L'anunci del nou Executiu de suprimir la Direcció General de Política Lingüística del Govern balear ha estat rebut amb malestar i amb cautela per part dels dirigents polítics i sindicals. A partir d'ara, la nova Direcció General de Cultura i Joventut en tindrà les competències. Tant l'oposició com els sindicats esperen que els populars comencin a prendre decisions per veure quin futur l'espera al procés de normalització lingüística de les Illes Balears.
La portaveu del Partit Popular al Parlament, Mabel Cabrer, defensà ahir la decisió recordant que "la funció en Política Lingüística correspon al Govern, que en té les competències" i que "les exercirà", si bé comentà que "les prioritats de l'Executiu són unes altres, això està clar. Bauzá ja ho digué". Des de l'oposició, la portaveu al Parlament del PSIB-PSOE, Francina Armengol qualificà "d'error" la decisió i acusà els populars de "formar un govern només a cops mediàtics" i apuntà que "amb aquesta decisió ja denoten alguna cosa".
El portaveu de la coalició PSM-IV-ExM, Biel Barceló, digué que "es tracta d'una primera passa dels atacs que ja esperàvem del nou Executiu" i també recordà que "ha estat una de les direccions històriques que, independentment del Govern, tant si era de dretes com d'esquerres, havíem tingut". El president de Convergència per les Illes (CxI), Josep Melià, no creu que la supressió sigui una bona notícia, perquè "tenim un problema d'immigració i de cohesió social que necessita treballar-se des de Política Lingüística".
El president de la Lliga Regionalista i exdirigent del PP, Jaume Font, es mostrà prudent: "Ara cal observar". Font apuntà que "em preocupa més veure quina política faran". Des dels sindicats, la condemna per la decisió presa pel nou Executiu ha estat majoritària. La secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, Maria Antònia Font, explicà que "demostren així el desinterès i el desconeixement de la realitat lingüística de les Illes i provoquen també més enfrontament". Font apuntà també que caldrà veure "quina direcció farà feina a partir d'ara per la difusió del català, ja que entre la població existeix aquesta necessitat: més de 12.000 persones estan matriculades per aprendre català". Font, que a més és la coordinadora de Normalització Lingüística del sindicat, comentà que "la iniciativa de suprimir la direcció s'hauria d'haver consultat prèviament al consell social, i no ha estat així".
El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, considerà que "carregar-se aquesta direcció em sembla una altra manera de provocar un sector de la població que estima la seva llengua i que la defensa". Des de CCOO, el secretari general de la Federació d'Ensenyament, Rafel Pons, tot i no compartir el canvi, assegurà que "el fet d'incloure Política Lingüística dins Cultura com a mínim permetrà continuar treballant per la normalització a la societat". Amb tot, Pons apuntà que allò important "serà veure el nou model que tenen intenció d'implantar i per on sortiran".
La presidenta d'ANPE, Aina Aguiló, digué que "no crec que s'hagi eliminat, sinó que s'han reunificat direccions generals", i és que Aguiló defensà la decisió del nou Executiu, "sempre que sigui com una mesura d'austeritat i es continuï fent la mateixa feina que fins ara, tal com marca la legislació". Per part seva, l'Obra Cultural Balear (OCB), mitjançant un comunicat, va valorar com "del tot desencertada" la decisió, perquè "demostra molt poca sensibilitat cap a la llengua pròpia la creació d'una direcció general que agrupa Cultura i Joventut i que inclou de manera subsidiària competències en matèria de normalització lingüística". L'OCB opina que els tres àmbits són prou importants per dedicar-los àrees de gestió concretes.
Així mateix, l'entitat volgué fer memòria al nou Executiu i li recordà que "la promoció de la llengua pròpia ve d'un mandat legal i estatutari que obliga el Govern de les Illes a disposar d'un organisme específic per a aquesta tasca". És per això que creuen necessari que el Govern "es repensi la decisió i recuperi la direcció general".
Opinions confrontades per Política Lingüística
La decisió de suprimir la Direcció General per part del nou Executiu es veu amb malestar i cautela per part de la resta de partits polítics i sindicats
Palma 22/06/11 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
41 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
També ja sé que costa, però pensau una mica abans d'opinar sobre el vot que atorgar a cada comentari. Pensau, i no voteu per un impuls sense sentit.
Quan jo feia el Batxillerat, els anys 50s, a partir de quart triavem Lletres o Ciències. Teniem assinatures que anavem plegars, i altres, com Llatí i Grec pels de Lletres, i Matemàtiques i Física i Química pels de Ciències, anavem separats. O sia, a classes si i a classes no. Això ja va fer que els que començaven a cinqué,ja no els traccasim tant, eren nous. La frase vulgarota (per part d'alguns pares i parents!) anava a fer befa als de Lletres: - I vosaltres que heu d'esser, capellans o filòsofs? Pobres errats!. En la vida m'ha esta molt més útil el Llatí i el Grec per saber el significat de moltes de paraules sense anar al diccionari, a part de donar-mos molt més accés a la cultura, que les progresiones, permutaciones, senos , cosenos logaritmes, mantisas.. i fin si tot arrels quadrades. Que ja sé que són cultura de la bona, és veritat, però que en la vida real, mai hagués usat. El món al revés! Amb això passara el mateix: Els ninets de la branca catalana, pareixeran "la familia pobre", però a la llarga, tendran molta més cultura i capacitat intelectual que els altres. I Estaran arrelats a la nostra terra. i els altres mai sabran d'on són. Com ara inclús els "mallorquins" de tercera generació. Mai respongueu a cap comentari en castellà! Recordau el seu famós i ofensiu "¡No me ladre!" . No l'he oblidat mai! No hi ha res que espabili més que rebre les mateixes cullerades. "Tú m'ignores? Jo t'ignor!"
Ja sé que costa, però no responguem comentaris que no siguin en català.
Ja sé que costa, però no reponguem comentaris que no siguin en català.
És curiós el món... Ens diuen perdedors. el espanyols, que fa 500 anys que les úniques guerres que han guanyat són les civils. Quin absurd de país...
barbudo, ido te haremos caso. Por fin se acabó el monopolio catalan. Ahora los crios podrán estudiar en la lengua que deseen sus padres, tanto te jode eso? no es lo más justo? Claro , vuestra democracia es otra, perdedores, en lugar de saber aceptar la derrota y acatar la votacion de la mayoria... Te lo diré en catalán, mejor dicho en mallorquin, fas pena, molta pena.
Aquest vermellets als comentaris en castellà tenen trampa. Les posen ells mateixos i no davallen maldament cliquin "polze amunt".
¿Qué futuro le ven a este diario en cuanto desaparezcan la publicidad institucional y las subvenciones? ¿Quién pagará?; ¿Don Pedro de su bolsillo?, ¿La OCB?
No oblidar que -a les balears- els principals partits nacionalistes han fet molts de mèrits per evitar que se'ls pugui vota. Convindria no ignorar la seva responsabilitat.
N'hi més d'un que no és més coió perquè no s'entrena, posant "vermells" per les formes i no pels continguts. Estim molt la meva llengua, però si en puc parlar d'altres, és un fet enriquidor. Lo fotut és quedar-se amb una de tota sola, i molt pitjor si t'imposen la que no és teva. Per tant, a banda de discrepàncies amb detalls d'aquest foro, en "llamarmefacha" i en "españa una", que tenen pinta de ser el mateix o estar fets de la mateixa pasta, estan pixant fora de test.