'Novembre Enològic' torna a Manacor per apropar la cultura del vi a la població
El pròxim dijous, 16 de novembre,...
Torna el Novembre Enològic de Manacor, un cicle que educa els sentits per a conèixer i apreciar el món del vi
Després de tres anys, torna el cicle Novembre Enològic, una manera d’acostar la població...
Tornen els maridatges de vi i òpera a Palma i a Pollença
Arriba una nova i esperada edició dels ja tradicionals ‘Maridatges de vi i òpera’, dins...
La UIB estudia els llevats autòctons per a millorar els vins de varietats locals
El grup de recerca en Microbiologia de la Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat...
Analitzen el potencial enològic de varietats de vinya recuperades a les Balears
La conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de Serveis de Millora Agrària...
Els 'Petits Cellers' han produït enguany més de 2.100.000 litres de vi
Durant aquest 2021, els cellers associats a 'Petits Cellers' han produït més...
Quatre bodegues de les Balears reben gairebé un milió d'euros per fer inversions
El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), depenent de...
El canvi climàtic posarà en perill la producció vinícola a les Balears
El canvi climàtic posarà en perill la continuïtat de la viticultura en certes zones d'Europa
Policia espanyola i VOX brinden amb vi per la decisió de mantenir els líders catalans a presó
Quan el Tribunal Suprem va decidir mantenir Joaquim Forn i Jordi Sànchez a presó...
Arriba aquest divendres la Nit del vi amb el tast de gairebé 300 vins
El Pati de la Misericòrdia acollirà aquest divendres la desena edició de la Nit del vi...
Arranca la VI fira 'Aliments de les Illes Balears'
La VI edició de la fira 'Aliments de les Illes Balears' que organitza...
Sus a la verema de Binissalem
La verema de Binissalem ha començat aquest passat cap de setmana amb una setmana de retard en comparació al 2015
El vi dels homes talaiòtics
El vi és avui una de les begudes més comunes a les taules de les llars de la Mediterrània. Però aquest beuratge ens ve d’enrere i suposà una aliment “exclusiu” per a una part dels pobladors de la Mallorca posttalaiòtica. No debades, foren els púnics i després els romans els qui l’introduïren a les comunitats prehistòriques de l’Illa.
La Mediterrània, la vinya del món
dBalears inicia l'entrega d'una l'obra que es convertirà en cabdal per a la història i l'art de les Balears: El vi que bec té gust de mar. Es tracta d'un treball que ha suposat quatre anys de preparació, amb la mà il·lustradora de Joan Bennàssar i la mà escriptora d'Antoni M. Planas. Planas explica que la idea inicial va sortir de l'artista. "Un dia va llegir la notícia que en una excavació de Javier Aramburu s'havia descobert que, entre els noms coneguts més antics dels habitants de Mallorca, hi havia els de dos comerciants de vi fenicis". Aquesta dada va fer comprendre a Bennàssar la importància del vi en el context de la societat d'aquell moment i en èpoques posteriors, que acabaren en l'extermini propiciat per la fil·loxera, insecte paràsit que atacà les vinyes mallorquines a partir de 1891 i les exterminà totalment.
Un vi amb un alt grau humà i maridatge social
La millor terra, els millors ceps i les millors atencions són garantia d'un vi de qualitat. Si a això hi afegim la interconnexió amb un alt contingut humà, el vi ja és excel·lent. Aquest és el cas de Gallines&Foques, la darrera proposta del celler 4Kilos, que ha rebut la col·laboració directa dels usuaris d'Amadip, una entitat que fa feina amb persones amb discapacitat intel·lectual perquè tinguin, juntament amb les seves famílies, les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans. L'entesa entre Amadip i 4Kilos sorgí l'any 2009.
Casolà. I què?
Amb humilitat, és clar, però orgullosos. Els celleters aficionats respongueren dimarts a la crida feta per la Confraria dels Enofles de la Parra, per retrobar-se a Sa Caseta de Binissalem. La Nit del vi casolà es convertí així en un petit contrapoder. El dels productors de pocs recursos i dedicació atemporal. O sigui: que cuiden els ceps quan treuen temps a la rutina quotidiana.
El vi mallorquí ja rega restaurants de Berlín i Bilbao
Les terres mallorquines ja reguen les taules d'alguns restaurants europeus d'avantguarda. I és que l'exportació de vins elaborats a l'Illa s'ha consolidat en els darrers anys. L'últim exemple es troba al recentment inaugurat restaurant berlinès de nom Bar Raval (www.barraval.de), en homenatge a la barriada homònima de Barcelona. El seu propietari és l'actor Daniel Brühl, de mare catalana i pare alemany, i que s'ha proposat oferir productes dels Països Catalans als clients de la moderna barriada de Kreuzberg. A la seva carta de vins es poden trobar, de fet, diverses botelles de Nou Nat, un vi ecològic elaborat per les bodegues Binigrau (www.binigrau.es).
El vi de la terra, més a prop
Ben aviat els restaurants de Mallorca podran disposar d'una carta de vins mallorquins. Es tracta d'una iniciativa del Consell de Mallorca, cellerers i restauradors que té com a objectiu promocionar el vi autòcton. I és que la Direcció insular de Promoció Econòmica ha editat 14.000 cartes -en català, castellà, anglès i francès-, que es distribuiran entre els restaurants i els cellers de l'Illa. Els establiments que s'adhereixin a aquesta iniciativa rebran 10 unitats d'aquesta carta, en la qual posaran a disposició dels clients els diferents vins de la terra que ofereixen.
I les lletres caigueren a la bóta
El llibre en una mà i la copa de vi a l'altra. Aquesta és la conjunció que cada pic més llibreries proposen als clients habituals. Aquest és el cas dels responsables de la llibreria Babel, situada a la costa de la Pols i oberta des de fa poc menys d'un any. "La idea és establir vincles entre la literatura i el món del vi", explica José Luis Martínez. "Per tant, fins i tot es poden proposar maridatges entre una llibre concret i una botella de vi".
L'art de conjugar vi, música i pintura
Macià Batle i l'Escolania de Lluc varen presentar ahir el Blau 2007, un criança seleccionat amb un alt percentatge de mantonegro, una de les varietats de raïm que distingeixen la Denominació d'Origen de Binissalem. Ramon Servalls, gerent de Macià Batle, va explicar que la principal artífex del Blau 2007 és Gina Mairata -filla, mare i tia d'antics blauets-, autora també de l'etiqueta que il·lustra el miler de botelles que se n'han llançat al mercat.