a la UE es va mantenir sense canvis. A l’Europa dels Vint-i-set només Lituània, amb un -1%, superà la mala dada espanyola. La República Txeca, amb un 1,9%, i Alemanya, motor econòmic del continent, amb un 1,5%, lideraren l’estadística.

Totes les xifres, tant intertrimestrals com interanuals, reflecteixen un deteriorament clar del mercat laboral, espanyol, comunitari i de l’àrea de la moneda única. A l’Estat, l’ocupació ha passat de créixer el 0,1% en el darrer trimestre de 2007 i el 0,2% en el primer de 2008 a caure el 0,2% en el segon i el 0,8% en el tercer. L’evolució interanual, per part seva, s’ha desaccelerat des d’un augment de l’ocupació del 2,3% al final de l’any passat, a l’1,7% en el primer trimestre i el 0,3% en el segon, fins a acumular-ne una caiguda del 0,8% en el tercer.