Dijous nit coneguérem la sentència del Tribunal Constitucional que situa fora de llei la consulta popular proposada pel Govern basc, sobre quin ha de ser el futur de la relació dels bascos amb l’Estat espanyol. El TC havia de prendre una decisió política, ja que, en aquest cas, com en molts altres, tècnicament podia dir el que ha dit o exactament el contrari. L’ha presa en la direcció que calia esperar i l’ha feta pública el mateix dia en què el Tribunal de Justícia de la Unió Europea donava la raó al Govern basc en un altre litigi: el de la possibilitat de fixar tipus impositius diferents als de l’Estat espanyol.
La prevista resolució dels jutges espanyols situa el seu estimat estat davant una tessitura difícil. D’un costat el ridícul mundial de prohibir una consulta democràtica (sistema que s’ha demostrat com el més eficaç per resoldre conflictes arreu del món. De l’altra, la inevitable unitat de tots els nacionalistes bascos, ara que es compleixen deu anys dels acords de Lizarra. Uns nacionalistes que, cal recordar-ho, són majoria.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
S'ha de donar temps al temps. No hi ha exemples iguals per cada país ni àrea geogràfica del planeta. És pobable que a la Comunitat Económica Europea s'arribi a produir la segregació i declaració d'independència d'alguna comunitat nacional abans que ho facin les nacions de l'estat espanyol. A l'estat espanyol les consultes per referendums són declarades ilegals per a les comunitat autònomes. El camí a seguir seria sol·licitar l'ampara dels organismes supranacionals europeus per que es determini quins mecanismes s'han d'establir per garantir la llibertad d'expressió quan aflora la voluntat a determinades regions d'aspirar a tenir un estat propi.
Primero pido disculpas a quien pueda molestar por escribir en castellano, pero me expreso mas comodamente.No comparto vuestras ideas nacionalistas pero intento comprenderlas.Pongamos el caso de q se permite el referendum.En caso de salir q no, ¿seria esto definitivo o se estarian haciendo referendums durante años hasta q salga si? y la pregunta a la inversa, ¿si saliera q si, seria un si definitivo para siempre, o ese nuevo estado tambien haria un referendum mas adelante si una parte importante de la poblacion lo pidiera para forma parte de nuevo de España? tengamos en cuenta q entre nacionalistas y no nacionalistas hay minimas diferencias en porcentaje.Aparte de el problema de ETA, ¿dejarian las armas al conseguir lo q quieren? no veo facil q un asesino deje de serlo de golpe y no se si un estado vasco podria controlarlos.Y la ultima, ¿Francia accederia a un referendum en El Pais Vasco frances? Esto ya ni se plantea, haber si hay algun letrero q sea en vasco en esa zona.Bajo mi punto de vista es muy facil hablar y soñar pero por desgracia los problemas existen y suelen terminar afectando a las personas de a pie.