Inca retorna al mercat d'època amb aigua i clarianes
Encara que l'aigua i el vent varen fer acte de presència a la Fira d'època i de l'astromomia d'Inca, centenars de persones passejaren pels carrers més cèntrics de la ciutat i gaudiren d'un dia ambientat a l'Edat Mitjana. La d'època posa el punt i final a les tres fires d'Inca i suposa el compte enrere per a la celebració del Dijous Bo. La jornada començà amb pluja intensa, però els visitants es protegiren amb els paraigües i no passaren pena de comprar productes artesanals. Hi havia de tot i de tota casta: formatges, embotits, fruits secs, espècies, pa recent sortit del forn, llepolies, juguetes i confitures, que encisaren tant per la vista com per l'olor els qui passejaven.
Fred i pluja a Marratxí
"El mal temps hauria pogut esperat un parell de dies". Aquest era el comentari que més repetien ahir firaires i visitants amb motiu de la XIV edició de la Fira de tardor de Marratxí. Malgrat tot, la gent va respondre i durant el matí l'entorn de Sant Marçal es va omplir de persones que volien veure animalets, ceràmiques, cotxes antics, paradetes d'artesania i tallers artesanals. Dissabte horabaixa, ja es veia que el bon temps no volia saber res de la fira d'enguany. La pluja, el fred i sobretot el fort vent semblaven aconsellar a l'organització que suspengués els actes prevists. L'única activitat programada que es va mantenir va ser la II Trobada de xeremiers de Marratxí.
El patrimoni de Santa Margalida, nu davant els excessos de l'urbanisme
Talaiots, molins, fàbriques, possessions... Santa Margalida és ara com ara el municipi amb més densitat de béns patrimonials de Mallorca i, tanmateix, manca d'un catàleg de béns municipals aprovat que els protegeixi dels excessos urbanístics.
...I el Mallorca rega Son Bibiloni amb un pou agrícola
El Reial Mallorca rega els camps de futbol de la ciutat esportiva de Son Bibiloni amb aigua d'un pou d'ús agrícola. És a dir, que la Societat Anònima Esportiva no pot destinar-ne el cabal al reg dels equipaments esportius. Des de la mateixa Conselleria de Medi Ambient han confirmat l'ús irregular que fa el Mallorca de l'aigua i han assegurat que, des de les Balears, no es pot anar contra la Llei de l'aigua estatal.
Hospitalitzats tres nins en tombar el vent un castell inflable a Algaida
El temporal de vent va provocar que un castell infantil inflable instal·lat a Algaida bolcàs i caigués sobre tres al·lots que hi jugaven. Els menors van haver de ser hospitalitzats, un amb fractura d'un os d'una cama, i en el tancament d'aquesta edició l'evolució era favorable.
Baleària cancel·la el trajecte entre Mallorca i Menorca
La naviliera Baleària ha decidit cancel·lar avui la ruta que el seu vaixell 'superfast ferri' 'Ramon Llull' que havia de realitzar la connexió entre Mallorca i Menorca, a conseqüència de les males condicions climatològiques que afecten l'arxipèlag balear.
La demanda elèctrica cau un 4,2% l'octubre a Balears
La demanda elèctrica a l'arxipèlag balear ha disminuit un -4,2 per cent el mes d'octubre, respecte al mateix mes de 2008, ja que les temperatures més càlides de l'habitual durant setembre i octubre han provocat un "moderat descens" en el consum d'energia.
L'112 ha atès 38 incidències pel vent durant el cap de setmana
El Servei d'Emergències 112 ha gestionat durant el cap de setmana un total de 38 incidents relacionats amb el fort vent que ha fuetejat l'arxipèlag, dels quals 33 van tenir lloc diumenge i 5 dissabte.
Intenta agredir a un veí amb un martell a Palmanova
La Guàrdia Civil de Palmanova ha detingut la ciutadana kuwaitiana Memat A., de 60 anys, com a presumpta autora d'un delicte d'amenaces i danys, per l'intent d'agressió amb un martell a un veí que va perseguir fins el portal de casa seva, colpejant la porta d'entrada amb l'esmentada eina.
Tancats pel vent els ports de Maó i Palma
L'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha decretat el tancament del port de Palma a conseqüència del vent, minuts després d'ordenar el tancament del de Maó, a Menorca, per aquesta mateixa causa.
Principi d'acord per indemnitzar amb 1,6 milions a les víctimes de l'hotel Tívoli
L'hotel Tívoli s'enfonsà el 2001. Els advocats i l'acusació particular han arribat avui a un principi d'acord per indemnitzar amb 1,6 milions d'euros les sis víctimes de l'ensorrament de l'hotel Tívoli el 2001, que va causar la mort a dos obrers i ferides a uns altres quatre -a un d'ells de caràcter greu. El judici que s'havia de celebrar aquest matí al Jutjat Penal número 1 de Palma s'ha posposat a demà davant de la proximitat d'un acord entre l'acusació i els advocats dels sis acusats: el promotor i propietari de l'hotel, el constructor, l'arquitecte, l'aparellador, l'arquitecte tècnic autor del pla de seguretat i salut i l'administrador del servei de prevenció. L'hotel Tívoli, ubicat al carrer Lisboa de la Platja de Palma, es va esfondrar el 19 de desembre de 2001 mentre estava sent reformat.
El 60% d'aigua depurada a Balears acaba al mar
Cada any es depuren 80 milions de tones d'aigua en totes les Illes Balears, 40 milions de les quals són de la ciutat de Palma. Però prop d'un 60% de tota aquesta aigua es tira a la mar, segons el director general de Recursos Hídrics del Govern, Isidre Cañellas.
El PP diu que no hi ha motiu per suspendre Matas de militància
El PP balear insistí ahir que "no hi ha cap motiu per suspendre Jaume Matas de militància". Així ho va dir el líder del partit a les Balears, José Ramón Bauzá, que en declaracions a IB3 apuntà que "confiam en la seva innocència i esperam que quan vingui a Palma a prestar declaració pugui justificar tot el que ha aparegut en els mitjans de comunicació".
“Els procuradors som els grans desconeguts”
Som els grans desconeguts. És molt sintomàtic que tothom sempre es pregunti en què consisteix aquesta feina". Un procurador és el representant legal d'un client davant la Justícia. "Des del mateix moment en què em fan un poder, qui rep, qui gestiona, qui tramita en nom del client és el procurador.
La 'realpolitik' de Mateu Canyelles amb els joves
Mateu Canyelles és conseller d'Esports i Joventut. Pentura per això que té un passat d'esportista d'elit i encara se'l pot considerar -quasi- jove. Davant els problemes del jovent, per tant, actua amb propania per tot els costats. I una dosi de realpolitik, com si encara no haguéssim sortit de la Guerra freda. Per què per damunt de moralismes, aquesta conselleria ha entès que no basta amb informar els jovent dels perills de l'avui
EU exigeix que el PP suspengui de militància Matas
Esquerra Unida (EU) ha assenyalat avui que el PP dóna un "tracte de favor" a l'expresident del Govern, Jaume Matas, i ha sol·licitat que els fets que s'investiguen són "prou greus" com per a que els 'populars' "deixin de defensar" la seva innocència i el suspenguin de militància.
El pessimisme planeja sobre la fira turística de Londres
L'espai ocupat per la fira en l'edició anterior. Avui obre les portes a Londres la primera de les tres grans fires turístiques del món, la World Travel Market, en un clima d'absolut pessimisme. La situació al mercat britànic està marcada per una total incertesa. D'una banda, la conjuntura econòmica del Regne Unit és la pitjor en moltes dècades. La paritat entre la lliura i l'euro és es troba per terra i la desocupació ha assolit cotes desconegudes al Regne Unit. En aquest context, Govern i hotelers mantindran d'aquí a dijous diverses trobades amb touroperadores i representants de l'Administració central i Turespaña, perquè amb vista al 2010, amb una caiguda del 15% del turisme britànic el 2009 en Balears, encara més aguditzada a Menorca.
Sons mallorquins al cor de Catalunya
La 12a Mediterrània Fira d'espectacles d'arrel tradicional de Manresa ha tingut aquest cap de setmana un marcat accent mallorquí. En la fira participaren cinc grups de l'Illa: els Grollers de Sa Factoria, Xaloc Música, Música Nostra, el pianista Joan Martorell i els germans Martorell.
D'Esporles a les illes Blasket amb David Nel·lo
Uns quants estius de visita a l'illa de Mallorca, a ca un amic d'Esporles, i un sorprenent viatge a Irlanda, on quedà fascinat per la petitíssima illa de Gran Blasket. Aquests dos ingredients prodrien ser la matèria primera que l'escriptor barceloní David Nel·lo ha fet servir per a la seva darrera novel·la, El meu cor cap a tu per sempre (Empúries, 2009).
Castaldo a ses Voltes
Una valuosa bibliografia avala l'obra de l'artista solleric Lluís Castaldo (1936), mereixedor de ser nomenat fill il·lustre de la seva ciutat natal. No tenc cap dubte que la ciutat de Sóller veuria de molt bon grat aquest nomenament del pintor i ceramista que ha tengut una gran exposició al Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries -González Martí- de València, titulada Castaldo, de la pintura a la ceràmica, una exposició que es podrà contemplar a partir de dijous, dia 12, a Palma, a ses Voltes.
Martí Asensio o Alemany?
Mateu Alemany ha demanat la paraula. L'expresident i expropietari del Reial Mallorca explicarà avui si Martí Asensio li torna les accions de la Societat Anònima, com pareix que succeirà, o si inicia accions legals per resoldre el contracte i recuperar la propietat.
“Si no es compleixen les promeses, tard o d'hora això afectarà l'equip”
La plantilla del Reial Mallorca comença a estar cansada que el conseller delegat del club, Javier Martí Asensio, els passi amb cançons a l'hora de pagar les primes i les nòmines pendents i li exigeixen que passi ja de les paraules als fets.
Lorenzo, subcampió
El mallorquí Jorge Lorenzo va aconseguir amb la tercera plaça al circuit de Xest el desitjat subcampionat del Gran Premi de Moto GP, mercè en gran mesura al greu error que va cometre l'australià Casey Stoner (Ducati). La victòria de la cursa va correspondre, en aquest cas, al català Dani Pedrosa (Honda). No es va haver d'esperar gaire perquè es viés la primera sorpresa de la correguda de Moto GP, ja que en la volta d'escalfament, prèvia a la sortida de la cusa i de manera completament incomprensible, qui havia estat el dominador de tot el cap de setmana, el pilot australià, va caure. Molt probablement com a conseqüència de tenir els pneumàtics massa freds, la moto de Stoner va perdre adherència i va provocar la caiguda del pilot.
Decidiren tres minuts fatals
Un parcial de 14-2 en contra, en el darrer quart, després que els mallorquins haguessin equilibrat el marcador a 61, possibilità la decisiva escapada dels homes de Borja Domenge que, finalment, s'adjudicaren el matx per 85-79.
El Sevilla guanya un partit boig
El Sevilla continua sent l'alternativa al regnat del Barça i del Reial Madrid en aquesta lliga. Amb molt de patiment, el conjunt de Manolo Jiménez superà per 3-2 el Vila-real després d'avançar-se en el minut 9 mitjançant Luis Fabiano i de necessitar remuntar els gols de Pires i de David Fuster. Els deu primers minuts dels andalusos foren de gran joc, però tot s'acabà amb el primer gol de Luis Fabiano. El Sevilla es relaxà i els castellonencs començaren a dur perill a la porteria de Palop fins que feren la volta al marcador i confirmaren la millora en el seu joc, que han mostrat en els darrers enfrontaments.
El Mallorca B goleja a Sabadell
El Mallorca B aconseguí ahir una important victòria a casa del Sabadell, que fa que l'equip de Jaume Bauça continuï lluitant per entrar a la lligueta d'ascens a Segona Divisió A.
El Binissalem assoleix una victòria vital
El compromís jugat entre l'Alaior i el Binissalem al camp del primer finalitzà amb una victòria per 0-2 de l'equip visitant. Amb aquesta, l'Alaior suma la cinquena derrota en aquesta lliga, amb només quatorze punts comptabilitzats fins ara.
...i altres herbes
Qualsevol crisi institucional arriba, tard o d'hora, als terrenys de joc. El Mallorca ha fet un excepcional inici de temporada, però la permanència encara l'han aconseguida. Poden estar segurs que ben aviat començaran els mals resultats si no es resolen els problemes econòmics de l'entitat.
L'Sporting empata davant el Gavà
L'Sporting Maonès empatà a 1 davant un rival que arribà a Maó amb la intenció de no perdre i va sortir al terreny de joc amb cinc defenses. Els menorquins es mereixeren més premi, però una bona defensa catalana, a més de les errades arbitrals, feren impossible que els de Joan Esteva obtinguessin els tres punts. A la primera meitat, els locals sortiren molt concentrats al terreny de joc, però en el minut 11 l'àrbitre expulsà Raül Capó després d'un estira-iarronsa amb Manteca. Tot i jugar amb un home més, el Gavà continuà a la defensiva, deixant la pilota al conjunt blavet. Així, en el minut 44 Guillem aconseguia el 0-1. A la represa, l'Sporting continuà llançat a l'atac. Això no obstant, en una jugada de l'equip català sense importància, en la qual Patri controlà l'esfèric, que ferí la mà de Libo i el col·legiat xiulà penal.
L'Artà venç el Gènova
L'Artà aconseguí la victòria i els tres punts davant el Gènova en un partit en què l'actuació arbitral fou molt discutida pel conjunt amfitrió. El matx s'inicià amb uns vint primers minuts de domini total del Gènova. El gol de l'Artà, que arribà en el minut 24, en una jugada en la qual influí el vent, deixà freds els jugadors locals.
El Constància s'apropa
El Constància va sortir victoriós del partit que l'enfrontava, ahir diumenge, amb l'Esporles. Per la seva banda, els visitants hi plantaren cara en tot moment, només es rendiren en el tram final del matx, davant un equip, com és el Constància, que està donant la seva millor cara en aquest inici de lliga.
El Collera venç el Barça
El Collera aconseguí ahir una important victòria enfront del fins aleshores líder de la categoria, el Barcelona, i s'atraca a les posicions capdaventeres de la taula. En la primera meitat, ambdós equips sortiren al terreny de joc disposats a guanyar els tres punts i tant un com l'altre disposaren de bones ocasions per avançar-se en el marcador. Però qui finalment ho va aconseguir va ser l'equip de Miquel Bestard, perquè en el minut 25, en un servei de córner, Virgínia va enviar la pilota dins la porteria de Rafons. En el segon temps, les jugadores locals sortiren amb més empenta i es llançaren a l'atac.
El Chelsea supera el United
El Chelsea s'imposà (1-0) al Manchester United en el partit més important de la dotzena jornada de la Premier League gràcies a un gol de John Terry, de cap i en la segona part, que consolida els londinencs en el lideratge de la taula i els permet ampliar el seu avantatge.
Garantir la vida dels segrestats
Exteriors assegura que ha augmentat la pressió diplomàtica sobre el Govern de Somàlia. Així, no posar en perill la vida dels segrestats és ara la màxima prioritat del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, qui explicà ahir que ha demanat a l'Executiu somali que faci "tots els esforços necessaris" per aconseguir "una solució definitiva" al captiveri dels 36 tripulants del pesquer basc Alakrana. Per part seva, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va defensar el treball de l'Executiu, que està fent "absolutament tot el que pot" per a l'alliberament.
Una passa més cap a la nova llei sanitària
Nova victòria per a Barack Obama. La Cambra de representants dels Estats Units va aprovar dissabte vespre per primera vegada en la història del país un projecte de llei que pretén establir un sistema de salut gairebé universal i el futur del qual ara queda en mans del Senat.
“La dona continua sent gairebé l'únic objecte de desig”
Un gran pany ens franqueja l'entrada i ens convertim en un voyeur que passeja una mirada atenta, encuriosida, per totes i cada una de les obres que ocupen les sales de l'exposició. Mentre caminam, ens detenim en pintures, escultures, fotografies, muntatges...
S'intensifica el control sobre les comunicacions
Els usuaris de telèfons mòbils amb targeta de prepagament que no s'hagin identificada la seva operadora seran desconnectats avui. No obstant això, el Govern ja ha assolit un acord amb les societats més importants d'aquest àmbit que operen a l'Estat per ampliar amb sis mesos més el termini que tindran aquests clients per identificar-se i recuperar la línia.
“Què te pareix, secretari?”
Matas és el propietaricom canten els documents, ustificar els incrementsdels béns són fets necessaris,perquè el descontrol d'erarispúblics del seu mandatsemblen una realitat...
Paciència, comprensió i legalitat
L'Administració pública ha de tenir paciència, ha de ser comprensiva, però té l'obligació de fer complir la legalitat. Un 60 per cent de l'aigua depurada de les Illes Balears acaba a la mar, però encara hi ha camps de golf que reguen amb aigua de pou.
La introspecció ençà que ens projecta enllà
En l'any que corre, la cultura menorquina, afermada en la seva natural medul·la catalana, commemora el 150è aniversari de la mort de Vicenç Albertí i Vidal, dramaturg, poeta i traductor. El director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, la nit del 17 de gener, inaugurava l'efemèride amb una dissertació que féu èmfasi en el fet cabdal que Menorca, en el segle XVIII, havia sabut obrir-se al món sense defugir -i manco encara fugir!- de la seva identitat substancial més determinant.
No vagi per dit
Queixes a EstablimentsEls pares dels alumnes del col·legi públic d'Establiments no estan gaire contents perquè, a la sortida de classe a les dotze del migdia, no hi sol haver cap policia local. El centre està ubicat en un zona que es converteix en delicada quan hi ha trànsit. Els agradaria més atenció i respecte per part de Cort.
La importància de la participació
Enguany es commemora el vint-i-cinquè aniversari de la inauguració del parc de la Mar de Palma. Un parc que avui no existiria si no hagués estat per la mobilització ciutadana. L'Ajuntament de Palma d'aleshores havia previst fer-hi aparcaments al lloc que actualment ocupa el parc. Fer-lo canviar d'opinió va costar molt: recollida de signatures, manifestacions, enganxades de cartells, cartes als mitjans de comunicació...
Santa tradició
Que la poligàmia sigui legal a 50 països ens pot arribar a escandalitzar, als benpensants de tradició cristiana. I és que precisament sota l'excusa de la tradició tendim a justificar allò que des de fora és impensable. Per aquest motiu, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha considerat que l'Estat italià havia de retirar les creus que presideixen les aules dels col·legis públics.
Salvi's qui pugui
ERC amenaça de no votar el Pla de carreteres que la resta dels tres grups del Bloc tampoc no volen votar, tot i que estarien disposats a fer-ho segons les condicions. Un pla del qual el PSOE tampoc no estava del tot content però que ara veu amb millors ulls -perquè del segon cinturó en diuen via connectora d'accessos a Palma o quelcom per l'estil-, mentre que UM adapta el que hagi de dir el portaveu de carreteres, Antoni Pascual, en funció dels moviments dels socialistes, sempre que aquests no es passin de la retxa, o de les retxes.
Tots els mobles del President
Sobreïxen els detalls dels escorcolls diversos als habitatges del President Matas, i amb ells regalima també indignació, astorament -a dotze mil euros l'estora, concretament- i fins i tot un punt de gaubança mentre esperam la pròxima peça sòrdida que superi l'estupefacció causada per les ja famoses i comentadíssimes graneretes del vàter.
Aprofitar el rigor judicial
Les notícies que ens descobreixen el dineral que tudà Matas en les seves cases conegudes (aquest afegitó no és intranscendent) només fan que confirmar el que se'n sabia. S'ha de deixar fer feina a la justícia, ara que sembla disposada a destapar l'enriquiment sobtat d'alguns polítics. Però no basta.
Un sambenet rebotat
Sobre la societat mallorquina penja l'estigma de l'hipotètic racisme contra els jueus. Es tracta d'un sambenet imputat al poble per protegir els vertaders propietaris: la noblesa i l'església. El 1478 els reis caòtics (a l'escola diuen catòlics) instauraren el "Consejo Supremo de la Inquisición", amb l'objectiu de combatre jueus i moriscos, i en confiaren a Torquemada les funcions o, millor dit, les defuncions executades sota el símbol de la corona i de la creu verda.