Palma ja té 3.500 aturats més afectats per la crisi
Palma no ha resistit la crisi a pesar de la temporada alta i el passat mes de juny registrà un total de 3.546 persones parades més que la xifra registrada en el mateix període de l’any anterior. Tot això suposa un augment interanual del 27,7 per cent.
La via del tren xaparà la ronda de sa Pobla fins que es defineixi el traçat d'Alcúdia
Mentre que no es confirmi el traçat definitiu del tren que unirà sa Pobla amb Alcúdia, el tram de ronda de sa Pobla que es creua amb les vies del tren estarà tancat. Els vehicles que circulin pel cinturó hauran d’esquivar les vies i l’estació fent un recorregut d’uns 500 metres per dins el nucli urbà.
Les pluges causen diversos incidents al Nord de Mallorca
El temporal de pluges i vent que afectà ahir el Nord de Mallorca i Menorca provocà nombrosos incidents, tant en habitatges particulars com en carreteres i establiments públics. Per exemple, a Pollença i al Port de Pollença s’assoliren els 50 litres per metre quadrat.
Un front comú
"Front comú per reclamar el que és just i ens pertoca", aquest és el clam unànime dels batles de Campos, Artà i Sant Joan de Labritja (Eivissa), davant el Govern que li exigeixen les "compensacions" que pertoquen als seus municipis pel fet d’haver mantingut la costa verge.
La Diada surt al carrer
Com que no es tracta d’un dia festiu l’assistència als actes matinals de la Diada de Mallorca, celebrats ahir a les portes del Consell, no varen ser gaire multitudinària. Gent major, nins i molts d’estrangers participaren de la bauxa que pretén ser la festa grossa de l’Illa. Una celebració consolidada però poc concorreguda commemora el dia del jurament per part del rei Jaume II de les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca.
En record de Jaume II
Seguint la comitiva gegantera, a ritme de la música medieval del Joch de Ministrils, els consellers executius del Consell arribaren a la Seu, on foren rebuts pel bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, el vicari general, Lluc Riera i Joan Bestard, un dels membres del Capítol de la Seu.
“El tret comú d'estimar Mallorca”
Malauradament, molts dels premis que atorguen les institucions es fan a títol pòstum. Ahir, a part del nomenament com a fill predilecte de Guillem Cifre de Colonya, una distinció que habitualment es realitza d’aquesta manera, el Consell de Mallorca ho va fer amb cinc guardonats més, sense comptar els represaliats pel franquisme ja desapareguts.
Armengol demana més recursos i “actuacions valentes” per la crisi
Les dificultats que travessa la societat mallorquina a causa de la situació econòmica centraren ahir el discurs institucional de la presidenta del Consell, Francina Armengol, amb motiu de la Diada de Mallorca. La socialista va admetre que la seva institució, com cap altra, "no té fórmules màgiques per resoldre tots els problemes", però reclamà més recursos –amb una crida directa al president del Govern, Francesc Antich– per dur endavant "actuacions valentes". Foto: Sebastià Amengual.
Diada de Mallorca
Enguany va ser diferent. Els organitzadors de la Diada de Mallorca no entregaren un programa amb la lletra de La Balanguera perquè, a les acaballes de l’acte, la poguessin cantar. Per primera vegada en una cerimònia institucional, es projectà en una pantalla la lletra de l’himne de Mallorca, tal com si fos un karaoke. L’èxit va ser relatiu, perquè el cor del Principal guanyà, i de llarg, la partida.
El Govern “s'esforçarà” per recol·locar els treballadors de Futura i Spanair
La Conselleria de Treball i Formació es va comprometre ahir a facilitar l’ocupació dels treballadors perjudicats per la situació de les aerolínies Spanair i Futura. Treball intentarà recol·locar-los en altres companyies que "vulguin tapar els buits" que deixaran Spanair i Futura a partir d’aquesta tardor.
La Impaciència i Produccions del Mar convencen Tàrrega
La nit de dijous era freda i humida. L’espectacle inaugural de la 28 Fira Tàrrega de teatre al carrer s’havia suspès per culpa de la pluja. Quatre hores després i amb l’única escenografia de tres cadires, la companyia La Impaciència va mostrar la seva empremta a Radiografies.
Travessia literària de Campanet a Felanitx
Els recorreguts literaris tornen aquesta tardor a l’Illa. Després de la bona acollida de les jornades sobre Maria Antònia Salvà, els escriptors Llorenç Riber (1881-1958) i Joan Estelrich (1896-1958) seran els protagonistes de les jornades d’estudis que organitza el Consell de Mallorca per aquest mes d’octubre.
El Santanyí s'ho vol creure
El Santanyí s’ho vol creure. Situat al capdavant de la classificació amb dos triomfs, rep la visita d’un Mallorca B que necessita puntuar per no despenjar-se dels llocs de la zona alta, tot i que només ens trobam a la tercera jornada de competició.
Räikkönen ressorgeix a Monza
Després de la tempesta que va negar ahir dematí l’Autòdrom Nacional de Monza, el finlandès Kimi Räikkönen, que pocs minuts abans d’iniciar-se la segona sessió lliure es va anunciar que renovava amb Ferrari fins a 2010, aconseguia el millor temps en la jornada d’entrenaments lliures del Gran Premi d’Itàlia, en la qual Fernando Alonso ha confirmat els pitjors presagis sobre el comportament de l’R28.
Manzano: “Voldria que no xi ulassin Grande”
Gregorio Manzano afronta el primer partit de la temporada amb moltes ganes que el Mallorca pugui afegir els tres primers punts al marcador. Però sap que l’afició està també molt pendent de l’operació de compra venda de l’equip, i molt descontenta amb el president Vicenç Grande. "Voldria que no xiulassin Grande", afirmà el tècnic vermell.
Arriba l'Angliru, l'olimp del ciclisme
Sis anys després de la darrera conquesta de l’Angliru, firmada per Roberto Heras, la Vuelta retorna aquest dissabte a l’olimp del ciclisme espanyol. El cim asturià aferrat al cel oferirà els seus terribles pendents per a l’esperat duel entre Alberto Contador i Carlos Sastre, caps de cartell després d’haver quedat eliminat Alejandro Valverde a l’etapa de dijous.
Moyà cercarà el títol contra Simon
El tennista mallorquí Carles Moyà, sisè favorit, disputarà aquest diumenge la final del Torneig de Bucarest, després de vèncer amb comoditat el francès Richard Gasquet, cap de sèrie, en dos sets per 6-2 i 6-4. El palmesà s’enfrontarà al també francès Gilles Simon, que va gunyar l’argentí José Acasuso per 4-6, 7-6 i 6-4.
Contador clava la bandera d'or a l'Angliru
Alberto Contador, de l’Astana, va fer una passa decisiva en la Vuelta en imposar-se amb autoritat i habilitat en l’etapa reina, disputada entre San Vicente de la Barquera i l’Alt de l’Angliru, l’"Olimp" del ciclisme espanyol. Allà el mallot or parà al "déu" dels escaladors, ja a un pas de posar el seu nom en la llista d’il·lustres que han guanyat les tres grans per etapes.
Rússia no dóna opció
Svetlana Kuznetsova i Vera Zvonareva, la quarta i novena raqueta del món, respectivament, deixaren les expectatives d’Espanya de reconquerir l’èxit en la Copa Federació en mans d’un miracle, capaç d’evitar la permanència de Rússia en el tron del torneig.
Lorenzo es cola a la primera línia
El mallorquí Jorge Lorenzo (Yamaha) va aconseguir un lloc en la primera línia de la formació de sortida per al Gran Premi d’Indianapolis de MotoGP que es disputarà diumenge vespre (21.00/TVE) en aquest circuit, al costat de l’italià Valentino Rossi (Yamaha) i l’australià Casey Stoner (Ducati).
Vettel sorprèn
El francès Sebastian Vettel (Toro Rosso) es va convertir aquest dissabte en el pilot més jove que aconsegueix una pole en la història de la Fórmula 1, amb el seu millor registre a Monza. Va prendre el rècord a Fernando Alonso (Renault), que sortirà vuitè en la graella de sortida del Gran Premi d’Itàlia.
Llancen un còctel molotov al domicili dels ducs de Palma a Barcelona
Un individu va llançar aqeusta matinada un artefacte incendiari en les immediateses del domicili dels ducs de Palma a Barcelona, encara que no hi va causar cap dany, llevat d’un vehicle que estava estacionat a prop de la residència dels ducs que sí que en va resultar afectat.
Contra vent i marea
Després que dijous el Tribunal Constitucional (TC) dictaminàs per unanimitat que no es podria dur a terme el referèndum de Juan José Ibarretxe, conegut com a llei de consulta, ahir el lehendakari afirmà que "manifesta" la sentència, però no té intenció de resignar-se ja que va ser aprovada pel Parlament basc el passat 27 de juny.
L'avió d'Spanair fallà dos dies abans de l'accident de Barajas
Spanair continua rebutjant comentar qualsevol tipus de dada que es faci pública de l’accident que el passat 20 d’agost va sofrir l’MD-82 a l’aeroport de Madrid-Barajas al marge de la investigació oficial que du a terme una comissió, perquè "donen peu" a "informacions no fonamentades". Tot i així, continuen les especulacions.
Esporles, amb la cultura pagesa
Iñaki va néixer a Castelló i des de 1999 viu a Mallorca. Ara està immers en la preparació de les Jornades d’agroecologia que es faran del 26 al 28 de setembre.
Risc de guerra civil a Bolívia
La situació a Bolívia continua sent crítica. Després dels enfrontaments verbals i les respostes diplomàtiques dels darrers dies, el Govern de Bolívia decidí aquest dissabte declarar l’estat d’excepció en el Departament de Pando, al nord del país, davant de la "violència desbordada" a la regió i "d’un creixent nombre de víctimes". A la imatge (Stringer/EFE), resultat dels enfrontaments a la ciutat de Cobija en Pando.
Tot i la crisi, luxe
L’illa de Mallorca no sols és sorprenent per al visitant a causa de les cales verges o el sempitern bon temps. De fet, en plena crisi econòmica, Palma acull des d’ahir una fira d’objectes de luxe. L’eslògan és evident: Com més car, millor serà.
El turisme a Balears: benedicció o plaga?
El fenomen turístic des dels anys seixanta ençà i sota la característica de turisme de masses, ha trastocat de dalt fins a baix, les estructures, mentalitats, paisatges i altres essències de les Illes Balears, abans de l’arribada massiva dels vols xàrters carregats de turistes provinents de l’Europa Central i Nòrdica.
Substituta
Ja hi ha nova consellerai de rebot portaveu,molta gent en ella creuper ser noble i feinera.Veurem quina és la manerai gaudirem del parlar,no costa imaginarni ningú tampoc s’immutadient que és la substitutamillor que la titular.
La paciència perduda
Sempre havia pensat que la paciència era una virtut reservada per a pocs privilegiats. Per això, molt sovint, quan em feia els nous propòsits de principi d’any, ser una persona més pacient estava entre les meves aspiracions. Amb el pas del temps, la cosa ha anat canviant de manera radical. Perquè el que abans era una virtut ara pot ser considerat un defecte.
De què parlam quan parlam de cultura espanyola?
Quan vivia a Nova York, cada setmana venia una dona a fer-me net l’apartament. Era mexicana, de La Puebla, i era una índia sense mestissatge. Parlava un pèssim espanyol que li havien imposat sobre la seva llengua indígena. Com que em sobraven alguns llibres, n’hi vaig anar regalant un parell que tenia repetits, una novel·la de Rulfo, una altra de Fuentes, qualque mètode d’espanyol per a estrangers, i d’altres.
Crisi i duplicitats
Hi ha un discurs, en aquests darrers mesos, que arriba a ser com a reiteratiu i, què voleu que un digui, em sembla una mica absurd. No diré surrealista, però sí que és una de les perfomances a les quals sembla que està sotmesa la societat moderna.
No vagi per dit
Lladó, Cuba i el dèficit fiscalEl líder d’Esquerra Republicana a les Balears i conseller d’Interior del Consell, Joan Lladó, ha estat recentment a Cuba, en principi per descansar però hi ha establert nombrosos contactes polítics.
Democràcia a la UIB?
Una de les sorpreses més grans de la meva vida ha estat tenir el valor –o la barra: la diferència no és molt grossa– d’haver escrit l’encapçalament que acabau de llegir. L’encapçalament i el que, naturalment, vendrà després. No puc presumir d’haver tengut moltes ferides de caire físic en els temps de l’antifranquisme i la que en feren fou més per bosses que per revolucionari valent.
Al pare de l'humanisme laic
Llegint l’entrevista amb Guillem Rotger Cifre de Colonya, que dBalears publicà ahir, hom percep la transcendència de l’obra centenària del seu avi Guillem Cifre de Colonya. Sobre el fundador de la Institució Lliure d’Ensenyament a Pollença s’han escrit assaigs extraordinaris i una biografia completíssima, obra de l’amic Pere Salas.
La consulta prohibida
Dijous nit coneguérem la sentència del Tribunal Constitucional que situa fora de llei la consulta popular proposada pel Govern basc, sobre quin ha de ser el futur de la relació dels bascos amb l’Estat espanyol. El TC havia de prendre una decisió política, ja que, en aquest cas, com en molts altres, tècnicament podia dir el que ha dit o exactament el contrari.
Vigència de la Diada
Els actes celebrats ahir amb motiu de la Diada de Mallorca demostren la vigència d’aquest acte, iniciat en els anys noranta, quan el Consell era presidit per Maria Antònia Munar. Des de la seva fundació, la Diada arrossega el gran problema de ser un dia feiner. Això impedeix que el conjunt de la població la pugui gaudir amb la intensitat necessària.
Llibres de text de franc
Els pares i mares amb infants en edat escolar s’han hagut de desembutxacar, aquesta darrera setmana, l’import dels llibres de text que han d’utilitzar els seus fills aquest curs escolar. És parla que els llibres han d’ésser de franc, però això encara no s’ha aconseguit i mentrestant hi ha excessos a moltes de les escoles concertades que no s’haurien de consentir.
No donar de menjar als monstres
La setmana que la presidenta del Consell de Menorca acceptà abandonar la seva còmoda cadira, on ningú no la qüestiona i on fins i tot els adversaris alaben la bona feina feta, és una fita històrica pel Govern Antich i per a les Balears.
Elvira surt al carrer (1923)
L’estiu del 1923 el polític i escriptor Damià Ozonas Pastor, de Sóller, encapçalava la publicació d’una novel·la de jovenesa que du per títol Elvira.
Diada de Mallorca
Un dia després de l’anunci d’aterratge de Joana Barceló en el Govern, on exercirà a la pràctica de Maria Teresa Fernández de la Vega, ahir li fou el torn de Francina Armengol, l’altra successora de Francesc Antich. Armengol féu un discurs hàbil. Reclamà coratge i seny davant la crisi, apostà per les polítiques socials i exigí la regeneració política davant la corrupció.