Madrid subratlla que l'activitat militar a Cabrera és compatible amb el medi ambient
El Govern central subratlla que l'activitat militar que es realitza al Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera s'ha realitzat "sempre" de forma compatible amb la conservació i protecció del medi ambient. A més, recalca que l'esmentada activitat es realitza conforme a totes les normatives vigents.
Un incendi crema 7 hectàrees de terreny agrícola al costat del golf de Puntiró
Els Bombers de Palma han donat per extingit sobre les 14.30 hores un incendi declarat a prop del camp de golf de Puntiró Park a Palma, en el qual s'han cremat unes 7 hectàrees de terreny agrícola i 20 metres quadrats de massa forestal.
A la presó
La mare d'Ainhoa insisteix en l'accident. La jutgessa de guàrdia, Carmen Abrines, va enviar a presó incondicional la mare de la nina de vuit anys i la seva parella sentimental. Ambdós estan imputats per un delicte de maltractaments habituals i per un altre d'homicidi. Igual que davant el Cos Nacional de Policia, Antonia M.D. atribuí la mort de la menor a un accident. Remarcà que la nina era somnàmbula i que aquest trastorn és la causa dels múltiples hematomes trobats en el cos de la víctima. La insistència en aquest punt dugué la magistrada a interrogar la mare sobre per què Ainhoa era somnàmbula només quan estava amb ella i era aleshores quan tenia blaus.
Santa Margalida ha de pagar 241.000 € per la piscina coberta
L'Ajuntament de Santa Margalida haurà de pagar a l'empresa que construí la piscina coberta del municipi, ACSA Obras e Infraestructuras SA, 241.000 euros per unes feines que realitzà a la instal·lació esportiva entre el 2002 i 2003. Aquestes millores s'executaren sense que estiguessin previstes en el contracte i en el projecte inicial i ja passaren pels jutjats el 2010. Aleshores, el jutge dictaminà que la Sala no havia de pagar el que reclamava l'empresa perquè "no quedava acreditat que la millora s'hagués executat en compliment a una ordre de l'Ajuntament" i considerava que ACSA "l'havia realitzada per risc i ventura". La companyia apel·là i ara el jutge ha donat la raó a la constructora. La nova sentència sosté que la constructora realitzà les obres seguint les instruccions de l'enginyer municipal, malgrat que les millores no constassin d'un expedient de contractació. El magistrat alerta que, si no s'abonassin els doblers, l'Ajuntament s'enriquiria injustament.
SOS al Consell i al Govern per salvar el pont del Riuet
Ja no queda pràcticament gens d'esperança de salvar el pont del Riuet de Porto Cristo. Així ho ha dit el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). S'ha d'esbucar per l'impacte visual i l'Ajuntament de Manacor ho ha de complir. Ahir a primera hora del matí, es va convocar una reunió urgent amb el batle, Antoni Pastor; els tècnics de la Sala; el regidor d'Urbanisme, Llorenç Bosch, i el delegat de la zona costanera, Joan Gomila, per analitzar la darrera providència i interlocutòria del TSJIB. La Sala acollia amb molta "impotència", "preocupació" i "decepció" aquesta ordre del Tribunal. La primera vara, Antoni Pastor, anunciava que s'hi presentarà recurs de súplica, però això no aturarà la demolició.
Carme Garcia, segona tinent de batle d'Alcúdia
Carme Garcia, regidora que sortí elegida per la coalició PSM-IniciativaVerds però que ara pertany al grup mixt, serà segona tinent de batle d'Alcúdia i regidora de Benestar Social, Sanitat, Normalització Lingüística, Comerç, Fires i Mercats. Així ho confirmà ahir la nova batlessa d'Alcúdia, la popular Coloma Terrassa, qui també féu públic els detalls de l'organigrama del nou Govern municipal. La novetat principal és la creació del "delegat de batle del districte al Port d'Alcúdia", un càrrec que ocuparà el regidor Gaspar Vera. Tot i que el Port i la platja aglutinen la major part de la població resident al municipi, l'Ajuntament d'Alcúdia, a diferència del de Pollença (on sí que existeix un delegat del Moll), no disposava d'un delegat al Port. Les àrees de gestió també es redistribueixen.
400è aniversari de l'església de Muro
L'església de Sant Joan Baptista de Muro, un dels temples més singulars de l'Illa, celebrà demà el 400è aniversari. Quatre segles després del final de la construcció, les seves senyes d'identitat es mantenen intactes i el poble li ret homenatge divendres amb una missa, que presidirà el bisbe, Jesús Murgui, i amb una exposició dels ornaments litúrgics de què disposa la parròquia. Durant 41 anys (1570-1611), un grup de mestres picapedrers hi treballà intensament sota les ordres de Sebastià Sarró, expert en fortificacions, i dels mossens Joan Aro i Ramon Villalonga. L'església de Sant Joan Baptista és la continuació natural de dos temples que s'hi construïren abans, un al 1248 i l'altre al 1400, que quedaren petits. En el segle XIX va ser sotmesa a una intensa barroquització, que encara avui hi és present. És de les poques parròquies de l'Illa que tenen el campanar separat del que és pròpiament la nau. Aquest tret ha provocat que sorgissin nombroses faules, entre les quals hi hauria les que assenyalen que els dos elements estaven separats perquè hi sembraven carabasses (vegetal molt preuat pels murers). El rector de Muro, mossèn Pere Fiol, explica que el campanar fou incorporat posteriorment al temple, ja que fou dissenyat com a torre de vigilància i després com a presó.
La Cambra fa senadors Antich i Rodríguez
La primera sessió parlamentària de la legislatura també serví perquè la Cambra designàs senadors autonòmics l'expresident del Govern i líder del PSIB-PSOE, Francesc Antich, i el president del PP de Palma, José María Rodríguez. El Parlament ratificà la proposta amb els vots a favor dels diputats del PP i del PSOE i l'abstenció del PSM-IV-ExM. Antich, que ja dimití la setmana passada com a diputat, no acudí a la sessió perquè es trobava indisposat. Segons fonts socialistes, pateix un còlic nefrític que posa en dubte la seva presència en la presa de possessió del càrrec d'avui al Senat. Rodríguez, en canvi, assistí al ple com a convidat. Antich i Rodríguez rellevaran, respectivament, el nacionalista Pere Sampol i el popular Joan Huguet. Després de la designació, recordà la seva trajectòria, primer en política municipal com a tinent de batle de Palma, després en política autonòmica com a conseller d'Interior del Govern Matas i ara en política estatal com a senador. Rodríguez creu que al Senat és "molt millor" parlar castellà perquè el català no es defensa "imposant-lo"
El nombre d'habitatges lliures iniciats a Balears augmenta un 9,3% el primer trimestre
El número d'habitatges lliures iniciats a les Balears va augmentar un 9,3% el primer trimestre de l'any davant els tres últims mesos de 2010, cosa que suposa un canvi en la tendència a la baixa registrada entre el tercer i el quart trimestre de 2010, segons informa avui el Ministeri de Foment.
La desaparició de Política Lingüística és “el primer atac” de Bauzá al català, segons el PSM
El portaveu parlamentari de la coalició nacionalista, Biel Barceló. El portaveu del PSM-IniciativaVerds-Entesa al Parlament, Biel Barceló, ha afirmat avui que la desaparició de la direcció general de Política Lingüística de l'organigrama del Govern balear és el "primer pas" de l'atac que s'"espera" de l'executiu del PP cap a la llengua i la cultura. Després de l'obertura oficial a la Cambra Legislativa de la VIII Legislatura, Barceló ha asseverat davant els periodistes: "és un atac i un menyspreu cap a la nostra llengua eliminar aquesta direcció general i eliminar pressupost per impulsar el coneixement del català". Bauzá suprimeix la Direcció General de Política Lingüística
“Els ciutadans són cada dia més crítics i amb raó”
"Els ciutadans esperen molt de nosaltres. Cada dia són més crítics i amb raó". "Basta fer una ullada a fora per comprovar que alguna cosa nova es mou. Alguna cosa està canviant". El president del Parlament, el popular Pere Rotger, obrí ahir la VIII legislatura autonòmica avisant els polítics del canvi que s'està produint al carrer i exigint-los respostes. Al carrer hi havia els indignats. No fou l'únic que s'hi referí. El president del Govern, José Ramón Bauzá, que ahir va seure per primer pic als escons de color blau que el Parlament reserva a l'Executiu, es considerà igualment un indignat. "Jo també m'indign i som aquí per canviar les coses amb una altra manera de fer política", advertí en una entrevista a RNE, en què reconegué que "alguna cosa no funciona" i, fins i tot confessà que comparteix reivindicacions dels indignats. A la cambra, Rotger reclamà política "real, propera i transparent", perquè la ciutadania reclama "solucions", i demanà als diputats "practicitat i realisme", que evitin la retòrica i vagin "al bessó" perquè "ens entengui tothom".
Crítiques a Bauzá per marginar GOB i OCB a la presa de possessió
Els partits polítics de l'oposició, PSOE i PSM-IV-ExM, criticaren ahir la "falta de sensibilitat" i d'"educació" del president del Govern, José Ramón Bauzá, per no haver convidat a la presa de possessió dues de les entitats més actives i amb més història de les Balears, el GOB i l'Obra Cultural. Ambdues, a més, són Medalles d'Or de la Comunitat. Aquestes dues entitats socials foren apartades de la cerimònia, un gest significatiu que podria denotar el rumb per on poden anar orientades les noves polítiques del Govern.
Opinions confrontades per Política Lingüística
L'anunci del nou Executiu de suprimir la Direcció General de Política Lingüística del Govern balear ha estat rebut amb malestar i amb cautela per part dels dirigents polítics i sindicals. A partir d'ara, la nova Direcció General de Cultura i Joventut en tindrà les competències. Tant l'oposició com els sindicats esperen que els populars comencin a prendre decisions per veure quin futur l'espera al procés de normalització lingüística de les Illes Balears.
“Cada retrocés ha de ser contestat amb una alternativa”
El coordinador de l'Obra Cultural Balear (OCB), Tomeu Martí, explicà ahir que "cada retrocés en matèria lingüística i cultural ha de ser contestat amb una alternativa". Així ho exposà durant la xerrada col·loqui oferida a Can Alcover que portà per títol "I ara què? Com ha de continuar treballant el moviment per la llengua, la cultura i el país". Martí establí tres nivells de resposta que cal posar en marxa davant de qualsevol agressió o retrocés en el procés de normalització lingüística. El primer és el de denúncia i mobilització; el segon, l'explicació pedagògica de "quina alternativa proposam a la negativa empresa des de qualsevol institució"; i la tercera és la resposta des de la societat civil "d'una alternativa". La idea de l'OCB és, per exemple, poder continuar oferint programes de dinamització lingüística, tot i que l'Administració decideixi aturar-los.
Els indignats protagonitzen l'inici de la legislatura
Menys d'un centenar d'indignats acapararen ahir els focus d'atenció de l'inici de la vuitena legislatura a les Illes. Ni el nou president del Govern, José Ramón Bauzá, ni l'elecció dels nous senadors autonòmics, ni el debut en el Parlament dels nous consellers pogueren mitigar la gran expectació mediàtica i social que generà l'acte reivindicatiu del moviment 15-M. I això que aquests ciutadans ni tan sols no pogueren apropar-se al Parlament, tal com tenien previst en un inici aprofitant el primer ple en què es designava l'expresident Francesc Antich (PSIB) i José María Rodríguez (PP) senadors autonòmics. Només tres indignats tingueren l'oportunitat d'arribar fins al carrer Conqueridor, superant el dispositiu policial preparat per barrar el pas a tot el col·lectiu.
Llistat dels directors generals
Els articles 19.12 i 33.5 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern dels Illes Balears, disposen, respectivament, que és competència del Govern el nomenament i la separació dels alts càrrecs de l'Administració de la Comunitat Autònoma i dels consellers elevar la proposta.
Estalvi ètic de Colonya dóna ajuts de 93.810 €
L'Estalvi Ètic de Colonya concedí durant el 2010 fins a 62 subvencions a entitats de les Balears per un import de 93.810 euros. Així figura en la Memòria del 2010 de l'Estalvi Ètic, que anit es presentà a la Cambra de Comerç de Mallorca. El responsable d'Estalvi Ètic de la caixa de Pollença, Antoni Amengual, explicà que el 2010 els dipòsits dels clients s'incrementaren un 5,5%, fins als 17,4 milions d'euros, i que el nombre de comptes pujà un 15,98%.
UGT i CCOO, crítics amb Bauzá, qui no els ha 'ni anomenat'
UGT i CCOO lamentaren ahir que el president del Govern, José Ramón Bauzá, "ni tan sols" no els hagi "anomenat" en cap dels seus discursos, ni els hagi convocat abans de prendre mesures de govern, la qual cosa qualificaren de "falta de respecte i altura democràtica". "Esper que el senyor Bauzá caigui aviat d'aquests 35 escons (que li donen majoria absoluta en el Parlament) i s'adoni que hi ha una altra manera de governar en què els sindicats comptam, i allò que representam", va dir el secretari general d'UGT a Balears, Lorenzo Bravo.
“El gir de ZP va salvar Espanya del rescat”
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, va dir ahir que l'economia espanyola encara continua sotmesa a una vigilància "molt estricta" per part dels mercats, "que continuen exigint un nivell injustificadament elevat de les primes de risc sobirana". El governador va fer aquesta consideració durant la seva compareixença en la comissió d'economia del Congrés dels Diputats. Tanmateix, Fernández Ordóñez va reconèixer que les mesures que posà en marxa el Govern de Zapatero a mitjan any 2010 han permès que Espanya no hagi hagut de ser rescatada, com Grècia, Portugal i Irlanda. "Aquest gir probablement ha salvat Espanya d'entrar en un rescat", va assegurar. Malgrat aquest positiu canvi de rumb, "dotze mesos després, la situació continua sent complexa, tant des de la perspectiva europea com des del punt de vista intern de l'economia espanyola", va advertir Fernández Ordóñez, qui va matisar que "no és exagerat" dir que ara estam "davant una cruïlla important per al futur de la unió econòmica i monetària i per a l'afermament de la recuperació a Espanya".
El cinema a la fresca en català assolirà aquest estiu 74 localitats de Mallorca i Eivissa
Una seixantena de localitats de Mallorca i catorze d'Eivissa tindran cinema a l'aire lliure en català amb el cicle "Cinema a la fresca" que aquest any inclou la projecció de pel·lícules d'animació i d'aventures, i de films guardonats com "Pa negre" i "El discurs del rei".
Els misteris foscos de Mallorca i Eivissa
En els darrers temps, Pere Morey ens ha sorprès amb narracions històriques ben versemblants, però ara reprèn la faceta d'escriptor 'negre' amb la publiació d'Els casos més espaterrants de l'inspector Tellini Alpesto. Això no obstant, el títol té ben poc a veure amb la realitat que ens relata, un seguit de vuit històries basades en casos reals sobre alguns fets misteriosos que han succeït a Mallorca i a Eivissa. En realitat, un amic de Morey i exagent d'investigació -ara retirat- és la font d'inspiració de l'autor de Pirènia i La metgessa càtara. En el llibre, aquest amic real i també anònim es converteix en l'inspector Tellini Alpesto, que condueix el lector per una casa de barrets i a la troballa de dues monedes santàniques a la Seu i a l'església de Sant Antoni d'Eivissa. "Tot allò que explic, el bessó de la història, és totalment cert, són les coses que m'ha contat el meu amic", assegura. El llibre es presenta també en un format amè, dividit en vuit capítols curts "adequats per llegir a l'estiu", comenta l'autor. Ara bé, els continguts de les històries són ben diversos, "alguns són per riure i d'altres no tant", afegeix.
Veritat o mentida...? Sarmento
"La meva obra no dóna solucions, només planteja preguntes. Em sent molt atret per les infinites possibilitats de la mentida i la veritat, perquè al final tot només és qüestió de perspectiva. Per això, intent crear diferents perspectives". Així parla el portuguès Juliao Sarmento (Lisboa, 1948) de la seva obra, que podrà ser vista per primera vegada a les Illes Balears a Es Baluard. El Museu d'Art Modern i Contemporani inaugura demà a les 20 hores Juliao Sarmento, 2000- 2010, una retrospectiva que recull els darrers anys de feina de l'artista, un període marcat per la coherència amb la resta de la seva trajectòria. "No han canviat els punts d'origen de les seves motivacions. En la seva producció es dóna un procés de retroalimentació entre els aspectes culturals, estètics i visuals i els territoris per pensar una nova realitat", explica Fernando Francés, comissari d'aquesta mostra, que Es Baluard ha produït juntament amb el Centre d'Art Contemporani (CAC) de Màlaga.
Palma agafa el compàs
L'intercanvi cultural entre els pobles és l'objectiu de la Diada europea de la música, que ahir se celebrà als països de la Unió. Palma no ha restat al marge de la iniciativa, tot i que passà per alt a bona part dels ciutadans. Ja se sap que actes d'aquestes característiques no atreuen les grans masses, encara que determinats sectors musicals tenen un nodrit grup de seguidors. Prova d'això fou la Banda Municipal de Música de Palma que, sota la batuta de Joan Giménez, omplí totes les cadires reservades per a aquest concert al parc de les Estacions. Entre el públic, hi havia gent ben diferent i fins i tot alguns havien vingut a posta de la Part Forana per escoltar amb atenció els músics, ja que no es volien perdre aquest Dia europeu de la música.
Els dimonis tornen per Sant Joan
Aire, terra, aigua i foc seran els elements essencials de la nit de Sant Joan d'enguany a Palma. Els quatre signes seran el centre sobre el qual girarà el correfoc que any rere any omple el parc de la Mar d'espurnes i dimonis el vespre més curt de l'any. La màgica vetlada, així com ho indica la cultura popular, és organitzada per la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, l'Obra Cultural Balear i Cort. Enguany no hi faltarà el ball de bot, com tampoc el concert de mitjanit, a més dels esmentats dimonis. És més, el fet que el dia de Sant Joan sigui festa a Ciutat premetrà que la revetla s'allargui més de l'habitual. Així ho assegurà ahir la responsable de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Palma, Sonia Fernández, que presentà el programa d'actes amb el president de la Federació de Veïns, Jordi Sastre. La bauxa començarà a les 20.30 hores amb la tradicional ballada popular. Enguany anirà a càrrec de les agrupacions Pinyol Vermell i Abeniara. Actuaran fins a les deu i mitja del vespre, quan damunt l'escenari tornarà a pujar l'incombustible Miguel Àngel Llonovoy. La sàtira d'aquest artista ja és un element essencial de la revetla del 23 de juny a Palma. Enguany la crisi i els canvis polítics arreu de les Balears, a més dels indignats, segur que seran objecte del discurs pregoner.
Espanya cerca un lloc a la gran final
La selecció espanyola sub 21 afronta avui a les 18.00 hores la darrera passa abans d'arribar a la final de l'Europeu de Dinamarca i segellar el bitllet cap als Jocs Olímpics de Londres, amb Luis Milla meditant algun canvi en l'equip base per poder enderrocar el mur que posarà Bielorússia. Espanya hi arriba convençuda de les possibilitats en la semifinal: té una fe cega en el futbol que ha desenvolupat en l'Europeu, que ha crescut des de l'empat davant Anglaterra i que li ha servit per derrotar amb gran superioritat la República Txeca i Ucraïna; té jugadors que estan entre els candidats a millor del torneig, com Thiago, Javi Martínez i Juan Mata; i el màxim golejador és Adrián López amb tres dianes.
Varane, molt a prop de fitxar pel Reial Madrid
El francès Raphael Varane és molt a prop de convertir-se en el pròxim fitxatge del Reial Madrid. De fet, segons assegurà ahir l'emissora de Montecarlo RMC, el defensa del Lens hauria pres ja la decisió d'iniciar una aventura en el futbol espanyol en les files del club blanc. El diari francès L'Équipe havia anunciat prèviament que el Reial Madrid havia guanyat la cursa per obtenir els serveis d'aquest jove defensa de 18 anys amb el Manchester United i sobretot el Paris Saint Germain. El conjunt parisenc fou el més insistent i el darrer a retirar-se de la licitació per un jugador el preu final del qual serà d'uns deu milions d'euros.
De Guzmán no es toca
Jonathan de Guzmán no es toca. El migcampista canadenc, un dels valors més a l'alça de l'actual plantilla del Reial Mallorca, no canviarà d'aire aquest estiu i la temporada que ve defensarà la camiseta vermella del seu club actual en un elevat percentatge de possibilitats. El vicepresident i director esportiu mallorquinista, Llorenç Serra Ferrer, considera De Guzmán una de les pedres angulars del projecte esportiu 2011/2012 i, per aquest motiu, ha decidit declarar-lo intransferible i no escoltar cap de les ofertes que puguin arribar per ell procedents d'altres clubs.O algú paga els 8 milions d'euros que figuren en la clàusula de rescissió o no hi haurà res a negociar. Amb aquesta maniobra, Serra Ferrer es pretén curar en salut davant l'interès que han mostrat equips com l'Atlètic de Madrid, el València i el Getafe per aconseguir els serveis del futbolista. Jonathan de Guzmán fitxà pel Mallorca l'estiu passat. Arribà a l'Illa procedent del Feyenoord holandès amb la carta de llibertat sota el braç i firmà un contracte per tres temporades.
Son Moix, 2 anys més d'espera
Les instal·lacions del poliesportiu de Son Moix hauran d'esperar un mínim de dos anys per tornar a obrir. Després que l'any 2007 un cap de fibló causàs estralls en les cobertes d'aquest recinte esportiu de Ciutat, sembla que la data que posa llum al final del túnel se situa en el 2013, si no surt cap mena de complicació. El pressupost previst per a aquesta remoledació és de 15 milions d'euros. El nou tinent de batle de Cultura i Esports i president de l'IME, Fernando Gilet, assignà a aquest projecte màxima prioritat. Aquest important retard en la reparació del poliesportiu es deu, entre altres coses, a la complexitat de l'obra, que pretén dotar el centre dels serveis més moderns, alhora se'n conserva gran part de la estructura original. Així ho explicà l'arquitecte Rodrigo Martínez.
Els favorits superen amb solvència la primera ronda
El serbi Novak Djokovic, segon favorit del torneig de Wimbledon, s'estrenà ahir amb una victòria en primera ronda sobre el francès Jeremy Chardy per 6-4, 6-1 i 6-1 en una hora i vint minuts. Va ser el primer pas a l'All England Club de Djokovic, que juga el setè Wimbledon consecutiu i aspira a convertir-se, al final del torneig, en el número 1 del món, lloc del qual desbancaria el manacorí Rafel Nadal si el serbi arribàs a la final.
El futbol de ca nostra
Atlètic BalearsL'Atlètic Balears oficialitzà dilluns vespre el seu primer fitxatge amb vista a la temporada 2011/2012, en la qual el conjunt blanc-i-blau vol ser candidat a l'ascens. Es tracta de l'exmallorquinista Javier Dorado. El veterà defensa, de 34 anys, no va tenir gens de sort amb les lesions en la seva etapa com a mallorquinista i actualment feia dos anys que estava retirat de la competició oficial.
Cospedal afila la tisora amb els partits i els agents socials
María Dolores de Cospedal fou elegida ahir nova presidenta de Castella-la Manxa amb la majoria absoluta que representen els 25 vots a favor del grup parlamentari popular, davant els 24 en contra del grup socialista. Així va ser en una segona sessió del debat d'investidura que la nova presidenta de la comunitat aprofità per anunciar noves retallades, que se sumen a les avançades dilluns, quan es va comprometre a reduir un 60% el nombre d'alts càrrecs de l'Executiu castellanomanxec i a suprimir diversos organismes públics. Concretament, Cospedal anticipà que reduirà de "manera substancial" l'assignació econòmica que reben els grups parlamentaris, com també les subvencions que perceben les organitzacions sindicals i empresarials a la regió. La proposta l'elevarà el grup popular a la mesa de les Corts. L'anunci arribà gairebé en finalitzar el primer torn d'intervenció de Cospedal i després d'haver-se detingut en temes com l'aigua, el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), la llei electoral i el pacte per Castella-la Manxa
IU descarta castigar la federació extremenya
La presidència federal d'Izquierda Unida d'àmbit estatal ha descartat emprendre sancions contra la federació extremenya per haver decidit abstenir-se en la sessió d'investidura del president de la Junta, la qual cosa permetria un Govern del PP a Extremadura. La presidència, encapçalada pel coordinador general, Cayo Lara, acordà ahir demanar als tres diputats desobedients d'aquesta força política a Extremadura que rectifiquin la decisió d'abstenir-se en la investidura de José Antonio Monago (PP) com a president autonòmic i hi votin en contra.
Al-Assad indulta aquells condemnats abans del 20 de juny
El president de Síria, Bashar al-Assad, va concedir ahir una amnistia general, de la qual es beneficiaran les persones condemnades per crims comesos abans del 20 de juny. Entre els crims, s'hi inclou també els perpetrats durant les manifestacions antigovernamentals de les dues darreres setmanes, segons va informar l'agència de notícies oficial siriana, SANA.
Grècia viu una votació històrica
Més de 20.000 persones es reuniren ahir a mitjanit a la plaça Sintagma d'Atenes, davant el Parlament grec, per protestar contra les mesures d'austeritat del Govern. L'Executiu hel·lè esperava aconseguir el suport de la majoria dels diputats per tirar endavant una qüestió de confiança, que al tancament d'aquesta edició encara no s'havia decidit. Els manifestants corejaven consignes contra la classe política i apuntaren centenars de llums verdes contra el Parlament. Efi Koloveru, estudiant de 22 anys, va assegurar que preferia que el país fes fallida en lloc que l'Executiu tiri endavant les mesures: "Ens estan matant lentament". A més a més, demanà que persones "competents" es posin al comandament del país, una cosa que ni tan sols no preveu Julietta, una funcionària que també acudí a la manifestació i que directament demanava que "tots se'n vagin a casa".
La qualitat de la llet, qüestionada
L'OCU ha analitzat 47 marques de llet i sosté que la composició d'algunes pot qualificar-se de "frau" L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar que la qualitat de la llet d'avui dia és pitjor que la llet analitzada fa deu anys i que les marques més cares no són necessàriament les millors. Aquesta organització ha analitzat 47 marques de llet sencera que es venen en 222 establiments de quinze ciutats i ha conclòs que les diferències de qualitat entre unes i altres són "abismals" i que la composició d'alguns d'aquests productes pot qualificar-se de "frau". L'OCU va denunciar ahir que existeix una "alarmant falta de control" dels procediments utilitzats per alguns fabricants i va atribuir el descens en la qualitat de la llet sencera al fet que les exigències legals "s'han relaxat" des del canvi normatiu el 2006 i al sistema de producció intensiu. Així mateix, aquesta organització va criticar que els controls a què se sotmet la llet no són prou rigorosos. Entre els procediments que perjudiquen la composició d'aquest aliment es troben emprar llet amb elevada antiguitat, afegir-hi estabilitzants que no es declaren i sotmetre-la a tractaments tèrmics molt agressius.
El convent dels Mínims, per a Conrado de Villalonga
La disputa entre el president de Microbank, José Francisco Conrado de Villalonga, i el seu nebot José María Zaforteza Conrado acabà ahir amb la compra via subhasta pública de l'antic convent de Nostra Senyora de la Soledat de Santa Maria del Camí per 2.901.000 euros. El convent dels Mínims va ser adjudicat al millor postor, Conrado de Villalonga. La subhasta tingué lloc a la Gerreria -al Jutjat de Primera Instància número 1 de Palma. D'una banda, hi havia Conrado de Villalonga i, de l'altra, Zaforteza Conrado, que també representava els interessos dels seus germans i la seva mare. Tot i que per taxació judicial l'immoble estava valorat en 1.845.985,21 euros, la puja la inicià el demandant Conrado de Villalonga per 922.993, euros. A continuació, el nebot oferí 1,3 milions. A partir d'aquí i durant un quart d'hora, Conrado i la seva empresa Fontsanta SL oferiren un preu sempre superior a les ofertes dels demandats: primer, dos mil euros més i, després, només mil. Finalment, licitaren la quantitat més alta i no hi hagué contraoferta. El preu del convent quedà en 2.901.000 euros. No licitaren tercers.
Fotocòpies en color
Al Barça s'han acabat (o es limitaran molt, no quedà clar) les fotocòpies en color. Ho anuncià Sandro Rosell (dilluns vespre, a l'Àgora del K3/33) com a senyal cridaner de la crisi i, vulgui no vulgui, com a anunci que SR se suma a la llista dels nous herois, els downshifters...
Qüestió de bous
La qüestió, en el fons, no és un dilema de banyes -casdascú guarda el seu banyam sia petit o gros-, el problema és el volum, la dimensió, el pes. Mesures ponderals que, per damunt la mètrica poètica o la florida oratòria, sempre són l'economia que aguanta tot l'embalum...
Mai no se sap com acabarà
El moviment 15-M esclatà una setmana abans de les eleccions autonòmiques i municipals. El Govern ZP no va fer res per evitar que creixés en intensitat els dies previs a les urnes. Era una explosió d'ira que podia enterbolir la victòria del PP, cantada a les enquestes. No...
Mallorquinitzar les Illes
A Josep Ramon Bauzà li agradaria ser el batle de les Illes Balears. Però, això no és possible, perquè les Illes Balears no són un municipi. Quan vagi a Ciutadella, demà o passat demà, a les festes de Sant Joan, potser s'adonarà que Menorca no és Mallorca. Que hi ha...
Política lingüística
Una imposició és un deure.El català és un dret,segons diu l'estatutetque ja ens hem hagut de beure.Si amb això algú vol creureque som lliures per triar,que s'imposa el catalào que volen bilingüisme;és beneit o té un cinismeimpossible d'aguantar.
No vagi per dit
Ordinadors a la CambraEls responsables del Parlament ahir donaren a triar als diputats si volien un ordinador portàtil, un miniordinador o un iPhone. El poden emprar durant tota la legislatura, però en realitat és un regal, ja que s'ha comunicat als...
Voluntaris sospitosos
És normal que el PP de Bauzà només convidi els seus a un acte institucional com la presa de possessió a la Llonja. És part de l'ADN dels conservadors, i el ministre Gabilondo ho sentí de primera mà. Que no rebessin invitació ni el GOB ni l'OCB sembla del tot coherent...
La supressió de Política Lingüística
La decisió de Bauzá de suprimir la Direcció General de Política Lingüística fa pensar que el Partit Popular dóna per resolta la qüestió lingüística a les Balears. Tanmateix, res no fa pensar que el vigor del mallorquí, menorquí, eivissenc i pagès -que és com anomena la dreta...
L'exili (daurat) d'una força de la natura
Li agrada matinar. O com a mínim això es traspuava durant la seva etapa de regidor a Cort amb Joan Fageda, quan era capaç de citar periodistes a les vuit del matí al seu despatx (fins que va aprendre que era millor fer altres coses i citar-nos a partir de les onze). És...
Tabaquisme
Ja ho diuen i deu ser veritat que no hi ha beata més recalcitrant que una puta repenedida. Potser és el meu cas respecte del tabaquisme, però procur dissimular-ho tant com puc, no pos cap emperò que es fumi en la meva presència, ni a dins ca nostra ni enlloc, al...
La inconsistència indignada
Fa més d'un mes i mig que protesten i encara, després de moltíssimes assemblees en ciutats de tot el país, no han establert un programa de les reformes que voldrien. De fet, encara no se sap si és un moviment revolucionari o reformista. És el que passa amb fenòmens...
Elogi a les gavines (1930)
"Gavines, misterioses, encisadores, viatgeres dels mars, de vol infinit com infinit és l'horitzó on voleu arribar, sempre seguit, aletejant. Jo us estim per la gràcia del vostre aspecte i la finor dels vostres trets. Lleugeres i àgils, ja sia transportades per l'oratjol o victorioses en...
Primer insult des de la majoria absoluta
Les majories absolutes presenten un conjunt de temptacions per al seu ús inadequat. Els governants que arriben a ser-ho per majoria absoluta solen dir, en el discurs de presa de possessió, que governaran per a tothom. És una fórmula de cortesia retòrica que de vegades conté...