dBalears inicia l'entrega d'una l'obra que es convertirà en cabdal per a la història i l'art de les Balears: El vi que bec té gust de mar. Es tracta d'un treball que ha suposat quatre anys de preparació, amb la mà il·lustradora de Joan Bennàssar i la mà escriptora d'Antoni M. Planas.
Planas explica que la idea inicial va sortir de l'artista. "Un dia va llegir la notícia que en una excavació de Javier Aramburu s'havia descobert que, entre els noms coneguts més antics dels habitants de Mallorca, hi havia els de dos comerciants de vi fenicis". Aquesta dada va fer comprendre a Bennàssar la importància del vi en el context de la societat d'aquell moment i en èpoques posteriors, que acabaren en l'extermini propiciat per la fil·loxera, insecte paràsit que atacà les vinyes mallorquines a partir de 1891 i les exterminà totalment.
Segons el pintor, "cercàvem fer una obra que parlàs de la societat de les Illes i diverses raons ens dugueren a pensar que el vi era un bon fil conductor per entrar en la nostra història social, atès que ja fa molts anys, juntament amb el blat i l'oli, era un dels principals productes amb els quals es comerciava".
Bennàssar, per fer els quadres que il·lustren el treball, s'ha basat en les nombroses imatges que el vi ha generat en les pàgines de la nostra cronologia, amb tota la mitologia que l'envolta. Ha recreat visualment els seus paisatges i els objectes que el representen, com les diverses vaixelles, tasses i botelles, tenint molt en compte "aquesta capacitat que té aquest element per convertir l'home, moltes vegades, en un ésser pròxim als déus i als dimonis".
Els 16 facsímils que els lectors de dBalears començaran a rebre de franc tots els dimarts i dijous, en un lliurament que s'inicia demà mateix, 22 d'abril, suposen -en opinió d'Antoni Planas- "una feina immensa, però molt grata, perquè amb el vi descobreixes un món meravellós que nosaltres hem estructurat de manera cronològica, partint del seu origen a Mesopotàmia i explicant-ne la vida a la conca mediterrània fins a l'actualitat. Però sempre passant per l'eix de les Illes Balears, al voltant de les quals aquesta història gravita".
De fet, les nostres illes han estat importantíssimes en tot aquest context, si tenim en compte que el naturalista i militar romà Plini el Vell en el segle I ja va escriure que aquí s'hi feien els millors vins del món. Els autors també configuren l'evolució de la vinya i els seus vins a través dels segles fins a arribar a la catàstrofe de la fil·loxera del XIX, que acabà amb totes les plantacions illenques, tret de les de Formentera, que resistiren perquè vivien dins de la bombolla de l'aïllament geogràfic, per la qual cosa no en resultaren contaminades.
Bennàssar i Planas incideixen en el renaixement vinícola que es produí a principis dels 60 i en el llançament dels vins de Mallorca com a producte de gran qualitat en els anys 80, "i aquest és un tema que pot merèixer una reflexió, perquè feren bo aquest producte els alemanys ja que, abans de la seva presència a l'Illa, els turistes espanyols que venien estaven molt contaminats pel Rioja; però ells, que volien conèixer productes de la terra, en quedaren encantats i els promocionaren en el seu país", diu Antoni Planas.
El vi que bec té gust de mar no ha suposat una tasca fàcil per qüestió de finançament en moments de crisi, però l'engrescament mostrat pels autors i l'interès del tema han pogut més que les circumstàncies adverses.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.