TW
0

Cada any es depuren 80 milions de tones d'aigua en totes les Illes Balears, 40 milions de les quals són de la ciutat de Palma. Però prop d'un 60% de tota aquesta aigua es tira a la mar, segons el director general de Recursos Hídrics del Govern, Isidre Cañellas.

L'aigua tan sols depurada no és bona per beure, perquè abans s'ha de potabilitzar, però es pot fer servir perfectament per regar, per exemple. I així es fa: "durant l'estiu es recicla tota", afirma Cañellas. "Però durant l'hivern ningú no la vol", afegeix.

És així: quan n'hi ha més demanda, en plena temporada turística, que també és quan fa més calor, s'empra tota, o gairebé tota, l'aigua depurada. Els camps de golf són una de les infraestructures que en fan ús.

Tanmateix, per l'hivern i la tardor no fa tanta calor, plou més i no n'hi ha tanta sol·licitud perquè ja no és temporada turística. Una part dels cabals depurats s'emmagatzema, però no hi ha dipòsits prou grossos per guardar-la tota, ni tan sols afegint-hi l'embassament del gorg Blau. És per això que l'aigua tractada que sobra i que ningú no vol s'ha d'acabar llançant a la mar.

Solucions

La Conselleria de Medi Ambient s'ha plantejat algunes maneres de recuperar part d'aquest cabal per a les Illes i, fins i tot, ha estudiat infiltrar-la als aqüífers subterranis. Però per no empitjorar la qualitat de l'aigua d'aquestes reserves, primer caldria potabilitzar tota la que s'hi abocàs, i això requeriria una inversió econòmica molt important.

D'altra banda, s'estudien maneres de fer-la més accessible als pagesos, perquè els sigui més fàcil disposar-ne per regar els camps. De totes maneres, això difícilment podria servir per reciclar tota la que acaba a la mar.