La manifestació “Sí a la nostra llengua” aplegà més de 50.000 persones, segons l’OCB. | J. TORRES

TW
63

Les entitats en defensa de la llengua catalana de les Illes ja s'estan mobilitzant per reviure el clamorós 25 de març, quan la manifestació "Sí a la nostra llengua" aconseguí reunir més de 50.000 persones a Palma, segons els organitzadors.

De moment, entitats i sindicats a favor del català s'han citat el dissabte 9 de març en l'àmbit de tots els Països Catalans. L'objectiu és una jornada simultània en defensa de la llengua pròpia a l'escola. Aquesta va ser una de les iniciatives sorgides el 15 de desembre passat en la trobada a Castelló, al País Valencià, amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la signatura de les Normes de Castelló.

La següent passa es va fer el 19 de gener, en el transcurs d'una reunió mantinguda a Barcelona, en què es decidí redactar un manifest a favor del dret a poder viure plenament en català. Com a mostra de la voluntat de sumar energies, es decidí que el manifest portarà per nom Enllaçats per la Llengua; s'estendria així al País Valencià i a Catalunya el símbol del llaç quadribarrat que inicià el seu tarannà reivindicatiu ja fa un any.

Notícies relacionades

I ara arriba la convocatòria del 9 de març: la primera jornada de reivindicació de la llengua pròpia a tots els Països Catalans. I és que fins i tot se n'estan gestant alguns actes a Perpinyà. Sobre com s'articularà a les Illes la cita de dia 9, encara s'ha de veure si adoptarà més el format d'un acte de protesta o, per contra, s'optarà per una jornada de treball a favor del català. En aquest cas, l'escenari podria ser el monestir de la Real. Independentment del format, el que sí que està clar és que el manifest serà el mateix per a tots els territoris de parla catalana.

El coordinador d'una de les organitzacions adherides a la mobilització de dia 9, Tomeu Martí, de l'Obra Cultural Balear (OCB), explicà ahir que "la nostra intenció és que el dissabte 9 cada entitat en defensa de la llengua pugui concretar i exposar les accions que té pensades portar a terme durant el 2013". I és que, segons Martí, "repetir per dia 9 una gran manifestació a favor del català és molt precipitat, tot i que segur que tindria una gran acollida.

Ara ens volem centrar a exposar cadascú què té ganes de fer i a partir d'aquí reviure el 25-M quan sigui el millor moment. Està clar que volem reviure el 25-M", hi insistí.

La jornada de protesta als Països Catalans del proper març serà la primera resposta conjunta dels territoris de parla catalana a la reforma educativa del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que suposa acabar amb el sistema d'immersió a les aules. La Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) que prepara Madrid preveu relegar les llengües cooficials a un quart nivell en el currículum educatiu.