TW
0

Si al rei en Jaume, vestit amb el perpunt i amb la cota de malles, enfilat dalt del cavall, amb l’espasa a la mà, li haguessin dit que 800 anys després del seu naixement faria la seva darrera gran conquesta, o hauria fet penjar aquell visionari o l’hauria nomenat conseller reial.

El cas és que, fos quina fos la decisió que hagués pres el monarca, el vaticini s’hauria complit. Jaume I ha conquerit el ciberespai.

I si bé són molts els blogs i les pàgines web que parlen d’ell o de la corona catalano-aragonesa, n’hi ha un que ens du directament les seves paraules i les seves disposicions legals. Es tracta de l’arxiu virtual Jaume I, que ha posat en marxa la universitat homònima, a Castelló, i que ja ha superat les 10.000 visites. Tothom que hi vulgui entrar ho pot fer visitant la plana www.jaumeprimer.uji.es.

En aquest arxiu, impulsat pel departament d’Història del Dret de la Universitat de Castelló, hi trobam una nombrosa representació dels documents que va dictar el monarca o la seva administració en un dels regnats més llargs i interessants de l’edat mitjana. També hi podem trobar els referits a les Illes, com tres dels darrers documents afegits i referits a les donacions i vendes d’Eivissa i de Formentera a favor de Guillem de Montgrí.

La intenció de la pàgina web és mostrar la cara legisladora del rei, la més allunyada de la fama guerrera. És simptomàtic que l’arxiu l’hagi fet la Universitat de Castelló, perquè molt a prop d’allà, a Borriana, va començar la conquesta efectiva del regne de València.

El rector de la Universitat, Francisco Toledo, va explicar a aquest diari que "és una feina que estam fent des de fa temps, però a la qual hem donat un suport capital durant aquest any Jaume I. Volíem fer saber a tothom que el rei és també un personatge cabdal per a la història del dret i que, a més a més de conquerir, va fer decrets, va donar furs i cartes a pobles i va ordenar i legislar tots els seus dominis".

"La part guerrera fou important, però encara ho va ser molt més la part jurídica i política, perquè és a través del dret que aconsegueix importants victòries contra la noblesa", afegí el rector.

La manera més intel·ligent de fer-ho saber ha estat posar a l’abast de tothom aquesta eina. Hi ha resums dels documents en català, la seva transcripció íntegra, en la major part dels casos llatina, i uns poderosos motors de recerca que permeten classificar els documents tant per la seva procedència com per la localitat a la qual fan referència. Tot per contribuir a la darrera gran conquesta del rei en Jaume, el món virtual.