Per Martí, el llibre és altament oportú perquè arriba en un moment en què cal repensar el que ha passat. | Ferran Aguiló - J.Morey.

TW
38

El coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, acaba de publicar La revolta dels Enllaçats, un llibre que recull en més de 280 pàgines el darrer any de lluita de la societat balear a favor de la llengua pròpia. Segons Martí, el president José Ramón Bauzá ha fet que "molta gent se sentís agredida i se'ls ha despertat el sentiment de lluita que tenien adormit". De fet, una de les coses que més li ha sorprès del 2012 és que "molta gent defensà la llengua per primera vegada". "Visquérem un any d'un creixement molt important a favor del català", apunta.

La publicació s'estructura en quatre grans blocs: un primer que abasta des de l'anunci del Govern de la modificació de la Llei d'accés a la Funció Pública fins a la gran resposta ciutadana, que es materialitzà en la manifestació "Sí a la nostra llengua"; un segon, que aborda cronològicament els fets succeïts entre desembre de 2011 i agost de 2012; un tercer, en què es fa un recull d'opinions i, per acabar, un apartat en el qual es recullen documents importants.

L'objectiu d'aquest llibre, segons Martí, és "deixar constància documental del que ha passat el darrer any. Vius intensament el dia a dia i, si no t'atures i ho reflexiones, no t'adones de la magnitud dels fets i de la reacció de la societat".

Durant el temps en què Martí ha estat recopilant material per al llibre, dos són els sentiments que li han aflorat en recordar tot el que ha succeït en matèria de llengua: d'una banda, "orgull" i, de l'altra, "emoció". I és que Martí reconeix haver vessat alguna llàgrima recordant la vaga de fam de Jubilats per Mallorca o la manifestació del 25 de març. Pel que fa al títol del llibre, l'autor assegura que li passà pel cap "titular-lo La primavera mallorquina, si bé ha estat una reacció social que s'ha produït a tot el territori i no només a Mallorca".

Notícies relacionades

La lluita continua

L'obra, tot i ser un recopilatori del que Martí considera ja "fets històrics", també vol ser un missatge contundent d'esperança perquè "la lluita continua". Pel coordinador de l'OCB, el llibre també ha de ser "un instrument per planificar el futur més immediat i per posar de manifest que en això de la defensa de la llengua som molta gent".

En el pròleg, obra del president de l'OCB, Jaume Mateu, assegura que "Bauzá ha institucionalitzat i regulat desacomplexadament la secundarització del català". Malgrat tot, "aquest apartheid lingüisticocultural ha trobat una resposta ciutadana exemplar per nombre, per extensió en el territori i per intensitat mantinguda".

Tot i que Tomeu Martí presenta avui, a partir de les 20.00 hores, el llibre de manera pública a Can Alcover de Palma, l'autor té prevista fer diferents presentacions als territoris que han estat punts calents de conflicte, com és el cas de Manacor, Bunyola, sa Pobla i Felanitx.