L'OCU ha analitzat 47 marques de llet i sosté que la composició d'algunes pot qualificar-se de "frau" | ULTIMA HORA

TW
0

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar que la qualitat de la llet d'avui dia és pitjor que la llet analitzada fa deu anys i que les marques més cares no són necessàriament les millors. Aquesta organització ha analitzat 47 marques de llet sencera que es venen en 222 establiments de quinze ciutats i ha conclòs que les diferències de qualitat entre unes i altres són "abismals" i que la composició d'alguns d'aquests productes pot qualificar-se de "frau".

L'OCU va denunciar ahir que existeix una "alarmant falta de control" dels procediments utilitzats per alguns fabricants i va atribuir el descens en la qualitat de la llet sencera al fet que les exigències legals "s'han relaxat" des del canvi normatiu el 2006 i al sistema de producció intensiu. Així mateix, aquesta organització va criticar que els controls a què se sotmet la llet no són prou rigorosos.

Entre els procediments que perjudiquen la composició d'aquest aliment es troben emprar llet amb elevada antiguitat, afegir-hi estabilitzants que no es declaren i sotmetre-la a tractaments tèrmics molt agressius. Això fa que algunes marques no continguin el greix que toca, incloguin fosfats sense advertir-ho en l'etiquetatge o que les seves propietats nutricionals estiguin "arruïnades".

Respecte dels preus, l'OCU va indicar que l'estalvi segons la marca que s'elegeixi pot ser molt elevat i va citar que una família de quatre membres amb un consum mitjà de 120 litres de llet anuals per persona es gastaria 422 euros si optàs per Pascual -la marca que encapçala el rànquing-, davant els 244 euros que s'hi gastaria si optàs per la marca Muu, que segons aquesta organització ofereix la millor relació qualitat-preu.

En la classificació elaborada per mesurar la qualitat de cada firma, l'OCU situa com a llet de millor qualitat la de la marca Pascual, mentre que en la pitjor parada (Polesa) s'ha detectat fins i tot una proteïna en quantitats "vistoses" que suggereix que la llet emprada és "massa vella" i que s'hi han afegit residus fruit de la fabricació de formatge, com el sèrum.

Les deu firmes que han obtingut una millor qualificació per l'OCU són Pascual, Hisendat, Consum, Kaiku, Gallega, Deleite, Carrefour, Muu, Dia i Covap. Per contra, les darreres de la classificació són Altamira, Carrefour Discount, Condis, El Castillo, Llet Nostra, Puleva, RAM, Reny Picot, Rio i Polesa. Per això, aquesta organització ha demanat al Govern un control més estricte dels components dels lactis i els tractaments que se'ls apliquen fins a ser comercialitzats.