TW
0

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) xifrà ahir en 106,9 milions d’euros l’exposició dels fons i dels vehicles d’inversió de les grans fortunes espanyoles en la presumpta estafa de Bernard Madoff. En un comunicat, el supervisor borsari detallà que 56,5 milions corresponen a fons i 50,4 milions a les societats d’inversió de capital variable (SICAV). Així mateix, l’organisme informà que està duent a terme "un seguiment específic dels possibles efectes del presumpte frau en la firma Madoff sobre les institucions subjectes a la seva supervisió".

Aquesta xifra se suma als 2.330 milions d’euros que va invertir el Grup Santander en la companyia de Madoff, les pèrdues de fins a 300 milions a les quals s’enfronta el BBVA, l’exposició de més de dos milions de Caja Madrid i Banca March, com també els 36 milions de nou fons de pensions i els dos milions de tres companyies d’assegurances. D’acord amb les dades analitzades per la CNMV, amb data 31 d’octubre, 224 institucions d’inversió col·lectiva espanyoles (instruments d’inversió en diversos tipus de productes i a l’abast del petit i mitjà inversor) estan exposades a la presumpta estafa piramidal del fons d’inversió nord-americà Madoff Investment Securities, un frau que podria assolir els 37.400 milions d’euros a tot el món.

La CNMV precisà que a l’Estat hi ha 185 SICAV afectades. D’aquestes, el 82,9 % eren administrades per 30 gestores, mentre que just una era autogestionada. El 17,41 % restant, un total de 39 institucions, correspon a fons d’inversió, dels quals 7 són "hedge funds" (fons d’alt risc). Aquestes 224 institucions s’han vist implicades en el presumpte frau a través de sis fons estrangers, segons la mateixa font. La CNMV subratllà que per facilitar l’adequada informació i transparència als inversors, les societats que mantinguin inversions superiors a l’1 % en els actius perjudicats hauran de comunicar-ho.

Segons l’Associació d’usuaris de serveis bancaris (Ausbanc), "el frau toca just grans inversors". A més, Ausbanc assegura que els clients dels fons de pensions no haurien de preocupar-se, perquè "han de rebre la informació per correu sobre en quins productes s’han invertit els doblers dels seus plans de pensions cada tres mesos". El Govern espanyol demanarà explicacions a la SEC, l’equivalent a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) als Estats Units, sobre allò que ha ocorregut, segons avançà ahir el secretari d’Estat d’Economia, David Vegara, qui es preguntà com havia estat possible que els auditors no detectassin allò que passava.

De fet, l’ens regulador nord-americà ha estat objecte de múltiples crítiques per la seva actuació en aquest cas. Segons diverses fonts, l’any 1992 hi féu una inspecció i no s’hi detectà res de sospitós. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Hisenda, Pedro Solbes, insistí que l’impacte en l’economia espanyola és "clarament limitat", encara que admeté que és "imprescindible" revisar alguns elements del sistema financer que fins ara han funcionat amb "absoluta falta de control". "D’aquesta lliçó n’hem d’aprendre tots i treure’n conclusions", subratllà. Sobre les investigacions del cas, el Tribunal de Fallida dels EUA anuncià que s’ocuparà dels procediments per a la liquidació dels actius de Madoff Investment Securities. Ausbanc revelà ahir que es personarà en la causa contra el Govern dels Estats Units i la SEC.